Connect with us

Οικονομία

Χαλάρωσαν οι ρυθμοί υποβολής των  φορολογικών δηλώσεων

Χαλάρωσαν-οι-ρυθμοί-υποβολής-των -φορολογικών-δηλώσεων

Ντίνος Κλειτσιώτης: Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 50% περίπου των δηλώσεων / Στις 31 Ιουλίου η πρώτη δόση για όσους πληρώνουν φόρο / Πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στα λογιστικά γραφεία της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο φοροτέχνης – λογιστής, Ντίνος Κλειτσιώτης. 

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει ατονήσει η προσέλευση των φορολογούμενων στα λογιστικά γραφεία της πόλης μας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεών τους κι αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι το δέλεαρ της έκπτωσης του 4% ίσχυε μέχρι τις 15 Μαΐου», ανέφερε αρχικά ο κ. Κλειτσιώτης.  

Οι μισές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα

«Μέχρι στιγμής έχουμε διαπιστώσει ότι έχει υποβληθεί το 50% περίπου των φορολογικών δηλώσεων. Πλέον από το 4%  έχουμε περάσει στο 3% της έκπτωσης, ενώ η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2026 είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους φορολογούμενους να μην αφήσουν την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων για την τελευταία στιγμή. Καλό είναι να σπεύσουν στα λογιστικά γραφεία και να τις υποβάλουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και γι’ αυτούς είναι καλό, καθώς θα λάβουν άμεσα την έκπτωση του 3%, αλλά και οι λογιστές θα τελειώσουν μία ώρα αρχύτερα από την βάσανο αυτή που λέγεται υποβολή φορολογικών δηλώσεων», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ντίνος Κλειτσιώτης. 

Στις 31 Ιουλίου η πρώτη δόση για όσους πληρώνουν φόρο

«Επίσης καλό είναι αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην περιουσία μας, να δει τη δήλωσή μας ένας λογιστής κι αυτό να γίνει και στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Ειδικά οι φορολογούμενοι που έχουν κάποια μεταβολή είτε αγόρασαν είτε πούλησαν αυτοκίνητο ή κάποιο ακίνητο κτλ, αυτά δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπληρωμένη δήλωση. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε ένα έμπειρο μάτι να δει την φορολογική τους δήλωση. Να τονίσουμε ότι η πρώτη δόση φόρου για όλους ανεξαιρέτως ορίζεται στις 31 Ιουλίου, ανεξάρτητα από το πότε έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση, ενώ συνολικά οι δόσεις θα είναι οκτώ», επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο κ. Κλειτσιώτης. 

Όσοι ήξεραν ότι έχουν επιστροφή έκαναν τη δήλωση, οι υπόλοιποι την αφήνουν πίσω

Αναφορικά με το «προφίλ» όσων έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις, ο Ντίνος Κλειτσιώτης τόνισε: «Διαπιστώσαμε ότι όσοι γνώριζαν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου, υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις. Από την άλλη τα «βαριά χαρτιά» όπως λέμε εμείς, είναι γεγονός ότι τις έχουν αφήσει προς τα πίσω, ενώ γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα με το πότε θα υποβάλουν τη δήλωσή τους, η πρώτη δόση καταβολής είναι στις 31 Ιουλίου, ωστόσο αποφεύγουν να προσέλθουν στα λογιστικά γραφεία λες και θα αλλάξει κάτι, ενώ στην ουσία αυτό που είναι να πληρωθεί θα πληρωθεί στην ώρα του».

Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Να σημειωθεί τέλος ότι για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα ενεργοποιήσει την αυτόματη επιβολή προστίμων, τα οποία ξεκινούν από τα 100€ και φτάνουν στα 500€, ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων και αν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ή όχι φόρος για την πληρωμή. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα της κυβέρνησης για τα καύσιμα

Σταγόνα-στον-ωκεανό-τα-μέτρα-της-κυβέρνησης-για-τα-καύσιμα

Φώτης Πούλος: Για την βενζίνη απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρξει επιδότηση / Απαιτείται ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε συγκράτηση των τιμών / Θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά

Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, την αύξηση της επιδότησης στα 15 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη (30/9).

“Μαζί με την έκπτωση από τα διυλιστήρια η συνολική ελάφρυνση στην τιμή του diesel κίνησης θα φτάσει περίπου τα 20 λεπτά ανά λίτρο, ωστόσο αυτή η μείωση είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς συνολικά θα διαμορφωθεί στα 1,95 ευρώ το λίτρο, τιμή και πάλι πολύ αυξημένη”, ανέφερε αρχικά ο κ. Πούλος.

Καμία ανακοίνωση για την βενζίνη, η οποία “φλερτάρει” με τα 2,30 ευρώ το λίτρο

Όσον αφορά την βενζίνη απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρξει επιδότηση για αυτήν με την τιμή της σήμερα να φτάνει στα 2,20 ευρώ το λίτρο και δυστυχώς η προοπτική λέει ότι μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 2,30 ευρώ το λίτρο. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια σταθεροποίηση, σταμάτησαν οι μεγάλες αυξήσεις, όμως δεν μιλάμε για πτώση αξίας λόγου. Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή δεν θα ηρεμήσουμε. Ακόμη όμως κι αν ο πόλεμος θα απαιτούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Πούλος.

Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε μια συγκράτηση των τιμών

“Το πετρέλαιο κίνησης είναι αυτό που κινεί όλη την αγορά, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Είναι ουσιαστικά είδος πρώτης ανάγκης. Η μεγάλη τιμή του αυξάνει την ακρίβεια και πολλές επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να επωμιστούν το μεγάλο αυτό κόστος. Υπάρχει τρομακτική αύξηση σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Όσον αφορά το αίτημά μας για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν επιστολές του πρωθυπουργού προς την Ε.Ε., αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει θετική απάντηση. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε μια συγκράτηση των τιμών και του κακού που συμβαίνει αυτή τη στιγμή”, επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον “Ε” ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

Απαράδεκτο αυτό πού γίνεται τα τελευταία χρόνια με το επίδομα θέρμανσης – Θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά

Τέλος, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Πούλος τόνισε: “Αν άνοιγε σήμερα η τιμή θα ήταν κοντά στα 1,90 ευρώ το λίτρο. Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός για τιμή κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο είναι και πάλι πολύ υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι ένα βαρέλι των 200 λίτρων χρειάζεται 350 ευρώ για να γεμίσει. Που θα τα βρει αυτά ένας συνταξιούχος ή μια οικογένεια για να ζεσταθεί καθώς και αυτό την προσέχει μήπως δεν βγαίνει. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης κι αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι κάτι απαράδεκτο. Έχει μειωθεί υπερβολικά και η εκκαθάριση γίνεται στα τέλη Μαΐου. Τι να τα κάνει τότε ο καταναλωτής τα χρήματα που μπορεί να είναι και μειωμένα. Έπρεπε να βρεθεί ένας πιο γενναίος τρόπος για μεγαλύτερη επίδοτηση και να δίνεται άμεσα αυτή. Νομίζω ότι θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Φέρνει χρήμα για νέες επενδύσεις το νέο πρόγραμμα LEADER

Φέρνει-χρήμα-για-νέες-επενδύσεις-το-νέο-πρόγραμμα-leader

Για το νέο πρόγραμμα LEADER ύψους 2,38 εκατομμυρίων ευρώ για νέες επενδύσεις σε Καβάλα και Θάσο, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο γενικός διευθυντής της «Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε.», Μιχάλης Σκορδάς.

«Πρόκειται για την πρόσκληση ιδιωτικών επενδύσεων της νέας περιόδου του προγράμματος LEADER. Η Καβάλα έκλεισε το προηγούμενο πρόγραμμα σαν τρίτη στη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη και τα 17 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Σκορδάς.

Ακόμη δεν εξοφλήθηκαν 19 δράσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα

«19 επενδύσεις δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη από την ΑΑΔΕ από τον οργανισμό πληρωμών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μετά τη μετατροπή ΟΠΕΚΕΠΕ σε ΑΑΔΕ. Σε αυτό το περιβάλλον ανοίγουμε την νέα πρόσκληση, η οποία βέβαια είναι πολύ μικρότερη και σε προϋπολογισμό και σε διάρκεια. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Άρα μιλάμε για επενδυτικά σχέδια που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31.12.29. Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος ξεκίνησε θεωρητικά το 2016 και έφτασε το 2025, 9 χρόνια. Η τρέχουσα ξεκίνησε το 2024 και θα τελειώσει το 2029, είναι η μισή χρονική περίοδος. Οι προϋπολογισμοί από 325 εκατομμύρια στο προηγούμενο πρόγραμμα για όλη τη χώρα δημόσια δαπάνη, έχουν περιοριστεί στα 236 εκατομμύρια ευρώ και τα 325 τότε κλείσανε στα 500 εκ. με υπερδεσμεύσεις μεσούσης της υγειονομικής κρίσης είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και μία δεύτερη τεράστια πρόσκληση το 2023 που ολοκληρώθηκε το 2025», πρόσθεσε στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής της «Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε.». 

Μιλάμε για μικρότερα προγράμματα, στο 50% των προηγούμενων και πρέπει επομένως μέσα σε αυτές τις λογικές να βρούμε έξυπνες επενδυτικές λύσεις

«Επομένως υπάρχουν ιδιομορφίες και περιορισμοί οικονομικοί. Τα σχέδια από 600.000 ευρώ μέγιστο προϋπολογισμό έχουν περιοριστεί στις 300.000, ήταν μία απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη χώρα, γιατί είχαμε μεγάλα σχέδια με το LEADER και δεν ήταν αυτή η φιλοσοφία του προγράμματος, έτσι όπως διαμορφωνόταν τελικά στο γίγνεσθαι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη μεταποίηση βέβαια είναι μέχρι 400.000 ευρώ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια δυνατότητα υπερδέσμευσης δηλαδή τα 2,38 εκ. € να αυξηθούν στην αξιολόγηση και στην κατανομή. Θεωρούμε ότι ίσως τα διπλασιάσουμε. Πάντως οι συνθήκες έχουν αλλάξει για όλους μας, άρα μιλάμε για μικρότερα προγράμματα, στο 50% των προηγούμενων και πρέπει επομένως μέσα σε αυτές τις λογικές να βρούμε έξυπνες επενδυτικές λύσεις κι εμείς που προτείνουμε και οι επενδυτές που πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε καταληκτικά ο Μιχάλης Σκορδάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Νέα πρόσκληση LEADER 2,38 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον Νομό Καβάλας

Νέα-πρόσκληση-leader-2,38-εκατ.-ευρώ-για-επενδύσεις-στον-Νομό-Καβάλας

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023–2027, η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. δημοσιεύει Πρόσκληση ενδεικτικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 2,38 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ)», για ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και για πράξεις εκπαίδευσης και συνεργασίας.

Η Πρόσκληση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης, της βιοτεχνίας και χειροτεχνίας, του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών, καθώς και για δράσεις εκπαίδευσης και συνεργασίας.

Δυνητικοί δικαιούχοι, ανάλογα με την υπο-παρέμβαση, μπορούν να είναι:

  • φυσικά πρόσωπα,
  • υφιστάμενα ή υπό ίδρυση νομικά πρόσωπα,
  • ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων,
  • τοπικοί φορείς του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα,
  • τοπικοί σύλλογοι και οργανώσεις.

Ως έναρξη της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 2023.

Η περιοχή εφαρμογής περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου, με εξαίρεση τη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας, όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στην Πρόσκληση.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ, από την 30η Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 13:00 έως την 18η Δεκεμβρίου 2026 και ώρα 15:00.

Η αναλυτική Πρόσκληση, τα σχετικά υποδείγματα και τα συνοδευτικά έγγραφα είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες www.ankavala.gr, www.agrotikianaptixi.gr και https://leader-el.gr/.

Πληροφορίες:
Σταύρος Παπουτσής – Αννα Χατζηλιάδου

Τηλ.: 2510 620459
E-mail: anka@ankavala.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα