Connect with us

Καβάλα

«Τοπίο στην ομίχλη» τα προ ημερησίας διάταξης θέματα στο δημοτικό συμβούλιο

«Τοπίο-στην-ομίχλη»-τα-προ-ημερησίας-διάταξης-θέματα-στο-δημοτικό-συμβούλιο

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: «Ο νέος κανονισμός δεν προβλέπει τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις / Δεν μπορεί ο πρόεδρος να κάνει του κεφαλιού του / Αυτό που κάνουμε σήμερα δεν προβλέπεται ούτε από τον κανονισμό ούτε από τον νόμο»

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών ζητά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, σε σχέση με το τι θα ισχύσει τελικά αναφορικά με την συζήτηση των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων στα δημοτικά συμβούλια.

«Έχουμε έναν νέο πρότυπο κανονισμό που δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. τον Ιανουάριο. Αυτός ο κανονισμός δεν προβλέπει τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις, έτσι όπως έχει συνηθιστεί να γίνεται όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο», ο κ. Μαμτσαδέλης. 

«Παλιότερα δεν υπήρχαν τα εργαλεία που υπάρχουν τώρα. Πλέον έχουμε τη λογοδοσία…»

«Ούτως ή άλλως αυτό που επιτρέπεται είναι όταν υπάρχει κάποιο θέμα, το οποίο θεωρείται έκτακτο και επείγον, να τίθεται στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης για να ληφθεί απόφαση. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή ας πούμε η ερώτηση για την Ενεργειακή Κοινότητα, για το τι έκανε ο δήμαρχος στις συναντήσεις του με τον τάδε υπουργό ή για μια λάμπα κλπ, δεν είναι επιτρεπτό με βάση τον κανονισμό και τον νόμο να τίθενται στο δημοτικό συμβούλιο. Παλιότερα δεν υπήρχαν τα εργαλεία που υπάρχουν τώρα. Πλέον έχουμε τη λογοδοσία πρώτον και δεύτερον ο νέος πρότυπος κανονισμός υποχρεώνει καταρχάς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να στέλνει το προσχέδιο της πρόσκλησης με τα θέματα της συνεδρίασης που θα ακολουθήσει τρεις ημέρες πριν την εκδώσει. Οι επικεφαλής των παρατάξεων έχουν το δικαίωμα να θέσουν ένα έκτακτο θέμα στην ημερήσια διάταξη», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

«Κατανοητές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης – Εάν ο νόμος και ο κανονισμός δεν επιτρέπουν κάτι ή ρητά το απαγορεύουν, δεν μπορεί ο πρόεδρος να κάνει του κεφαλιού του…»

«Είχαμε δημιουργήσει οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων ένα δίκτυο και πλέον συζητάμε μεταξύ μας, είτε σε συναντήσεις που κάνουμε, είτε στο viber όπου έχουμε μία ομάδα. Πολλοί πρόεδροι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Θα υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οι οποίες από τη μία μπορώ να πω ότι τις κατανοώ γιατί είναι κάτι καινούργιο, από την άλλη όμως δεν είναι στην ευχέρεια του προέδρου, ο οποίος πρέπει να τηρεί τον νόμο και τον κανονισμό. Εάν ο νόμος και ο κανονισμός δεν επιτρέπουν κάτι ή ρητά το απαγορεύουν, δεν μπορεί ο πρόεδρος να κάνει του κεφαλιού του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμτσαδέλης. 

«Ως δίκτυο πρόεδρων θα υποβάλουμε γραπτώς τα ερωτήματα αυτά για να αποσαφηνιστούν ομοίως γραπτώς…»

«Εμείς θα κάνουμε μία προσπάθεια ως δίκτυο πρόεδρων, να υποβάλουμε γραπτώς τα ερωτήματα αυτά για να αποσαφηνιστούν ομοίως γραπτώς. Με στόχο κάθε πρόεδρος να γνωρίζει επακριβώς και να ενημερώσει το σώμα του για το τι πρέπει να γίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που κάνουμε σήμερα δεν προβλέπεται ούτε από τον κανονισμό ούτε από τον νόμο. Είναι ένα δικαίωμα που εθιμικά έχει επιτραπεί στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεν θέλουμε εμείς να θεωρεί η κάθε αντιπολίτευση και αυτό είναι πανελλαδικό το θέμα ότι ξαφνικά ερχόμαστε και καταργούμε ένα δικαίωμα που τους είχε δοθεί. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να βγει το υπουργείο και να πει έχετε την λογοδοσία, έχετε το δικαίωμα να θέτετε ένα θέμα σε κάθε ημερήσια διάταξη, εφόσον είναι έκτακτο, ώστε εκεί σε όλα να δίνονται οι απαντήσεις. Όλα τα άλλα δεν μπορούν να συζητηθούν με αυτή τη διαδικασία», επισήμανε ακόμη στα όσα είπε στον «Ενήμερο» για το θέμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.  

«Εγώ δεν «κόβω» κανέναν, δεν είμαστε εκεί για να κλείνουμε τα μικρόφωνα, αλλά πρέπει και η διαδικασία να γίνει σωστά…»

«Στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας μέχρι να αλλάξει ο κανονισμός που έχουμε σήμερα οι συνεδριάσεις θα γίνονται όπως τις ξέρουμε. Να δώσει απαντήσεις το υπουργείο για να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Εμένα με παίρνουν πρόεδροι απ’ όλη την Ελλάδα, έχω αυτή τη χαρά. Είναι παντού τα ίδια προβλήματα και μη πω και πολύ χειρότερα. Δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Δηλαδή εγώ δεν «κόβω» κανέναν, δεν είμαστε εκεί για να κλείνουμε τα μικρόφωνα, αλλά πρέπει και η διαδικασία να γίνει σωστά. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν εγώ θεωρώ ότι τα προ ημερησίας, ναι μεν δίνουν δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ασκήσει τις αρμοδιότητες της, σωστό μέχρι εδώ, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι πρέπει να μπει σε αυτό και κάποιο όριο που θα κάνει την διαδικασία πιο ουσιαστική», υπογράμμισε καταληκτικά ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.   

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και πάνω σε αυτόν θα συνεχίσουμε

Το-αποτέλεσμα-δείχνει-ότι-είμαστε-στον-σωστό-δρόμο-και-πάνω-σε-αυτόν-θα-συνεχίσουμε

«Ψάξαμε όλη τη νομοθεσία και βρήκαμε ότι υπάρχει φόρμουλα για τα πανηγύρια»

«Είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί, αν και εμείς ξέρουμε ότι δουλεύουμε, ξέρουμε τι κάνουμε. Είναι μια αναγνώριση εκ μέρους των δημοτών των προσπαθειών που καταβάλλει η διοίκηση του Φίλιππου Αναστασιάδη».

Τα παραπάνω τόνισε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης, αναφορικά με την 4η θέση μεταξύ 104 δήμων της χώρας, στην οποία κατατάχθηκε ο δήμος Παγγαίου, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr με αντικείμενο τον βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από το έργο των δημάρχων τους.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και πάνω σε αυτόν θα συνεχίσουμε

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Παγγαίου, με δήμαρχο τον Φίλιππο Αναστασιάδη, συγκέντρωσε ποσοστό ικανοποίησης 40,6%. Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr, διεξήχθη από 1 έως 20 Ιουνίου 2026 σε δείγμα 20.385 ατόμων και βασίστηκε σε διαδικτυακή έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και πάνω σε αυτόν θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μποσμπότης.

Βρήκαμε ότι υπάρχει φόρμουλα

Ο αντιδήμαρχος Παγγαίου αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την έγκριση χορήγησης προσωρινών θέσεων στάσιμου εμπορίου σε πολιτιστικούς συλλόγους στο πλαίσιο και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης από αυτούς πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποκλειστικά για φορητές εγκαταστάσεις έψησης, σύμφωνα με το άρθρο 182 του Ν. 5297/2026.

«Με τη νομική υπηρεσία του δήμου, με το γραφείο καταστημάτων, ψάξαμε όλη τη νομοθεσία και βρήκαμε ότι υπάρχει φόρμουλα που ήδη εφαρμόζουμε. Σ’ αυτό βοήθησε και μια τροπολογία του Απριλίου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολιτιστικούς συλλόγους να τους παραχωρούνται με απόφαση του δήμου θέσεις προσωρινού στάσιμου εμπορίου για να πωλούν τρόφιμα και ποτά», ανέφερε σχετικά ο κ. Μποσμπότης.

Αυτοψία στον χώρο ψησίματος

«Χαρτογραφήσαμε όλα τα πανηγύρια του καλοκαιρού, πήραμε μια απόφαση με την οποία δημιουργούμε αυτές τις θέσεις κι από εκεί και πέρα ο κάθε σύλλογος με αίτημα του προς την υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας θα πρέπει να ζητήσει να γίνει αυτοψία του χώρου όπου θα γίνεται το ψήσιμο και η παρασκευή φαγητού. Έτσι θα μπορεί να δραστηριοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα και θα συνεχίσουν τα γνωστά πανηγύρια να λειτουργούν με τον τρόπο που τόσα χρόνια ξέρουμε και βλέπουμε ειδικά τους νέους να τα αγκαλιάζουν κι αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα», επισήμανε καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Παγγαίου. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Θόδωρος Μουριάδης: Μην περιμένετε θαύματα φέτος στην Καλαμίτσα

Θόδωρος-Μουριάδης:-Μην-περιμένετε-θαύματα-φέτος-στην-Καλαμίτσα

«Είναι θέμα χρόνου να υπογράψουμε τη σύμβαση με την ΕΤΑΔ  / Εγώ δεν πάω κατηγορούμενος ξανά»

«Λίγη υπομονή κι όλα θα τακτοποιηθούν. Είναι θέμα χρόνου να υπογράψουμε τη σύμβαση με την ΕΤΑΔ, οπότε θα μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στον χώρο που μας ανήκει στην ακτή της Καλαμίτσας».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος εξήγησε για άλλη μια φορά τι ανήκει και τι όχι στον δήμο στην συγκεκριμένη ακτή.

Στην αρχή θαύματα δεν θα περιμένετε

«Ο δήμος έχει πάρει το τμήμα από την είσοδο και αριστερά προς το Metro. Αυτή είναι η έκταση που έχουμε πάρει από εγκαταστάσεις. Οι υπόλοιπες, από την είσοδο μέχρι και το Μο, ανήκουν στην ΕΤΑΔ, όπως επίσης το Metro και το Mercedes που κι αυτά ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Αυτά τα ξεκαθαρίζουμε. Το παλιό αναψυκτήριο είναι στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ. Η μεν ακτή είναι ελεύθερη για τους πολίτες και χρησιμοποείται ανεξάρτητα από το ποιο τμήμα έχει η ΕΤΑΔ και ποιο ο δήμος, η αμμουδιά είναι προς χρήση για όλους. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις είπα ότι στην αρχή θαύματα δεν θα περιμένετε», πρόσθεσε ο δήμαρχος Καβάλας.

Εγώ δεν πάω κατηγορούμενος ξανά

«Φέτος θα έχουμε μόνο εργασίες για να είναι αξιοπρεπής η ακτή. Καθαρίσαμε τα ντους. Στις τουαλέτες όμως δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση. Εγώ δεν πάω κατηγορούμενος ξανά. Η υπηρεσία κι εγώ απολογούμαστε γιατί τα προηγούμενα χρόνια κάναμε εργασίες στο αναψυκτήριο και μας κατήγγειλαν στον εισαγγελέα γιατί δεν πήρα τα χρήματα από την ΕΤΑΔ. Θα κάνουν λίγη υπομονή οι δημότες. Αν είναι τόση ανάγκη υπάρχουν χημικές τουαλέτες που είναι προς την πλευρά που έχει ο δήμος, ανδρών, γυναικών και για ΑΜΕΑ. Από εκεί και πέρα με το που θα γίνει η ανάθεση της εργολαβίας για την Καλαμίτσα θα φτιαχτούν οι τουαλέτες που ήταν στην Όστρια. Οι τουαλέτες που υπήρχαν καθαρίστηκαν και κλειδώθηκαν, γιατί αλλιώς θα ήταν εστία μόλυνσης», σημείωσε καταληκτικά ο Θόδωρος Μουριάδης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Καβάλα: Φωτιά σε αυτοκίνητο επεκτάθηκε σε δασική έκταση

Καβάλα:-Φωτιά-σε-αυτοκίνητο-επεκτάθηκε-σε-δασική-έκταση

Τελευταία Θέματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Καβάλα: Φωτιά σε αυτοκίνητο επεκτάθηκε σε δασική έκταση

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2026 σε αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της Εγνατίας οδού, στο ύψος του Αγίου Σίλα. Ο οδηγός του σταμάτησε στην άκρη του δρόμου, αλλά η φωτιά επεκτάθηκε σε παρακείμενη δασική έκταση.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και αντιμετώπισαν την πυρκαγιά πριν πάρει διαστάσεις.

Για την αντιμετώπιση του περιστατικού επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 2ης, 7ης και 21ης ΕΜΟΔΕ, 7 οχήματα, εθελοντές και 2 αεροσκάφη.

Κάηκε μικρή έκταση με χαμηλή βλάστηση και μερικά δέντρα τα οποία βρίσκονταν παραπλεύρως του δρόμου.  Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα