Connect with us

Καβάλα

Τα πλημμυρισμένα Τενάγη έφεραν περισσότερα κουνούπια

Τα-πλημμυρισμένα-Τενάγη-έφεραν-περισσότερα-κουνούπια

Στέργιος Κεχαγιάς: Δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια προβλήματα / Όπου εντοπιστεί πηγή αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών γίνεται άμεση παρέμβαση / Θα δοθούν οδηγίες για να προλάβουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να μας δημιουργήσουν

Ενημερωτική εκδήλωση που αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών διοργανώνει ο δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου, Στέργιος Κεχαγιάς.

Φέτος είναι πάρα πολύ έντονο το πρόβλημα των κουνουπιών για πρώτη φορά

«Η αλήθεια είναι ότι φέτος είναι πάρα πολύ έντονο το πρόβλημα των κουνουπιών για πρώτη φορά. Δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια προβλήματα με τα κουνούπια, ήταν μία λογική κατάσταση που τη διαχειριζόμαστε όπως κάθε χρόνο. Φέτος όμως εκ των πραγμάτων κι έτσι όπως έχει παγιωθεί η κατάσταση με τα πλημμυρισμένα Τενάγη υπάρχει ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών και κατά συνέπεια το πρόβλημα έχει αρχίσει να αυξάνεται. Είναι υπό παρακολούθηση τόσο από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, όσο και από τον δήμο. Ήταν άμεση η αντίδραση του δήμου μας γιατί από αρχές Απριλίου είχαμε αρχίσει τη σχετική επικοινωνία με την Π.Α.Μ.Θ., για να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον», ανέφερε αρχικά ο κ. Κεχαγιάς. 

Όπου εντοπιστεί πηγή αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών γίνεται άμεση παρέμβαση

«Τοποθετήθηκαν κουνουποπαγίδες τόσο από την πλευρά του Παγγαίου όσο και από την πλευρά της Π.Ε. Δράμας. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει έντονη μεταβολή του πληθυσμού με αυξητικές τάσεις, ωστόσο τα συνεργεία της Περιφέρειας που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ψεκάζουν στις περιοχές που γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει αυτό. Γενικά παρακολουθούμε το ζήτημα από κοντά κι όπου εντοπιστεί μια πηγή αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών γίνεται άμεση παρέμβαση από τα συνεργεία αυτά», πρόσθεσε στη συνέχεια ο  υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου.

Τα σμήνη που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν χειρονόμοι κι όχι κουνούπια

Αναφορικά με τα σμήνη που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, ο κ. Κεχαγιάς επισήμανε ότι δεν ήταν κουνούπια αλλά χειρονόμοι.

«Είνα ένα έντομο που δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, δεν τσιμπάει όπως το κουνούπι, δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο προκαλούσε μία δυσφορία και μία όχληση ειδικά σε αυτούς που εργάζονται σε χώρους όπως είναι τα κτήματα. Ενημερώσαμε σχετικά τους συμπολίτες μας να γνωρίζουν. Είναι βέβαια προστατευόμενο είδος οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιας άλλης μορφής παρέμβαση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

Θα δοθούν οδηγίες για την αντιμετώπιση των κουνουπιών για να προλάβουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να μας δημιουργήσουν

«Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της καλύτερης γνώσης και της καθοδόγησης του πληθυσμού στα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να λαμβάνονται, ο δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο «Φ. Παπαχρηστίδης» στις 8 το βράδυ, ώστε να δοθούν οδηγίες για την αντιμετώπιση των εντόμων αυτών για να προλάβουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να μας δημιουργήσουν. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που έχει προκύψει, καθώς πάνω από 30.000 στρέμματα είναι πλημμυρισμένα στα Τενάγη», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Διάρρηξη σε εκδοτήρια ναυτιλιακών εταιρειών στη Θάσο

Διάρρηξη-σε-εκδοτήρια-ναυτιλιακών-εταιρειών-στη-Θάσο

Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2026

Ο λογαριασμός μου

Get into your account.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Υπόμνημα-του-Εμπορικού-Συλλόγου-Καβάλας-για-την-επιβίωση-των-μικρομεσαίων-επιχειρήσεων

Ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας επισημαίνει παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να περιορίσουν τα διοικητικά και φορολογικά βάρη, να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να στηρίξουν την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Εστιάζει ειδικότερα στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταθέτει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, ως αναγκαία βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτεία.

1. Νέα ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις οφειλές με παράλληλη πρόβλεψη εξατομικευμένων λύσεων.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποδεικνύεται ανεπαρκής, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις του. Είναι πολύπλοκος, χρονοβόρος, ακριβός και τελικά επιβαρύνει τον οφειλέτη με πρόσθετους τόκους (κεφαλαιοποίηση του τόκου). Απαιτείται άμεσα μια ενιαία, οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων, με σταθερούς όρους και χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, για όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

✓ α) Ειδική ρύθμιση για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

Χιλιάδες έμποροι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις επιχειρήσεις τους λόγω χρεών.

Προτείνουμε ειδική ρύθμιση για τον έντιμο τερματισμό του επαγγελματικού βίου, ώστε να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια. Η απουσία αυτής της δυνατότητας διαιωνίζει τα χρέη, εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ενισχύει τη μαύρη οικονομία.

✓ β) Κατάργηση προστίμου 15% σε περίπτωση απώλειας δόσης.

Το ισχύον καθεστώς τιμωρεί τους συνεπείς επιχειρηματίες που ενδέχεται να χάσουν μία δόση λόγω πρόσκαιρης αδυναμίας, με υπέρογκο πρόστιμο 15%. Ζητούμε την άμεση κατάργησή του, ή τουλάχιστον την επιβολή του μετά την απώλεια της τρίτης δόσης, χωρίς απώλεια της ρύθμισης.

✓ γ) Κούρεμα προσαυξήσεων.

✓ δ) Μείωση του ετήσιου επιτοκίου στα επίπεδα του εξωδικαστικού μηχανισμού (3%) και δυνατότητα ένταξης των απολεσθέντων ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

2. Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω κατασχέσεων στους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Επείγει η θέσπιση ενός ειδικού προστατευτικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αποκλειστικά και μόνο για επιχειρήσεις για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, προμηθευτές, ενοίκια, ενέργεια κ.ά.), ώστε να διατηρείται η ελάχιστη βιωσιμότητα, ακόμη και εντός ρύθμισης. Το ισχύον σήμερα ακατάσχετο ποσό των 1.600 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο κρίνεται ως ανεπαρκές, καθώς οι λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των φυσικών προσώπων/ιδιωτών.

3. Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.

Η τεκμαρτή φορολόγηση αποτελεί άδικη και αναχρονιστική πρακτική, καθώς επιβάλλει φόρους με βάση υποθετικά κριτήρια, συχνά δυσανάλογα με το πραγματικό εισόδημα.

Το εμπόριο δέχεται καθημερινά αντικειμενικό έλεγχο από τον πελάτη μέσω έκδοσης των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών (αποδείξεις λιανικής). Υπόκειται ήδη σε εξαντλητικούς φορολογικούς και διαχειριστικούς ελέγχους, όντας πλήρως διασυνδεδεμένο με τις σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία. Για τις ατομικές επιχειρήσεις λειτουργεί εξοντωτικά και πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

Επίσης απαιτείται σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με επαναφορά του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες στις 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000,00 για το κάθε παιδί.

4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εταιρείες και νομικά πρόσωπα.

5. Αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ στις 70.000,00 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η οδηγία 2020/285 της Ε.Ε. επιτρέπει στα κράτη-μέλη, την αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ έως τις 70.000,00 €. Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να περιοριστεί το διοικητικό κόστος συμμόρφωσης.

6. Ρύθμιση της αγοράς προσφορών – Τήρηση κανόνων.

Η απελευθέρωση των προσφορών (Ν. 4965/2022) έχει προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Πολυεθνικές – Μεγάλες Επιχειρήσεις και e-Shops λειτουργούν εκτός ελέγχου, κάνουν προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απορρυθμίζοντας τον ανταγωνισμό. Ζητούμε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και καθιέρωση ελεγχόμενων περιόδων προσφορών για ίσους όρους ανταγωνισμού.

7. Επαγγελματική στέγη – Ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης 9 ετών.

✓ α) Επαναφορά της ελάχιστης διάρκειας 9 ετών για τις επαγγελματικές μισθώσεις, για λόγους σταθερότητας και απόσβεσης επενδύσεων.

✓ β) Αυτόματη τριετής παράταση των ήδη υφιστάμενων μισθώσεων για άλλα 3 έτη. Μετατροπή δηλ. της ήδη προβλεπόμενης τριετίας σε εξαετία, χωρίς καμιά μεταβολή των συμπεφωνημένων όρων.

8. Ακρίβεια – Πληθωρισμός.

Η διεθνής αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και γενικότερα οι πληθωριστικές τάσεις περιορίζουν την κατανάλωση και συντηρούν την αβεβαιότητα. Επιπρόσθετα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από παράνομες πρακτικές και από διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες χαμηλού κόστους αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το εγχώριο Εμπόριο, ενώ σε πολλές περιοχές οι περιφερειακές ανισότητες επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τοπικές επιχειρήσεις. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό και καταπολέμηση μονοπωλιακών ή εναρμονισμένων πρακτικών, που συρρικνώνουν την πραγματική καταναλωτική δαπάνη. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό και την πάταξη του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου και αυστηριοποίηση των προστίμων.

9. Αξιοποίηση της εισφοράς των 10.000 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση από τους μη μισθωτούς στον e – ΕΦΚΑ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνταξιοδότηση εκείνων των ελεύθερων επαγγελματιών που ενώ βρίσκονται κοντά στα οριζόμενα ηλικιακά όρια δεν μπορούν εντούτοις να κατοχυρώσουν το σχετικό δικαίωμα, εξαιτίας μη συμπλήρωσης του απαραίτητου ασφαλιστικού/εργασιακού βίου (ένσημα).

10. Έμπρακτη επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων.

Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στο 10% αντί 4% που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση έγκαιρης υποβολής της φορολογικής δήλωσης και ταυτόχρονης εφάπαξ πληρωμής του φόρου.

11. Μείωση γραφειοκρατίας.

Η σημερινή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις με επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, υποβολή των ίδιων δικαιολογητικών και συνεχή επανεισαγωγή στοιχείων που είναι ήδη καταχωρημένα σε πληροφοριακά συστήματα του κράτους, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Απαιτείται δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει ενιαία πρόσβαση σε υπηρεσίες ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ, ΚΕΑΟ και λοιπών φορέων, προσωποποιημένο προφίλ επιχείρησης με συγκεντρωμένη εικόνα υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων, αυτόματες ειδοποιήσεις για προθεσμίες, πληρωμές, ανανεώσεις και διοικητικές υποχρεώσεις, ενιαίο σύστημα υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, παρακολούθηση της πορείας αιτημάτων σε πραγματικό χρόνο, πρόσβαση σε διαθέσιμα ,χρηματοδοτικά εργαλεία, προγράμματα ΕΣΠΑ και δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με υπηρεσίες και φορείς.

12. Διασύνδεση εμπορίου & τουρισμού.

Αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Εθνικού σχεδίου δράσης για την προώθηση και ανάδειξη της εμπειρίας πραγματοποίησης αγορών στην Ελλάδα από τους τουρίστες Αναδιανομή/Απόδοση μέρους των εσόδων του Γ.Ε.ΜΗ. σε Εμπορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, προκειμένου να διασφαλιστούν απαραίτητοι για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας πόροι. Προς αυτή την κατεύθυνση, η θεσμική συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση των αναγκών της Αγοράς, θα συνδράμει αποφασιστικά στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Η στήριξή του είναι επένδυση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι απλώς οικονομική πολιτική. Είναι πολιτική επιβίωσης.

Περιμένουμε σαφείς δεσμεύσεις.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ελευθερούπολη: Αντιμετωπίστηκε άμεσα πυρκαγιά

Ελευθερούπολη:-Αντιμετωπίστηκε-άμεσα-πυρκαγιά

Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2026

Ο λογαριασμός μου

Get into your account.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα