Connect with us

Καβάλα

Συζητήσεις επί συζητήσεων για την πιάτσα των ταξί

Συζητήσεις-επί-συζητήσεων-για-την-πιάτσα-των-ταξί

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Ήταν βέβαιο ότι θα φύγει η πιάτσα των ταξί από το συγκεκριμένο σημείο / Η διαβούλευση ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια / Ως διοίκηση ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στους οδηγούς ταξί και σε κανέναν άλλον

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μεταφοράς της πιάτσας των ταξί μπροστά από τον δημοτικό κήπο, καθώς μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη (25/9) δήμος και ιδιοκτήτες ταξί συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

«Ήταν βέβαιο ότι θα φύγει η πιάτσα των ταξί από το συγκεκριμένο σημείο, δεδομένου ότι έχουμε μία μεγάλη σε έκταση ανάπλαση. Ήταν κάτι γνωστό από τις προηγούμενες διοικήσεις…»

«Ούτως ή άλλως το θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και κατ’ ιδίαν ανάμεσα στον δήμαρχο Καβάλας και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί. Ήταν βέβαιο ότι θα φύγει η πιάτσα των ταξί από το συγκεκριμένο σημείο, δεδομένου ότι έχουμε μία μεγάλη σε έκταση ανάπλαση που επηρεάζει το που βρίσκεται η πιάτσα. Ήταν κάτι γνωστό από τις προηγούμενες διοικήσεις. Δεν έγινε γνωστό σήμερα. Η διαβούλευση δεν ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, αλλά πριν πολλά χρόνια. Ο κ. Ιακωβίδης, πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, είχε προτείνει στους ιδιοκτήτες των ταξί να πάνε μπροστά στο σοκολατοποιείο, υπήρχαν κάποια θέματα όμως με το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ και γι’ αυτόν τον λόγο δεν προχώρησε. Συν του ότι δεν ξέρω αν το επιθυμούσαν και ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ταξί», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαμτσαδέλης.

«Ως διοίκηση και πρώτα απ’ όλα ο δήμαρχος ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στους οδηγούς ταξί και σε κανέναν άλλον…»

«Αντιλαμβανόμαστε τον προβληματισμό και την αγωνία των ιδιοκτητών ταξί, κανείς δεν θέλει να τους πάρει τη δουλειά ή να τους δημιουργήσει δυσκολίες ή να τους διώξει από την πλατεία Καπνεργάτη, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Ειδικά αυτό που πρότειναν μπροστά από τον Ο.Τ.Ε. έχει δυσκολίες, οι οποίες είναι ανυπέρβλητες. Άρα έπρεπε να βρούμε μία λύση. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα θα έλεγα. Εντάξει, υπήρξαν ελάχιστες στιγμές έντασης που είναι και αχρείαστη δηλαδή. Εμείς ως διοίκηση και πρώτα απ’ όλα ο δήμαρχος ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στους οδηγούς ταξί και σε κανέναν άλλον. Ίσα ίσα τους είπε ότι εμείς προτείνουμε αυτή τη στιγμή και εφαρμόζουμε μία λύση, γιατί πρέπει να αποχωρήσετε από το σημείο της Αβέρωφ για να προχωρήσει και η ανάπλαση και επειδή δεν θέλουμε να σας διώξουμε, δεν μπορούμε να το κάνουμε κιόλας γιατί καλύπτει ανάγκες των συμπολιτών μας η πιάτσα η συγκεκριμένη σε εκείνο το σημείο κοντά, δίνουμε τη λύση της οδού Βενιζέλου και εδώ είμαστε να συζητήσουμε στο μέλλον και να λύσουμε τα πιθανά προβλήματα. Αυτό λέγαμε εξαρχής, αυτό είπαμε και στη συνεδρίαση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

«Το μοναδικό τελεσίγραφο που το έχει θέσει η πραγματικότητα είναι ότι το έργο της ανάπλασης πρέπει να προχωρήσει»

«Οι ιδιοκτήτες ταξί αντιπρότειναν κάτι καινούργιο και από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Θα είναι στην οδό Βενιζέλου η πιάτσα, θα δημιουργηθεί η εσοχή και από εκεί και πέρα θα γίνεται και η συζήτηση για να γίνει ενδεχομένως κάποια αλλαγή ή βελτιστοποίηση της πρότασης για να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει συζήτηση και με το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. εάν τυχόν υπάρχει και από αυτό η απαραίτητη συναίνεση και διάθεση συνεννόησης, ενδεχομένως πολύ πιο σύντομα να δούμε και μία νέα αλλαγή. Θα είναι στη Βενιζέλου η πιάτσα, αλλά σε άλλο τμήμα της, όχι από το βενζινάδικο μέχρι τον «Σκλαρή». Γιατί κι εκεί υπάρχουν εύλογες αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες. Δεν λέω ότι έχουν άδικο, είναι λίγο δύσκολο το σημείο. Βέβαια αυτό είναι αλήθεια συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις πιάτσες. Εγώ καταλαβαίνω ότι όταν αλλάζουμε κάτι είναι λογικό να αντιδρούμε. Αυτή η πιάτσα απ’ ό,τι έμαθα είναι εκεί 65 χρόνια. Δεν είναι εύκολο να αποδεχθείς μία τόσο σημαντική αλλαγή, το κατανοώ αυτό. Από εκεί και πέρα όμως εδώ είμαστε. Εμείς δεν θέτουμε τελεσίγραφα. Το μοναδικό τελεσίγραφο που δεν το έχουμε θέσει εμείς, αλλά το έχει θέσει η πραγματικότητα και η ζωή, είναι ότι το έργο της ανάπλασης πρέπει να προχωρήσει και να τελειώσει και σε αυτό συμφωνούν όλοι. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε και να αφήνουμε να δημιουργούνται εμπόδια, τα οποία ξεπερνούνται μόνο με συζήτηση. Και ελπίζω και πιστεύω γιατί έτσι τους άκουσα είναι σε θέση και εμείς φυσικά να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε μία λύση», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο κ. Μαμτσαδέλης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Διάρρηξη σε εκδοτήρια ναυτιλιακών εταιρειών στη Θάσο

Διάρρηξη-σε-εκδοτήρια-ναυτιλιακών-εταιρειών-στη-Θάσο

Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2026

Ο λογαριασμός μου

Get into your account.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Υπόμνημα-του-Εμπορικού-Συλλόγου-Καβάλας-για-την-επιβίωση-των-μικρομεσαίων-επιχειρήσεων

Ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας επισημαίνει παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να περιορίσουν τα διοικητικά και φορολογικά βάρη, να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να στηρίξουν την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Εστιάζει ειδικότερα στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταθέτει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, ως αναγκαία βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτεία.

1. Νέα ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις οφειλές με παράλληλη πρόβλεψη εξατομικευμένων λύσεων.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποδεικνύεται ανεπαρκής, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις του. Είναι πολύπλοκος, χρονοβόρος, ακριβός και τελικά επιβαρύνει τον οφειλέτη με πρόσθετους τόκους (κεφαλαιοποίηση του τόκου). Απαιτείται άμεσα μια ενιαία, οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων, με σταθερούς όρους και χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, για όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

✓ α) Ειδική ρύθμιση για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

Χιλιάδες έμποροι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις επιχειρήσεις τους λόγω χρεών.

Προτείνουμε ειδική ρύθμιση για τον έντιμο τερματισμό του επαγγελματικού βίου, ώστε να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια. Η απουσία αυτής της δυνατότητας διαιωνίζει τα χρέη, εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ενισχύει τη μαύρη οικονομία.

✓ β) Κατάργηση προστίμου 15% σε περίπτωση απώλειας δόσης.

Το ισχύον καθεστώς τιμωρεί τους συνεπείς επιχειρηματίες που ενδέχεται να χάσουν μία δόση λόγω πρόσκαιρης αδυναμίας, με υπέρογκο πρόστιμο 15%. Ζητούμε την άμεση κατάργησή του, ή τουλάχιστον την επιβολή του μετά την απώλεια της τρίτης δόσης, χωρίς απώλεια της ρύθμισης.

✓ γ) Κούρεμα προσαυξήσεων.

✓ δ) Μείωση του ετήσιου επιτοκίου στα επίπεδα του εξωδικαστικού μηχανισμού (3%) και δυνατότητα ένταξης των απολεσθέντων ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

2. Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω κατασχέσεων στους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Επείγει η θέσπιση ενός ειδικού προστατευτικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αποκλειστικά και μόνο για επιχειρήσεις για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, προμηθευτές, ενοίκια, ενέργεια κ.ά.), ώστε να διατηρείται η ελάχιστη βιωσιμότητα, ακόμη και εντός ρύθμισης. Το ισχύον σήμερα ακατάσχετο ποσό των 1.600 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο κρίνεται ως ανεπαρκές, καθώς οι λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των φυσικών προσώπων/ιδιωτών.

3. Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.

Η τεκμαρτή φορολόγηση αποτελεί άδικη και αναχρονιστική πρακτική, καθώς επιβάλλει φόρους με βάση υποθετικά κριτήρια, συχνά δυσανάλογα με το πραγματικό εισόδημα.

Το εμπόριο δέχεται καθημερινά αντικειμενικό έλεγχο από τον πελάτη μέσω έκδοσης των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών (αποδείξεις λιανικής). Υπόκειται ήδη σε εξαντλητικούς φορολογικούς και διαχειριστικούς ελέγχους, όντας πλήρως διασυνδεδεμένο με τις σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία. Για τις ατομικές επιχειρήσεις λειτουργεί εξοντωτικά και πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

Επίσης απαιτείται σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με επαναφορά του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες στις 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000,00 για το κάθε παιδί.

4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εταιρείες και νομικά πρόσωπα.

5. Αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ στις 70.000,00 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η οδηγία 2020/285 της Ε.Ε. επιτρέπει στα κράτη-μέλη, την αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ έως τις 70.000,00 €. Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να περιοριστεί το διοικητικό κόστος συμμόρφωσης.

6. Ρύθμιση της αγοράς προσφορών – Τήρηση κανόνων.

Η απελευθέρωση των προσφορών (Ν. 4965/2022) έχει προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Πολυεθνικές – Μεγάλες Επιχειρήσεις και e-Shops λειτουργούν εκτός ελέγχου, κάνουν προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απορρυθμίζοντας τον ανταγωνισμό. Ζητούμε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και καθιέρωση ελεγχόμενων περιόδων προσφορών για ίσους όρους ανταγωνισμού.

7. Επαγγελματική στέγη – Ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης 9 ετών.

✓ α) Επαναφορά της ελάχιστης διάρκειας 9 ετών για τις επαγγελματικές μισθώσεις, για λόγους σταθερότητας και απόσβεσης επενδύσεων.

✓ β) Αυτόματη τριετής παράταση των ήδη υφιστάμενων μισθώσεων για άλλα 3 έτη. Μετατροπή δηλ. της ήδη προβλεπόμενης τριετίας σε εξαετία, χωρίς καμιά μεταβολή των συμπεφωνημένων όρων.

8. Ακρίβεια – Πληθωρισμός.

Η διεθνής αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και γενικότερα οι πληθωριστικές τάσεις περιορίζουν την κατανάλωση και συντηρούν την αβεβαιότητα. Επιπρόσθετα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από παράνομες πρακτικές και από διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες χαμηλού κόστους αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το εγχώριο Εμπόριο, ενώ σε πολλές περιοχές οι περιφερειακές ανισότητες επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τοπικές επιχειρήσεις. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό και καταπολέμηση μονοπωλιακών ή εναρμονισμένων πρακτικών, που συρρικνώνουν την πραγματική καταναλωτική δαπάνη. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό και την πάταξη του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου και αυστηριοποίηση των προστίμων.

9. Αξιοποίηση της εισφοράς των 10.000 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση από τους μη μισθωτούς στον e – ΕΦΚΑ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνταξιοδότηση εκείνων των ελεύθερων επαγγελματιών που ενώ βρίσκονται κοντά στα οριζόμενα ηλικιακά όρια δεν μπορούν εντούτοις να κατοχυρώσουν το σχετικό δικαίωμα, εξαιτίας μη συμπλήρωσης του απαραίτητου ασφαλιστικού/εργασιακού βίου (ένσημα).

10. Έμπρακτη επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων.

Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στο 10% αντί 4% που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση έγκαιρης υποβολής της φορολογικής δήλωσης και ταυτόχρονης εφάπαξ πληρωμής του φόρου.

11. Μείωση γραφειοκρατίας.

Η σημερινή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις με επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, υποβολή των ίδιων δικαιολογητικών και συνεχή επανεισαγωγή στοιχείων που είναι ήδη καταχωρημένα σε πληροφοριακά συστήματα του κράτους, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Απαιτείται δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει ενιαία πρόσβαση σε υπηρεσίες ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ, ΚΕΑΟ και λοιπών φορέων, προσωποποιημένο προφίλ επιχείρησης με συγκεντρωμένη εικόνα υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων, αυτόματες ειδοποιήσεις για προθεσμίες, πληρωμές, ανανεώσεις και διοικητικές υποχρεώσεις, ενιαίο σύστημα υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, παρακολούθηση της πορείας αιτημάτων σε πραγματικό χρόνο, πρόσβαση σε διαθέσιμα ,χρηματοδοτικά εργαλεία, προγράμματα ΕΣΠΑ και δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με υπηρεσίες και φορείς.

12. Διασύνδεση εμπορίου & τουρισμού.

Αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Εθνικού σχεδίου δράσης για την προώθηση και ανάδειξη της εμπειρίας πραγματοποίησης αγορών στην Ελλάδα από τους τουρίστες Αναδιανομή/Απόδοση μέρους των εσόδων του Γ.Ε.ΜΗ. σε Εμπορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, προκειμένου να διασφαλιστούν απαραίτητοι για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας πόροι. Προς αυτή την κατεύθυνση, η θεσμική συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση των αναγκών της Αγοράς, θα συνδράμει αποφασιστικά στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Η στήριξή του είναι επένδυση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι απλώς οικονομική πολιτική. Είναι πολιτική επιβίωσης.

Περιμένουμε σαφείς δεσμεύσεις.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ελευθερούπολη: Αντιμετωπίστηκε άμεσα πυρκαγιά

Ελευθερούπολη:-Αντιμετωπίστηκε-άμεσα-πυρκαγιά

Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2026

Ο λογαριασμός μου

Get into your account.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα