Connect with us

Καβάλα

Στη Δικαιοσύνη για το παλιό Πρωτοδικείο και την Μεραρχία

Στη-Δικαιοσύνη-για-το-παλιό-Πρωτοδικείο-και-την-Μεραρχία

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Κωστής Σιμιτσής, Ανδρέας Καραγιώργης και Γιώργος Τσακίρης 

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν τα κτήρια του παλιού Πρωτοδικείου και της παλιάς Μεραρχίας, κατέθεσαν τη Δευτέρα (11/3) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Α.Μ.Θ., Ανδρέας Καραγιώργης και ο συμπολίτης, Γιώργος Τσακίρης. 

Για την συμβολική αυτή κίνηση μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος επισήμανε αρχικά ότι «τα δύο αυτά κτήρια είναι υπερπολύτιμα για την ιστορία μας. Η ενέργεια που κάναμε μαζί με τον Ανδρέα Καραγιώργη και τον Γιώργο Τσακίρη, ήταν καθαρά συμβολική. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί γρήγορα η ποινική δικαιοσύνη να επιληφθεί, παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι ίσως έτσι κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι».

«Βρίσκονται σε άθλια κατάσταση τα δύο κτήρια και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε…»

«Τα δυο κτήρια, δηλαδή το παλιό Πρωτοδικείο και η παλιά Μεραρχία, πλέον καταρρέουν. Βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες διάσωσης, γιατί είναι ταυτόχρονα διάσωση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, αλλά και της ιστορικής μας μνήμης. Δεν γίνεται αυτά τα ακίνητα να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, στην οποία είναι σήμερα και διαρκώς χειροτερεύει. Είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης μας. Η παλιά Μεραρχία είναι αυτονόητο ότι έχει τη δική της ιστορία στις πολεμικές μάχες, στις νίκες και στις ήττες του έθνους μας, καθώς όλα πρέπει να τα θυμόμαστε και να τα τιμούμε και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Καβάλας.

«Αυτά είναι τα ιερά και τα όσια μας! Μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι να καταρρέουν;»

«Το άλλο κτίριο όμως, το παλιό Πρωτοδικείο, ήταν διοικητήριο στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατασκευάστηκε το 1898 και για πολλά χρόνια ξέρουμε ότι εκεί δικάστηκαν γενιές και γενιές Καβαλιωτών και αυτό έχει τη σημασία του. Όμως περισσότερο έχει τη σημασία ότι από εκεί ανακήρυξε την απελευθέρωση της Καβάλας ο πλωτάρχης Κριεζής. Αυτά τα αφήνουμε; Όχι, αυτά είναι τα ιερά και τα όσια μας! Μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι να καταρρέουν; Άρα λοιπόν το ένα μέλημά μας είναι να δούμε πώς μπορούν να σωθούν αυτά τα κτήρια. Το δεύτερο μέλημά μας, είναι ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε επιτέλους εμείς οι Καβαλιώτες, ανεξάρτητα από παραταξιακές ή άλλες σκοπιμότητες και προσωπικές ιδιοτέλειες. Αυτά εδώ τα κτήρια πρέπει να παραχωρηθούν στον Δήμο Καβάλας. Τελεία και παύλα. Δεν μπορούν να είναι αντικείμενο εμπορίου», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο Κωστής Σιμιτσής.

«Η ΕΤ.Α.Δ. ζητάει ενοίκιο ιδίως για το παλιό Πρωτοδικείο. Αυτό είναι ντροπή! – Εδώ είναι μεγάλη η ευθύνη που πρέπει να αναλάβουν οι βουλευτές μας…»

«Άκουσα πριν από ένα μήνα περίπου τον δήμαρχο που είπε ότι η ΕΤ.Α.Δ. ζητάει ενοίκιο ιδίως για το παλιό Πρωτοδικείο. Αυτό είναι ντροπή! Τη στιγμή που άλλα κτήρια στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους, όπως έγινε στο Κιλκίς με την αντίστοιχη περίπτωση του παλιού δικαστηρίου. Εδώ είναι μεγάλη η ευθύνη που πρέπει να σηκώσουν και να την αναλάβουν οι βουλευτές μας. Έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν και να χειριστούν, ας βάλουν όμως και αυτό το θέμα ψηλά στις ιεραρχήσεις τους, γιατί πραγματικά εδώ μιλάμε για την ιστορία της Καβάλας. Καταθέσαμε στο δικαστήριο μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Θα αναζητήσει η εισαγγελία από εδώ και πέρα για το ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις φθορές που υφίστανται αυτά τα δύο μνημεία. Εκτός από τη συνταγματική προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου, υπάρχει και ποινική προστασία. Όποιος δηλαδή αφήνει να φθείρονται και να καταστρέφονται αυτά τα μνημεία που έχουν ένα ιστορικό χαρακτήρα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Εγώ ευελπιστώ ότι θα κινητοποιηθούν οι τοπικοί φορείς να διεκδικήσουν αυτά τα ακίνητα για λογαριασμό του Δήμου, γιατί αυτός είναι ο αρμόδιος να τα πάρει αυτά τα ακίνητα και να τα αξιοποιήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.  Όμως τον τελευταίο λόγο τον έχει το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση δηλαδή. Άρα η κυβέρνηση, όπως έδωσε αλλού, πρέπει επιτέλους να δώσει αυτά τα κτήρια στον Δήμο και στην Καβάλα. Δεν γίνεται να μένουν αυτά τα κτήρια έτσι και να υφίστανται τη φθορά του χρόνου και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη και δεν θα μπορεί να διορθωθεί», υπογράμμισε καταληκτικά ο πρώην δήμαρχος Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες στην Θάσο

Πολύ-υψηλές-είναι-οι-πληρότητες-στην-Θάσο

«Πλέον οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές στην Θάσο, υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί, ενώ ξεκινά η εποχή που έρχονται και οι ετεροδημότες κι όσοι έχουν εξοχικές κατοικίες, οπότε είναι ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός των επισκεπτών μας».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός, περιγράφοντας την τουριστική εικόνα του νησιού την τρέχουσα περίοδο.

Κυριαρχούν οι Βαλκάνιοι – Οι Τούρκοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα

«Είναι η εποχή που υπάρχει ένα μεγάλο τουριστικό μείγμα στο νησί μας. Φυσικά οι Βαλκάνιοι είναι οι περισσότεροι αυτήν την περίοδο, αλλά έχουμε ένα πολύ καλό μείγμα εθνικοτήτων κι αυτό είναι που μας βοηθά να προσπερνάμε τις δύσκολες περιόδους κι όποιο πρόβλημα μπορεί να δημιουργείται. Αυτός είναι ο στόχος μας, να προσπαθούμε να μην εξαρτώμαστε από κάποια συγκεκριμένη αγορά, όσο αυτό είναι δυνατόν, για να είμαστε καλύτερα. Συνεχίζεται παράλληλα με την ίδια ένταση η έλευση Τούρκων επισκπεπτών στο νησί. Τούρκοι και Σέρβοι είναι οι δυο εθνικότητες που ξεκίνησαν νωρίς φέτος και συνεχίζουν. Ειδικά οι Τούρκοι είναι επισκέπτες που μας ταιριάζουν και ξοδεύουν αρκετά χρήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θάσου.

Πιο κουμπωμένοι στην κατανάλωση οι ξένοι επισκέπτες

Ερωτηθείς αναφορικά με την εικόνα που έχει για τον κλάδο της εστίασης και την κατανάλωση που καταγράφεται, ο Γιάννης Μαρκιανός απάντησε: «Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει μια υστέρηση. Ο κόσμος είναι προσεκτικός. Δεν ξέρουμε αν είναι οικονομικοί οι λόγοι ή αν απλά είναι προσεκτικοί με όλα αυτά που γίνονται γύρω μας. Πολλοί φροντίζουν για την επόμενη μέρα και σκέφτοντα και το αύριο. Επομένως φαίνεται να είναι λίγο πιο διστακτικοί και κουμπωμένοι, αλλά παρ’ όλα αυτά ο όγκος των επισκεπτών φαίνεται αυτό να μας βοηθά να το προσπεράσουμε. Οι επαγγελματίες παλεύουν, προσπαθούν και βρίσκουν τον τρόπο να προχωράνε σε ό,τι κι αν τους συμβεί». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

«Βουλιάζει» από κόσμο και φέτος το καλοκαίρι η παραλία Οφρυνίου

«Βουλιάζει»-από-κόσμο-και-φέτος-το-καλοκαίρι-η-παραλία-Οφρυνίου

Όλγα Αμπατζιά: Είμαστε στις επάλξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ

Βουλιάζει από κόσμο η παραλία Οφρυνίου και το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, η αντιδήμαρχος Ορφανού, Όλγα Αμπατζιά.

«Ειδικά Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή γίνεται το αδιαχώρητο, δεν πέφτει καρφίτσα, το λέω ειλικρινά. Θεωρώ ότι είμαστε η περιοχή με τον περισσότερο κόσμο στον δήμο Παγγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αμπατζιά.

Είμαστε στις επάλξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ

«Συγκρινόμαστε με τους Αμμολόφους 100%. Κατακλυζόμαστε από δεκάδες λεωφορεία και μάλιστα από πολύ πρωί κάθε τριήμερο από Παρασκευή μέχρι Κυριακή. Έχει πάρα πολύ κόσμο η περιοχή. Οι μόνιμοι κάτοικοι, αυτοί που έχουν εξοχικές κατοικίες, αλλά και οι τουρίστες στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την εικόνα αυτή. Από τη μεριά μας είμαστε στις επάλξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί όλος αυτός ο κόσμος θέλει νερό, καθαριότητα κι όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες κι αυτό το έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά το νερό που είναι το πιο βασικό αγαθό. Η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. μας τα πάει άψογα και προχωράμε δυναμικά», πρόσθεσε η αντιδήμαρχος Ορφανού.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης κρασιών και τσίπουρου που παράγονται στον δήμο Παγγαίου

Παράλληλα, η κ. Αμπατζιά αναφέρθηκε και στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης (22/7) η εκδήλωση παρουσίασης κρασιών και τσίπουρου, που πραγματοποποιήθηκε στην παραλία Οφρυνίου επισημαίνοντας σχετικά: «Ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε και είχαμε μια υπέροχη εκδήλωση. Όσοι βρέθηκαν εδώ είχαν την ευκαιρία να γευτούν κρασί και τσίπουρο που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στον δήμο Παγγαίου. Οι επισκέπτες το απόλαυσαν, το χάρηκαν, δοκίμασαν τα κρασιά μας κι αυτός ήταν ο σκοπός μας, να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας τα κρασιά μας και τα τσίπουρα της περιοχής. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τα καλύτερα οινοποιεία στην περιοχή μας, αλλά και στην Ελλάδα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

35ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας

35ο-Διεθνές-Σκακιστικό-Τουρνουά-Καβάλας

Η διαχρονική αξία του Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Καβάλας «Βασίλης Θεοδωρίδης», η στενή συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών φορέων για την επιτυχή διοργάνωσή του, καθώς και το σημαντικό αναπτυξιακό και τουριστικό αποτύπωμα που αφήνει στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου στη Μεγάλη Λέσχη, ενόψει της διεξαγωγής του 35ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Καβάλας.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης ΑΜ-Θ, Στέλιος Ιγνατιάδης, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Καβάλας, Κώστας Χατζηαναστασίου, ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος και ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Χριστόφορος Αποστολακάκης. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων αποτέλεσε η σημασία της διαχρονικής συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, μιας συνεργασίας που έχει συμβάλει καθοριστικά στην καθιέρωση του τουρνουά ως ενός από τα σημαντικότερα διεθνή σκακιστικά γεγονότα της Ευρώπης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Χατζηαναστασίου, υπογράμμισε ότι η διοργάνωση έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν θεσμό με πολλαπλά οφέλη για την πόλη, καθώς το αποτύπωμά της υπερβαίνει τα όρια ενός αθλητικού γεγονότος. Όπως επισήμανε, κάθε χρόνο χιλιάδες αθλητές, συνοδοί και επισκέπτες γνωρίζουν την Καβάλα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της τουριστικής κίνησης και της διεθνούς προβολής της περιοχής. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της διοργάνωσης, ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας στους συμμετέχοντες, συνδυάζοντας το αγωνιστικό πρόγραμμα με δράσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την τοπική παραγωγή και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής. Όπως σημείωσε, στόχος είναι το τουρνουά να αποτελεί όχι μόνο μία κορυφαία αθλητική διοργάνωση, αλλά και έναν σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας και προβολής της Καβάλας σε διεθνές επίπεδο.
Το 35ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας «Βασίλης Θεοδωρίδης» θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά τον ρόλο της Καβάλας ως μιας πόλης που επικεντρώνεται σε διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες ενισχύουν την εξωστρέφεια, τον αθλητικό τουρισμό και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα