Connect with us

Περιφέρεια

Παρέμβαση Χριστόδουλου Τοψίδη για τη δίκαιη αντιμετώπιση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ

Παρέμβαση-Χριστόδουλου-Τοψίδη-για-τη-δίκαιη-αντιμετώπιση-των-αιτημάτων-των-κτηνοτρόφων-της-Περιφέρειας-ΑΜΘ

Έχοντας ως βάση την καλή γνώση των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με την οποία ζητάει την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης  αφού υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι η έγκαιρη ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού στήριξης, δηλαδή η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας(deminimis) στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, είναι σημαντική καθώς λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, συνεχίζει ότι το μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί, για να μην υπάρξουν αδικίες.

Συγκεκριμένα τονίζει ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης στην επιστολή του ότι:

  • Είναι απολύτως αναγκαίο να εξεταστεί η επέκταση του μέτρου και στους παραγωγούς που αναγκάστηκαν να σφάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο εντός του 2024, εξαιτίας της έξαρσης ζωονόσων όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και η ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • Καθώς επίσης να επεκταθεί το μέτρο και στους κτηνοτρόφους που δε παρέδωσαν γάλα επειδή οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε ορεινούς οικισμούς και οι γαλακτοβιομηχανίες δεν τις επισκέπτονται και δεν παραλαμβάνουν γάλα από όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ειδικά αυτές που είναι απομακρυσμένες και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση.

Με βάση τα παραπάνω, η επιστολή καταλήγει τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να επανεξεταστεί η απόφαση και να δρομολογηθεί από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η τροποποίηση αυτής, προκειμένου να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι κτηνοτρόφοι που απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο εντός του 2024 λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ζωονόσων, σύμφωνα με τα αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜΘ.

Τέλος στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας για την άμεση και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου.

Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ βρίσκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων, με συνέπεια και υπευθυνότητα και διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του κλάδου, με κάθε πρόσφορο μέσο που υπάρχει, προκειμένου να στηριχθεί αυτή η τόσο σημαντική παραγωγική διαδικασία του τόπου μας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Περιφέρεια

Διαβούλευση για τη νέα Πολιτιστική Στρατηγική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Διαβούλευση-για-τη-νέα-Πολιτιστική-Στρατηγική-της-Περιφέρειας-Ανατολικής-Μακεδονίας-και-Θράκης

Παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γ. Παυλίδης» της Π.Ε. Ροδόπης, στην Κομοτηνή, η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας, διαβούλευσης και επίσημης εκκίνησης της μελέτης για την εκπόνηση της Πολιτιστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων του πολιτισμού, επιμελητηρίων, πολιτιστικών οργανισμών και συλλογικών φορέων από το σύνολο της Περιφέρειας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ευρείας διαδικασίας διαβούλευσης με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για τον πολιτισμό.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και τη συμβολή τους στη διαδικασία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κοινού οράματος για τον πολιτισμό της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διαθέτει μια ισχυρή και πολυδιάστατη πολιτιστική ταυτότητα, που εκτείνεται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα βυζαντινά μνημεία έως τα έθιμα, τη μουσική, τους χορούς, τις τοπικές γεύσεις, τις τέχνες και τη σύγχρονη δημιουργία.

«Αυτόν τον πλούτο δεν αρκεί να τον προστατεύουμε. Οφείλουμε να τον οργανώσουμε, να τον αναδείξουμε και να τον αξιοποιήσουμε με σχέδιο, ώστε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι η Πολιτιστική Στρατηγική φιλοδοξεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για:

  • την ολοκληρωμένη καταγραφή του υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος,
  • την ανάδειξη στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα ή δεν έχουν αποτυπωθεί συστηματικά,
  • τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών,
  • την ενίσχυση της διασύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και άλλους κρίσιμους τομείς,
  • καθώς και την αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, κα Φανή Μπαχαρίδου, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Στρατηγικής αποτελεί μια αναγκαία πρωτοβουλία, η οποία βασίζεται σε σαφές όραμα, μετρήσιμους στόχους και συγκεκριμένους άξονες παρέμβασης.

Όπως επισήμανε, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προϋποθέτει τη σύνδεση του πολιτισμού με κρίσιμους τομείς πολιτικής, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η καινοτομία, η ψηφιακή μετάβαση, η κοινωνική ένταξη και η επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και εφαρμογή πολιτικών με μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Η εκπόνηση της Πολιτιστικής Στρατηγικής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτιστικής ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή όλων των ανθρώπων του πολιτισμού και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να καταγραφούν ανάγκες, προοπτικές και κοινές κατευθύνσεις για το μέλλον του πολιτισμού στην περιοχή.

Η εκδήλωση της Κομοτηνής αποτέλεσε την πρώτη μιας σειράς συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στόχος είναι η άμεση συμμετοχή των ανθρώπων του πολιτισμού, των πολιτιστικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση της νέας Πολιτιστικής Στρατηγικής, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε περιοχής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ενισχύει τη συνεργασία της με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Η-Περιφέρεια-ΑΜΘ-ενισχύει-τη-συνεργασία-της-με-την-Ελληνική-Ολυμπιακή-Επιτροπή

Τη βούληση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ενισχύσει την συνεργασία της με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολυμπιακές Περιφέρειες», επιβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ισίδωρο Κούβελο.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 στην έδρα της ΕΟΕ, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Περιφερειών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Κώστας Θάνος, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης ΠΑΜΘ, κ. Στέλιος Ιγνατιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών που θα προάγουν τις Ολυμπιακές αξίες και τον αθλητισμό, ενισχύοντας τη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με το Ολυμπιακό Κίνημα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τη συμμετοχή των νέων σε δράσεις με κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Περιφερειών, κ. Κώστας Θάνος, παρουσίασε το πρόγραμμα «Ολυμπιακές Περιφέρειες», μία σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που αποσκοπεί στην αποκέντρωση των Ολυμπιακών δράσεων και στη διάδοση του αθλητισμού σε ολόκληρη τη χώρα μέσω εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς ο αθλητισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή. Όπως επισήμανε, η Περιφέρεια επενδύει συστηματικά στην ενίσχυση του αθλητισμού και στη διεκδίκηση σημαντικών εθνικών και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αναδεικνύοντας τον τόπο ως προορισμό φιλοξενίας μεγάλων διοργανώσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στον σχεδιασμό κοινών δράσεων και εκδηλώσεων που θα αναδείξουν την αθλητική και πολιτιστική ταυτότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα προωθήσουν τις αξίες της αριστείας, του σεβασμού και της φιλίας και θα ενισχύσουν τη συμμετοχή της νέας γενιάς στον αθλητισμό.

Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να δημιουργήσει ισχυρές συνέργειες με κορυφαίους θεσμικούς φορείς της χώρας, αξιοποιώντας τον αθλητισμό ως εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και διεθνούς προβολής της περιοχής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Δρομολογείται η δημιουργία Summer Campus του ΔΠΘ στη Θάσο

Δρομολογείται-η-δημιουργία-summer-campus-του-ΔΠΘ-στη-Θάσο

Υπεγράφη την Τρίτη από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η απόφαση με την οποία παραχωρείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το συγκρότημα των παλαιών κατασκηνώσεων στην Ποταμιά της Θάσου. Το συγκρότημα των κατασκηνώσεων στην Ποταμιά της Θάσου ήταν μη λειτουργικό τα τελευταία χρόνια, ενώ με την παραχώρησή του στο Πανεπιστήμιο θα διαμορφωθεί εκεί χώρος υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου κατά τους θερινούς μήνες (Summer Campus).

Το αίτημα είχε τεθεί στην Υπουργό προ μηνών από την Περιφέρεια ΑΜΘ και συγκεκριμένα από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο, τον βουλευτή Καβάλας και πρώην Υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Δήμαρχο Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών την Τρίτη εκδόθηκε η σχετική απόφαση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ‘’επένδυση’’ τόσο για το νησί της Θάσου όσο και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η ανακαίνιση των κατασκηνώσεων και η υλοποίηση σε αυτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά τους θερινούς μήνες, τα οποία θα απευθύνονται τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους φοιτητές, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Οφείλω να τονίσω ότι η συνεργασία όλων των φορέων Περιφέρεια, Δήμος, Πανεπιστήμιο, Βουλευτής, όταν εδράζεται σε σταθερές βάσεις, αποδίδει ουσιαστικά αποτελέσματα. Οφείλω να ευχαριστήσω και δημόσια την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και να εξάρω την καθοριστική συμβολή τόσο του πρώην Υπουργού και βουλευτή κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου όσο και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη για την καταλυτική υποστήριξη της προσπάθειας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα