Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 4 Μαΐου 2025, στη Μεγάλη Λέσχη, το 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών, με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας και της Εταιρείας Θασιακών Μελετών και τη συμμετοχή της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”, της Θρακικής Εστίας Καβάλας, της Θασιακής Ένωσης Καβάλας και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.
Από τις εισηγήσεις 54 καθηγητών πανεπιστημίου, κορυφαίων ιστορικών και εκπροσώπων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, ήρθαν στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας, καθώς και πολλές λεπτομέρειες για τις διακρίσεις των προγόνων μας στα πεδία του πολιτισμού και του αθλητισμού. Από το μικροσκόπιο των εισηγητών δεν έλειψαν και οι αναφορές για την εικόνα που παρουσίαζε η Καβάλα πριν από πολλές δεκαετίες, μέσα από τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και από ανεκμετάλλευτες μέχρι πρότινος ιστορικές πηγές. Ένα μεγάλο μέρος της θεματολογίας του 8ου Συνεδρίου Καβαλιώτικων Μελετών είχε σχέση και με το αποτύπωμα που άφησαν σε διάφορους τομείς, διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της εκκλησίας, των γραμμάτων και των επιστημών. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια προσαρμογής των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες και στις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι καβαλιώτες την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής και του β΄ παγκοσμίου πολέμου.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: «Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ, ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»
“Από τους συλλόγους που είχαν μεγάλη εθνική και οικονομική δράση στην πόλη μας αναμφίβολα είναι η Φιλόπτωχη Αδελφότητα Κυριών Καβάλας.
Ο γυναικείος αυτός σύλλογος συστήθηκε το 1902. Από τους δέκα υφασματόδετους τόμους των ετών 1902-1903, που περιέχουν τα Πρακτικά του συλλόγου αυτού, παρακολουθούμε την όλη δράση του.
Ο πρώτος τόμος είναι ο πιο σημαντικός και αποτελείται από 392 σελίδες, που περιλαμβάνει τα Πρακτικά από 1-10-1902 έως 19-4-1924. Λείπουν μόνο τα Πρακτικά από 11-7-1916 έως 24-8-1919, γιατί η Φιλόπτωχη Αδελφότητα διέκοψε τις εργασίες της λόγω της βουλγαρικής κατοχής.
Η πρώτη συνεδρίαση των ιδρυτικών μελών, που αναφέρονται τα ονόματά τους, συνήλθε στις 8-11-1902 και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που το αποτέλεσαν οι πρώτες κυρίες της Καβάλας.
Επειδή δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για δράση, γι’ αυτό κι αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή των πλουσίων κυριών που ζούσαν στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Η πρόσκληση αυτή απέδωσε και το ποσό που συγκεντρώθηκε, αποτέλεσε το ξεκίνημα για την ενεργό συμμετοχή της Αδελφότητας στα δρώμενα της πόλης μας. Ενισχύει οικονομικά το ελληνικό νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τη συνέχιση της λειτουργίας του και προσφέρει τη βοήθειά της σε αναξιοπαθούντες Καβαλιώτες.
Τα εισοδήματα των δύο καπναποθηκών που απέκτησε στον Αϊ-Γιάννη, συμβάλλουν στο φιλανθρωπικό αυτό έργο της.
Δε διαθέτει όμως στέγη και οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της γίνονταν ανά δεκαπενθήμερο στην οικία της εκάστοτε προέδρου, ενώ οι γενικές συνελεύσεις της πραγματοποιούνταν σε αίθουσα του Παρθεναγωγείου.
Για τις συνεδριάσεις της αποφασίστηκε να προχωρήσει στην ανέγερση λέσχης.
Γι’ αυτό και απευθύνεται στην Αντιπροσωπεία της Κοινότητας για την παραχώρηση οικοπέδου, όπου η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κυριών Καβάλας θα έκτιζε κοινοτική λέσχη.
Από αντίγραφο πρακτικού, που εκδόθηκε από τα Αρχεία της Μητρόπολης Καβάλας, στις 28-6-1914, πληροφορούμαστε ότι εγκρίθηκε η παραχώρηση αυτή «υπό τον απαράβατον όμως όρον, ίνα το ανεγερθησόμενον οικοδόμημα στεγασθή διά ταράτσας, ης το υψηλότερον μέρος να μη υπερβαίνει το ζωνάρι του κάτω πατώματος του Παρθεναγωγείου και δεύτερον να συνεννοηθή μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου περί του παραχωρηθησομένου πλάτους διά την οικοδομήν».
Το πρακτικό αυτό υπογράφεται από τον μητροπολίτη της Ξάνθης Ιωακείμ ως προέδρου και από τα μέλη της Αντιπροσωπείας Γ.Ν. Γρηγοριάδη, Μιχαήλ Θ. Αναστασιάδη, Θ.Δ. Φέσσα, Ι.Ν. Ζωίδη, Μ. Βουλγαράκη, Στ.Ι. Φέσσα, Θ. Γεωργιάδη, Θ.Κ. Ρακιτζή, Ευστ. Τζαάνου, Γ. Γοργία, Ι. Καλέντζη και Γ.Ν. Θεοδωρούδη.
Το αντίγραφο αυτό του πρακτικού, του έτους 1908, επικυρώνεται το 1914 με τα εξής από τον μητροπολίτη Ξάνθης και Καβάλας Άνθιμο: «Ό,τι ακριβές αντίγραφον εξαχθέν εκ του εν τοις Αρχείοις της Ι. Μητροπόλεως Καβάλλας υπ’ αριθ. 1, των ετών 1895-1908, Κώδικος και σελ. 273 κατακεχωρημένον Πρακτικόν ημερ. 27 Μαρτίου 1908. Εν Καβάλλα τη 28 Ιουνίου 1914. Αριθ. Πρωτ. 283, ο Ξάνθης και Καβάλλας Άνθιμος. Μετεγράφη εις τόμον πρώτον (1ον) του Δήμου Καβάλλας υπ’ αύξ. αριθ. πρωτ. 283».
Από άλλο αντίγραφο πρακτικού μαθαίνουμε το πώς περιήλθε το οικόπεδο αυτό στην κατοχή της ελληνικής κοινότητας το 1898. Και επειδή απαγορευόταν η κατοχή ακινήτων από την ελληνική αντιπροσωπεία, γι’ αυτό και το οικόπεδο αγοράσθηκε από πλειστηριασμό στο όνομα του οθωμανού υπηκόου Θεοδώρου Κωνσταντίνου Ρακιτζή.
Η μεταβίβαση έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 1313, που αντιστοιχούσε με το χριστιανικό έτος 1898, «δυνάμει αποφάσεων του Δημαρχιακού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της υποδιοικήσεως και εγγράφεται στα τουρκικά Αρχεία του Κτηματολογίου Καβάλας στις 27-2-1898».
Περιγράφεται το οικόπεδο και αναφέρονται: η θέση, η συνοικία, τα σύνορα και η έκταση που μεταβιβάζεται.
Η θέση του ονομαζόταν τότε Τσαϊλάρ, η συνοικία Βαρός και είχε ως σύνορα δεξιά τον δρόμο, αριστερά την οικία του Δημητρίου Τόκου, πίσω του το χριστιανικό σχολείο και μπροστά του ο δρόμος.
Η έκτασή του ήταν 287 τετραγωνικοί πήχεις, που αντιστοιχούσαν με 500 παλαιοί γεωργικοί πήχεις ή 25 νέες τετραγωνικές φάλαγγες.
Η Φιλόπτωχη Αδελφότητα Κυριών Καβάλας από το 1907 άρχισε να προγραμματίζει το κτίσιμο της Μεγάλης Λέσχης.
Γι’ αυτό και ρώτησε τον τότε παρεπιδημούντα αρχιτέκτονα Φωτιάδη, εάν εξαρκούσε το οικόπεδο προ του Παρθεναγωγείου για να προβεί στον εκβραχισμό του οικοπέδου και να προχωρήσει στις εργασίες της ανέγερσης της Λέσχης.
Παράλληλα απευθύνεται και στη Μητρόπολη για να πληροφορηθεί εάν εξακολουθούσε να είναι στη διάθεσή της το οικόπεδο για το κτίσιμο της Λέσχης, που θα προοριζόταν για την Ελληνική Κοινότητα.
Ο Θεόδωρος Ρακιτζής, στο όνομα του οποίου ήταν γραμμένο το οικόπεδο, για δεύτερη φορά έδωσε τον λόγο του ότι θα το μεταβιβάσει επίσημα «το επ’ ονόματι αυτού γεγραμμένον παρά το Παρθεναγωγείον οικόπεδον εις όνομα των επί της ανεγέρσεως κτιρίου Λέσχης επιτρόπων κ.κ. Γεωργ. Π. Κυριαζή, Στεφ. Καραγιώργη και Θεοδ. Δ. Φέσσα συνωδά τοις όροις τοις αναγεγραμμένοις εν τη υπό ημερομ. 26 Ιουλίου 1909 αποφάσει της Αντιπροσωπείας».
Η πράξη αυτή, που συντάχτηκε στις 29-8-1909, επικυρώνεται από τον μητροπολίτη Ξάνθης και Καβάλας Άνθιμο στις 28-6-1914.
Με νέα απόφαση της Αντιπροσωπείας της Κοινότητας ακυρώνεται η προηγούμενη πράξη για τη μεταβίβαση της κυριότητας της Λέσχης από τον Θεόδωρο Ρακιντζή στην Επιτροπή της ανέγερσης της Λέσχης για την αποφυγή των εξόδων και αποφασίστηκε με νέα πράξη, που συντάχτηκε στις 16-9-1909, να αναλάβει ο ίδιος ο Θεόδωρος Ρακιτζής να συνάπτει δάνεια «κατά καιρούς μέχρι του ποσού χιλίων διακοσίων οθωμανικών λιρών με ανώτατον τόκον 7%, όπερ εκ διαλειμμάτων θα παραδίδη τω Διοικητικώ Συμβουλίω της Φ. Αδελφότητος των Κυριών και θα λαμβάνη ανάλογα χρεωστικά ομόλογα.
Το εν λόγω δάνειον εξοφληθήσεται εντός τριετίας επ’ εγγυήσει της Αντιπροσωπείας υπό της Φιλοπτ. Αδελφότητος των Κυριών».
Τα εγκαίνια της Μεγάλης Λέσχης έγιναν από τη Φιλόπτωχη Αδελφότητα στις 10 Μάϊου 1910, η οποία άρχισε από τότε να πραγματοποιεί τον ετήσιο μεγάλο ευεργετικό χορό της, ο οποίος καθιερώθηκε έκτοτε και στα μετέπειτα χρόνια.
Στις 3 Ιουνίου 1910 υποβάλλεται το αίτημα στην Εφορία των Σχολών της εγκατάστασης ηλεκτρικών μηχανημάτων στο χώρο που υπήρχε ανάμεσα στο πίσω μέρος της Λέσχης και του κοινοτικού Παρθεναγωγείου για την ηλεκτροφώτιση της Λέσχης.
Επειδή η Εφορία των Σχολών δεν μπορούσε να επιτρέψει κάτι τέτοιο, χωρίς την άδεια της Αντιπροσωπείας, γι’ αυτό «εισήχθη η υπόθεσις εις την Αντιπροσωπείαν, όπως αποφανθή περί της παραχωρήσεως ή μη της αιτούμενης αδείας. Συζητήσεως δε γενομένης ευρείας επί του αντικειμένου τούτου, η Αντιπροσωπεία απεφάσισεν όπως παραχωρήση το γήπεδον προς τον σκοπόν τούτον και ανέθεσεν την διεξαγωγήν της υποθέσεως ταύτης μετά των καθέκαστα λεπτομερειών εις την Εφορίαν των Σχολών».
Μετά την ανέγερση της Μεγάλης Λέσχης και την αγορά των κτημάτων του Νικολάου Τόκκου η Αδελφότητα Κυριών Καβάλας απευθύνει την από 28-10-1911 αίτησή της στην Αντιπροσωπεία της Κοινότητας, που φέρει αριθ. πρωτ. 756, και ζητεί την αναγνώριση της κυριότητάς της επί των γενομένων αγορών.
Η Αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει σχετικό πρακτικό της, «απεδέξατο ταύτας παμψηφεί εκφράσασα συνάμα και τας ευχαριστίας της προς το Σωματείον των Κυριών διά τα αισθήματα ταύτα, τα χαρακτηρίζοντα την φιλογένειαν και φιλομουσίαν των, ανέθεσε δε εις τον Πρόεδρον, ίνα διαβιβάση αντίγραφον του πρακτικού της Αντιπροσωπείας εις το αξιότιμον Προεδρείον του Διοικητικού Συμβουλίου της αδελφότητας και ζητήση την επί τούτω επίσημον απόφασιν και απαίτησιν του Σωματείου των Κυριών».
Στην πράξη αυτή παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αντίφαση, γιατί αναφέρει ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ στις υπογραφές που ακολουθούν δύο μέλη της Αντιπροσωπείας είχαν αντίθετη γνώμη, γιατί ο Θεόδωρος Κ. Ρακιτζής αναφέρει ότι μειονοψηφεί «έχων την γνώμην ότι τα αναφερόμενα κτήματα είναι κοινοτικά και δεν παραδέχομαι την επ’ αυτών κυριότητα και κυριαρχία του Σωματείου της Αδελφότητας Κυριών».
Τη γνώμη του Κ.Θ. Ρακιτζή ασπάζεται και ο Γ.Δ. Αντωνιάδης. Πάντως αναγνωρίσθηκε η κυριότητα όλων των ακινήτων που ανεγέρθηκαν ή αγοράσθηκαν από την Αδελφότητα.
Τα ακίνητά της επέφεραν στην Αδελφότητα μεγάλα έσοδα. Από πρακτικό, που συντάχτηκε στις 15-4-1914, μαθαίνουμε ότι από την Τράπεζα Αθηνών, που στεγαζόταν στο ισόγειό της, εισέπραττε ετήσιο εισόδημα 125 οθωμανικές λίρες.
Δίπλα στην Τράπεζα λειτουργούσε εστιατόριο των αξιωματικών της Καβάλας, που εισέπραττε άλλες 125 λίρες.
Το 1919 στο εστιατόριο των αξιωματικών στεγάστηκε η Ιονική Τράπεζα. Στον προϋπολογισμό του 1923 αναφέρονται ως έσοδα: «Ενοίκιον Λέσχης 30.000, ενοίκιον Τραπέζης Αθηνών 15.000 και ενοίκιο Ιονικής Τραπέζης 15.000 (Πρ. 21/13-3-1923)».
Υπήρξαν βέβαια και απώλειες. Η Μεγάλη Λέσχη καταλήφθηκε από τους Στρατιωτικούς επί δώδεκα χρόνια και η επίταξη τέλειωσε το 1956 (Πρ. 350/12-7-1956).
Από το 1969 έγιναν προτάσεις για μίσθωση της Μεγάλης Λέσχης από τον Δήμο Καβάλας για να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του. Συνάντησε όμως την άρνηση της Αδελφότητας.
Το 1983 επαναλήφθηκε η πρόταση της ενοικίασης από το Δήμο αλλά και πάλι αρνήθηκε η Αδελφότητα. Και τότε έγινε κατάληψη αυτής και αναγκάστηκε να αποδεχθεί το γεγονός η Αδελφότητα για την εξυπηρέτηση της νεολαίας της Καβάλας με ενοίκιο 80.000 δρχ. και με τον όρο να χρησιμοποιήσει το γραφείο της η Αδελφότητα για τις στεγαστικές ανάγκες της και να χρησιμοποιεί τη μεγάλη αίθουσα, όταν τη χρειαζόταν για τις εκδηλώσεις της (Πρ. 865/25-2-1987).
Η Μεγάλη Λέσχη αντιπροσωπεύει σήμερα μια εποχή και αποτελεί το ιστορικό καμάρι της πόλης μας!”.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 8ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Θεόδωρος Μουριάδης: Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας και η Μεγάλη Λέσχη, το κόσμημα της πόλης μας, Αγγελική Δεληκάρη: Η Έκθεση του υποπρόξενου Καβάλας Νικολάου Μαυρουδή για τους φόνους Βουλγάρων το 1906, Αθανάσιος Βίτσας: Οι αναγραφές στα ελληνικά των τουρκικών εγγράφων του αρχείου Φυλαχτάκη, Αναστάσιος Μάνθος: Το αποτύπωμα της οικογένειας Δ. Τόκκου στην Καβάλα, Κώστας Χατζηεμμανουήλ: «Πατριωτική εκδήλωσις της Νήσου Θάσου» τον Αύγουστο του 1917, Μανόλης Βαρβούνης: Τοπική λογιοσύνη και πολιτιστικό απόθεμα της Καβάλας και της περιοχής της: η περίπτωση του ζεύγους Νίκου Μιχαλόπουλου και Αγγελικής Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου, Γεώργιος Χαριζάνης: Τα αδέλφια Αλέξιος, μέγας στρατοπεδάρχης, και Ιωάννης, μέγας πριμικίριος, και η εφήμερη κυριαρχία τους στην περιοχή της Χριστουπόλεως (σημ. Καβάλας) κατά τον 14ο αι., Manuela Wurch – Kozeli: Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές της Θάσου, Θανάσης Διαλεκτόπουλος: Η μετατροπή της παράστασης του Ήρωα Ιππέα σε χριστιανικό σύμβολο – Η περίπτωση των εντοιχισμένων στηλών σε ναούς της Θάσου, Ιωάννης Μπακιρτζής: Στοιχεία από οθωμανικές πηγές περί της Καβάλας, Νικόλαος Μπονόβας: Η Καβάλα μέσα από τα μάτια αγιορειτών μοναχών το έτος 1827, Γεώργιος Τσιγάρας: Η εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής και ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καβάλα, Απόστολος Μουμτσάκης: Η προσπάθεια διείσδυσης των Ρώσων μοναχών της Νούσλας στην περιοχή της Καβάλας και η αντίδραση των Ελλήνων, Ιωάννης Σιδηράς: Ο επίσκοπος Αναστασιουπόλεως Άνθιμος στη Θάσο (1801 – 1812), Αθανάσιος Αθανασίου: Η υπ’ αριθμ. 43/8.8.1882 απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Άνω Θεολόγου Θάσου, Eλένη Βουσολίνου: Από το αρχείο της μεγάλης πατριαρχικής οικογένειας του Θεολόγου Λαμπίρη: η ζωή και η δράση των κληρονόμων του μεγαλέμπορου Σωτήρη Λαμπίρη, Γεώργιος Γανίτης: Οι κανονισμοί της ελληνορθόδοξης κοινότητας Καβάλας των ετών 1900 – 1907, Θεόδωρος Λυμπεράκης: Η κοινωνική, εμπορική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Καβάλας και της περιοχής της από το 1895 έως το 1910 μέσα από δημοσιεύματα της «JOURNAL DE SALONIGVE», Ιωάννης Νεραντζής: Κοινωνία και οικονομία στην πόλη, Καβάλα, κατά τη δεκαετία 1910-1920, μέσα από μια ανεκμετάλλευτη ιστορική πηγή, Κωνσταντίνος Παπακοσμάς: Τα…πέντε «Τ» στην Καβάλα, Ταχυδρομείο, Τηλεγραφείο, Τηλεφωνείο, Τράπεζες και Τελωνείο, τον περασμένο αιώνα, Κορνηλία Τρακοσοπούλου – Τζήμου: Οι οθωμανικές φυλακές της Καβάλας. Ιστορική και αρχιτεκτονική προσέγγιση, Ελεονώρα Ναξίδου: Προσεγγίζοντας την ιστορία της Θάσου μέσα από το «βακουφικό» της παρελθόν, Νικόλαος Τσουρής: Οι επιγραφές στις πύλες του Ιμαρέτ της Καβάλας και η ιστορία που αφηγούνται, Γεώργιος Μυτιληνός: Ιμαρέτ, νεότερα στοιχεία από το Εγκυκλοπεδικόν Ημερολόγιον. Καβαλιώτες και Θάσιοι συνδρομητές, Καπλάνης Ιωσηφίδης: Το τσιφλικοχώρι «Τσιρπιντί» στα Ανατολικά της Καβάλας και ο λόφος «Ακόντισμα», Χρήστος Παπαδόπουλος: Η διακοπή λειτουργίας σχολικών μονάδων από επιδημικές ασθένειες στην Καβάλα κατά τον 19ο αιώνα, Γεώργιος Αυγουστίδης: Σελίδες της νεότερης ιστορίας της Καβάλας 1815 – 1904, Σύσταση και πληθυσμιακή εξέλιξη του Δήμου Καβάλας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, Ο Λιμένας Θάσου ως ρωσική ναυτική βάση κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1827 – 1829), Αλέκος Ελευθερίου – Χρήστος Τζανάκος: Η ναυτιλία Καβαλιωτών και Θασίων κατά τους νεότερους χρόνους, Ευάγγελος Υφαντίδης: Για την ανακούφιση των πενομένων από την καπνική κρίση των αρχών της δεκαετίας του ΄30, Πασχάλης Παλαβούζης: Πόντιση – άρση ναρκοπεδίων στις θάλασσες της Καβάλας (1912- 1944), Μαριάννα Τσεγγελίδου: Ο υπίατρος Ι. Παπαβασιλείου ως δάσκαλος στο Πράβι κατά τον Μακεδονικό αγώνα, Ιωάννα Χιόνη: Η οργάνωση της εκπαίδευσης κατά τον Μακεδονικό αγώνα στην περιοχή της Καβάλας, Ιωάννα Γόρδου – Τσιλογεώργη : Λειτουργία της Ζαρίφειας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παρουσία καβαλιωτών σπουδαστών σε αυτήν, Βασίλης Λιόγκας: Καβάλα, μέρες του ΄44, Αντώνης Κόντος: Τρεις επιστολές από τις σελίδες του Ημερολογίου της Καβάλας του 1923, Σαπφώ Αγγελούδη – Ζαρκάδα: Ο τύραννος Alexander Angelov – Angelson και ο γιατρός δρ. Γεώργιος Λόγης. Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες της Β΄ Βουλγαρικής κατοχής της Καβάλας, Κυριάκος Λυκουρίνος: Η περίθαλψη των προσφύγων στην Καβάλα, 1922 – 1924: Αστική φιλανθρωπία, κρατική πρόνοια και ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις, Ελευθέριος Παπαγιαννάκης: Ψηφίδες της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας: Τα ναυπηγικά 1900 – 1944, Στάθης Κεκρίδης: Η αποξήρανση των τεναγών των Φιλίππων ως μέτρο αποκατάστασης προσφύγων, Νίκος Τσουμπάκης: «… Στην αποστραγγισθείσα λίμνη Αρτζάν – Αματόβου θέλησαν να αποκαταστήσουν διακόσιες οικογένειες από τον πληθυσμό της Καβάλας…». Κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις μιας μεγάλης μετακίνησης Καβαλιωτών το 1934, Παναγιώτης Τσιλογεώργης: Η εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών Ελευθερών μέσα από μια ανέκδοτη αναφορά του Ζ. Ζάχου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος το 1939, Ευφροσύνη Μπόσκου: Λουτρά και λουτρώνες στην Καβάλα του μεσοπολέμου, Ηλίας Ζιάγκος: Οι παύσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων την περίοδο του μεσοπολέμου στην επαρχία της Καβάλας, Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ: Κλασικός αθλητισμός στην Καβάλα (1906-1940), Ιωσήφ Μεβοράχ: Η εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας κατά τους νεότερους χρόνους, Κυριάκος Χατζηστεφάνου: Η εκλογή και η ενθρόνιση του μητροπολίτη Καβάλας Χρυσοστόμου, Σταύρος Σαραντίδης: Η ψαλτική δραστηριότητα στην Καβάλα κατά τον 20ό αιώνα, Άννα – Μαρία Οφρυδοπούλου: Δύο ποιήματα αφιερωμένα το 1872 στον ποιητή Ι. Κωνσταντινίδη, Χριστίνα Βαμβούρη: Η καθημερινότητα στην Καβάλα κατά την πρώτη περίοδο του μεσοπολέμου μέσα από ειδήσεις του Τύπου, Κωνσταντίνος Χιόνης: Το ελληνικό προξενικό πρακτορείο της Καβάλας (1846-1849), Νικόλαος Τσιλογεώργης: Το πρώτο έτος λειτουργίας του Γυμνασίου Καβάλας (1919-1920) μέσα από την ομιλία του Γυμνασιάρχη του προς τους τελειόφοιτους μαθητές.
Γ. Παναγιωτίδης: «Δεν είναι όλα κέρδος, τα ΕΛΤΑ είναι ένα κοινωνικό προνόμιο…»
«Την πιο δυνατή εικόνα την έδωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές που προέρχονται από την περιφέρεια, οι οποίοι με σαφή τρόπο διατύπωσαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ. Ακολούθησαν και οι Δήμοι και δεν μπορεί να μην συμπράττει σε αυτό και το Επιμελητήριο Καβάλας».
Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Παναγιωτίδης, αναφορικά με το θέμα του κλεισίματος των ΕΛΤΑ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε κόμματα και πολίτες.
«Δεν είναι όλα κέρδος, δεν επιχείρηση, αλλά τα ΕΛΤΑ είναι ένα κοινωνικό προνόμιο…»
«Τα ΕΛΤΑ είναι ένας θεσμός στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στη δικαιολογία για το κλείσιμο των καταστημάτων που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση των ζημιών του συγκεκριμένου φορέα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι όλα δεν είναι κέρδος, δεν επιχείρηση, αλλά τα ΕΛΤΑ είναι ένα κοινωνικό προνόμιο στις περιοχές που βρίσκονται, όπως προνόμιο είναι και η υγεία και η άμυνα της χώρας όπου ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα και αναγκαία γίνεται αυτό. Άρα λοιπόν θα πρέπει και για τα ΕΛΤΑ που είναι ένα κοινωνικό αγαθό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν και να διατηρηθούν», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτίδης.
«Για μία απόφαση θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση και πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα κι όχι να έχουμε πρακτικές του αποφασίζουμε και διατάζουμε…»
«Θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις και των Δήμων, αλλά είναι ευκαιρία μέσα από αυτό το δυσάρεστο γεγονός της απόφασης της κυβέρνησης, καθώς αναδείχτηκαν προτάσεις κυρίως από τους Δήμους για την εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας αυτών των καταστημάτων. Δηλαδή θα μπορούσαν σε κτήρια που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν των Δήμων να λειτουργήσουν κι αυτά τα καταστήματα και σε αυτή την απόφαση το Επιμελητήριο όπου μπορεί θα είναι «παρών» και θα βοηθήσει. Για μία απόφαση θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση και πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα κι όχι να έχουμε πρακτικές του αποφασίζουμε και διατάζουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, μόνο στην επαρχία. Εάν βέβαια η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ζωντανή περιφέρεια και να μπορεί να διατηρηθεί κι όχι να έχουμε μία πρωτεύουσα και μία συμπρωτεύουσα όπου να μαζεύουμε το 60 και 70% του πληθυσμού της χώρας», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Αυξημένη 5 έως 6% φέτος η τουριστική κίνηση στη Θάσο
Πάρης Παρασχούδης:Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε
«Η αλήθεια είναι ότι οι επισκέπτες στη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου στο νησί της Θάσου ήταν περισσότεροι από πέρυσι σε ένα ποσοστό περίπου 5 έως 6%. Το σημαντικό είναι ότι αν και δεν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα, απ’ ό,τι φαίνεται τα έσοδα θα είναι επίσης μεγαλύτερα από πέρυσι κι αυτό γενικότερα σηματοδοτεί μία πάρα πολύ καλή χρονιά».
Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου.
«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα μας βοηθούσε πολύ στο να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα…»
«Το ζητούμενο πάντοτε είναι να διατηρήσουμε την ποσότητα, αλλά κυρίως να αυξήσουμε την ποιότητα των τουριστών μας, ώστε να έχουμε όχι μόνο πολύ περισσότερους, αλλά αρκετά περισσότερα έσοδα από τους επισκέπτες του νησιού μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γιατί στο νησί μας σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς δουλεύουμε πολύ λιγότερο χρονικά, άρα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα μας βοηθούσε πολύ στο να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παρασχούδης.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη πρόοδο και μάλιστα αξιοζήλευτη…»
«Το μεγάλο μας θέμα είναι ότι η περίοδος συρρικνώνεται κυρίως τον Μάϊο. Παίρνει αρκετό χρόνο να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος κι αυτό δημιουργεί πάντα αρχικά μία ανησυχία στους επαγγελματίες. Επίσης το ότι πολλά επαγγέλματα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας αυτό είναι αλήθεια, αλλά σε αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο το ότι ξοδεύουν λιγότερο οι επισκέπτες που είναι δεδομένο όχι μόνο σε μας αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο οι περισσότεροι κοιτάζουν να μην ξοδεύουν πολλά γιατί υπάρχει ακρίβεια και ανασφάλεια γενικότερα, όχι μόνο στη χώρα μας. Επίσης θα πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τον τόπο μας καλύτερα και πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να πουλήσουμε αυτό το προϊόν που προσφέρουμε με καλύτερο τρόπο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη πρόοδο και μάλιστα αξιοζήλευτη σε σχέση και με πολλούς άλλους προορισμούς», ανέφερε ακόμη ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.
Προστίθενται νέες κλίνες, δεν αφορούν όμως μεγάλα ξενοδοχεία – 4 νέες πτήσεις από Αγγλία του χρόνου – Στόχος να επανέλθουν οι αγορές Ολλανδίας και Δανίας
Τέλος, σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό νέων κλινών που προστίθενται στο νησί, αλλά και το τι γίνεται αναφορικά με τις πτήσεις τσάρτερ, ο κ. Παρασχούδης σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι προστίθενται νέες κλίνες από μικρά καταλύματα, όχι από μεγάλα. Κλίνες που περισσότερο προορίζονται στον οδικό τουρισμό παρά στον τουρισμό που έρχεται με το tour operator από το αεροδρόμιο. Εμάς ως ξενοδόχους μας ενδιαφέρει περισσότερο αυτό και γι’ αυτό η προσπάθειά μας εδώ και πολύ καιρό είναι προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί μια μεγάλη συνεργασία του νησιού με ένα πολύ μεγάλο tour operator της Αγγλίας για να έρχονται στο νησί μας 4 αεροπλάνα την εβδομάδα. Ο πρόεδρος μας και δύο μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης μας είναι στην Αγγλία και θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις. Επίσης η προσπάθεια των ξενοδόχων θα συνεχιστεί γιατί θα υπάρχουν και επισκέψεις στην Ολλανδία και στη Δανία, με στόχο να επιστρέψουν αγορές που είχαμε στο παρελθόν και αυτή τη στιγμή δεν έρχονται στο νησί μας».
Τι ισχύει με τα χρώματα των καρτών στάθμευσης στην Παναγία
Έγινε ο έλεγχος στο νέο δημοτικό κυνοκομείο
Μετά από πολύμηνη αναμονή η αρμόδια επιτροπή πραγματοποίησε τον σχετικό έλεγχο στο νέο δημοτικό κυνοκομείο που βρίσκεται στον Νέο Ζυγό κι έτσι άρχισε η διαδικασία μεταφοράς των αδέσποτων ζώων από το παλιό κυνοκομείο της Άσπρης Άμμου σε αυτό του Νέου Ζυγού.
Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημοτικής Αστυνομίας και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Καβάλας, Χρήστος Τσιτσιλικάκης.
Αρχικά τα 40 από τα 75 σκυλιά που βρίσκονται στην Άσπρη Άμμο θα μεταφερθούν στο νέο κυνοκομείο
«Η αρμόδια επιτροπή βρέθηκε στο νέο κυνοκομείο και πραγματοποίησε τον απαιτούμενο έλεγχο. Πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά τη μεταφορά των ζώων στο νέο δημοτικό κυνοκομείο. Είναι κάτι που έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος μας είναι να κλείσουμε εκείνον τον χώρο που είναι στην Άσπρη Άμμο και να περάσουμε στον νέο χώρο στο Νέο Ζυγό. Στο παλιό κυνοκομείο έχουμε περίπου 75 σκυλιά. Τα 40 θα μεταφερθούν στον καινούργιο χώρο του κυνοκομείου και για τα υπόλοιπα έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο στον υπάρχοντα πάνω στο Κρυονέρι όπου σιγά σιγά θα τα εντάξουμε κι αυτά στον συγκεκριμένο χώρο. Περιμέναμε καιρό, αλλά ξέραμε ότι και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία υπάρχουν προβλήματα με το προσωπικό, ενώ υπήρχε και υπάρχει έντονο το πρόβλημα της ευλογιάς και με δύο κτηνίατρους που έχουν τι να προλάβουν να κάνουν. Αλλά τέλος πάντων τέλος καλό όλα καλά», σημείωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Καβάλας.
Τι ισχύει με τα χρώματα των καρτών στάθμευσης στην Παναγία
Αναφορικά με το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης στην συνοικία της Παναγίας και για το αν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τις κάρτες των μόνιμων κατοίκων, ο κ. Τσιτσιλικάκης επισήμανε: «Δεν αναγράφεται το όνομα του μονίμου κατοίκου στην κάρτα. Για τον καθένα που δικαιούται κάρτα μετά από τα δικαιολογητικά που έχει φέρει στην υπηρεσία, υπάρχει ξεχωριστό χρώμα στην κάρτα, ανάλογα με την ιδιότητα του καθένα. Η υπηρεσία γνωρίζει την ιδιότητα του καθένα. Για παράδειγμα ο μόνιμος κάτοικος της Παναγίας έχει κόκκινη και γκρι κάρτα, οι επαγγελματίες έχουν μπλε. Η υπηρεσία που κάνει τον έλεγχο γνωρίζει με ποια ιδιότητα έχει παρκάρει κάποιος στην Παναγία. Κάποιοι δημιουργούν τέτοια θέματα χωρίς να υπάρχουν. Που θα βοηθούσε σε μία κάρτα να γράφει μόνιμος κάτοικος; Για να βλέπει ο μόνιμος κάτοικος ότι αυτός που πάρκαρε είναι όντως μόνιμος; Υπάρχουν και τα θέματα των προσωπικών δεδομένων. Η υπηρεσία είναι αυτή που ελέγχει, αυτή που γνωρίζει ανάλογα με τα χρώματα τι ιδιότητα έχει ο κάθε κάτοικος».
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας και άλλα μας βοηθούν να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας. Επιλέξτε εσείς ποια cookies αποδέχεστε, τα οποία μπορείτε να αλλάξετε οποιαδήποτε στιγμή.
Αποδοχή
Αλλαγή ρυθμίσεων
Cookie Box Settings
Απόρρητο
Cookie Box Settings
Απόρρητο
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Επιλέξτε εσείς ποια cookies αποδέχεστε.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες λειτουργίες να μην είναι πλέον διαθέσιμες. Για πληροφορίες σχετικά με τη διαγραφή των cookies, συμβουλευτείτε τη λειτουργία βοήθειας του προγράμματος περιήγησης.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε κάνοντας κλικ εδώ
Εδώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε διαφορετικούς τύπους cookies:
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Αποθηκεύσει τα στοιχεία της σύνδεσης σας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας.
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
You must be logged in to post a comment Login