Connect with us

Αγροτικά

Καθίζηση έχουν υποστεί οι τιμές των σταφυλιών

Καθίζηση-έχουν-υποστεί-οι-τιμές-των-σταφυλιών

Ζαφείρης Μυστακίδης: Το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών παραμένει ασυγκόμιστο πάνω στα κλήματα / Μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού έχουν διοχετεύσει στην διεθνή αγορά οι ανταγωνίστριες χώρες / Δεν είναι εύκολο να γυρίσει το «παιχνίδι»

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι σταφυλοπαραγωγοί του Δήμου Παγγαίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους βρίσκεται ακόμη αδιάθετο μέσα στα αμπέλια, αφού τόσο το εμπορικό ενδιαφέρον, όσο και οι τιμές, έχουν υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλη καθίζηση.

Για το μείζον θέμα που έχει προκύψει, μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος επισήμανε με έμφαση ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρονιά, η οποία πριν από έναν μήνα περίπου έδειχνε ότι θα είναι μια από τις καλύτερες λόγω της ποιότητας, αλλά και της ελαφρώς μεγαλύτερης ποσότητας της παραγωγής.

«Περνάνε οι εβδομάδες, έχει βγει ο Σεπτέμβριος και το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών παραμένει ασυγκόμιστο πάνω στα κλήματα…»

«Είναι γεγονός ότι η ποιότητα των σταφυλιών φέτος είναι πάρα πολύ καλή. Είναι επίσης γεγονός ότι είχε ξεκινήσει με πολύ ενθαρρυντικά σημάδια η φετινή εξαγωγική περίοδος, τόσο αναφορικά με την εμπορική ζήτηση, όσο και με την τιμή πώλησης των σταφυλιών. Όσο κυλούσε όμως ο Σεπτέμβριος φάνηκε, ότι αντί να έχουμε μια ανοδική τάση ή έστω μια σταθεροποίηση, όπως έγινε πέρυσι, δεν συνέβη κάτι τέτοιο και είχαμε μάλιστα μία καθοδική τάση, μία καθίζηση θα λέγαμε, των τιμών και με μείωση παράλληλα του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους εμπόρους εξαγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάνε οι εβδομάδες, να έχει βγει ο Σεπτέμβριος και το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών να παραμένει ασυγκόμιστο πάνω στα κλήματα», σημείωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

«Η καθίζηση αυτή είναι ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με τις μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού που έχουν διοχετεύσει στην διεθνή αγορά οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία…»

«Τα πρωτοβρόχια έχουν ξεκινήσει και αν και από τη μία τα χρειαζόμασταν γιατί έχει να βρέξει μισό χρόνο στην περιοχή μας, από την άλλη μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Έτσι ο καιρός προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί του Δήμου Παγγαίου. Η καθίζηση αυτή είναι ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με τις μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού που έχουν διοχετεύσει στην διεθνή αγορά οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, κυρίως η πρώτη. Δεν υπάρχει δυστυχώς λύση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε, να φροντίσουμε την παραγωγή όσο περνάει από το χέρι μας και εμείς οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί, να την προστατέψουμε με ψεκασμούς μέχρι να παραταθεί η περίοδος συγκομιδής και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε στα όσα δήλωσε επί του θέματος στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

«Δεν είναι εύκολο να γυρίσει το «παιχνίδι». Μπορεί να υπάρχει μία μικρή ανάκαμψη, αλλά όχι τρομερά πράγματα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί μεγάλη ποσότητα της παραγωγής…»

«Είναι κάτι που έχει γίνει ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν είναι εύκολο να γυρίσει το «παιχνίδι». Μπορεί να υπάρχει μία μικρή ανάκαμψη, αλλά όχι τρομερά πράγματα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί μεγάλη ποσότητα της παραγωγής αν δεν συγκομιστούν το επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Έχει τύχει χρονιά που και αρχές Νοεμβρίου αναγκάζονταν οι παραγωγοί να συγκομίζουν ακόμη σταφύλια. Είναι μία ακραία κατάσταση, αυτό είναι αλήθεια. Αυτό συνέβαινε όμως σε μικρές ποσότητες, όχι στο μεγάλο κομμάτι της παραγωγής που παραμένει πάνω στα αμπέλια. Άρα λοιπόν έχουμε ένα σοβαρό θέμα. Δυστυχώς, είναι κάτι που ξεπερνά τις δικές μας δυνάμεις και ως Περιφερειακή Ενότητα και ως χώρα γενικότερα. Υπάρχει ανησυχία και στους αγρότες και στους γεωτεχνικούς κι όχι μόνο, αλλά και στην ίδια την αγορά στα εμπορικά καταστήματα, γιατί είμαστε μία αλυσίδα και τα χρήματα πέφτουν στην τοπική αγορά. Δεν μπορεί να παρέμβει κανείς, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει. Είναι ελεύθερη αγορά και έχει κάποιους κανόνες σκληρούς. Τυχαίνει κάποιες χρονιές που η αγορά δίνει περισσότερα. Όταν έχουμε καλές τιμές δεν λέμε μη μας τα δίνετε είναι πολλά. Έτσι λειτουργεί η αγορά. Το κύριο πρόβλημά μας είναι η ανταγωνίστριες χώρες», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Ζαφείρης Μυστακίδης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Ο περονόσπορος απειλεί το σύνολο των αμπελιών

Ο-περονόσπορος-απειλεί-το-σύνολο-των-αμπελιών

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει τεχνικός τρόπος  να αποζημιώθούν νόμιμα οι αγρότες / Εμείς ήδη διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά / Να πιέσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί οι οικονομικές συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές

Για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου με τον περονόσπορο, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Ενημερωθήκαμε από αγρότες της περιοχής ότι υπάρχει σοβαρότατο κι εκτεταμένο πρόβλημα με τον περονόσπορο κι αμέσως συγκροτήσαμε κλιμάκιο και πήγαμε για αυτοψία στις περιοχές του Ελαιοχωρίου, του Μυρτοφύτου και της Φωλιάς», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.

«Στο παρελθόν οι αγρότες αποζημιώθηκαν με έκτακτο τρόπο για τον περονόσπορο, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.»

«Υπάρχουν παραγωγοί που άρχισαν να ξηλώνουν τα αμπέλια τους. Είναι πρωτοφανής η καταστροφή και μάλιστα λένε οι αγρότες ότι ο περονόσπορος πάει απευθείας στο σταφύλι και μέρα με τη μέρα το πρόβλημα μετακινείται και καλύπτει το σύνολο των αμπελιών. Ο περονόσπορος υπό κανονικές συνθήκες δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Έχει τύχει όμως στο παρελθόν και το 2015, αλλά και πριν 20 χρόνια, να αποζημιωθούν οι αγρότες με έκτακτο τρόπο. Υπάρχει τεχνικός τρόπος, υπάρχει πλαίσιο και νόμιμη βάση. Εμείς ήδη με το κλιμάκιο διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά, θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή, αλλά από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρα θέμα πίεσης και πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παππάς. 

«Καλούμε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές…»

«Δημοσιονομικός χώρος, νομικό και τεχνικό πλαίσιο υπάρχει, ψάχνουμε την πολιτική βούληση. Καλούμε τους βουλευτές και τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές. Μη ξεχνάμε ότι και η περσινή χρονιά για τα σταφύλια δεν ήταν καλή. Φέτος οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες. Η περιοχή δε σηκώνει δεύτερη χρονιά με τέτοια ζημιά και πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται να στραφούν στο ζήτημα, να ασκηθούν πιέσεις κι αν υπάρχει χώρος μπορεί να δοθεί λύση», επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις…»

«Οι αγρότες μας μετέφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πως αντιμετωπίζουν τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση. Νιώθουν μόνοι και είναι αντιμέτωποι με την αδιαφορία της κυβέρνησης. Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις και χίλιους τρόπους για να λύσουν τα προβλήματά τους. Τώρα έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι καλλιεργητές, δεν βαρύνονται με παράλειψη ή αμέλεια και χρειάζονται τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας κι αυτή πρέπει να δοθεί», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Λεωνίδας Παππάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια από τον περονόσπορο

Εκτεταμένες-ζημιές-σε-πολλά-αμπέλια-από-τον-περονόσπορο

Κώστας Παπαμερής: Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια / Αν βρέξει ξανά τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα / Το παράδοξο φέτος είναι ότι ο περονόσπορος «χτύπησε» στο σταφύλι κατευθείαν

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια του δήμου Παγγαίου έχει προκαλέσει ο περονόσπορος, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής, εκτός από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των ψεκασμών, υπάρχουν παραγωγοί που εγκατέλειψαν τα αμπέλια τους, αφού «κάηκαν» ολοσχερώς από τον περονόσπορο. 

Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης με τις κατάλληλες συνθήκες για τον περονόσπορο μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια

«Στα πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου ήρθε να προστεθεί φέτος η μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο. Οι καιρικές συνθήκες από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα, με τις βροχές αλλά και την πρωινή υγρασία ανά δυο με τρεις ημέρες, προκάλεσαν τον περονόσπορο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμπελώνες ή να εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς. Είναι επίσης τραγικό το ότι εγκαταλείπονται αμπέλια γιατί δεν έχει τα χρήματα ο αγρότης για να τα συντηρήσει. Όταν υπάρχει μία εστία μόλυνσης εκατομμύρια μόρια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κι ο αέρας θα τα μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά. Άρα κολλάει από αμπέλι σ’ αμπέλι. Αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δεν θα σταματήσει ο περονόσπορος», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαμερής.

Αν έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και στη Δ.Ε. Ελευθερών, αλλά και στις Δ.Ε. Πιερέων και Ορφανού.

«Απ’ όσο γνωρίζω στη Δ.Ε. Ελευθερών, στον κάμπο Ελαιοχωρίου – Ελευθερών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ο Πλατανότοπος, το κάτω μέρος του Ακροποτάμου και του Ποδοχωρίου στη Δ.Ε. Ορφανού, μέχρι και στα Σιδηροχώρια όπως λέμε στη Δ.Ε. Πιερέων, η κατάσταση είναι τραγική. Κάποιοι τα έχουν εγκαταλείψει κι αυτό σημαίνει εστία μόλυνσης. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε κλιματολογικές συνθήκες άριστες, χωρίς υγρασία δεν έχει βρέξει και έχει σταματήσει σε αυτό το σημείο ο περονόσπορος, Αν όμως έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα», πρόσθεσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου. 

Τελείωσαν τα φυτοφάρκαμα για τον περονόσπορο!

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, το παράδοξο με τον περονόσπορο φέτος είναι ότι δεν χτύπησε στην κορυφή, αλλά κάτω στο τσαμπί, στο σταφύλι κατευθείαν.

«Υπάρχουν αμπελώνες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν εγκαταλειφθεί από τους παραγωγούς και εκεί είναι η εστία μόλυνσης που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους. Δεν μιλάω βέβαια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι λόγω της μεγάλης έξαρσης έχουν τελειώσει και τα φάρμακα για τον περονόσπορο και υπάρχει πρόβλημα ως προς τον εφοδιασμό με νέα φάρμακα. Βέβαια γίνονται και λάθη και από την πλευρά των αγροτών στους ψεκασμούς και θέλει και εκεί προσοχή για να μην ανεβαίνει το κόστος παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Κινητοποίηση από τους αγρότες του Παγγαίου την Πέμπτη στην Καβάλα

Κινητοποίηση-από-τους-αγρότες-του-Παγγαίου-την-Πέμπτη-στην-Καβάλα

Για τα αποτελέσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν αγρότες την Πέμπτη 18 Ιουνίου στην Ελευθερούπολη, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.

”Ακούστηκαν όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο της σύσκεψης. Φυσικά πρώτο ήταν αυτό στα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που έχουμε φέτος και μάλιστα εκτεταμένες από τον περονόσπορο σε όλη την περιοχή του Παγγαίου στις αμπελοκαλλιέργειες”, ανέφερε αρχικά ο κ. Γρουζίδης. 

Την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής

”Κατατέθηκαν προτάσεις και θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδιασμό που έχει γίνει μέσω και της πανελλαδικής γραμματείας μας σε ένα τριήμερο με κινητοποιήσεις. Οπότε την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει μία κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι πάρα πολλά και φυσικά υπάρχει και διεκδίκηση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα

”Σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η παύση πληρωμών προς τους αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως και τα προβλήματα που έχουμε με τη μη σωστή αποτύπωση των αγροτεμαχίων και φυσικά τα τοπικά προβλήματα όπως είναι τα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που δεν καλύπτονται από τον οργανισμό του ΕΛΓΑ όπως το ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει, ώστε να καλύπτονται όλες οι φυσικές καταστροφές. Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα. Κάθε χρονιά συρρικνώνεται σε τρομακτικούς ρυθμούς ο αγροτικός πληθυσμός και πεθαίνει η ύπαιθρος. Τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανή πλέον και στις μικρές πόλεις που τις συντηρεί η αγροτιά και η κτηνοτροφία”, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα