Connect with us

Οικονομία

Οι Τούρκοι τουρίστες κάνουν την διαφορά

Οι-Τούρκοι-τουρίστες-κάνουν-την-διαφορά

Γιώργος Βαφείδης: Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ξοδεύουν, όταν κάνουν διακοπές περνάνε καλά / Για τη συγκεκριμένη περίοδο η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη

Την… διαφορά κάνουν, τουλάχιστον στην τρέχουσα περίοδο, οι Τούρκοι επισκέπτες, που μετά από αρκετά χρόνια απουσίας «επέστρεψαν» στην Καβάλα, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Καφεζυθοπωλών, Γιώργος Βαφείδης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας ο κ. Βαφείδης, οι Τούρκοι τουρίστες είναι από αυτούς που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, καθώς δεν στερούνται τίποτα προκειμένου να περάσουν καλά τις λίγες μέρες που θα μείνουν στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, να καταρρέει το εθνικό τους νόμισμα, αλλά παρ’ όλα αυτά βλέπουμε μια αλλαγή και μας επισκέπτονται…»

«Όντως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή μας, κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες, όμως υπάρχουν και αρκετοί Τούρκοι, κάτι που μας ενθουσιάζει ακόμη περισσότερο, γιατί συγκαταλέγονται στην κατηγορία των καλών πελατών – τουριστών. Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ξοδεύουν και να καταναλώνουν γενικότερα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, να καταρρέει το εθνικό τους νόμισμα, αλλά παρ’ όλα αυτά βλέπουμε μια αλλαγή και μας επισκέπτονται, δεν μπορώ να το προσδιορίσω και ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Είναι γεγονός όμως ότι αυτό μας βοηθά πολύ και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι οι Τούρκοι ανήκουν στην κατηγορία των τουριστών που καταναλώνουν. Όταν κάνουν διακοπές περνάνε καλά και από την στιγμή που αντέχει η τσέπη, όπως λέμε, δεν θα στερηθούν κάτι», επισήμανε σχετικά ο Γιώργος Βαφείδης. 

«Για τη συγκεκριμένη περίοδο η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη φέτος. Ξεκίνησε από τις ημέρες των αργιών του Πάσχα και δόξα τω Θεώ καλά κρατεί…»

Αναφορικά με το πως κυλά ο Μάιος και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τι περιμένουν οι άνθρωποι της εστίασης για τον Ιούνιο, ο κ. Βαφείδης τόνισε: «Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που συνήθως το πρόβλημα ήταν μέσα στον Ιούνιο, φέτος βλέπω ότι μας τα έχει χαλάσει ο Μάιος. Ας ελπίσουμε ότι θα βελτιωθεί ο καιρός και θα είναι καλύτερος, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο εύκολα μέσα στον Ιούνιο, ο οποίος γενικότερα έχει αυξημένη κίνηση, αλλά και οι βροχές και η κακοκαιρία που συνήθως τον συνοδεύουν, είναι το μεγάλο πρόβλημα της εστίασης και όχι μόνο. Το ευχάριστο από την άλλη είναι ότι για τη συγκεκριμένη περίοδο η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη φέτος. Ξεκίνησε από τις ημέρες των αργιών του Πάσχα και δόξα τω Θεώ καλά κρατεί. Αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά και αποτελούν πολύ καλά μηνύματα για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. Η κίνηση περιμένουμε ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Αυξημένα εκκαθαριστικά για πολλούς επαγγελματίες

Αυξημένα-εκκαθαριστικά-για-πολλούς-επαγγελματίες

Ντίνος Κλειτσιώτης: Τα οριζόντια μέτρα ποτέ δεν είναι δίκαια, δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά / Αυτόματα η συμπλήρωση της δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά χρειάζεται και έλεγχος από λογιστή

«Έχουμε μία σημαντική αλλαγή φέτος, όσον αφορά την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Έχω ξαναπεί ότι τα οριζόντια μέτρα ποτέ δεν είναι δίκαια. Δυστυχώς,  πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν φέτος αυξημένα εκκαθαριστικά».

Τα παραπάνω επισήμανε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στην έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων περί τα τέλη Μαρτίου.

«Θα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε γιατί συνέβη αυτό…»

Ειδικότερα για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κλειτσιώτης σημείωσε: «Θα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε γιατί συνέβη αυτό. Όταν το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα μηδενικά και ζημίες, κάτι έπρεπε να γίνει. Επαναλαμβάνω χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ το υπουργείο, τα οριζόντια μέτρα πάντα είναι άδικα. Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι πραγματικά δεν βγάζουν αυτά τα εισοδήματα. Στον νομικό κλάδο για παράδειγμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εκατοντάδες εν ενεργεία δικηγόροι. Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν βγάζει αυτά τα εισοδήματα, τα οποία λέει ο νόμος με τα αντικειμενικά κριτήρια. Μετά τον έκτο χρόνο θα πρέπει να δηλώσει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας τουλάχιστον 10.920 ευρώ και από εκεί και πέρα μπαίνουν και επιπλέον κριτήρια. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι για τα πρώτα τρία χρόνια δεν ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια, για τον τέταρτο χρόνο είναι ελάχιστο το εν τρίτο των αντικειμενικών κριτήριων, για τον πέμπτο χρόνο είναι τα 2/3 και από τον έκτο χρόνο φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια, με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι 10.920 ευρώ». 

«Είναι δυνατόν να έχεις ένα κατάστημα εστίασης για 10 χρόνια και να δηλώνεις ζημία, ζημία, ζημία; Δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά…»

«Κάποιοι που μέχρι σήμερα είχαν μάθει να μην πληρώνουν ενώ είχαν εισοδήματα, φέτος θα πληρώσουν. Είναι δυνατόν να έχεις ένα κατάστημα εστίασης για 10 χρόνια και να δηλώνεις ζημία, ζημία, ζημία; Τότε γιατί το κρατάς το κατάστημα σου κύριε επαγγελματία; Να καταλάβω μία ή δύο χρονιές δεν πήγε καλά το κατάστημα, δεν έβγαλε κέρδη. Πώς είναι δυνατόν να το κρατάς, τι νόημα έχει να δηλώνεις συνέχεια ότι κερδίζεις 1.000 ή 2.000 ευρώ; Αλλά δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Και για να μην παρεξηγηθώ από πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, είναι άδικα τα οριζόντια μέτρα, αλλά για πολλούς όμως, θα το πω και θα το λέω, θα πρέπει κάποτε να πληρώσουν. Άτομα που έχουν κέρδη, θα πρέπει να πληρώσουν», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο κ. Κλειτσιώτης.

«Για τους φορολογούμενους που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και δεν έχουν κάποια τροποποίηση στα περιουσιακά τους στοιχεία, η συμπλήρωση της δήλωσης τους θα γίνει αυτόματα»

Αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φέτος, ο Ντίνος Κλειτσιώτης υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι προς το τέλος Μαρτίου θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως είχε γίνει και πέρυσι. Η ιδιαιτερότητα για φέτος είναι για τους φορολογούμενους που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και δεν έχουν κάποια τροποποίηση στα περιουσιακά τους στοιχεία, η συμπλήρωση της δήλωσης τους θα γίνει αυτόματα από το σύστημα. Όμως θέλω να τονίσω ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχουμε, γι’ αυτό θα συμβούλευα τον κάθε φορολογούμενο να επισκεφτεί τον λογιστή του, γιατί πολλές φορές γίνονται και λάθη, το σύστημα δεν δίνει τα σωστά στοιχεία, γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τον φοροτέχνη – λογιστή μας».

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα λήξει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά θα δοθεί παράταση…»

«Πιστεύω ότι θα ανοίξει το σύστημα στις ημερομηνίες που έχει δηλωθεί, γιατί και πέρυσι ήταν συνεπέστατο το υπουργείο Οικονομικών. Να πούμε επίσης ότι πάντα, ενώ η λήξη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι για τις 30 Ιουνίου, δίνεται μία επιπλέον παράταση και αυτό γιατί υπάρχει λόγος. Ο νόμος ορίζει σαφέστατα ότι το σύστημα πρέπει να ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου και να κλείνει 30 Ιουνίου. Επομένως από τη στιγμή που δεν μπορεί να τα ανταποκριθεί το υπουργείο και να ανοίξει το σύστημα στις 1 Φεβρουαρίου, γι’ αυτό και δίνονται αυτές οι παρατάσεις. Πρέπει να είναι ανοιχτό το σύστημα τουλάχιστον για πέντε μήνες. Επομένως είναι βέβαιο ότι δεν θα λήξει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», συμπλήρωσε ακόμη.

«Πιστεύω ότι θα είναι περίπου στα 820 με 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός…» Τέλος, όσον αφορά την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Ντίνος Κλειτσιώτης σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και το 2023 έγιναν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και φέτος, 20 Μαρτίου από ό,τι έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει η νέα αύξηση, ώστε η νέα τουριστική περίοδος να αρχίσει με τους καινούργιους μισθούς, για να μην είναι αναγκασμένα τα λογιστήρια εν μέσω εργασιών να έχουν και αυτή την επιβάρυνση, να αλλάζουν τους μισθούς. Λέγεται ότι οπωσδήποτε θα είναι έχει το οκτώ μπροστά ο νέος κατώτατος μισθός. Θα πρέπει πάντα στις αυξήσεις που δίνονται, να μπορούν να ανταποκριθούν και οι επιχειρήσεις.  Πιστεύω ότι θα είναι περίπου στα 820 με 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός και από ό,τι έχω διαβάσει και οι επαγγελματικοί φορείς συμφωνούν σε αυτό. Όχι όμως σε αυτά που ζητάει η Γ.Σ.Ε.Ε. που ζητά 920 ευρώ. Εδώ νομίζω ότι υπερβάλλει και η Γ.Σ.Ε.Ε. από την πλευρά της. Ναι, χρειάζεται να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά σε συνδυασμό να μην πληγούν και οι επιχειρήσεις από την άλλη. Γιατί αν δεν έχεις υγιείς επιχειρήσεις, δεν μπορείς να έχεις και εργαζόμενους. Πρέπει να τα συγκεράσουμε τα δύο αυτά, για να έχουμε ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Η ProCredit Bank στην Καβάλα: «Παραγωγικοί  διάλογοι & εμπνευσμένες συζητήσεις με δέσμευση για την καινοτομία και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων»

Η-procredit-bank-στην-Καβάλα:-«Παραγωγικοί -διάλογοι-&-εμπνευσμένες-συζητήσεις-με-δέσμευση-για-την-καινοτομία-και-την-ενίσχυση-των-τοπικών-επιχειρήσεων»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε  η πρώτη αποστολή της ProCredit Bank και στην Καβάλα   η οποία διήρκεσε τρεις μέρες, εκκινώντας με εκδήλωση γνωριμίας στο Επιμελητήριο ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των στελεχών της τράπεζας με επιχειρηματίες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας υποδεχόμενος την ProCredit Bank  στην Καβάλα, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Επειδή μόνο 1 στις 10 από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα  να περάσουν από την πόρτα μιας συστημικής τράπεζας το να έρχεται  μιά νέα Τράπεζα  και να προσθέσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι πολύ θετικό .

Η ProCredit Bank είναι μία εξωσυστημική τράπεζα, με  νέα προσέγγιση σε  επιχειρηματικά δάνεια, οπότε την καλωσορίζουμε στην Καβάλα και ελπίζω οι  επιχειρήσεις της περιοχής μας να ωφεληθούν και να βρουν  ένα χρηματοδοτικό εργαλείο  για το κεφάλαιο κίνησης τους, τις λειτουργικές  ανάγκες και τις επενδύσεις τους».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας  κ. Θεόδωρος Χατζηχρήστος στο σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«Εύχομαι να ανοίξει ένας δρόμος στην επιχειρηματικότητα μέσα από αυτή την τράπεζα, και είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, και θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα ρευστότητας που έχουμε λόγω της μη πρόσβασής μας στο τραπεζικό σύστημα».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης υπογράμμισε:

«Εκ μέρους του εμπορικού κόσμου της Καβάλας, ευχόμαστε με την παρουσία σας εδώ, απέναντι σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, να ταράξετε λίγο τα νερά, έρχεστε  σε μία πολύ καίρια συγκυρία για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού οι τραπεζικές χρεώσεις παίρνουν καθημερινά την ανιούσα, εις βάρος των ελάχιστων κερδών που μας απομένουν . Καλωσορίζουμε λοιπόν το καινούργιο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας-  Θράκης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης  καλωσορίζοντας την ProCredit Bank  στην Καβάλα, είπε:

«Ζούμε σε μία εποχή που οι τράπεζες έκλειναν  τα υποκαταστήματά ή συγχωνεύονταν, όπως καταλαβαίνετε όταν έρχεται μία καινούρια τράπεζα σημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος και ελπίδα για κάτι καλύτερο. Εδώ η οικονομία μας βασίζεται στις μικρές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σίγουρα αναμένουμε μία συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και με τους τοπικούς φορείς.»

Ο Πρόεδρος της ProCredit Bank κ. Petar Slavov με αφορμή την εκδήλωση στην Καβάλα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Procredit Bank υιοθετεί βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με σκοπό την αναβάθμιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των πελατών μας και προηγμένες υπηρεσίες, εξισορροπώντας την ψηφιακή με την παραδοσιακή τραπεζική τακτική. Επίσης, προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, με απόλυτα διαφανείς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς «κρυφές» χρεώσεις και προμήθειες.

Παράλληλα, με τη δανειοδοτική της δραστηριότητα, θέλουμε η ProCredit Bank να είναι η «οικογενειακή τράπεζα» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν χρειάζονται χρηματοδότηση».

Ακολούθησε μία πλήρης οπτικοακουστική παρουσίαση της ProCredit Bank  από την διευθύντρια της Τράπεζας κα Αγγελική Αρβανίτη και απαντήθηκαν ερωτήσεις και απορίες  των συμμετεχόντων  από τον Υποδιευθυντή κ Στέλιο Βλησίδη & τους επιχειρηματικούς συμβούλους  κα Γεωργία Τσίνα & κ. Ιωάννη Τσώρη.

Τις επόμενες ημέρες, δύο κλιμάκια στελεχών και επιχειρηματικών συμβούλων της ProCredit Bank επισκέφτηκαν εργοστάσια, εταιρίες και έδρες επιχειρήσεων της Καβάλας για να γνωρίσουν σε βάθος την πληθώρα των ζητούμενων για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Μεγάλο το εργασιακό κόστος στον τουρισμό

Μεγάλο-το-εργασιακό-κόστος-στον-τουρισμό

Πάρης Παρασχούδης: Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση / Στις επιχειρήσεις του κλάδου δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός, αλλά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα στον κλάδο του Τουρισμού, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο δεν έχουμε βρει τη λύση εδώ και πολλά χρόνια».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος πέραν από το μείζον αυτό πρόβλημα αναφέρθηκε και στις προσδοκίες που υπάρχουν για τη φετινή τουριστική περίοδο. 

«Τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο…»

«Πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης των επιχειρήσεων για προσωπικό και της αύξησης του προσωπικού που θα ήταν πρόθυμο να δουλέψει για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Εντούτοις δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο κι αυτό αλλάζει τα δεδομένα για τα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους, γιατί βασιζόμαστε σε μία ελεύθερη αγορά προσφοράς και ζήτησης. Εδώ δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός. Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση, οπότε τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο», σημείωσε σχετικά ο κ. Παρασχούδης.

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid…»

«Αυτό φυσικά παρασέρνει και τις εργοδοτικές εισφορές μαζί και το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο. Φυσικά ωφελημένοι από την υπόθεση αυτή είναι οι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία σε αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτός ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και να πλειοδοτούν για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα, γιατί και τα όρια των επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένα. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι μόνο στα ξενοδοχεία της Θάσου, μιλάμε για τα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid και φάνηκε πολύ περισσότερο σαν πρόβλημα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες…»

«Στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες, οπότε πολλοί εργαζόμενοι έχουν στραφεί προς τα εκεί. Είναι κάτι φυσικό γιατί υπάρχουν περισσότερες ανάγκες. Το προσωπικό μειώνεται και οι ανάγκες αυξάνονται. Με την πανδημία έγινε και μία μεταφορά εργαζομένων από τον Τουρισμό σε άλλους κλάδους, οπότε το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο», τόνισε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο Πάρης Παρασχούδης.

«Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας…»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η πρόσληψη ατόμων από τη δομή προσφύγων της Καβάλας, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας. Περιοχές της νότιας Ελλάδας δουλεύουν πολύ με ανθρώπους που κάνουν μετάταξη από Πακιστάν, Αίγυπτο, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η διαδικασία είναι μεγάλη. Στην Περιφέρειά μας τα δυο τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί μόνο 200 άτομα που δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό που υπάρχει στις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει τη λύση του προβλήματος μέχρι σήμερα. Πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να εργαστούν και οι ίδιοι σε θέσεις που ήταν για το προσωπικό. Βέβαια αυτό γίνεται στις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να το κάνουν. Ένας επιχειρηματίας που έχει 100 ή 200 δωμάτια δεν μπορεί να ασχοληθεί προσωπικά, αν και θα αναγκαστεί βέβαια σε κάποιο βαθμό, αλλά γενικά δεν έχει τον χρόνο να το κάνει». 

«Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ…»

Όσον αφορά τέλος τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο Πάρης Παρασχούδης επισήμανε: «Τα μηνύματα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης για τις οποίες έχουμε γνώση είναι καλά. Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ. Φυσικά υπάρχουν και εμπόδια που είναι το ότι δεν έχουμε αρκετά μεγάλη αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό. Δεν έχουμε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουμε κόσμο. Οι υποδομές που γίνονται είναι καταλύματα για να εξυπηρετούν κυρίως όχι tour operators, αλλά μεμονωμένους επισκέπτες και τους Βαλκάνιους. Η κίνηση θα ξεκινήσει πριν από το Πάσχα φέτος. Όπως πάντα τέλος Απριλίου ξεκινάνε οι πρώτες πτήσεις από τη Γερμανία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά μας από τη δυτική Ευρώπη και αυτή σηματοδοτεί πάντα την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Φυσικά έχουμε και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται οδικώς, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και φυσικά και από άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Σερβία και η Τουρκία».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα