Connect with us

Περιφέρεια

Ξεκινούν αγώνα κατά του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λεκάνη

Ξεκινούν-αγώνα-κατά-του-φωτοβολταϊκού-πάρκου-στη-Λεκάνη

Η Επιτροπή Αγώνα της Λεκάνης του δήμου Νέστου, με επιστολή της προς τους συναρμόδιους φορείς εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 1460 στρεμμάτων στην περιοχή.  

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρουν:

Στην Λεκάνη, σήμερα, 21-01-2024 ημέρα Κυριακή και ώρα 1:00 μ.μ. στον χώρο του Κ.Ε.Π. Λεκάνης επί της επαρχιακής οδού Λεκάνης – Κεχροκάμπου, πραγματοποιήθηκε η 1 η Γενική Συνέλευση του Δ.Δ. Λεκάνης, με την αυθόρμητη έλευση των κατοίκων, με θέμα την «γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός με συνολική ισχύ 75 MW της CES 2 Ι.Κ.Ε. στην περιοχή «ΛΕΚΑΝΗ»» της Τ.Κ. Λεκάνης, της Π.Ε. Καβάλας. (ΠΕΤ 2302903329)». Η Γενική Συνέλευση όρισε ομοφώνως, για τον συντονισμό και την καταγραφή των Πρακτικών, συντονίστρια την κ. Ειρήνη Κουτσοδόντη.

Στην Γ.Σ. παρέστη ο κ. Νικόλαος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, και εισηγήθηκε επί του θέματος, ενημερώνοντας την Γ.Σ. για την αρνητική επίπτωση του Φ/Β σταθμού στην τοπική κτηνοτροφία.

Η Γενική Συνέλευση, λαμβάνοντας υπόψιν το απόσπασμα πρακτικού 11/2023 της συνεδρίασης της επιτροπής αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος του περιφερειακού συμβουλίου ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με αριθμ. απόφασης 144/2023 διαμαρτυρήθηκε έντονα για την θετική εισήγηση του έργου από το ως άνω συμβούλιο (ΙV. Συμπέρασμα εισήγησης) για τους παρακάτω λόγους:

1. Ποτέ δεν ενημερώθηκε το τοπικό συμβούλιο εγγράφως και επισήμως για το έργο αυτό, έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα του λόγου, μιας Δημοκρατικής Χώρας, στους κατοίκους του οικισμού Λεκάνη ώστε να επιλέξουν αυτοί εάν θα επωμιστούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα προκληθούν στο περιβάλλον του οικισμού τους (καταστροφή 1.460,784 στρεμμάτων βοσκότοποι, τοπική άνοδος θερμοκρασίας, σταδιακή ανάπτυξη ασθενειών των καλλιεργειών πατάτας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων της καλλιέργειας, κ.λπ.). Το έργο ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Δήμο στην ‘’ΔΙΑΥΓΕΙΑ’’.

2. Εφόσον αναγράφονται στις παραγράφους

α. ΙΙΙ.1 (Επισημάνσεις – Παρατηρήσεις) αναφέρεται ότι ο φ/β σταθμός βρίσκεται σε απόσταση 200μ από τον οικισμό Λεκάνης και ότι η περιοχή του έργου βρίσκεται μακριά από οικισμούς, ενώ η έκταση 1 του φ/β σταθμού απέχει μόλις 30μ από το όριο του οικισμού,

β. ΙΙΙ.2 (Επισημάνσεις – Παρατηρήσεις) περί «υφιστάμενα Φ/Β συστήματα και Α.Π.Ε.», ενώ δεν υφίστανται και είναι ψευδής, και

γ. ΙΙΙ.5 (Επισημάνσεις – Παρατηρήσεις) «Στη μελέτη γίνεται έμμεση αναφορά σε 4 κτηνοτροφικές μονάδες σε απόσταση από 100 έως 300μ από τα πολύγωνα εγκατάστασης και παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά στη μονάδα που περιβάλλεται από την έκταση 1. Ωστόσο, από την εφαρμογή του Google Earth εντοπίστηκαν τουλάχιστον εφτά (7) μονάδες πλησίον του έργου».

Γιατί δεν καταγγέλλονται αυτές οι ύποπτες ψευδείς αναφορές της μελέτης και περνάει στο απυρόβλητο;

3. Στις παραγράφους:

α. ΙΙ.2 (Περιγραφή του έργου ή της δραστηριότητας – Βασικά στοιχεία έργου) κάπου προς το τέλος, μεταξύ άλλων γράφει, «Κατά τη φάση λειτουργίας θα πραγματοποιείται ετήσια πλύση των επιφανειών των πλαισίων και απαιτούνται 8.625 m3 νερού. Δεν προβλέπεται διαχείριση των υγρών πλύσης, οπότε εκτιμάται ότι διατίθενται στο έδαφος.» και

β. ΙΙΙ.4 (Επισημάνσεις – Παρατηρήσεις) μεταξύ άλλων γράφει, «…καθώς και πυκνή περιμετρική φύτευση με ζώνη υψηλής και χαμηλής βλάστησης στο ΝΔ και ΝΑ όριο της έκτασης 1, ώστε να περιορισθεί η θέαση από τον οικισμό και να αποσβεσθεί το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Η ίδια φύτευση προτείνεται και στο όριο των εκτάσεων παράλληλα και σε επαφή με την επαρχιακή οδό, καθώς και περιμετρικά του υποσταθμού, με στόχο τον μετριασμό της οπτικής όχλησης και τη βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος από την παρεμβολή των κατασκευών στο τοπίο, λόγω της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνουν.»

Πού βρίσκονται τόσα πολλά κυβικά νερό για τις ανάγκες της πλύσης και του ποτίσματος; Όταν οι καλλιεργητές της πατάτας από τα μέσα Ιουλίου δεν έχουν νερό για να ποτίσουν της καλλιέργειές τους; Μήπως υπάρχουν μελέτες για την άντληση νερού από το υπέδαφος; Αν, ναι, γιατί δεν αντλείται προς όφελος των καλλιεργητών;

4. Στην παράγραφο ΙΙ.1 (Συσχέτιση του έργου με άλλα έργα) αναφέρεται «αναμονή εκκρεμών αιτήσεων προς αξιολόγηση δύο Φ/Β σταθμών της εταιρίας DIREEN A.E. στις θέσεις Κρανιά Λύκου και Πηγάδι σε απόσταση από το έργο της Λεκάνης λιγότερη του ενός χιλιομέτρου». Μετά από έρευνα βρέθηκαν τα παραπάνω έργα στην ιστοσελίδα www.rae.gr με αριθμ. Αιτήσεων Γ-014779 με ημ/νια υποβολής 07-10-2022 για την θέση Κρανία Λύκου και Γ-014787 με ημ/νια υποβολής 07-10-2022 για την θέση Πηγάδι καθώς επίσης και Γ-014501 με ημ/νια υποβολής 29-06-2022 για την Λεκάνη.

Πότε θα ενημερώνονταν οι κάτοικοι της περιοχής για τα παραπάνω έργα;

Αφού συζητήθηκαν οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις του έργου από εισηγήσεις εμπειρογνωμόμων επί των Φ/Β, των γεωπονικών επιστημών, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κατέληξε, η Γ.Σ. στο συμπέρασμα ότι μόνον αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν στο κλίμα, την κτηνοτροφία, την γεωργία, τον φυσιολατρικό τουρισμό και την επιβίωση των κατοίκων στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα την μετανάστευση των κατοίκων από τα πατρώα εδάφη που με κόπο, αίμα και ιδρώτα έχτισαν οι πρόγονοί τους αφήνοντας ιστορία εξοριών και αγώνων κατά των κατακτητών Γερμανών και Βουλγάρων την δεκαετία του ΄40.

Η Γ.Σ. του Δ.Δ. Λεκάνης κατέληξε στην σύσταση επταμελούς (7) Επιτροπής Αγώνα ώστε, να αγωνιστεί με κάθε νόμιμο και συνταγματικό δικαίωμα που της δίνεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος, την γενέτειρα της Δημοκρατίας και της Εκκλησίας του Δήμου, και να συντονίσει τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ώστε να σταματήσουν οι ενέργειες της εγκατάστασης οποιουδήποτε έργου συμβάλλει προς την καταστροφή του τόπου.

Η επταμελής Επιτροπή Αγώνα απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη και έχει ως εξής: 1. Γεώργιος Κουντουρίδης 2. Γεώργιος Τσαλικίδης 3. Δέσποινα Αργυροφθάλμου 4. Δημήτριος Καραμανλίδης 5. Πρεσβύτερος Δημήτριος Νταβής 6. Δημήτριος Ρίζος 7. Ευστάθιος Πολυχρονίδης

Η συντονίστρια Ειρήνη Κουτσοδόντη

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Περιφέρεια

Χρ. Τοψίδης: Δράση 10 εκατ. ευρώ για προσιτή στέγη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Χρ-Τοψίδης:-Δράση-10-εκατ.-ευρώ-για-προσιτή-στέγη-στην-Ανατολική-Μακεδονία-και-Θράκη

Στη σημασία της δράσης του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση της προσιτής στέγασης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, συμμετέχοντας το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, στην ημερίδα «Ανακαίνιση Κατοικίας – Νέα δράση του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την προσιτή στέγαση», που πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ, με διοργανωτές το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στο πλαίσιο της 2ης Αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2021-2027, 10 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την προσιτή στέγη, ποσό που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

«Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να αυξήσουμε το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα και να δημιουργήσουμε περισσότερες ποιοτικές και προσιτές κατοικίες στην Περιφέρειά μας. Το ζητούμενο είναι τα χρήματα αυτά να μετατραπούν σε πραγματικές παρεμβάσεις και πραγματικές λύσεις για τους πολίτες», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» δίνει έμφαση στην αξιοποίηση κλειστών και ανενεργών κατοικιών, οι οποίες μπορούν να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση. Στόχος είναι οι κατοικίες που θα διατεθούν προς ενοικίαση να έχουν μέσο κόστος κάτω από το 30% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση συμβάλλει παράλληλα στη μείωση του κόστους διαβίωσης. Παράλληλα, προβλέπει χρηματοδότηση και για ανοικτές κατοικίες, κατοικίες που ήδη ιδιοκατοικούνται ως κύρια κατοικία αλλά λόγω παλαιότητας χρήζουν ανακαίνισης/αναβάθμισης.

Η προθεσμία έκδοσης βεβαίωσης επιλεξιμότητας έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026, ενώ το ελάχιστο ποσοστό κυριότητας ή επικαρπίας για τα κλειστά ακίνητα μειώθηκε από 50% σε 20% και δίνεται πλέον δυνατότητα υποβολής αίτησης για περισσότερες από μία κλειστές κατοικίες.

Πληροφορίες για την «Ανακαίνιση Κατοικίας»:

https://stegasi.gov.gr/programs/programma-epidotisis-anakainisis-palaion-katoikion-me-ipies-energeiakes-paremvaseis

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Εκδηλώσεις για την 32η επέτειο μνήμης από την πτώση ελικοπτέρου δασοπυρόσβεσης

Εκδηλώσεις-για-την-32η-επέτειο-μνήμης-από-την-πτώση-ελικοπτέρου-δασοπυρόσβεσης

Για την 32η επέτειο μνήμης από την πτώση ελικοπτέρου δασοπυρόσβεσης και την θυσία του πληρώματος και των δέκα Δασοπυροσβεστών, καθώς και για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Νικήτα – Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού ορίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026

10:00 Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Καβάλας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου. Για την θλιβερή επέτειο ομιλία θα εκφωνήσει ο Διοικητής της 21ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., Αντιπύραρχος Γεώργιος Μορφίδης.

10:30 Επιμνημόσυνη Δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Δασοπυροσβεστών στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Δήμαρχο Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και άλλους φορείς της περιοχής.

Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, με μέριμνα της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας.

Πέρας Τελετής.

11:15 Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αρτοκλασία για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Νικήτα -Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καβάλας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Δρ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Παραδόθηκε η αποκατεστημένη Βασιλική Β΄των αρχαίων Φιλίππων

Παραδόθηκε-η-αποκατεστημένη-Βασιλική-Β΄των-αρχαίων-Φιλίππων

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (1/9/2026), το απόγευμα, η τελετή παράδοσης της αποκατεστημένης Βασιλικής Β΄ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του μητροπολίτη Φ.Μ.Θ. κ. Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, των βουλευτών κ. Γιάννη Πασχαλίδη και της κ. Αγγελικής Δεληκάρη, της Αντιπεριφερειάρχης κ. Φανής Μπαχαρίδου του Δημάρχου Καβάλας κ. Θεόδωρου Μουριάδη, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και πολιτών.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τους Φιλίππους, την Καβάλα και ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έπειτα από μια απαιτητική τεχνική και επιστημονική προσπάθεια, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας αποδόθηκε στην κοινωνία, στη συλλογική μνήμη και στους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 700.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΣΠΑ 2014–2020 και εντάχθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού».

Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική πολιτική και αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Περιφέρεια:

«Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο ούτε μια απλή αναφορά στο παρελθόν. Είναι μέρος της ταυτότητάς μας, πολύτιμο εκπαιδευτικό αγαθό και ισχυρό θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί μνημείο οικουμενικής ακτινοβολίας και είναι το μοναδικό μνημείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στον χαιρετισμό τονίστηκε και η αναπτυξιακή διάσταση των επενδύσεων στον πολιτισμό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού, κάθε ευρώ που επενδύεται στον πολιτισμό μπορεί να αποφέρει 3,44 ευρώ στην οικονομία, ενισχύοντας τον ποιοτικό τουρισμό, την απασχόληση και την τοπική ανάπτυξη».

Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο επενδύθηκαν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ στον πολιτισμό, με παρεμβάσεις σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη έως τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τη Δράμα, τη Θάσο και τους Φιλίππους.

Για την προγραμματική περίοδο 2021–2027 η προσπάθεια ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων πράξεων στην ΟΧΕ «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού» υπερδιπλασιάζεται και ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η Περιφέρεια έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, για την πρώτη και τη δεύτερη φάση των παρεμβάσεων στον χώρο και για την αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄.

Με την παράδοση της αποκατεστημένης Βασιλικής Β΄ αποδόθηκε ξανά στους πολίτες ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας τους, ενώ δημιουργούνται νέες δυνατότητες για τη διεθνή προβολή των Φιλίππων, της Καβάλας και συνολικά του πολιτιστικού πλούτου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα