Connect with us

Καβάλα

Ν. Γιατρομανωλάκης: Η Καβάλα σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο Πολιτισμό

Ν.-Γιατρομανωλάκης:-Η-Καβάλα-σημείο-αναφοράς-για-τον-σύγχρονο-Πολιτισμό

Την ανάγκη ανάδειξης της πόλης της Καβάλας σε σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο Πολιτισμό και τον Τουρισμό αλλά και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των εποπτευομένων φορέων στους δύο αυτούς νευραλγικούς τομείς, επεσήμανε κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Μετά την ξενάγησή του στους χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης, από τον Πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτη Αγγελίδη και την Διευθύντρια Πολιτισμού, Άλκηστις Βλάχου, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια του Γραφείου, Μαίρη Ανδρεάδη και τις συμβούλους του Ορσία Σοφρά και Κατερίνα Τσέλου, ακολούθησε συνάντηση εργασίας παρουσία του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και η διευθύντρια Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Κορίνα Γανίτου και τα στελέχη της επιχείρησης σε θέματα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, Βασιλική Υψηλάντη και Φιλία Βαρελίδου.

Επί της ουσίας, μετά από την κατάθεση προτάσεων από τις κ.κ. Βλάχου και Υψηλάντη στο κομμάτι του Πολιτισμού, αναπτύχθηκε όλη η δυναμική που μπορεί να προσφέρει η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής πολιτιστικής ανάπτυξης, η αναβίωση και η ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας καθώς και οι αναπτυξιακές και δημιουργικές της προοπτικές, ενώ ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε με έμφαση ότι το Πολιτιστικό Κέντρο ως χώρος Πολιτισμού μπορεί να πρωτοπορήσει ως «γέφυρα» του παρελθόντος και του μέλλοντος και παράλληλα υπερθεμάτισε της ανάγκης συμπράξεων και συντονισμού μεταξύ των φορέων Πολιτισμού της πόλης.

Στον τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού η κ. Γανίτου παρουσίασε τις δυνατότητες προώθησης του Πολιτισμού μέσα από ένα μνημείο που όλα αυτά τα χρόνια προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και συνδέει, επί της ουσίας, την ιστορία με τον σύγχρονο πολιτισμό. Στο ίδιο πλαίσιο απέδωσαν μαζί με την κ. Βαρελίδου υπόμνημα στον κ. Γιατρομανωλάκη, αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται στη Διεύθυνση Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης για την υλοποίηση ενός έργου που αφορά στον εκσυγχρονισμό του υπαίθριου θεάτρου εντός του Φρουρίου. Με τη σειρά του ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέπτυξε τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων σε πολιτισμικούς χώρους, με αναφορά στο Φρούριο Καβάλας.

Μετά το πέρας της συνάντησης σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Καβάλα και όλη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι ενταγμένη σε ένα ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον Πολιτισμό, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί η Καβάλα να αποτελέσει έναν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή. Αυτή είναι και η ουσία της σημερινής συνάντησης με τους φορείς του Δήμου και της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Για να δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε αναπτυξιακά πολιτιστικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να γίνουν στην Καβάλα, στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Σε αυτό μπορεί να ενταχθεί και η Δημοτική Καπναποθήκη και η Μεγάλη Λέσχη και άλλα πολύ σημαντικά κομμάτια, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος της πόλης και συζητήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επισπεύσουμε, να ωριμάσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες, που ήδη έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος και η ομάδα του. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε, συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα καθώς σήμερα είναι μια συνάντηση, πρωτίστως, ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και των φορέων της πόλης για τις πολλές δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης ανέφερε χαρακτηριστικά : «Μέσα από τη συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας ενημερωθήκαμε για τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπήρξε κατάθεση απόψεων από εμάς για τα συγκεκριμένα θέματα. Από πλευράς μας πρέπει να συντονίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που αναλύσαμε για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα αποτελέσματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα και γενικά πρέπει να δοθεί βάση στην επίσπευση των διαδικασιών προς όφελος του Δήμου και των δημοτών».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Παρουσίαση Προϋπολογισμού Πολιτών Δήμου Καβάλας

Παρουσίαση-Προϋπολογισμού-Πολιτών-Δήμου-Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και με την επιστημονική υποστήριξη της Έδρας Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 και ώρα 19:00, με αντικείμενο την παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών του Δήμου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών φορέων, αναδεικνύοντας έναν νέο τρόπο προσέγγισης του δημοτικού προϋπολογισμού: πιο κατανοητό, πιο διαφανή και πιο προσιτό στην κοινωνία.

Μέσα από την παρουσίαση, θα αναδειχθεί πώς τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Καβάλας μπορούν να μετατραπούν σε εργαλείο πληροφόρησης και λογοδοσίας προς τον πολίτη, ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία και τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Ο Δήμος Καβάλας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς της πόλης, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να συμβάλουν στον διάλογο για έναν πιο ανοικτό και συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή και ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και πολιτών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Νέος Πρόεδρος της Δ. Κ. Πολυνέρου ο Απόστολος Χρόνης

Νέος-Πρόεδρος-της-Δ-Κ.-Πολυνέρου-ο-Απόστολος-Χρόνης

Ορκίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Απριλίου 2026, ενώπιον του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, ο νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πολυνέρου, Απόστολος Χρόνης.

Ο νυν Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αντικατέστησε τον εκλιπόντα Πρόεδρο του οικισμού, Σάββα Παπαδόπουλο, και θα εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου (31/12/2028), προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του νόμου 4804/2021 “Περί ορισμού αιρετών και αναπλήρωση συμβούλων και προέδρων δημοτικών κοινοτήτων”, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μείνει κενή η θέση του Προέδρου μιας Δημοτικής Κοινότητας, κινείται άμεσα η διαδικασία αντικατάστασής του από τους αναπληρωματικούς προέδρους ή αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί, όπως στην προκειμένη περίπτωση, από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης:

“Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Χρόνης θα ανταποκριθεί και στα νέα του καθήκοντα. Προ ημερών επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή και μιλήσαμε με τους κατοίκους του Πολύνερου του Κρανοχωρίου. Προωθούμε άμεσα λύσεις, όπως και στο παρελθόν, τόσο για τα προβλήματα της καθημερινότητας, όσο για τις βασικές υποδομές των δύο χωριών”.

Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πολυνέρου και Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης:

“Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Καβάλας για την πρόταση του να αναλάβω χρέη Προέδρου στην κοινότητα Πολύνερου. Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή. Θέλω, για μία ακόμη φορά, να τονίσω ότι δεν αποδέχομαι την αμοιβή του Προέδρου. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της κοινότητας”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Θεόδωρος Μουριάδης: Οι εργασίες αποκατάστασης στην Καλαμίτσα θα γίνουν

Θεόδωρος-Μουριάδης:-Οι-εργασίες-αποκατάστασης-στην-Καλαμίτσα-θα-γίνουν

“Θα προχωρήσουμε σε εργασίες κι όποιος θέλει να με καταγγείλει ας το κάνει / Δεν είναι μόνο η ακτή της Καλαμίτσας αλλά και η ακτή του Περιγιαλίου όπου υπάρχουν ζημιές οι οποίες πρέπει να διορθωθούν”

«Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στις παραλίες της Καβάλας, θα γίνουν…», τονίζει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, με αφορμή την συμφωνία του Δήμου Καβάλας με την ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα.
Την έγκριση της συμφωνίας του Δήμου με την ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μουριάδης αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
«Έχουμε στείλει την αποδοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο με κάποιες παρατηρήσεις που έχουν κάνει οι παρατάξεις όπως αυτή του κ. Εριφυλλίδη, του κ. Χρυσανίδη και της κ. Ιωσηφίδου, αν και δεν πρόκειται για παρατηρήσεις οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την απόφαση. Έτσι τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή για την αποδοχή της ΕΤΑΔ ώστε να υπογράψουμε την συμφωνία και να κάνουμε τα σχέδια μας για το μέλλον» τόνισε.

«Αν θέλει να με καταγγείλει ας το κάνει…»

Παράλληλα όμως ο Δήμος Καβάλας ξεκινά εργασίες αποκατάστασης για την ακτή, για τις οποίες ο κ. Μουριάδης δήλωσε πως «έχουμε ήδη ζητήσει να γίνουν οι μελέτες λόγω της κίνησης που υπάρχει στις ακτές καθώς και της έκτακτης ανάγκης που υπάρχει στα Τενάγη των Φιλίππων, ώστε να γίνουν οι αναθέσεις και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Φυσικά δεν είναι μόνο η ακτή της Καλαμίτσας αλλά και η ακτή του Περιγιαλίου όπου υπάρχουν ζημιές οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως υπάρχει κάποιος δημοσιογράφος, ο οποίος κοιμάται και ξυπνάει με το όνομα «Μουριάδης» και δηλώνει πως στην περίπτωση που προχωρήσουμε σε εργασίες χωρίς να έχουμε πρώτα υπογράψει την σύμβαση, θα με καταγγείλει. Εγώ τις εργασίες θα τις κάνω. Η σύμβαση ούτως ή άλλως θα υπογραφεί, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνουμε τις εργασίες. Αν θέλει να με καταγγείλει, ας το κάνει και ας πει στους Καβαλιώτες ότι αυτοί είναι που δεν αφήνουν να γίνει το έργο. Οι τύποι αυτοί οι οποίοι κάθε πρωί ξεφουρκίζουν με το τι κάνει ο Δήμος, με τα ψέματα και τις υπερβολές τους προσπαθούν να υποβαθμίσουν τόσο το όνομα μου όσο και -το βασικότερο- την τιμή μου. Έτσι λοιπόν τους τα γυρίζω στα μούτρα και ζητώ συγνώμη για την έκφραση αλλά έχω έρθει στα όρια μου».

Χρονοδιάγραμμα 3 ετών

Κλείνοντας ο κ. Μουριάδης, πρόσθεσε πως οι εργασίες στην Καλαμίτσα θα ξεκινήσουν από μια εμβαλωματική παρέμβαση στα αποδυτήρια, ξεκινώντας όμως με ένα μικρό τοιχίο το οποίο πρέπει να φτιαχτεί. «Σε ότι αφορά τις καμπίνες, θα αποκατασταθεί ένα μέρος τους με το υπόλοιπο να παραμένει κλειστό και από εκεί και πέρα σε συνεννόηση και με την ΕΤΑΔ θα προχωρήσουμε σε γκρέμισμα κάποιων από αυτές καθώς δεν χρειάζονται τόσες πολλές. Αυτό που θα κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε χημικές τουαλέτες μέχρι να κατασκευαστούν οι μόνιμες. Το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουμε θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια ώστε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Επίσης κύριο μέλημα μας μετά την υπογραφή, είναι η αποκατάσταση του «Όστρια» ώστε να μπορέσει ο Δήμος Καβάλας να το ενοικιάσει και να έχει κάποια μισθώματα» όπως ανέφερε καταληκτικά.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα