Connect with us

Καβάλα

Θ. Μουριάδης: Πέρασα την πρόταση για την Καλαμίτσα από την Οικονομική Επιτροπή επειδή έχω την πλειοψηφία

Θ.-Μουριάδης:-Πέρασα-την-πρόταση-για-την-Καλαμίτσα-από-την-Οικονομική-Επιτροπή-επειδή-έχω-την-πλειοψηφία

Την Ακτή Καλαμίτσας επισκέφθηκε την Πέμπτη 14-4-22 ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που εκτελούν συνεργεία του Δήμου, για τη βελτίωση της «άθλιας», όπως την χαρακτήρισε κατάσταση της Ακτής.

Ο Δήμαρχος, με τη ευκαιρία, προχώρησε σε δηλώσεις, σχετικές με την πρόταση συνεκμετάλλευσης της Ακτής με την ΕΤΑΔ, η οποία εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ενώ απάντησε και σε απόψεις που εκφράζουν πλευρές της αντιπολίτευσης στον Δήμο.

«Πρόκειται για μια υπόθεση, που ταλανίζει την κοινωνία της Καβάλας από το 2015 και που φτάνει στο τέλος της», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να παρέμβει άμεσα και να αναιρέσει την απαράδεκτη κατάσταση των εγκαταστάσεων της ακτής, ώστε οι δημότες και οι επισκέπτες της Καβάλας να μπορέσουν με ασφάλεια και δωρεάν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους.

Αφού υπενθύμισε ότι η ΕΤΑΔ δεν παραχωρεί κανένα περιουσιακό στοιχείο της δίχως οικονομικό αντάλλαγμα, ούτε καν στον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, ανέφερε πως η πρόταση για συνεκμετάλλευση προβλέπει:

  • Παραχώρηση για 20 έτη με δικαίωμα άλλων 10 ετών,
  • Μοίρασμα των εσόδων 50%-50%, με ελάχιστη καταβολή εκ μέρους του Δήμου του ποσού των 25.000 ετησίως για τα πρώτα τρία χρόνια και των 50.000 ετησίων για τα επόμενα.

«Το ποσόν δεν είναι μεγάλο», είπε. «Ακόμη κι αν χρειαστεί να βάλει ο Δήμος κι από τα ταμεία του, δεν πειράζει, δεδομένου ότι η Ακτή θα αξιοποιηθεί προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, με την υπάρχουσα ακρίβεια στα καύσιμα έχουν την ανάγκη μιας πλαζ μέσα στην πόλη».

Γνωστοποίησε ότι δόθηκε για επικαιροποίηση ακτομηχανική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε επί αντιδημαρχίας του, αλλά έμεινε αναξιοποίητη από την προηγούμενη διοίκηση.

Σκοπός της μελέτης είναι η εξεύρεση λύσης στο φαινόμενο της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων άμμου -κατά τους χειμερινούς μήνες- από τα θαλάσσια ρεύματα στην ανατολική πλευρά της ακτής. Εξαιτίας του φαινομένου, ο Δήμος, με μηχανήματα, κάθε χρόνο, υποχρεώνεται να επαναφέρει την άμμο, γεγονός που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.

Στη συνέχεια, το έργο που θα προταθεί από τη μελέτη θα προωθηθεί προς ένταξη στα προγράμματα για την προστασία των ακτών του νέου ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, άρχισαν να εκπονούνται τα προσχέδια μελετών για την πλήρη αξιοποίηση της Ακτής.

Επίσης, σε δεύτερη φάση, θα διερευνηθεί το μέλλον των καταστημάτων που ανήκουν στα Δημόσια Κτήματα και βρίσκονται στα ανατολικά της ακτής.

Απαντώντας στους επικριτές της διοίκησης για τον τρόπο που «πέρασε» το θέμα της συνεκμετάλλευσης, εξήγησε:

«Επειδή περίμενα ότι η πρόταση δεν θα περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο, την πέρασα από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία η διοίκηση έχει πλειοψηφία, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόσφατα τα μέλη ενός τμήματος του ΣτΕ απεφάνθησαν κατά πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση της Κυβέρνησης που δίνει πλειοψηφία στις διοικήσεις των Δήμων στις Οικονομικές Επιτροπές. Η απόφαση αυτή έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και μέχρι τελικής αποφάσεως ισχύει ό,τι ίσχυε.

Απευθύνομαι ακόμη και σε αυτούς που απειλούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ισχυριζόμενοι ότι θα έχουν επιπτώσεις. Καμία επίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού όλα γίνονται σύμφωνα με τον νόμο».

Και κατέληξε: «Ας βγουν να πουν στους Καβαλιώτες και στους επισκέπτες που βλέπουν αυτό το χάλι ότι δεν θέλουν την Καλαμίτσα, ότι θεωρούν πως οι 50.000 είναι μεγάλο ποσό κι ότι έχουν καλύτερη πρόταση. Καταλαβαίνω ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα πράγματα θα χειροτερεύουν και ότι θα υπάρχουν υπερβολές».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Γύρω στο 20% θα είναι η μείωση των τελών για τον κλάδο της εστίασης

Γύρω-στο-20%-θα-είναι-η-μείωση-των-τελών-για-τον-κλάδο-της-εστίασης

Για τη μείωση των τελών στους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του δήμου Καβάλας, Γιάννης Προμούσας.

«Είχε προηγηθεί ήδη μία συζήτηση με τον δήμαρχο Καβάλας από τις αρχές της κατάρτισης του προϋπολογισμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου. Μου είχε ζητήσει να δω κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την μείωση, δεδομένου ότι είχε δεσμευτεί από πέρυσι στον συγκεκριμένο κλάδο επαγγελματιών ότι θα προχωρήσουμε σε μία μείωση των τελών», ανέφερε αρχικά ο κ. Προμούσας. 

Συζητάμε για ένα ποσοστό μείωσης γύρω στο 20%. Θεωρώ ότι ένα ικανοποιητικό ποσοστό

«Θυμίζω ότι πέρυσι αντίστοιχα είχε γίνει μείωση στις εμπορικές επιχειρήσεις και τότε ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα τέλη και στον κλάδο της εστίασης και στο βιοτεχνικό – βιομηχανικό κλάδο. Είχαμε  μία συνάντηση με τον Θ. Χατζηχρήστο και τον Γ. Βαφείδη, η οποία ήταν πολύ ουσιαστική και ενδιαφέρουσα. Συζητήσαμε γενικότερα για τα προβλήματα του κλάδου και εκεί μας έθεσαν το αίτημα της μείωσης των τελών. Τους ενημέρωσα ότι είναι ήδη επιθυμία του δημάρχου και της διοίκησης να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του προϋπολογισμού εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα που έχουμε. Βλέπουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος. Συζητάμε για ένα ποσοστό μείωσης γύρω στο 20%. Θεωρώ ότι ένα ικανοποιητικό ποσοστό για να ελαφρύνουμε λίγο τον κλάδο αυτόν», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Καβάλας. 

Προχωρούμε σε αυτή τη μείωση για την οποία θα έχουμε νεότερα στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το τελικό σώμα του προϋπολογισμού

«Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες με το λειτουργικό κόστος, αντεπεξερχόμαστε στο αίτημά τους και προχωρούμε σε αυτή τη μείωση για την οποία θα έχουμε νεότερα στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το τελικό σώμα του προϋπολογισμού. Θα περάσει ως απόφαση για τα δημοτικά τέλη των ανταποδοτικών όπου επικαιροποιείται κάθε χρόνο και εκεί θα υπάρχει και σχετική μείωση. Θα είναι μία απόφαση για τα ανταποδοτικά και μία απόφαση κανονιστική θα έρθει προς ψηφιση για το νέο τέλος που έχει ψηφιστεί με τον 5314, το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης, που ουσιαστικά καταργεί τον δημοτικό φόρο και τον ΤΑΠ και έχουμε ένα καινούριο τέλος που πρέπει να το καθορίσουμε. Θα ψηφιστούν αυτά τα δύο τέλη και εκεί θα καθοριστεί αυτή η μείωση που προανέφερα», σημείωσε καταληκτικά ο Γιάννης Προμούσας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Θόδωρος Μουριάδης: Το κόστος του χλοοτάπητα στο Βερούλειο είναι 800.000 ευρώ και όποιος το αμφισβητεί να απευθυνθεί στο κράτος

Θόδωρος-Μουριάδης:-Το-κόστος-του-χλοοτάπητα-στο-Βερούλειο-είναι-800.000-ευρώ-και-όποιος-το-αμφισβητεί-να-απευθυνθεί-στο-κράτος

Η παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων για το κόστος του έργου τοποθέτησης πλαστικού χλοοτάπητα στο Βερούλειο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου, ήταν το βασικό θέμα της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2026 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να απαντήσει σε πλήθος δημοσιευμάτων και σχολίων για την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης ύψους 800.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Καβάλα και στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ  ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

“Θέλω να ενημερώσω τόσο τα τοπικά ΜΜΕ, όσο και την κοινή γνώμη της Καβάλας, για το έργο της τοποθέτησης πλαστικού χλοοτάπητα στο Βερούλειο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου.

Ένα έργο που έχουμε κυνηγήσει όλοι μας. Αναφέρομαι στις προσπάθειες που έκανε ο Δήμος Καβάλας, οι βουλευτές της ΝΔ στην περιοχή μας, η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Στέλιος Ιγνατιάδης, για την έγκριση του εν λόγω έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από τη στιγμή που εγκρίθηκε, άρχισαν οι γνωστές κασσάνδρες, για να μη τους χαρακτηρίσω διαφορετικά, να γράφουνε διάφορες ανακρίβειες. Όπως το ότι κάνουμε ένα έργο 800.000, το οποίο κοστίζει 350.000 ευρώ.

Και ναι μεν κάποιους από αυτούς που βγάζουν εφημερίδα ή νομίζουν ότι βγάζουν εφημερίδα, τους καταλαβαίνω, διότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτοί δεν με νοιάζουν καθόλου. Όμως βλέπω και διάφορα σχόλια συνδημοτών, οι οποίοι γράφουν το ίδιο πράγμα. Λένε μάλιστα ότι κάνουμε υπερτιμολογήσεις, ότι θα φάμε λεφτά και ότι μετά από κάθε έργο γινόμαστε πλούσιοι.

Όποιος θεωρεί ότι τρώω χρήματα από τα έργα τα οποία γίνονται, μπορεί να κοιτάξει τη φορολογική μου δήλωση και τι χρήματα έχω στις τράπεζες. Αν θέλει μπορεί να έρθει και στο σπίτι μου για να δει αν κρύβω χρήματα.

Ο κόσμος που δεν ξέρει, μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αλλά άνθρωποι που διεκδικούν τον Δήμο δεν δικαιούνται να λένε πράγματα ανυπόστατα, χωρίς να έχουν εξετάσει πρώτα την υπόθεση. Θα σας αναφέρω, με κάθε λεπτομέρεια, τον προϋπολογισμό του έργου και γιατί βγαίνει το ποσό αυτό.

Η τοποθέτηση του χλοοτάπητα θέλει κάποια προεργασία. Συγκεκριμένα, η μελέτη του έργου προβλέπει:

– εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών / καθαιρέσεις: 32.505,00 €

– κατασκευή των καναλιών αποστράγγισης γηπέδων και μεταλλικές σχάρες υδροσυλλογής: 53.000.00 €

– Επίστρωση συνθετικού χλοοτάπητα 60mm: 364.500,00 €

– Τοποθέτηση εστιών ποδοσφαίρου: 5.250.00 €

– Εργολαβικό όφελος: 81.945,90 €

– Απρόβλεπτα: 80.580,14 €

– Πρόβλεψη αναθεώρησης: 27.380, 50

– ΦΠΑ: 154.838,77

Αυτά γι’ αυτούς που θέλουνε να σπιλώσουνε τη φήμη κάποιων ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα δεν έχω δώσει καμία συνέντευξη για τις ανοησίες που λέγονται. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν από αυτούς που γυρίζουν αριστερά και δεξιά και ζούνε εις βάρος άλλων, να κρίνουνε αυτά τα οποία κάνουν οι ίδιοι.

Το κόστος του έργου είναι 800.000 ευρώ και όποιος το αμφισβητεί να απευθυνθεί στο κράτος για να αλλάξει το σύστημα”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

“Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες κάποιων ότι κάνουμε έργα στην Καβάλα και όχι στις κοινότητες.

Στον Αμυγδαλεώνα, παραδείγματος χάριν, όπου ο Πρόεδρος βγήκε και διαμαρτυρήθηκε, έχουμε κάνει το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το κλειστό της πόλης. Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο στέγαστρο του γηπέδου ποδοσφαίρου. Εκεί έγινε και η επαναφορά και σύντομα θα βγει ένα έργο για την αντικατάσταση των παλαιών προβολέων με προβολείς Led. Το ίδιο έργο θα γίνει στον Ζυγό, στη Λυδία και στη Νέα Καρβάλη.

Εμείς λειτουργούμε με βάση την ιεράρχηση των αναγκών που υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Δεν είμαστε στις εποχές που ο Δήμος Καβάλας έπαιρνε 7 εκατ. ευρώ και άλλα 2-3 εκατ. ευρώ ο πρώην Δήμος Φιλίππων. Αυτή τη στιγμή παίρνουμε 1,3 εκατ. ευρώ για τα έργα της καθημερινότητας”.

ΕΡΓΑ ΣΤΟ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΓΛΟΥ” & ΣΤΟ “ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ”

“Το τελευταίο διάστημα ακούω διάφορα σχόλια και για το μεγάλο έργο που θα γίνει στο “Αλεξάνδρα Δήμογλου”. Κάποιοι λένε ότι μ’ αυτά τα λεφτά θα φτιάχναμε καινούριο.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε ένα γήπεδο, που αν δεν το φτιάξουμε, θα καταρρεύσει και μέχρι να φτιαχτεί καινούριο, δεν θα έχουμε γήπεδο να παίζουμε. Ο επόμενος Δήμαρχος, δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ ή κάποιος άλλος, ας φτιάξει με τα προγράμματα που υπάρχουν ένα καινούργιο γήπεδο στο Περιγιάλι.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο, που μας άκουσε και έδωσε τα χρήματα για να φτιαχτεί αυτή η εγκατάσταση. Στο “Αλεξάνδρα Δήμογλου” φτιάχνονται η στέγη, τα αποδυτήρια, που είναι αχούρια, νέες εξέδρες, έξοδοι κινδύνου και τουαλέτες, για να γίνει ένα σύγχρονο γήπεδο.

Επίσης, στο “Ανθή Καραγιάννη”, φτιάχνεται αυτή τη στιγμή το ταρτάν, ο αγωνιστικός χώρος, ενώ σε λίγο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση συστήματος για να μαζεύουμε τα νερά, η τοποθέτηση προβολέων Led και η συντήρηση των πυλώνων.

Υπάρχουν ακόμη διάφορα καλώδια που κρέμονται και πρέπει να τα συμμαζέψουμε.

Έργα δεν γίνονται κάθε μέρα και όταν γίνονται πρέπει να τα κάνουμε σωστά. Καλύτερα να με βρίζουνε τώρα ότι καθυστερούμε, παρά να με βρίζουνε όταν θα γίνει κάποιο ατύχημα”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Συνεδρίασε-το-Διοικητικό-Συμβούλιο-του-Επιμελητηρίου-Καβάλας

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας, με θέματα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και του απολογισμού του έτους 2025, καθώς και τη Β΄ τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2026. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποτίμηση της 32ης KAVALA EXPO 2026, η οποία ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως σημαντικού θεσμού για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της περιοχής.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξένησε 70 εκθέτες και εμπλουτίστηκε με νέες δράσεις, μεταξύ των οποίων η ενότητα «360° Talks», δύο ημέρες επιχειρηματικών συναντήσεων B2B και ομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το DigitalMarketing.

Στα θετικά σημεία της διοργάνωσης επισημάνθηκαν η ανανέωση της παρουσίασης των εκθετών και η ενίσχυση της προβολής των επιχειρήσεων μέσω σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας, καθώς και οι δράσεις που συνέδεσαν την εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα, φέρνοντας τους συμμετέχοντες πιο κοντά στις τοπικές επιχειρήσεις και τις επαγγελματικές προοπτικές της περιοχής.

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία αξιοποίησης της εμπειρίας και των προτάσεων των εκθετών, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της διοργάνωσης και την περαιτέρω αναβάθμιση της KAVALA EXPO 2027.

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παναγιωτίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα