Connect with us

Καβάλα

Θ. Μουριάδης: Πέρασα την πρόταση για την Καλαμίτσα από την Οικονομική Επιτροπή επειδή έχω την πλειοψηφία

Θ.-Μουριάδης:-Πέρασα-την-πρόταση-για-την-Καλαμίτσα-από-την-Οικονομική-Επιτροπή-επειδή-έχω-την-πλειοψηφία

Την Ακτή Καλαμίτσας επισκέφθηκε την Πέμπτη 14-4-22 ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που εκτελούν συνεργεία του Δήμου, για τη βελτίωση της «άθλιας», όπως την χαρακτήρισε κατάσταση της Ακτής.

Ο Δήμαρχος, με τη ευκαιρία, προχώρησε σε δηλώσεις, σχετικές με την πρόταση συνεκμετάλλευσης της Ακτής με την ΕΤΑΔ, η οποία εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ενώ απάντησε και σε απόψεις που εκφράζουν πλευρές της αντιπολίτευσης στον Δήμο.

«Πρόκειται για μια υπόθεση, που ταλανίζει την κοινωνία της Καβάλας από το 2015 και που φτάνει στο τέλος της», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να παρέμβει άμεσα και να αναιρέσει την απαράδεκτη κατάσταση των εγκαταστάσεων της ακτής, ώστε οι δημότες και οι επισκέπτες της Καβάλας να μπορέσουν με ασφάλεια και δωρεάν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους.

Αφού υπενθύμισε ότι η ΕΤΑΔ δεν παραχωρεί κανένα περιουσιακό στοιχείο της δίχως οικονομικό αντάλλαγμα, ούτε καν στον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, ανέφερε πως η πρόταση για συνεκμετάλλευση προβλέπει:

  • Παραχώρηση για 20 έτη με δικαίωμα άλλων 10 ετών,
  • Μοίρασμα των εσόδων 50%-50%, με ελάχιστη καταβολή εκ μέρους του Δήμου του ποσού των 25.000 ετησίως για τα πρώτα τρία χρόνια και των 50.000 ετησίων για τα επόμενα.

«Το ποσόν δεν είναι μεγάλο», είπε. «Ακόμη κι αν χρειαστεί να βάλει ο Δήμος κι από τα ταμεία του, δεν πειράζει, δεδομένου ότι η Ακτή θα αξιοποιηθεί προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, με την υπάρχουσα ακρίβεια στα καύσιμα έχουν την ανάγκη μιας πλαζ μέσα στην πόλη».

Γνωστοποίησε ότι δόθηκε για επικαιροποίηση ακτομηχανική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε επί αντιδημαρχίας του, αλλά έμεινε αναξιοποίητη από την προηγούμενη διοίκηση.

Σκοπός της μελέτης είναι η εξεύρεση λύσης στο φαινόμενο της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων άμμου -κατά τους χειμερινούς μήνες- από τα θαλάσσια ρεύματα στην ανατολική πλευρά της ακτής. Εξαιτίας του φαινομένου, ο Δήμος, με μηχανήματα, κάθε χρόνο, υποχρεώνεται να επαναφέρει την άμμο, γεγονός που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.

Στη συνέχεια, το έργο που θα προταθεί από τη μελέτη θα προωθηθεί προς ένταξη στα προγράμματα για την προστασία των ακτών του νέου ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, άρχισαν να εκπονούνται τα προσχέδια μελετών για την πλήρη αξιοποίηση της Ακτής.

Επίσης, σε δεύτερη φάση, θα διερευνηθεί το μέλλον των καταστημάτων που ανήκουν στα Δημόσια Κτήματα και βρίσκονται στα ανατολικά της ακτής.

Απαντώντας στους επικριτές της διοίκησης για τον τρόπο που «πέρασε» το θέμα της συνεκμετάλλευσης, εξήγησε:

«Επειδή περίμενα ότι η πρόταση δεν θα περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο, την πέρασα από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία η διοίκηση έχει πλειοψηφία, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόσφατα τα μέλη ενός τμήματος του ΣτΕ απεφάνθησαν κατά πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση της Κυβέρνησης που δίνει πλειοψηφία στις διοικήσεις των Δήμων στις Οικονομικές Επιτροπές. Η απόφαση αυτή έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και μέχρι τελικής αποφάσεως ισχύει ό,τι ίσχυε.

Απευθύνομαι ακόμη και σε αυτούς που απειλούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ισχυριζόμενοι ότι θα έχουν επιπτώσεις. Καμία επίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού όλα γίνονται σύμφωνα με τον νόμο».

Και κατέληξε: «Ας βγουν να πουν στους Καβαλιώτες και στους επισκέπτες που βλέπουν αυτό το χάλι ότι δεν θέλουν την Καλαμίτσα, ότι θεωρούν πως οι 50.000 είναι μεγάλο ποσό κι ότι έχουν καλύτερη πρόταση. Καταλαβαίνω ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα πράγματα θα χειροτερεύουν και ότι θα υπάρχουν υπερβολές».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Μετά-τις-ευρωεκλογές-οι-συγχωνεύσεις-των-ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι / Αν προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις θα ακριβύνει το νερό / Ζητάμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας χρειαζόμαστε 45 άτομα

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα γίνουν γνωστά τα όσα σχεδιάζονται για τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, ο οποίος μετείχε στην 33η γενική συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου στα Χανιά της Κρήτης.

«Το θέμα των συγχωνεύσεων των Δ.Ε.Υ.Α. κυριάρχησε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.Ε., στην οποία μετείχε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.,  υπήρχε εκπρόσωπος και από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης. 

«Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Αυτό που τόνισαν όλοι είναι ότι αν προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις θα ακριβύνει το νερό…»

«Ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα με τις συγχωνεύσεις, ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξανανοίξει επί της ουσίας ο διάλογος και ότι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα ξεκινήσει για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, τον οποίον ακόμη δεν τον ξέρουμε ολοκληρωτικά, αυτή είναι η αλήθεια. Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Αυτό που τόνισαν όλοι είναι ότι αν προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις θα ακριβύνει το νερό, είναι το μόνο σίγουρο. Και θα ακριβύνει πολύ, σε δυσθεώρητα ύψη. Από εκεί και πέρα στις 4 Απριλίου έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με το υπουργείο, στην οποία θα μετέχουν η Κ.Ε.Δ.Ε., η Ε.Δ.Ε.Υ.Α.Ε. και η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει γίνει μία πρόταση, την οποία επεξεργάστηκαν οι τρεις φορείς για τις συγχωνεύσεις και για την ορθολογικότερη διαχείριση του πόσιμου νερού στη χώρα μας. Η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει καθόλου ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τον προϋπολογισμό των Δ.Ε.Υ.Α.», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χρόνης.

Προτάσεις των τριών φορέων για την επίλυση των προβλημάτων στο πόσιμο νερό, αλλά και σε αυτό της άρδευσης

«Βοηθάει προς την κατεύθυνση να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες οι πόλεις ή όλοι οι δήμοι όπως ο δικός μας, που έχει μία οργανωμένη Δ.Ε.Υ.Α., με Τεχνική Υπηρεσία, τρέχει έργα και λειτουργεί κανονικά, έχει υδρόμετρα παντού. Υπάρχουν Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες έχουν υδρόμετρα στο 30% των καταναλωτών. Η πρόταση λοιπόν που έχουν επεξεργαστεί οι τρεις φορείς είναι και βιώσιμη και μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση να λυθούν όποια προβλήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το πόσιμο νερό. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι το πόσιμο νερό αφορά το 12 με 14% του νερού της χώρας. Το υπόλοιπο 86 – 88% αφορά την άρδευση, όπου και εκεί έχουμε πολλά προβλήματα. Και για εκεί υπάρχει πρόταση προς το υπουργείο να λυθεί το πρόβλημα», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

«Το τρίτο ζήτημα το οποίο τέθηκε είναι η άνιση μεταχείριση που υπάρχει ανάμεσα στους δήμους και στις Δ.Ε.Υ.Α. από την πολιτεία…»

«Και στο τέλος αυτό που ζητάμε είναι αυτές οι Δ.Ε.Υ.Α. που λειτουργούν κανονικά, ορθολογικά και προσπαθούν και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, να μην της χαλάσουμε εν ονόματι των Δ.Ε.Υ.Α. που δεν υπάρχουν ή των προβληματικών. Να λύσουμε δηλαδή το πρόβλημα σε αυτές που έχουν πρόβλημα και να μη δημιουργήσουμε νέα προβλήματα σε αυτές που δεν έχουν προβλήματα. Αυτό είναι το κυριότερο. Το τρίτο ζήτημα το οποίο τέθηκε είναι η άνιση μεταχείριση που υπάρχει ανάμεσα στους δήμους και στις Δ.Ε.Υ.Α. από την πολιτεία. Για το λεκανοπέδιο της Αττικής, δόθηκαν 240 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή της οφειλής που είχε η Ε.Υ.Δ.Α.Π. προς τη Δ.Ε.Η. και δεν πλήρωσαν μετά οι δήμοι προς την ΕΥΔΑΠ. Οπότε βοηθήθηκαν οι δήμοι μέσω αυτού του ποσού των 240 εκατομμυρίων. Το ίδιο συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών της Ε.Υ.Α.Θ. προς τη Δ.Ε.Η. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις Δ.Ε.Υ.Α. στην περιφέρεια; Δεν μας έχει δοθεί ούτε ένα σεντ», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις που έκανε στον «Ε» ο κ. Χρόνης. 

«Ζητάμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας 45 άτομα…»

Ειδικότερα για το θέμα της έλλειψης προσωπικού στις Δ.Ε.Υ.Α., ο Απόστολος Χρόνης σημείωσε: «Το τέταρτο πρόβλημα που τέθηκε είναι το προσωπικό. Ζητάμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες δεν βαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα είναι από χρήματα των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες παίρνουν τα χρήματα από τους δημότες και τους καταναλωτές και μπορούν να τους πληρώσουν. Γιατί από τη στιγμή που δεν επηρεάζει καθόλου, ούτε τους δείκτες του κράτους, της πολιτείας, ούτε των κρατικό προϋπολογισμό δεν μας δίνουν το δικαίωμα να πάρουμε προσωπικό για να λειτουργήσουμε; Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας 45 άτομα, τα οποία μπορεί να τα πληρώσει η ίδια, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μας δόθηκε καμιά απάντηση, απλά μας είπαν ότι θα μεταφερθούν τα αιτήματά μας στα συναρμόδια υπουργεία για να δοθούν αργότερα οι απαντήσεις». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Απόλυτη-επιτυχία-σημείωσε-ο-7ος-Παπαχρηστίδειος-Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη Β. Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε για ακόμη μια χρονιά, ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (24/5) στην Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης, ο οποίος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για την επιτυχή διεξαγωγή του εν λόγω αθλητικού γεγονότος. 

«Θέλουμε τα παιδιά μας να αθλούνται, να έχουν επαφή με τον αθλητισμό…»

«Είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη της Ελευθερούπολης, του Φρίξου Παπαχρηστίδη. Και μόνο το ότι μιλάμε για τον 7ο κατά σειρά αγώνα, σημαίνει ότι εδώ και επτά χρόνια αποτελεί έναν αγώνα που τον αγάπησε ο κόσμος και οι συμμετοχές κάθε χρόνο αυξάνουν. Φέτος ξεπεράσαμε τις 600 συμμετοχές, ο καιρός ήταν καλός και μας βοήθησε. Οι δρομείς έτρεξαν 10 χιλιόμετρα, 5 χιλιόμετρα, ενώ πάνω από 300 παιδάκια τρέξανε τη διαδρομή των χίλιων μέτρων. Θέλουμε τα παιδιά μας να αθλούνται, να έχουν επαφή με τον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι ζωή. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι και από τον αριθμό συμμετοχών και από την όλη διοργάνωση που όλοι την χάρηκαν και όλα κύλησαν πολύ όμορφα και ήρεμα», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο Χρήστος Μποσμπότης. 

«Στις 10 Απριλίου έχουμε τη δεύτερη φάση των σχολικών αγώνων στίβου των Λυκείων της Βόρειας Ελλάδας…»

Όσον αφορά το μέλλον των αθλητικών διοργανώσεων στον Δήμο Παγγαίου, ο κ. Μποσμπότης σημείωσε: «Στις 10 Απριλίου έχουμε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση στο γήπεδό μας, τη δεύτερη φάση των σχολικών αγώνων στίβου, όπου όλοι οι πρωταθλητές των Λυκείων της Βόρειας Ελλάδας θα βρίσκονται εδώ, προσπαθώντας να προκριθούν για την τελική φάση, για την τρίτη φάση των αγώνων. Τον Ιούλιο έχουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα των μικρών ηλικιών, Κ16 όπως το λέμε, που για 4η χρονιά θα γίνει στην Ελευθερούπολη μιας και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα η Ελευθερούπολη, χωρίς να περιαυτολογούμε, έχει το καλύτερο στάδιο. Ακόμη καλύτερο και από το Καυταντζόγλειο, με πιο άρτιες εγκαταστάσεις από κάθε γήπεδο της Βόρειας Ελλάδας. Το στάδιό μας βρίσκεται σ’ καταπληκτικό μέρος, μέσα στη φύση, μέσα στο πράσινο. Οι εγκαταστάσεις είναι καταπληκτικές, οι εξοπλισμοί που έχουμε είναι επίσης οι καλύτεροι που μπορούν να υπάρχουν, είναι επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Πρόσκληση-σε-ενημερωτική-εκδήλωση-για-τον-εξωδικαστικό-μηχανισμό-ρύθμισης-οφειλών

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network, διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για τον ν.4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και Παροχή 2ης Ευκαιρίας».

Τρίτη 2 Απριλίου 2024, ώρα έναρξης 14:30

Θεματικές που θα αναλυθούν:

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό: η λειτουργία του και οι παραγόμενες λύσεις για επιχειρήσεις

 Η ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης

Η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Θεώνη Αλαμπάση, ως κεντρική ομιλήτρια, θα παρουσιάσει τις διαθέσιμες επιλογές ρύθμισης οφειλών για τους επαγγελματίες-μέλη του Επιμελητηρίου και συγκεκριμένα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τη λειτουργία του και τις παραγόμενες λύσεις, καθώς και την διαδικασία εξυγίανσης για τις επιχειρήσεις.

Θα συμμετέχουν τα στελέχη της Γραμματείας:

 Παρασκευή Χαμηλού, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους της ΓΓΧΤΔΙΧ

 Γιώργος Επιτροπάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Επιχειρησιακής Υποστήριξης Εφαρμογών της ΓΓΧΤΔΙΧ

Χαράλαμπος Κώστογλου, Προϊστάμενος του Τμήματος Παροχής Οικονομικής Υποστήριξης και Συμβουλών της ΓΓΧΤΔΙΧ

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και θα δοθούν απαντήσεις από τα εξειδικευμένα στελέχη της Γραμματείας. 

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δωρεάν και πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/j/83608948945?pwd=dzZ1ZERGRUluSS8ySEFEMkZGSXZXQT09

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα