Connect with us

Αγροτικά

Θέμης Καλπακίδης: Απ’ το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η αγροτική παραγωγή

Θέμης-Καλπακίδης:-Απ’-το-κακό-στο-χειρότερο-πηγαίνει-η-αγροτική-παραγωγή

«Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει για την αγροτική παραγωγή μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης.

«Έχουν συγκομιστεί οι παραγωγές, οι οποίες φέτος ειδικά, ήταν τουλάχιστον στο καλαμπόκι και στον ηλίανθο 30% κάτω. Όσον αφορά τη σόγια υπάρχουν χωράφια που δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί, λόγω του ότι δεν είχαν καθόλου παραγωγή μέσα», ανέφερε αρχικά ο κ. Καλπακίδης. 

Στεγνός ο κάμπος – Προβληματισμός για τη νέα Κ.Α.Π. – Απαιτείται να γίνουν έργα άρδευσης – Πρόβλημα και στους αγροτικούς δρόμους

«Από εκεί και πέρα περιμένουμε μήπως και καταφέρουμε και βάλουμε τη σόγια τουλάχιστον σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης. Η ιστορία αυτή με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και με τα νέα οικολογικά ζητήματα μας προβληματίζουν και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε εργασίες στον κάμπο. Ο κάμπος από τη μεριά του είναι στεγνός. Από όλες αυτές τις βροχές που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, θα έλεγα ότι σχεδόν μόνο η σκόνη έχει καθίσει. Έχει πάει σχεδόν 10 εκατοστά η υγρασία προς τα κάτω. Πρέπει να γίνουν έργα που δεν βλέπω να γίνονται, τουλάχιστον άρδευσης. Ούτε και αυτό γίνεται όμως. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι οι αγροτικοί δρόμοι, τους οποίους θεωρώ ότι σε αυτή την πενταετία ο Δήμος Καβάλας θα μπει στη διαδικασία να τους διορθώσει, έτσι όπως έχουμε συμφωνήσει άλλωστε με τον δήμαρχο και βλέπω ότι γίνονται κάποιες κινήσεις, ώστε να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπακίδης.

Δεν πέφτει η τιμή του πετρελαίου – Από βδομάδα σε βδομάδα πάει η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο – Μειωμένες οι ενισχύσεις, χάνεται ένα 30%

«Από εκεί και πέρα είμαστε εν αναμονή των υπολοίπων των πληρωμών των ενισχύσεων. Είμαστε επίσης στην εποχή που σπέρνουμε τα χειμερινά, σιτάρια και κριθάρια, έτσι όπως συνηθίζεται αυτή την εποχή και περιμένουμε να πέσει και τιμή του πετρελαίου, που δυστυχώς δεν πέφτει, όπως επίσης περιμένουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Γενικώς περιμένουμε πολλά πράγματα. Είναι μειωμένη η ενίσχυση σε πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν το 50% έχουμε πάρει και θα πάρουμε άλλο ένα 20%, οπότε ένα 30% είναι χαμένο. Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και όλο αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο, γιατί πολλοί νομίζουν ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μόνο το δικό μας ταμείο. Δυστυχώς το δικό μας ταμείο επηρεάζει και άλλα ταμεία, όπως είναι τοπική αγορά και γενικότερα την αγορά στον Δήμο Καβάλας, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Οπότε μειώνεται η αγοραστική δύναμη του αγρότη, πέρα από τις υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Ικανοποιημένοι οι αγρότες των Τεναγών από τις αποζημιώσεις

Ικανοποιημένοι-οι-αγρότες-των-Τεναγών-από-τις-αποζημιώσεις

Γρηγόρης Γρουζίδης: Μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσουν και τα έργα

Ικανοποιητικό, εκ πρώτης όψεως, είναι το ποσό των 4,8 εκ. ευρώ που θα δοθεί για τις αποζημιώσεις των παραγωγών στα Τενάγη των Φιλίππων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.

«Έγινε η ανακοίνωση από τον κ. Χατζηδάκη και από τοπικούς βουλευτές και περιμένουμε να δούμε πόσοι παραγωγοί θα ενταχθούν. Πιστεύω ότι θα είναι μετά το άνοιγμα του ΟΣΔΕ, ώστε να δηλωθούν τα αγροτεμάχια και να υπάρξει η εκταμίευση του ποσού», ανέφερε αρχικά ο κ. Γρουζίδης.

Είναι το ποσό που είχαμε εξαρχής προτείνει

«Σε καλό δρόμο είμαστε όσον αφορά τα Τενάγη και τις αποζημιώσεις. Μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσουν και τα έργα για να μην έχουμε ξανά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και έντονες ξηρασίας. Είμαστε εν αναμονή και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Είναι νωρίς ακόμη να συζητάμε για λεπτομέρειες. Είναι το ποσό που είχαμε εξαρχής προτείνει και μέσω των διαδικασιών που είχαν γίνει με τα στρέμματα που είναι πλημμυρισμένα. Πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικό το ποσό, αλλά θα δούμε πόσοι είναι οι παραγωγοί που πλήττονται, να φανούν και από τον δορυφόρο και στο τέλος τα αγροτεμάχια που δεν έχουν σπαρθεί και οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση ομηρίας. Τα νερά υποχώρησαν σε αρκετά σημεία, αλλά σε πολλά άλλα παραμένουν. Φυσικά η χρονιά έχει χαθεί. Ακόμη και εκεί που υποχώρησαν τα νερά είναι λάσπη, δεν μπορούν καλλιεργηθούν», πρόσθεσε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ο περονόσπορος απειλεί το σύνολο των αμπελιών

Ο-περονόσπορος-απειλεί-το-σύνολο-των-αμπελιών

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει τεχνικός τρόπος  να αποζημιώθούν νόμιμα οι αγρότες / Εμείς ήδη διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά / Να πιέσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί οι οικονομικές συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές

Για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου με τον περονόσπορο, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Ενημερωθήκαμε από αγρότες της περιοχής ότι υπάρχει σοβαρότατο κι εκτεταμένο πρόβλημα με τον περονόσπορο κι αμέσως συγκροτήσαμε κλιμάκιο και πήγαμε για αυτοψία στις περιοχές του Ελαιοχωρίου, του Μυρτοφύτου και της Φωλιάς», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.

«Στο παρελθόν οι αγρότες αποζημιώθηκαν με έκτακτο τρόπο για τον περονόσπορο, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.»

«Υπάρχουν παραγωγοί που άρχισαν να ξηλώνουν τα αμπέλια τους. Είναι πρωτοφανής η καταστροφή και μάλιστα λένε οι αγρότες ότι ο περονόσπορος πάει απευθείας στο σταφύλι και μέρα με τη μέρα το πρόβλημα μετακινείται και καλύπτει το σύνολο των αμπελιών. Ο περονόσπορος υπό κανονικές συνθήκες δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Έχει τύχει όμως στο παρελθόν και το 2015, αλλά και πριν 20 χρόνια, να αποζημιωθούν οι αγρότες με έκτακτο τρόπο. Υπάρχει τεχνικός τρόπος, υπάρχει πλαίσιο και νόμιμη βάση. Εμείς ήδη με το κλιμάκιο διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά, θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή, αλλά από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρα θέμα πίεσης και πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παππάς. 

«Καλούμε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές…»

«Δημοσιονομικός χώρος, νομικό και τεχνικό πλαίσιο υπάρχει, ψάχνουμε την πολιτική βούληση. Καλούμε τους βουλευτές και τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές. Μη ξεχνάμε ότι και η περσινή χρονιά για τα σταφύλια δεν ήταν καλή. Φέτος οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες. Η περιοχή δε σηκώνει δεύτερη χρονιά με τέτοια ζημιά και πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται να στραφούν στο ζήτημα, να ασκηθούν πιέσεις κι αν υπάρχει χώρος μπορεί να δοθεί λύση», επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις…»

«Οι αγρότες μας μετέφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πως αντιμετωπίζουν τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση. Νιώθουν μόνοι και είναι αντιμέτωποι με την αδιαφορία της κυβέρνησης. Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις και χίλιους τρόπους για να λύσουν τα προβλήματά τους. Τώρα έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι καλλιεργητές, δεν βαρύνονται με παράλειψη ή αμέλεια και χρειάζονται τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας κι αυτή πρέπει να δοθεί», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Λεωνίδας Παππάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια από τον περονόσπορο

Εκτεταμένες-ζημιές-σε-πολλά-αμπέλια-από-τον-περονόσπορο

Κώστας Παπαμερής: Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια / Αν βρέξει ξανά τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα / Το παράδοξο φέτος είναι ότι ο περονόσπορος «χτύπησε» στο σταφύλι κατευθείαν

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια του δήμου Παγγαίου έχει προκαλέσει ο περονόσπορος, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής, εκτός από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των ψεκασμών, υπάρχουν παραγωγοί που εγκατέλειψαν τα αμπέλια τους, αφού «κάηκαν» ολοσχερώς από τον περονόσπορο. 

Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης με τις κατάλληλες συνθήκες για τον περονόσπορο μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια

«Στα πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου ήρθε να προστεθεί φέτος η μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο. Οι καιρικές συνθήκες από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα, με τις βροχές αλλά και την πρωινή υγρασία ανά δυο με τρεις ημέρες, προκάλεσαν τον περονόσπορο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμπελώνες ή να εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς. Είναι επίσης τραγικό το ότι εγκαταλείπονται αμπέλια γιατί δεν έχει τα χρήματα ο αγρότης για να τα συντηρήσει. Όταν υπάρχει μία εστία μόλυνσης εκατομμύρια μόρια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κι ο αέρας θα τα μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά. Άρα κολλάει από αμπέλι σ’ αμπέλι. Αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δεν θα σταματήσει ο περονόσπορος», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαμερής.

Αν έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και στη Δ.Ε. Ελευθερών, αλλά και στις Δ.Ε. Πιερέων και Ορφανού.

«Απ’ όσο γνωρίζω στη Δ.Ε. Ελευθερών, στον κάμπο Ελαιοχωρίου – Ελευθερών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ο Πλατανότοπος, το κάτω μέρος του Ακροποτάμου και του Ποδοχωρίου στη Δ.Ε. Ορφανού, μέχρι και στα Σιδηροχώρια όπως λέμε στη Δ.Ε. Πιερέων, η κατάσταση είναι τραγική. Κάποιοι τα έχουν εγκαταλείψει κι αυτό σημαίνει εστία μόλυνσης. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε κλιματολογικές συνθήκες άριστες, χωρίς υγρασία δεν έχει βρέξει και έχει σταματήσει σε αυτό το σημείο ο περονόσπορος, Αν όμως έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα», πρόσθεσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου. 

Τελείωσαν τα φυτοφάρκαμα για τον περονόσπορο!

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, το παράδοξο με τον περονόσπορο φέτος είναι ότι δεν χτύπησε στην κορυφή, αλλά κάτω στο τσαμπί, στο σταφύλι κατευθείαν.

«Υπάρχουν αμπελώνες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν εγκαταλειφθεί από τους παραγωγούς και εκεί είναι η εστία μόλυνσης που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους. Δεν μιλάω βέβαια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι λόγω της μεγάλης έξαρσης έχουν τελειώσει και τα φάρμακα για τον περονόσπορο και υπάρχει πρόβλημα ως προς τον εφοδιασμό με νέα φάρμακα. Βέβαια γίνονται και λάθη και από την πλευρά των αγροτών στους ψεκασμούς και θέλει και εκεί προσοχή για να μην ανεβαίνει το κόστος παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα