Connect with us

Αγροτικά

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες Καβάλας και Παγγαίου

Ετοιμάζονται-για-κινητοποιήσεις-οι-αγρότες-Καβάλας-και-Παγγαίου

Γρηγόρης Γρουζίδης: Δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη για τις αποζημιώσεις και το έργο που θα ανακουφίσει την περιοχή από τα νερά / Δεν θα είναι μία, αλλά επαναλαμβανόμενες οι κινητοποιήσεις / Υγειονομική βόμβα αποτελούν τα Τενάγη

Τον χρόνο και τον τρόπο των κινητοποιήσεών τους εξετάζουν πλέον οι αγρότες Καβάλας και Παγγαίου, όπως αποφασίστηκε σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/5) στην Ελευθερούπολη, σχετικά με το μείζον πρόβλημα των Τεναγών των Φιλίππων.

«Ήταν συνέχεια της προηγούμενης σύσκεψης και κλήθηκαν όλοι οι θεσμικοί φορείς και το υπουργείο, το οποίο δεν παρέστη βέβαια λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Δεν ήρθαν όλοι φυσικά, αλλά μόνο οι δήμαρχοι Καβάλας και Παγγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και ένας εκ των βουλευτών», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης. 

Από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάτι νεότερο, οι συνάδελφοι είπαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις

«Δεν είχαν κάποιο νεότερο αναφορικά με την ημερομηνία που δόθηκε από το υπουργείο ότι θέλουν μία ολιγοήμερη διορία, ώστε να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν από τους συναδέλφους που πήγαν στην Αθήνα. Δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη νεότερη όσον αφορά τις αποζημιώσεις και το έργο φυσικά για να ανακουφιστεί όλη η περιοχή και τα νερα να υποχωρήσουν. Οπότε από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάτι νεότερο, κάποια εξέλιξη, οι συνάδελφοι είπαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε με διαδικασίες κινητοποιήσεων», πρόσθεσε ο κ. Γρουζίδης. 

Να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα δοθούν οι αποζημιώσεις

«Αυτό κοιτάζουμε από σήμερα, τον χρόνο και τον τόπο που θα γίνει η κινητοποίηση. Δεν θα είναι μία, αλλά θα είναι επαναλαμβανόμενες, ώστε να δουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί είναι ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς αντί να υποχωρούν τα νερά γίνονται περισσότερα και φυσικά να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα δοθούν οι αποζημιώσεις και το ύψος αυτών, ώστε να ανακουφιστούν οι παραγωγοί για τους οποίους φέτος έχει χαθεί εξ ολοκλήρου η χρόνια», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, 

Υγειονομική βόμβα τα Τενάγη

«Ό,τι πρέπει να γίνει να γίνει γρήγορα καθώς μιλάμε για μία υγειονομική βόμβα στην περιοχή. Εάν παραμείνουν τα νερά εκεί μέσα στο καλοκαίρι φανταστείτε να υπάρχουν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και πολλά άλλα από τα νερά που είναι στάσιμα και έχει γίνει μία τεράστια λίμνη. Είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα, δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά και μία ολόκληρη τοπική κοινωνία γι’ αυτό και θα γίνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν στις κινητοποίησης που θα κάνουν οι αγρότες, όλοι θα κληθούν γιατί θα αφορά όλους το οτιδήποτε συμβεί», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Χαμηλή ζήτηση και χαμηλές εμπορικές τιμές στα σταφύλια

Χαμηλή-ζήτηση-και-χαμηλές-εμπορικές-τιμές-στα-σταφύλια

Ζαφείρης Μυστακίδης: Πραγματικά ζορίζονται οι παραγωγοί μας, το προϊόν είναι στα όρια της αντοχής του / Οι μεγάλες ποσότητες σταφυλιών από τις ανταγωνίστριες χώρες είναι γεγονός / Ευελπιστούμε να αλλάξει το κλίμα και να μην μεγαλώσει η ζημιά

«Είναι μία δύσκολη εμπορικά χρονιά με πολύ χαμηλή ζήτηση, με πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές, οι οποίες αγγίζουν ή είναι και μικρότερες από το κόστος παραγωγής».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφορικά με την εξαγωγική πορεία των σταφυλιών του δήμου Παγγαίου. 

Έχει συγκομιστεί, ανάλογα και με την περιοχή, περίπου από το 30 έως 60% της παραγωγής, από αυτά που είχαν απομείνει και δεν επλήγησαν από τον περονόσπορο

«Πραγματικά ζορίζονται οι παραγωγοί μας, το προϊόν είναι στα όρια της αντοχής του, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες. Έχει συγκομιστεί, ανάλογα και με την περιοχή, περίπου από το 30 έως 60% της παραγωγής, από αυτά που είχαν απομείνει και δεν επλήγησαν από τον περονόσπορο, τα οποία δυστυχώς είχαν φύγει από την παραγωγική της διαδικασία από νωρίς φέτος, από τον Ιούνιο κιόλας. Ο Οκτώβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας. Αν περάσουν και οι επόμενες δύο εβδομάδες και δεν έχουμε ικανοποιητικές ποσότητες κοπής θα προκύψουν διάφορα προβλήματα. Ευελπιστούμε να αλλάξει το κλίμα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, έστω και με τις πολύ χαμηλές αυτές τιμές, να μην μεγαλώσει η ζημιά που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα οι παραγωγοί», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Μυστακίδης. 

Οι μεγάλες ποσότητες σταφυλιών από τις ανταγωνίστριες χώρες ένας από τους λόγους της μικρής εμπορικής ζήτησης

Σε ερώτηση για το που αποδίδεται αυτή η δυσμενής εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Αποδίδεται στις μεγάλες ποσότητες σταφυλιών από τις ανταγωνίστριες χώρες, αυτό είναι ένα γεγονός. Επίσης κακή εμπορική τακτική και από τους εξαγωγείς τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς. Ενώ βλέπουμε τους συναδέλφους τους μεταποιητές από άλλες χώρες να έχουν κάνει βήματα μπροστά και να έχουν εδραιώσει σχέσεις συνεργασίας με τους παραγωγούς, εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι εξαγωγείς ασχολούνται μόνο με το σταφύλι για 2 – 3 μήνες και σταματάνε, τον χειμώνα κλείνουν, δεν έχουν άλλους κωδικούς με φρούτα που στο εξωτερικό το κάνουν αυτό. Ασχολούνται μόνο με το σταφύλι και προσπαθούν απ’ αυτό να βιοποριστούν».

Χάνονται αγορές, κρατιόμαστε σε αγορές που είναι υποδεέστερες σε τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις

«Δυστυχώς, μακροπρόθεσμα αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένη τακτική, δεν πέρασαν σε επενδύσεις, δεν προσπάθησαν να επενδύσουν πάνω στη δουλειά τους, προκειμένου να αντέξουν σε αυτόν τον ισχυρό ανταγωνισμό του εξωτερικού. Χάνονται αγορές, κρατιόμαστε σε αγορές που είναι υποδεέστερες σε τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και συνθήκες domino, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα στο τέλος να την πληρώνει ο παραγωγός. Είναι δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν υπάρχει εμπορική ζήτηση. Θυμόμαστε όλοι τι συνέβη και πέρυσι κι αυτό σημαίνει έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα και για τους ίδιους τους παραγωγούς και φυσικά για όλους τους υπόλοιπους που συνεργάζονται με αυτούς», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Ζαφείρης Μυστακίδης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Συνεργασία ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη θωράκιση της κτηνοτροφίας και την πρόληψη των ζωονόσων

Συνεργασία-ΠΑΜΘ-και-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ-για-τη-θωράκιση-της-κτηνοτροφίας-και-την-πρόληψη-των-ζωονόσων

Με επίκεντρο την πρόληψη, την επιστημονική τεκμηρίωση και τη στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ξεκίνησε, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2026, το έργο «Αντιμετώπιση Διασυνοριακών Απειλών στην Κτηνοτροφία: Σημεία Κινδύνου Εισόδου και Διασποράς Νοσημάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Η εκδήλωση έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, στην Ορεστιάδα, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανασίου Καββαδά, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη και του Προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σπυρίδωνος Μάμαλη, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στοχευμένης επιστημονικής δράσης για την ενίσχυση της επιτήρησης και της πρόληψης των ζωονόσων.

«Οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα και η προστασία της κτηνοτροφίας δεν μπορεί να ξεκινά όταν έχει ήδη εκδηλωθεί η κρίση», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας να επενδύσει στην πρόληψη και στα πραγματικά δεδομένα του πεδίου.

Όπως τόνισε, η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για συστηματική επιτήρηση και έγκαιρη αναγνώριση των κινδύνων.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, χρηματοδοτείται με 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 100.000 ευρώ από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ Σμαράγδα Σωτηράκη.

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες σε εκτροφές και σφαγεία, εργαστηριακές αναλύσεις και διερεύνηση του ρόλου της άγριας πανίδας και των αρθροπόδων στη μετάδοση παθογόνων. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς κτηνιάτρους, κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από τη σύνδεσή του με την πραγματική παραγωγή. «Η επιστήμη πρέπει να φτάσει στο στάβλο. Η γνώση πρέπει να φτάσει στον παραγωγό. Και τα δεδομένα πρέπει να μετατρέπονται σε πρακτικές πρόληψης και έγκαιρης αντίδρασης» τόνισε.

Η σημερινή έναρξη στην Ορεστιάδα σηματοδοτεί, όπως ανέφερε ο κ. Τοψίδης, ένα συγκεκριμένο βήμα προς μια πιο οργανωμένη και προληπτική πολιτική προστασίας της κτηνοτροφίας, με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και των ίδιων των παραγωγών.

Συναντήσεις με αγρότες και επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες

Η έναρξη του έργου εντάσσεται σε μια ευρύτερη ημέρα παρουσίας και συνεργασίας στον Έβρο, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Καββαδά. Ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, μαζί με τον Υφυπουργό, ξεκίνησαν τις επαφές από την Campus A.E. στη Μέστη, ακολούθησε συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξανδρούπολης και το Τελωνείο Κήπων.

Συνέχισαν στο τυροκομείο «Τσελιγκάτο» στο Σουφλί και στη «Φάρμα Έβρου» του κ. Αδαμάκη στο Ισαάκιο, ενώ σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα συναντηθήκαν με τις αντίστοιχες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Οι συναντήσεις ανέδειξαν τις ανάγκες και τις προκλήσεις της τοπικής παραγωγής, επιβεβαιώνοντας τη βούληση για συνεχή διάλογο, συντονισμό και συγκεκριμένες παρεμβάσεις με επίκεντρο τον παραγωγό και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Σάββας Αργυράκης: Η ΕΑΣ Καβάλας εκσυγχρονίζεται και εξελίσσεται

Σάββας-Αργυράκης:-Η-ΕΑΣ-Καβάλας-εκσυγχρονίζεται-και-εξελίσσεται

Για την πολυετή δραστηριότητα της ΕΑΣ Καβάλας, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο νέος πρόεδρός της, Σάββας Αργυράκης.

«Η ΕΑΣ Καβάλας έχει μία δραστηριότητα εδώ και 100 χρόνια. Είναι ένας συνεταιρισμός ο οποίος λειτουργεί έναν αιώνα, οπότε για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε πρέπει να είμαστε μέσα στις εξελίξεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Αργυράκης. 

Οι επενδύσεις στην πράσινη ελιά

«Πρέπει να είμαστε πάντα δίπλα σε ό,τι ζητήματα έχουν οι αγρότες μας και όπου θέλουν να επενδύσουν, εμείς πρέπει με τη σωστή κατεύθυνση που θα τους δώσουμε να έχουμε και τις ανάλογες επενδύσεις όπως στο κομμάτι της πράσινης ελιάς. Εκεί έχουμε επενδύσει πάρα πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια στη ΒΙΠΕ. Σιγά – σιγά φεύγουμε από την περιοχή της ΒΙΠΕ, διότι το κόστος είναι λίγο αυξημένο για την επεξεργασία της ελιάς, επειδή χρειάζεται νερό είναι υπέρογκο το κόστος του νερού. Κατεβαίνουμε στο Χρυσοχώρι όπου εκεί σε κάποιες παλιές εγκαταστάσεις δημιουργούμε ξανά νέες εγκαταστάσεις, διαμορφώνοντας τον χώρο και κάνοντας νέες επενδύσεις σε δεξαμενές με πατάρια για τη φιλοξενία της ελιάς. Εκεί γίνεται η διαλογή και επεξεργασία της ελιάς πλέον, καθώς όμως επίσης κρατάμε και το κομμάτι στη ΒΙΠΕ όπου υπάρχει ένα σύγχρονο εργαστήριο για την εκπυρήνωση της ελιάς», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας. 

Μόνο μέσα από την επέκταση των εγκαταστάσεων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό αυτών θα μπορέσουμε να έχουμε μειωμένο κοστολόγιο, αλλά και καλύτερες αποδόσεις για τους παραγωγούς

«Η άλλη κύρια δραστηριότητά μας είναι το ακτινίδιο, η συσκευασία και η εμπορία του ακτινιδίου, καθώς και του σπαραγγιού. Εκεί έχουν γίνει επενδύσεις τα τελευταία 25 χρόνια από τα μέλη της ΕΑΣ Καβάλας, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αυτά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που περνάνε μέσα από το υπουργείο, είτε από την Περιφέρεια. Οπότε έχουμε κι εκεί πάρα πολύ καλή βάση για τους παραγωγούς μας, ώστε να φιλοξενήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν που είναι συνεχώς αυξανάμενες τα ακτινίδια των παραγωγών μας και να τα συσκευάσουμε και να τα εξάγουμε. Επίσης παραδοσιακά η ΕΑΣ Καβάλας συγκεντρώνει δημητριακά τα τελευταία χρόνια και ηλίανθο ή σόγια σε διάφορα μέρη όπως στο Δάτο, στη Νέα Καρυά, στο Ερατεινό, μεγάλες εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες τόνους δημητριακών. Η δραστηριότητα μας γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την επέκταση των εγκαταστάσεων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό αυτών θα μπορέσουμε να έχουμε μειωμένο κοστολόγιο, αλλά και καλύτερες αποδόσεις που όλο αυτό θα φανεί στις τιμές των παραγωγών μας», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα