Connect with us

Αγροτικά

Ενωμένοι διεκδικούν δίκαιες αποζημιώσεις για τους αγρότες

Ενωμένοι-διεκδικούν-δίκαιες-αποζημιώσεις-για-τους-αγρότες

Ευρεία σύσκεψη φορέων παρουσία πολλών αγροτών του δήμου Παγγαίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (27/6) στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη, με πρωτοβουλία του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, μετά και την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τις καλλιέργειες στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ορφανού και Πιερέων.

«Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές του πρωτογενούς τομέα έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο, στο οποίο κυριαρχεί η απογοήτευση των αγροτών και λίγο πριν οδηγηθούν στην εγκατάλειψη της γης, με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί να είναι πολλά και την κατάσταση να είναι οριακή, θα αποφασισθούν οι δράσεις που θα αναληφθούν, οι οποίες θα πρέπει να είναι συντονισμένες και όχι μεμονωμένες και αποσπασματικές», ανέφερε στο κάλεσμα του για τη σύσκεψη ο δήμαρχος Παγγαίου.

Φ. Αναστασιάδης: «Αυτό που θα «απαιτήσουμε» στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος μας, αλλά και να γίνει από τον ΕΛΓΑ μια καθολική και οριζόντια εκτίμηση της ζημιάς…»

 Στην αίθουσα «Φρίξος Παπαχρηστίδης», η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε η περιοχή να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών να είναι καθολικές.

«Έχουμε όλοι τις ενστάσεις μας για τις εκτιμήσεις που γίνονται ανά άτομο, με μια διαφορετική προσέγγιση είτε από τους παραγωγούς, είτε από τον ΕΛΓΑ και για αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Η μεν υπηρεσία λέει ότι εφαρμόζει τον κανονισμό που είναι αναχρονιστικός και από την άλλη οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στη φάση που είμαστε με τις εκτεταμένες και καθολικές ζημιές που έχουμε. Δεν πρέπει να πάμε με τον ίδιο προσανατολισμό, αλλά να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που θα «απαιτήσουμε» στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος μας, αλλά και να γίνει από τον ΕΛΓΑ μια καθολική και οριζόντια εκτίμηση της ζημιάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Παγγαίου.

Α. Πολίτης: «Να ασκήσουμε πίεση, αν γίνεται και θεσμικά επιτρέπεται, και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο οποίος μου είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα βρεθεί στην Καβάλα» / Χ. Γάκης: «Αυτό που προέχει σήμερα να δούμε είναι το πως θα γίνει η αποζημίωση των αγροτών και ποια είναι η διαδικασία που οι ίδιοι οι παραγωγοί επιθυμούν…»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Στύλιος είχε αφήσει μια τεράστια αχτίδα ελπίδας ότι θα ενταχθούμε κι εμείς στα αντιχαλαζικά προγράμματα με τα περίφημα γαλλικά μπαλόνια, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν ξέρω αν πρέπει να πιέσουμε κι άλλο. Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο, ο οποίος και σε εμένα είπε ότι θα έρθει μέχρι την Παρασκευή στην Καβάλα, πρέπει να τον πιέσουμε, αν γίνεται κι αν θεσμικά επιτρέπεται».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Γάκης, επισήμανε σχετικά: «Αυτό που προέχει σήμερα να δούμε είναι το πως θα γίνει η αποζημίωση των αγροτών και ποια είναι η διαδικασία που οι ίδιοι οι παραγωγοί επιθυμούν. Νομίζω ότι η καθολική αποζημίωση που δίνει δυνατότητα πιο γρήγορης καταβολής είναι και αυτό που οι περισσότεροι επιθυμούν. Από εκεί και πέρα σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να δούμε πως θα προλάβουμε τέτοιες καταστροφές, μέσα από προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας, είτε με εναέρια μέσα, είτε με το πιλοτικό πρόγραμμα με τα μπαλόνια».

Προϊσταμένη ΕΛΓΑ Π.Ε. Καβάλας: «Δώστε μας ένα δεκαήμερο να μπορέσουμε να δούμε πόσο πιο σύντομα, αποτελεσματικά και δίκαια θα μπορέσουμε να βρούμε κάποιο τρόπο να κάνουμε κι εμείς τις εκτιμήσεις» / Ζ. Μυστακίδης: «Πρόταση να βοηθήσει στις εκτιμήσεις το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. με γεωπόνους»

 Από την πλευρά της η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στην Π.Ε. Καβάλας, Ρ. Κατσικέρη στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Έχουμε 15 μέρες μέχρι να γίνουν οι δηλώσεις. Θα σας παρακαλούσα να μας δώσετε ένα δεκαήμερο, να μπορέσουμε να δούμε πόσο πιο σύντομα, αποτελεσματικά και δίκαια θα μπορέσουμε να βρούμε κάποιο τρόπο να κάνουμε κι εμείς τις εκτιμήσεις. Είδα και ζημιές καθολικές σε όσα μπόρεσα να δω μέσα σε τρεις ώρες από τις 7 το πρωί μέχρι τη σύσκεψη. Χάσατε τις περιουσίες σας, είμαστε δίπλα σας».

Τέλος, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, τόνισε ότι λόγω της υποστελέχωσης του τοπικού ΕΛΓΑ, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., είναι διατεθειμένο να προσφέρει έμπειρους τοπικούς γεωπόνους, για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε ο ΕΛΓΑ κατόπιν να δουλέψει πάνω στην προεργασία που θα έχει γίνει μαζί με τον δήμο Παγγαίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Μειωμένη φαίνεται να είναι η παραγωγή των ακτινιδίων

Μειωμένη-φαίνεται-να-είναι-η-παραγωγή-των-ακτινιδίων

Μειωμένη ακόμη και κατά 30% φαίνεται να είναι φέτος η παραγωγή των ακτινιδίων, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

Αιτία, ο ήπιος χειμώνας που επικράτησε φέτος. Για το θέμα, αλλά και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο, ο κ. Αργυράκης μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας.

Δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη καρποί στα ακτινίδια

«Δυστυχώς η χρονιά δεν φαίνεται να ξεκινάει τόσο καλά για τα ακτινίδια, όσο τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με ακαρπία ή αεροκαρπία δεν ξέρουμε ακόμη πώς να το ονομάσουμε. Δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη καρποί είναι στο στάδιο του μπουμπουκιού ακόμη, αλλά όσοι έχουμε την εμπειρία αντιλαμβανόμαστε ότι τα κιλά θα είναι πολύ λιγότερα από πέρυσι, ακόμη και 30% λιγότερα σε όλη την περιοχή. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ήπιου χειμώνα, κάτι που έγινε με την ακαρπία στην ελιά πέρυσι, το βλέπουμε στα ακτινίδια, αλλά ίσως και σε άλλες παραγωγές το επόμενο διάστημα», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης. 

Η πορεία των καλλιεργητικών εργασιών

«Αυτήν την περίοδο τελειώνουν οι σπορές και στην καλλιέργεια της σόγιας, καλλιεργητικές εργασίες εκτελούνται σε καλαμπόκια, φασόλια, ηλίανθους. Ευτυχώς οι βροχές που γίνανε την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν ζωή στον κάμπο, γιατί υπήρχε μεγάλο πρόβλημα λόγω της ξηρασίας, ειδικά και με το τεράστιο θέμα που θα υπάρξει απ’ ό,τι φαίνεται με την ποσότητα άρδευσης κατά την αρδευτική περίοδο, αυτές οι βροχές ήταν δώρο Θεού. Είχαμε πει ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον για την άρδευση, αν γίνει το αρδευτικό της Ξάνθης, αλλά βλέπουμε ότι από φέτος, επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν έτσι όπως έπρεπε τον χειμώνα, οι ποσότητες στο φράγμα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση μ’ άλλες χρονιές, φέτος μιλάμε για 70 εκατομμύρια κυβικά, οπότε έχουν μπει νέα δεδομένα στο παιχνίδι», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

Προβληματισμός για το αρδευτικό της Ξάνθης

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στον κλάδο μας και στόχος μας είναι μια επίσκεψη στην Αθήνα για να δούμε τι γίνεται με τα αρδευτικό της Ξάνθης κι αν αυτό θα μας επηρεάσει αρνητικά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει ένα έργο υποδομής στρατηγικής σημασίας και εθνικής σημασίας στον διπλανό νομό, αλλά πρέπει όλο αυτό να μην επηρεάσει ένα υφιστάμενο δίκτυο εδώ και πολλές δεκαετίες που έχει διαμορφωθεί με δυναμικές καλλιέργειες, καθώς τα προϊόντα που παράγουμε εξάγονται. Οπότε πρέπει να διασφαλιστεί η ποσότητα άρδευσης για τον κάμπο του Νέστου, ώστε να μην έχουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ακόμη ο κ. Αργυράκης. 

Δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι πυρόπληκτοι του Νέστου

«Είχαμε ζημιές τον Αύγουστο του 2023 από τις φωτιές, αλλά δυστυχώς αυτές οι ζημίες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τον λόγο που δεν πληρώθηκαν. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες, έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας αλλά και κάναμε συζήτηση και ερωτήσεις στον ΕΛ.Γ.Α. στην Αθήνα για το πως θα γίνει γρήγορα η πληρωμή. Ζητήσαμε να γίνει πριν το Πάσχα, δηλαδή αυτήν τη βδομάδα, αλλά μάλλον δεν θα γίνει αυτό. Η απάντηση που πήραμε για τους πυρόπληκτους παραγωγούς είναι ότι θα αποζημιωθούν σίγουρα στην επόμενη πληρωμή που θα κάνει ο ΕΛ.Γ.Α., οπότε περιμένουμε αυτές τις αποζημιώσεις», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό θα κυμανθούν οι τιμές των αμνοεριφίων

Από-12-μέχρι-16-ευρώ-το-κιλό-θα-κυμανθούν-οι-τιμές-των-αμνοεριφίων

Νίκος Δημόπουλος: Οι καταναλωτές να προτιμήσουν τα τοπικά κρεοπωλεία

Να προτιμήσουν τα κρεοπωλεία που εμπιστεύονται για την αγορά των αμνοεριφίων στην διάρκεια του Πάσχα, προτείνει στους καταναλωτές, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε ότι οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό, ενώ για τον παραγωγό η τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 7,5 ευρώ το κιλό.

«Το βασικό είναι αυτό που αγοράζουμε, να είναι αυτό που πληρώνουμε κιόλας. Να ξέρουμε αν είναι ελληνικό ή από το εξωτερικό…»

«Έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, ενώ οι τιμές δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Για τον παραγωγό κυμαίνεται στα 7 με 7,5 ευρώ το κιλό. Θα πρέπει να υπολογιστεί το κέρδος των μεσαζόντων, των εμπόρων, του κρεοπώλη και ο Φ.Π.Α. Η τιμή από εκεί και μετά διαμορφώνεται ανάλογα με το πως θέλει κάθε μαγαζί να δουλέψει. Άλλοι θέλουν μεγάλη πελατεία με μια λογική τιμή, άλλοι θέλουν να πουλήσουν όσο πιο ακριβά μπορούν. Το βασικό όμως είναι αυτό που αγοράζουμε, να είναι αυτό που πληρώνουμε κιόλας. Να ξέρουμε αν είναι ελληνικό ή από το εξωτερικό. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό που γράφει το ταμπελάκι είναι και το σωστό κι αυτό έχει σχέση κυρίως με την εμπιστοσύνη προς τους κρεοπώλες, γι’ αυτό λέμε πάντοτε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ψωνίζουν από τα τοπικά κρεοπωλεία, από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται τόσα χρόνια για να παίρνει αυτό που πληρώνει», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δημόπουλος.

«Νομίζω δεν είναι κάτι απαγορευτικό να μπορέσεις να γιορτάσεις πατροπαράδοτα το Πάσχα…»

«Οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν από 12 έως 16 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το πως θέλει να δουλέψει το κάθε κρεοπωλείο. Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε για ένα κιλό ντομάτες 2,5 και 3 ευρώ και να λέμε ότι το κρέας είναι ακριβό. Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι ένα έθιμο που συμβαίνει μια φορά τον χρόνο, κάτι παραδοσιακό, ιδίως για τα κατσίκια, γιατί τα αρνιά έχουν μια ζήτηση στη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς. Από εκεί και πέρα νομίζω δεν είναι κάτι απαγορευτικό να μπορέσεις να γιορτάσεις πατροπαράδοτα το Πάσχα. Ο καθένας ξέρει τη δική του τσέπη. Οι τιμές πιστεύω ότι και πέρυσι ήταν σχετικά λογικές, αρκεί να κάνει ο καταναλωτής και έρευνα αγοράς. Να μην πηγαίνει στα τυφλά. Να πάμε σε επαγγελματίες που εμπιστευόμαστε και να πιέσουμε με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι τιμές να μην είναι πολύ ακριβές.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ανησυχούν οι αγρότες του Νέστου για τις μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση

Ανησυχούν-οι-αγρότες-του-Νέστου-για-τις-μειωμένες-ποσότητες-νερού-για-άρδευση

Σάββας Αργυράκης: Η περιοχή μας χρειάζεται ένα νέο φράγμα

Σημαντικό πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες του Νέστου το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ποσότητες νερού που θα τους δοθούν θα είναι πολύ πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, αλλά και στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στον κάμπο. 

«Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70…»

«Θα δυσκολέψει πάρα πολύ η φετινή άρδευση των καλλιεργειών μας. Μας έχουν δοθεί τα εκατομμύρια κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για άρδευση και θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια κυβικά, ενώ πέρυσι είχαμε σχεδόν διπλάσια. Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70. Με την ύπαρξη ενός νέου δικτύου στη μεριά της Ξάνθης, σε μία χρονιά ξηρασίας όπως ήταν η φετινή, βλέπουμε το αποτέλεσμα ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για άρδευση, αν δεν γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή του Νέστου με ένα νέο φράγμα. Θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και δεν θα είναι για μία χρονιά, αλλά για περισσότερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επαρκούν τα νερά ούτε για εμάς, ούτε για το νέο δίκτυο που θα γίνει στην Ξάνθη, οπότε θα έχουμε τρομερά προβλήματα. Είναι κρίμα να γίνει ένα νέο δίκτυο, χωρίς να υπάρχει το φράγμα που θα κρατήσει νερό για να εμπλουτίσει αυτά τα δύο δίκτυα στην αρδευτική περίοδο», ανέφερε σχετικά ο Σάββας Αργυράκης.

«Υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας…»

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των αγροτών του Νέστου στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε: «Πέρα από τις όποιες ενέργειες κάνουμε εμείς σε συλλογικό επίπεδο εκπροσωπώντας τους αγρότες της περιοχής μας, ο κάμπος έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται. Έχουν τελειώσει οι εργασίες με τα κλαδέματα και τα δεσίματα στα ακτινίδια, γίνονται οι πρώτες λιπάνσεις και οι προετοιμασίες στα χωράφια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, οπότε υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας».

«Οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή…»

Σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, ο κ. Αργυράκης σημείωσε: «Σε αυτά που είχαμε σταματήσει δεν έχουμε λάβει κάποιες περαιτέρω απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου παρουσία του περιφερειάρχη, είχε δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν τουλάχιστον την ευκαιρία συζήτησης, τοποθέτησης και τεκμηρίωσης από την δική μας πλευρά σε θέματα τοπικού χαρακτήρα, είτε αυτά είναι για θέματα άρδευσης ή αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε στην ατζέντα το αρδευτικό της Ξάνθης και πώς θα έχουμε δικά μας έργα, ώστε να εξασφαλίσουμε νερό για τα επόμενα χρόνια».

Ενέργειες για να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, ώστε να έχουμε σε μία υφιστάμενη καλλιέργεια ένα έξτρα εισόδημα από τις ενισχύσεις. Αφού καλλιεργούμε στην περιοχή της Καβάλας σόγια, γιατί να μην μπορούμε να λάβουμε αυτές τις ενισχύσεις. Γενικότερα και σε κάποια άλλα θέματα που τρέχουν, όπως στις 27 Μαρτίου που θα γίνει μία παρουσίαση ενός project που θα αφορά την προστασία των επικονιαστών στην περιοχή του Νέστου. Πώς θα κάνουμε τους παραγωγούς να εφαρμόζουν τακτικές καλλιεργητικές, ώστε να προστατεύουμε τους επικονιαστές, γιατί χωρίς τους επικονιαστές δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγές», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα