Connect with us

Καβάλα

Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Ενίσχυση-Τουριστικών-Επενδύσεων-του-Αναπτυξιακού-Νόμου-4887/2022

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Enterprise Europe Network, σας ενημερώνει ότι, ανακοινώθηκε η 1η Προκήρυξη του Καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 με ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 5η Σεπτεμβρίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών την 5η Δεκεμβρίου 2022.

Προβλέπεται ενίσχυση μέχρι 75%, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος

Συνολικός Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ, εκ των οποίων εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Τα λοιπά εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δικαιούχοι

  • Εμπορική εταιρία

  • Συνεταιρισμός

  • Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ

  • Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,

  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις

Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

Τα υπαγόμενα, στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων», επενδυτικά σχέδια αφορούν σε:

α) ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

β) εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, μετά πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

γ) επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

δ) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

ε) ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

στ) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,

ζ) ίδρυση και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον,

ζα) φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας»,

ζβ) υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μια από τις ακόλουθες περιοχές: i) ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, ii) περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα τα σύνορα, iii) νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων,

ζγ) κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 12868/2018 (Β΄ 3119) απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και

ζδ) διατηρούν ελάχιστο αριθμό είκοσι (20) ενοικιαζόμενων δωματίων,

η) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά από τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης, την επιφύλαξη της περ. (ζ) της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν.4887/2022.

Ελάχιστος Προϋπολογισμός Επενδυτικών Σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα:

Τύπος επιχείρησης

Μεγάλες

Μεσαίες

Μικρές

Πολύ μικρές

Συνεταιρισμοί, Κοιν.Σ.Επ., Ο.Π κλπ

Ελάχιστος προϋπολογισμός

1.000.000 €

500.000 €

250.000 €

100.000 €

50.000 €

Είδη ενισχύσεων

  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης

Ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης, σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα για την Περιφέρεια ΑΜΘ:

Το ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ως εξής:

  • Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου εκτός της περ. δ που χορηγείται στο ενενήντα τοις εκατό (90%)
  • Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα κίνητρα χορηγούνται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου.

Ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο

α) Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για όλα τα είδη ενισχύσεων,

β) Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί:

ι) τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης) και

ιι) τα πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

γ) Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων του άρθρου 7 δεν μπορεί να υπερβεί τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000,00) ευρώ, υπολογιζομένου εντός των ορίων των περιπτώσεων α και β.

δ) Το ανώτατο όριο, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000€) που αφορούν την ενίσχυση της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ή και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 9 (κεφαλαιακά κίνητρα), καθώς και των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής, εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων. Για το όριο των 3.000.000 ευρώ υπολογίζεται αρχικά η επιχορήγηση στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης), εν συνεχεία η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (εφόσον ζητείται με την επενδυτική πρόταση), και τέλος η φορολογική απαλλαγή για το υπόλοιπο μέχρι τα 5.000.000 ευρώ.

Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

  1. Επιλέξιμες δαπάνες

α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού

β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού

γ. Δαπάνες εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων

Χρηματοδοτικό σχήμα επενδυτικών σχεδίων

Κάθε φορέας συμμετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση (είτε με συνδυασμό αυτών).

Στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.

Υποβολή Επενδυτικών σχεδίων

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του ΠΣ.Αv (https://opsan.mindev.gov.gr)

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 5η Σεπτεμβρίου 2022. Ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 5η Δεκεμβρίου 2022.

Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκκινεί από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ολοκληρώνεται με το αποτέλεσμα του ελέγχου αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη λήξη του καθεστώτος.

Οι ως άνω προθεσμίες αναστέλλονται κατά τον μήνα Αύγουστο.

Η αξιολόγηση του εύλογου κόστους και ο έλεγχος των δεικτών βαθμολογίας διενεργούνται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης.

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Ημέρα Κάστανου και Γιορτή Τσίπουρου στον δήμο Παγγαίου

Ημέρα-Κάστανου-και-Γιορτή-Τσίπουρου-στον-δήμο-Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Ετοιμάζονται εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες / Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν θεσμό για τον δήμο μας / Προχωρά η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών για τα γήπεδα

Για δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις προετοιμάζεται ο δήμος Παγγαίου. Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με την Ημέρα Κάστανου, ενώ ακολουθεί η Γιορτή Τσίπουρου την Κυριακή 1 Νοεμβρίου.

«Έφτασε η εποχή που κάθε χρόνο τέτοια περίοδο διοργανώνουμε αυτές τις δύο πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις για τον δήμο μας», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης.

Ετοιμάζονται εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη και από τις Σέρρες – Παραδοσιακή μουσική και χοροί, δωρεάν κάστανα, ψητές σαρδέλες και τσίπουρο

«Η μία έχει να κάνει με την Ημέρα Κάστανου, στο υπέροχο καστανοδάσος του Παλαιοχωρίου και είναι πρόγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί και η δεύτερη είναι την επόμενη εβδομάδα την 1η Νοεμβρίου με τη Γιορτή Τσίπουρου που κι αυτή έρχεται από παλιά κι έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια  στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου. Και για τις δυο εκδηλώσεις περιμένουμε πάρα πολύ κόσμο, βέβαια Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Οι προγνώσεις δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι πολύ καλός. Ήδη από μηνύματα που λαμβάνουμε, αλλά και από επαφές που έχουμε από ταξιδιωτικά γραφεία, ετοιμάζονται εκδρομές και από τη Θεσσαλονίκη και από τις Σέρρες. Εντάσουν στα εκδρομικά τους προγράμματά μεγάλα τουριστικά πρακτορεία και την περιοχή μας και εφόσον ο καιρός θα είναι καλός και το καστανοδάσος του Παλαιοχωρίου και ο παραλιακός δρόμος της Νέας Περάμου θα γεμίσουν από κόσμο, μουσική και γεύσεις. Θα προσφέρονται δωρεάν κάστανα σε κάθε μορφή, ενώ στην Νέα Πέραμο ψητή σαρδέλα, τουρσί και άφθονο τσίπουρο με παραδοσιακή μουσική», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Μποσμπότης.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν θεσμό για τον δήμο μας, καθώς μας έρχονται από πολύ παλιά

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του δήμου Παγγαίου, «οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν θεσμό για τον δήμο μας, καθώς μας έρχονται από πολύ παλιά, ο μεν από τον πρώην δήμο Παγγαίου, ο δεύτερος από τον πρώην δήμο Ελευθερών. Να πούμε ότι το 2016 στα πρώτα χρόνια που είχαμε αναλάβει τη διοίκηση, η Γιορτή Τσίπουρου είχε βραβευτεί ως η καλύτερη γιορτή προώθησης τοπικού προϊόντος και θυμάμαι είχαμε παραλάβει πανελλήνιο βραβείο, σε μία μεγάλη εκδήλωση για αντίστοιχες βραβεύσεις στο Γάζωρο Σερρών που αφορούσε όλη την Ελλάδα».

Προχωρά η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών, στις οποίες θα αποτυπώνονται ρητά οι διαστάσεις κάθε γηπέδου και η προβλεπόμενη ζώνη ασφαλείας

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μποσμπότης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με τα ποδοσφαιρικά γήπεδα επισημαίνοντας: «Αρχικά προχωρήσαμε άμεσα στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας 11 γηπέδων, προκειμένου να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές ασφαλείας. Οι υπηρεσίες μας προχώρησαν στην αποτύπωση όλων των γηπέδων, στη νέα χάραξη των αγωνιστικών χώρων, με πρόβλεψη ζώνης ασφαλείας 5 μέτρων περιμετρικά και όπου απαιτείται, στη μετακίνηση των δοκαριών. Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών, στις οποίες θα αποτυπώνονται ρητά οι διαστάσεις κάθε γηπέδου και η προβλεπόμενη ζώνη ασφαλείας. Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του δήμου μας για την άμεση κινητοποίηση, όπως και τα ποδοσφαιρικά σωματεία για την άριστη συνεργασία. Η ασφάλεια των αθλητών μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας, είναι ευθύνη όλων μας».

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

Καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Παγγαίου επισήμανε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις χριστουγεννιάτικές εκδηλώσεις, τονίζοντας σχετικά: «Πλέον το επόμενο χρονικό διάστημα δίνουμε βάση στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Παγγαίου και ακολουθεί ο Φεβρουάριος με τις αποκριάτικες. Υπάρχει μία συνεχής ροή και βασικά εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας εκεί που υπάρχει πιο πολύ ανάγκη. Τελειώνουμε με όλα και πέφτουμε με τα μούτρα όπως λέμε στον σχεδιασμό των Χριστουγέννων». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Άγγελος Βλάχος: Στην τρέχουσα φάση κανένας πολίτης δεν μπορεί να δει το master plan

Άγγελος-Βλάχος:-Στην-τρέχουσα-φάση-κανένας-πολίτης-δεν-μπορεί-να-δει-το-master-plan

«Δεν το έχουμε υποβάλει εμείς, συνεπώς δεν έχουμε δικαίωμα να το δώσουμε»

Απάντησεις στον σύλλογο «Μονόπετρο» σχετικά με το θέμα του master plan, έδωσε με δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε, Άγγελος Βλάχος.

«Το master plan είναι ένας καταστατικός χάρτης, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου σχεδιασμού και εγκρίνεται από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για να γίνει νόμος του κράτους», ανέφερε αρχικά ο κ. Βλάχος. 

Στην τρέχουσα φάση δεν έχει κανένας πολίτης τη δυνατότητα να δει τον συγκεκριμένο καταστατικό χάρτη

«Όλα αυτά έχουν διαδικασίες και φάσεις. Υπάρχει όντως ένα αίτημα του νεοσύστατου συλλόγου «Μονόπετρο» και πράγματι οι άνθρωποι επανειλημμένα έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απ’ ό,τι ανταλαμβάνομαι, το σχετικό master plan. Πλην όμως εμείς απαντήσαμε, ενώ στην αρχή δεν θέλαμε γιατί είναι τζάμπα το μελάνι, ότι αυτό θα γίνει στη φάση που προβλέπεται. Στην τρέχουσα φάση δεν έχει κανένας πολίτης τη δυνατότητα να δει τον συγκεκριμένο καταστατικό χάρτη, τον οποίο έχει υποβάλει ο μέτοχος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπερταμείο. Δεν το έχουμε υποβάλει εμείς, συνεπώς δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε εμείς κάτι που δεν το σχεδιάσαμε εμείς», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

Έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι φυσικά και το master plan θα δοθεί όταν προβλέπεται

«Ασφαλώς σε συνθήκες διαφάνειας θα καταστήσουμε σαφές το περιεχόμενο του master plan, στην προβλεπόμενη κατά την νομοθεσία φάση. Δεν είναι η στιγμή, δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή για να φτάσουμε στη διαβούλευση. Στη διαβούλευση, όχι μόνο ο σύλλογος και τα μέλη του, αλλά και κάθε πολίτης της Καβάλας θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Το έγγραφο αυτό το έχουμε κοινοποιήσει σ’ ένα μεγάλο αριθμό αποδεκτών, επομένως έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι φυσικά και το master plan θα δοθεί όταν προβλέπεται», σημείωσε ακόμη στην απάντησή του ο Άγγελος Βλάχος.

Η λογοδοσία για εμάς είναι προτεραιότητα

«Δεν μπορούμε να παρανομήσουμε, δεν θέλει κανείς να είναι παράνομος ή παράτυπος. Επιμένω όμως προς αποφυγήν παρερμηνειών ότι η λογοδοσία για εμάς είναι προτεραιότητα. Στις συνθήκες που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει. Εξάλλου δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να προτρέχει κανένας. Όπως ξέρουμε αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι υπό εξέταση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ούτε εμείς έχουμε κάποια απάντηση θετική ή αρνητική», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: Η «απολογία» του Δημάρχου ενισχύει την δυσπιστία των δημοτών

Μάκης-Παπαδόπουλος:-Η-«απολογία»-του-Δημάρχου-ενισχύει-την-δυσπιστία-των-δημοτών

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ο Τόπος της Ζωής μας» Μάκης Παπαδόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

Όταν αισθάνεται ένας Δήμαρχος την ανάγκη να απολογηθεί στους δημότες του ότι από τα έργα του Δήμου του “δεν τρώει λεφτά”, το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύσει την επιφυλακτικότητα και την δυσπιστία των δημοτών του, δυστυχώς.

Ειδικά όταν η αξιοπιστία του “έχει πιάσει πάτο”.

Η παρουσίαση του προϋπολογισμού ενός δημοτικού έργου δεν αποδεικνύει τίποτα. Αυτό το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχουν έργα οι τιμές των οποίων καθορίζονται από κεντρικές αποφάσεις, αλλά υπάρχουν και έργα που καθορίζονται από τιμές… “αγοράς”… Όπως τα “έξυπνα” υδρόμετρα, για παράδειγμα….

Όπως και να ‘χει, “τα αλισβερίσια” παραμονεύουν, όταν πλέον είναι εγκεκριμένο ένα έργο και έχει αναλάβει ένας εργολάβος να το εκτελέσει. Τότε χρειάζεται χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και δημόσια ενημέρωση, ώστε να μη γεννιούνται ερωτηματικά και φήμες.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα