Connect with us

Καβάλα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Καβαλιώτη πολιτικό Σταύρο Νικολαΐδη

Εκδήλωση-μνήμης-και-τιμής-στον-Καβαλιώτη-πολιτικό-Σταύρο-Νικολαΐδη

Το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος (Καβάλα), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας, διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2024, στη Μεγάλη Λέσχη, τιμητική εκδήλωση για τον πόντιο Νικοπολίτη και Καβαλιώτη πολιτικό, Σταύρο Νικολαΐδη, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Τσακλίδη. Ο πρώην υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. αναφέρθηκε ενδελεχώς στην πολιτική παρακαταθήκη του Σταύρου Νικολαΐδη, με αρκετές και εν πολλοίς άγνωστες λεπτομέρειες της μακράς θητείας του στα υπουργεία Προεδρίας και Δημοσίων Έργων, ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία τόσο στην καταγωγή του, όσο και στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια. Για την προσφορά και το έργο του Σταύρου Νικολαΐδη μίλησαν επίσης η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος (Καβάλα), Όλγα Περίτσαλη και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Στο αφιέρωμα για τη ζωή και τη δράση του Σταύρου Νικολαΐδη, στο οποίο συνέβαλαν ουσιαστικά συγκεντρώνοντας χρήσιμο ιστορικό υλικό ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας π. θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού -Τουρισμού ΑΜΘ Κωνσταντίνος Παπακοσμάς ο Θανάσης Γενετίδης και το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος, προβλήθηκαν μαρτυρίες και σκιαγραφήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία και πτυχές από την ζωή και την δράση του.

Μεταξύ άλλων ο λογοτέχνης και κριτικός Λεόντιος Πετμεζάς αφηγείται μέσα από την κάμερα του Γιάννη Κρεβατόπουλου, διηγήσεις του πατέρα του Κωνσταντίνου Πετμεζά που υπήρξε συνεργάτης για αρκετά χρόνια του Σταύρου Νικολαίδη.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νίκος Στρατηλάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Καβάλας, Αλέξης Γούλας, Κώστας Χατζηαναστασίου, Χρήστος Τσιτσιλικάκης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Σταύρος Αντ. Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Νικόπολη του Πόντου το 1892 και έφυγε από την ζωή στις 15 Μαΐου του 1967, τρεις εβδομάδες περίπου μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δίδαξε στο Ορντού στην Κριμαία και στην Συμφερούπολη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήλθε στην Αθήνα το 1923 και ανέλαβε την διεύθυνση της Σχολής Μεγαρέως. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Γνωρίστηκε από κοντά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τότε ξεκίνησε την πολιτική πορεία του. Από το 1926 έως το 1964 για πάνω από 40 χρόνια εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής της Καβάλας λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις.

Συγκεκριμένα έξι φορές εξελέγη με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και με την Δημοκρατική Ένωση του Γεωργίου Παπανδρέου και δύο φορές το 1963 και το 1964 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Χρημάτισε για μια πενταετία υπουργός Προεδρίας και Δημοσίων Έργων στις κυβερνήσεις Πλαστήρα, Διομήδη και Σοφούλη από το 1945 έως το 1950.

Συνοπτικά στα σημαντικά επιτεύγματα του κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δημοσίων Έργων τα έτη 1949 και 1950, συγκαταλέγονται οι ανακουφιστικές συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων που επιτεύχθηκαν από επιτροπή στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και δύο ακόμη υπουργούς καθώς και η υδροδότηση της Αθήνας που ελπιδοφόρα δημιουργήθηκε από την σύνδεση της λίμνης Υλίκης με την λίμνη του Μαραθώνα λύνοντας καίρια για τα επόμενα σαράντα χρόνια το πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή της Αττικής.

Ως πολιτική προσωπικότητα διακρίθηκε για το ήθος την ευπρέπεια την συνέπεια στην ιδεολογία του την ανωτερότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την αφοσίωση του στον άνθρωπο.

Υπήρξε λόγιος. Εξέδωσε 7 βιβλία και ήταν αρθρογράφος στον τύπο της εποχής του.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Η αγορά της Καβάλας φορά τα γιορτινά της για το Πάσχα

Η-αγορά-της-Καβάλας-φορά-τα-γιορτινά-της-για-το-Πάσχα

Γιάννης Κελγιώργης: Δεν λείπουν οι ώρες, τα εμπορεύματα, ούτε και η διάθεση από τους καταναλωτές, το χρήμα είναι αυτό που στερείται ο κόσμος / Τα έργα στο κέντρο δυσχεραίνουν την ομαλή διέλευση των πελατών μας

Πανέτοιμη να υποδεχθεί τους καταναλωτές είναι η αγορά της Καβάλας, ενόψει της μεγάλης εορτής του Πάσχα. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη (25/4) το πασχαλινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ την Κυριακή των Βαΐων (28/4) τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Για τις προσδοκίες που έχει για τόνωση της εμπορικής κίνησης η τοπική αγορά στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στη «Λευκή Νύχτα», αλλά και στην πορεία των εκτελούμενων έργων στο κέντρο της πόλης.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την τοπική αγορά, να μπουν στα καταστήματα και να ψωνίσουν…»

«Η αγορά έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες για την πασχαλινή περίοδο, δυστυχώς όμως η κατάσταση που υπάρχει με την ακρίβεια μας ανησυχεί. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι έστω και τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας θα υπάρχει μία σχετική κίνηση, σε αυτό προσβλέπουμε όλα τα καταστήματα. Έχουμε εφοδιαστεί με προϊόντα, ο καιρός από ό,τι δείχνει θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες και από εκεί και πέρα περιμένουμε να υποδεχτούμε τους καταναλωτές στα καταστήματα που γνωρίζουν, με τις καλές τιμές. Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την τοπική αγορά, να μπουν στα καταστήματα και να ψωνίσουν», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.  

«Από την αγορά ποτέ δεν έλειψαν ούτε οι ώρες, ούτε τα εμπορεύματα, αλλά ούτε και η διάθεση από τους καταναλωτές. Το χρήμα είναι αυτό που στερείται ο κόσμος…»

«Οι καταναλωτές βγαίνουν στην αγορά με το που αρχίσουν να γίνονται πληρωμές, μισθών, συντάξεων και δώρων. Από το Σάββατο του Λαζάρου (27/4) και κλιμακωτά, η κίνηση θα αρχίσει να καταγράφεται στα καταστήματα. Μη ξεχνάμε ότι την Κυριακή των Βαϊων (28/4) τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά με προτεινόμενο ωράριο από τον Ε.Σ.Κ. 11.00 με 15.00. Από εκεί και πέρα από Μεγάλη Δευτέρα μέχρι Μεγάλη Πέμπτη, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πρωί – απόγευμα, τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13.00 ως τις 18.00 και το Μεγάλο Σάββατο από το πρωί μέχρι τις 15.00. Από την αγορά ποτέ δεν έλειψαν ούτε οι ώρες, ούτε τα εμπορεύματα, αλλά ούτε και η διάθεση από τους καταναλωτές. Το χρήμα είναι αυτό που στερείται ο κόσμος, αυτό είναι η κινητήριος δύναμη που δημιουργεί τις καλές συνθήκες για την αγορά ή της αρνητικές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Η «Λευκή Νύχτα» είναι ένα γεγονός, το οποίο έχει πλέον αφήσει έντονο το αποτύπωμά του, το περιμένει ο κόσμος και νομίζω ότι είναι και το γεγονός που κατεβάζει τον περισσότερο κόσμο από τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη…»

Αναφορικά με την διοργάνωση της φετινής «Λευκής Νύχτας», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, υπογράμμισε: «Όσον αφορά τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαϊου, προχωράμε με καλούς ρυθμούς, έχουμε κάνει τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τους φορείς και συνδιοργανωτές μας, που μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο είναι το Επιμελητήριο, ο δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια. Είναι ένα γεγονός, το οποίο έχει πλέον αφήσει έντονο το αποτύπωμά του, το περιμένει ο κόσμος και νομίζω ότι είναι και το γεγονός που κατεβάζει τον περισσότερο κόσμο από τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μακάρι αυτό να μετουσιωθεί και σε αγοραστικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και να δουλέψουν και τα εμπορικά καταστήματα, γιατί τα καταστήματα της εστίασης δουλεύουν παραδοσιακά εκείνη την ημέρα. Το θέμα είναι να δουλέψουν και τα εμπορικά καταστήματα».

«Έχουμε πολλά event απλωμένα για να πάει ο κόσμος απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ όλη την αγορά…»

«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τη «Λευκή Νύχτα» με περισσότερα event, απλά η χωροταξία της πόλης μας είναι τέτοια που πρέπει να γίνουνε event και στη Bενιζέλου και στην πλευρά της Oμονοίας και στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και στον Άγιο Παύλο. Εμείς δεν είμαστε Ελευθερούπολη να είμαστε ένας δρόμος των 300 μέτρων να κάνουμε μια συναυλία και να τελειώσουμε. Είναι άλλη η χωροταξία της πόλης μας και το ίδιο σε συζητήσεις που έχω κάνει με πρόεδρος με πόλεις των ιδίων χαρακτηριστικών όπως είναι για παράδειγμα ο Βόλος, όλοι κάνουν ακριβώς το ίδιο. Πολλά event απλωμένα για να πάει ο κόσμος απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ όλη την αγορά», συμπλήρωσε σχετικά με τη «Λευκή Νύχτα», ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Η πόλη μας είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Το βλέπουμε αυτό καθημερινά. Ξεκινάει το αγοραστικό ενδιαφέρον του κόσμου και τα έργα αυτά δυσχεραίνουν την ομαλή διέλευση των πελατών μας από τα καταστήματα…»

Τέλος, αναφορικά με τα εκτελούμενα έργα στο κέντρο της Καβάλας και την πορεία αυτών, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. σημείωσε: «Η πόλη μας είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Το βλέπουμε αυτό καθημερινά. Στον Άγιο Νικόλαο τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει προς το παρόν. Υπάρχει μόνο το θέμα της οδού Σπετσών που ευελπιστώ ότι θα υπάρχει λύση το επόμενο 24ωρο. Από εκεί και πέρα η πλατεία Καπνεργάτη έχει κατεβεί στο πιο κάτω μέρος το έργο και φυσικά στην οδό Ομονοίας υπάρχουν οι γνωστές τρύπες, οι οποίες πρέπει να κλείσουν. Εδώ και πολλές ημέρες έπρεπε να είχαν κλείσει γιατί ξεκινάει το αγοραστικό ενδιαφέρον του κόσμου και τα έργα αυτά δυσχεραίνουν την ομαλή διέλευση των πελατών μας από τα καταστήματα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Φτιαγμένος στο πόδι ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων

Φτιαγμένος-στο-πόδι-ο-κανονισμός-πυροπροστασίας-ακινήτων

Αιφνιδιάζει τους πάντες ενώ είναι ανέτοιμες οι υπηρεσίες

«Πρόκειται για έναν κανονισμό που είναι πλήρης ασαφειών και παραλείψεων, διακρίνεται σαφώς από την απουσία νευραλγικών υπηρεσιών, όπως το δασαρχείο και η πολεοδομία».

Τα παραπάνω τόνισε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Κώστας Χανδρουλίδης, πρόεδρος της κοινότητας του Ζυγού, σχετικά με τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

«Ο κανονισμός πυροπροστασίας αιφνιδιάζει τους πάντες και τους ζητά να κάνουν πράγματα που δεν είσαι θέση να κάνουν…»

«Ήρθε μία εγκύκλιος με καταληκτικές ημερομηνίες στο πλαίσιο του κανονισμού πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Αιφνιδιάζει τους πάντες και τους ζητά να κάνουν πράγματα που δεν είσαι θέση να κάνουν. Κάναμε μια λαϊκή συνέλευση για να ενημερώσουμε τους πολίτες, γιατί ξαφνικά ήρθαν μπροστά σε θέματα προστίμων. Μετά τις 10 Μαΐου ισχύει αυτή η εγκύκλιος και βασικά υποχρεώνει και την τοπική αυτοδιοίκηση να εκτελέσει ουσιαστικά αυτόν τον νόμο, να ελέγχει με μία τριμελή επιτροπή αν υπάρχουν αυτές οι πιστοποιήσεις που πρέπει να έχουν οι δημότες και αν δεν τις έχουν να επιβάλλεται και ένα πρόστιμο», τόνισε σχετικά ο κ. Χανδρουλίδης.

«Η πολιτεία δεν εναρμονίζεται σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, αλλά ο δημότης αν καεί το σπίτι του αυτός θα έχει την ευθύνη – Εντελώς ανέτοιμες και οι υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης…»

«Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε υποχρεώνει τους κατοίκους ουσιαστικά να μπουν σε μία πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη, εκτός του ότι πρέπει να βρουν μηχανικούς ή ό,τι άλλο ορίζει η εγκύκλιος για να πάρουν αυτή την πιστοποίηση, της οποίας είναι πολύ αυστηρά τα όσα ορίζει. Ωστόσο, η πολιτεία δεν εναρμονίζεται σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, αλλά ο δημότης αν καεί το σπίτι του αυτός θα έχει την ευθύνη. Είναι ένας πολύ «βίαιος» νόμος με χρονικά περιθώρια που ήδη από 10 Μαΐου τρέχουν. Βρίσκει εντελώς ανέτοιμες και τις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, οι οποίες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον συγκεκριμένο κανονισμό», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας του Ζυγού.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου

Συνάντηση-του-Δημάρχου-Θάσου-με-τον-Διοικητή-του-Αστυνομικού-Τμήματος-Θάσου

Σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου μεταξύ του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη και του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου Αστυνόμου Α΄ κ. Στυλιανού Ψαρογιάννη, παρουσία της Αντιπροέδρου του Οργανισμού Τουρισμού Θάσου κας. Φωκά Λαμπρινής.

Κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της αγαστής συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και της Αστυνομική Αρχής της Θάσου.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία, ενόψει της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και της επικείμενης έλευσης των επισκεπτών, ενώ από τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου τέθηκε το θέμα της έλλειψης της αναγκαίας αστυνομικής δύναμης τόσο στο Αστυνομικό Τμήμα της Θάσου όσο και στον Αστυνομικό Σταθμό Λιμεναρίων και ζητήθηκε η παρέμβαση του Δημάρχου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και της Αστυνομικής Αρχής της Θάσου, είναι και θα συνεχίσει να είναι άριστη και διαρκής.

Ο Δήμος της Θάσου, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να συνεισφέρει με κάθε τρόπο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, για την απρόσκοπτη λειτουργία της Αστυνομικής Αρχής του τόπου μας, προς όφελος της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών του». 

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα