Connect with us

Οικονομία

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείρισή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Διευκρινίσεις-της-ΑΑΔΕ-για-τη-φορολογική-μεταχείρισή-των-βραχυχρόνιων-μισθώσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που αρχίζουν από 1.1.2024 και εφεξής, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην ορθή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αποσαφηνίζονται τόσο γενικά θέματα όσο και ειδικότερες περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικότερα :

Ι. Φυσικά Πρόσωπα

Το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θεωρείται εισόδημα από:

* ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι δύο (2) ακίνητα

* επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά από τρία (3) ακίνητα και άνω.

Προκειμένου το εισόδημα των φυσικών προσώπων να υπαχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία, λαμβάνονται υπ’ όψη:

* το πλήθος των Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν καταχωρηθεί, το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πλήθος των ακινήτων. Σε περιπτώσεις διακριτής εκμετάλλευσης δωματίων στο ίδιο ακίνητο, αντιστοιχούν περισσότεροι ΑΜΑ. Για παράδειγμα, εάν στο ίδιο διαμέρισμα διατίθενται ξεχωριστά τρία (3) δωμάτια, με διαφορετικούς ΑΜΑ, τα αντίστοιχα εισοδήματα θα αντιμετωπισθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%.

* η πρόθεση εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών, η οποία αποδεικνύεται από την καταχώρησή τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, χωρίς να εξετάζεται και η απόκτηση ή μη εσόδων από την εκμετάλλευσή τους.

ΙΙ Νομικά Πρόσωπα

Το εισόδημα που αποκτούν από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακινήτων από τα οποία προέρχεται και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως δικαιούχοι εισοδήματος στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα και τα νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως αριθμού ακινήτων, υποχρεούνται να:

* προβούν σε δήλωση έναρξης ή μεταβολής ΚΑΔ, εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου. Τη δήλωση έχουν δυνατότητα να υποβάλουν εντός της ίδιας προθεσμίας και όσα φυσικά πρόσωπα όφειλαν να την έχουν υποβάλει σε προγενέστερη ημερομηνία, κάνοντας αναγωγή στην πραγματική ημερομηνία έναρξης/μεταβολής,

* καταβάλλουν τέλος παρεπιδημούντων,

* περιλαμβάνουν τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

Ωστόσο, τονίζεται ότι και τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται μέχρι δύο (2) ακίνητα, υποχρεούνται να περιλαμβάνουν ΤΑΚΚ κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν μισθώσεις που θεωρούνται βραχυχρόνιες, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν.4446/2016, δηλαδή των οποίων η διάρκεια δεν υπερβαίνει τις 59 ημέρες.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Αναπτυξιακή Καβάλας: Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού

Αναπτυξιακή-Καβάλας:-Σεμινάριο-Ερμηνείας-Πόρων-και-Δημιουργικού-Τουρισμού

Η Αναπτυξιακή Καβάλας ολοκλήρωσε επιτυχώς το Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού (δράση 2.2) στις 9 και 10 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο GALAXY, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου Enhancement of European Rural Development Capabilities – ENERDECA II.

Το Σεμινάριο αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα συνάντησης επαγγελματιών Τουρισμού και δημιουργών καθώς συναντήθηκαν εκπρόσωποι από διάφορους τομείς για να συζητήσουν τις δυνατότητες του Δημιουργικού Τουρισμού στην περιοχή. Η διαδικασία για τους συμμετέχοντες ήταν πλούσια και πολυδιάστατη. Αρχικά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα LEADER και το έργο ENERDECA, ενώ περιεγράφηκαν λεπτομερώς οι δράσεις που περιλαμβάνουν. Αναφορικά, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για το Δημιουργικό Τουρισμό, την τοπική κοινωνία και τη πολιτιστική ζωή ενός τόπου και πώς όλες οι μορφές αυτές συναντάνε την αυθεντικότητα μέσα από τη ματιά ενός ταξιδιώτη.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ο οργανισμός CREATOUR, εστιάζοντας στον Δημιουργικό Τουρισμό και παρέχοντας παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές από το διεθνές περιβάλλον. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατανόηση του πώς ο δημιουργικός τουρισμός μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Το ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό μέρος της διαδικασίας περιλάμβανε γνωριμία και Ice Breaking δραστηριότητες μεταξύ των συμμετεχόντων, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιήθηκε το κουβάρι κλωστής, το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία μιας φιλικής και ανοιχτής ατμόσφαιρας, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την προθυμία του κάθε συμμετέχοντα να συνεισφέρει στο δίκτυο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους μέσω έξι (6) αντικειμένων που είχαν φέρει μαζί τους, ενώ στη συνέχεια επέλεξαν από μια δράση Δημιουργικού Τουρισμού και δημιούργησαν ένα Business Model Canvas και προχώρησαν στην παρουσίασή του.

Επιπλέον, συζητήθηκε το επόμενο βήμα του έργου το οποίο είναι η πιλοτική δοκιμή αυτών των δράσεων στον χώρο του κάθε συμμετέχοντα εντός του τρέχοντος έτους και η δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών Δημιουργικού Τουρισμού στον Ν. Καβάλας, το οποίο θα συνδεθεί με τα δίκτυα άλλων εταίρων που συμμετέχουν στο έργο. Αυτό το πρωτοποριακό βήμα αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στον τουρισμό και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Μετά το πέρας του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και κατέγραψαν συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη και υλοποίηση των ιδεών που προέκυψαν.

Από τα σχόλια των συμμετεχόντων προκύπτει ξεκάθαρα η σπουδαιότητα και η αξία του σεμιναρίου. Η Στέλλα Φουρναράκη, καλλιτεχνική διευθύντρια ΔΗΚΕΘ Δήμου Θάσου, εξέφρασε τη χαρά της για την επαφή με ενδιαφέροντες και δημιουργικούς ανθρώπους, ενώ η Νατάσα Μιχαηλίδου, ξεναγός, εκτίμησε την ευκαιρία που της δόθηκε να μάθει από εμπειρίες και ιδέες που την ένα βήμα παραπέρα στη δράση της. Ο Γιάννης Κοτζιαπαναγιώτης, καλλιτέχνης, επισήμανε τη θετική ατμόσφαιρα και τη γνωριμία με νέους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος και τις ανησυχίες του. Τέλος, η Γιούλη Κριθαρέλλη, εκπρόσωπος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, ανέδειξε την αισιοδοξία και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε όλους τους τομείς, τονίζοντας την άψογη διοργάνωση και τη διεθνή προοπτική που προσέφερε το σεμινάριο.

Συμπερασματικά, τα σχόλια, που αποκόμισε το σεμινάριο, καταδεικνύουν τη σημασία του έργου και των δράσεων του ως μιας πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών, δημιουργία δικτύων και ενίσχυσης της δράσης σε επίπεδο Τουρισμού και Πολιτισμού.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Πάρης Παρασχούδης: Μπορεί να έρχονται περισσότεροι επισκέπτες, αλλά το κατά κεφαλήν έσοδο είναι μικρότερο

Πάρης-Παρασχούδης:-Μπορεί-να-έρχονται-περισσότεροι-επισκέπτες,-αλλά-το-κατά-κεφαλήν-έσοδο-είναι-μικρότερο

Δυναμικά ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος για την Θάσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης.

«Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε πολύ καλά με τη διοργάνωση του ποδηλατικού τριημέρου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ένα γεγονός που προσέλκυσε πολλούς ποδηλάτες, οι οποίοι παραμένουν στο νησί και είναι αισθητή η παρουσία τους», ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασχούδης.

«Τα ferry boats είναι σχεδόν γεμάτα, ενώ επίσης ξεκίνησαν και οι αεροπορικές πτήσεις, οπότε είχαμε ένα δυναμικό ξεκίνημα…»

«Παράλληλα, από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκίνησε και η κάθοδος των Βαλκάνιων γειτόνων μας, οι οποίοι έρχονται με μεγάλη ορμή, τα ferry boats είναι σχεδόν γεμάτα, ενώ επίσης ξεκίνησαν και οι αεροπορικές πτήσεις, οπότε είχαμε ένα δυναμικό ξεκίνημα. Άλλωστε το περιμέναμε αυτό, ότι από 1η Μαΐου και μετά θα είχαμε αυτήν την κίνηση και μιας και το Πάσχα «έπεσε» τον Μάιο φέτος, η κίνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη για την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Μπορεί να έρχονται περισσότεροι επισκέπτες, αλλά το κατά κεφαλήν έσοδο είναι μικρότερο απ’ ό,τι το 2022. Έρχονται πολλοί, αλλά ξοδεύουν λιγότερο…»

Ωστόσο, ο κ. Παρασχούδης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που δημοσίευσε μόλις πριν από τρεις μέρες το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία δείχνουν ότι «όλοι αυτοί που επισκέπτονται την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και την Θάσο, δυστυχώς μένουν όλο και λιγότερο και επίσης ξοδεύουν όλο και λιγότερο. Επομένως μπορεί να έρχονται περισσότεροι, αλλά το κατά κεφαλήν έσοδο είναι μικρότερο απ’ ό,τι το 2022. Έρχονται πολλοί, αλλά ξοδεύουν λιγότερο κι αυτό ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε και να εξετάσουμε πως θα το διαχειριστούμε, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα». 

«Οι υποδομές είναι παλιές και κουρασμένες – Θα πρέπει να ξεκινήσουμε φυσικά από τις συνοριακές διαβάσεις…»

Τέλος, αναφερόμενος στις υποδομές κι αν αυτές θα αντέξουν στη Θάσο το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Παρασχούδης επισήμανε: «Αυτό δεν είναι μόνο τοπικό θέμα, είναι ένα πανελλήνιο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι υποδομές είναι παλιές και κουρασμένες κι αν θέλουμε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες ή θα πρέπει να τους διοχετεύσουμε στους υπόλοιπους μήνες, όχι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ώστε να έχουμε το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα ή θα πρέπει να κάνουμε νέες υποδομές, οι οποίες θα μπορούν να αντέξουν τη μεγάλη κίνηση. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε φυσικά από τις συνοριακές διαβάσεις, γιατί η κίνηση είναι πολύ μεγάλη και είναι αποτρεπτικό στο να αποφασίσουν να έρθουν οι Βαλκάνιοι προς την περιοχή μας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Υποτονική μέχρι τώρα η κίνηση στις λαϊκές αγορές

Υποτονική-μέχρι-τώρα-η-κίνηση-στις-λαϊκές-αγορές

Σωτήρης Ιωαννίδης: Δεν αυξήθηκαν οι τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά

«Μέχρι τώρα θα έλεγα ότι η κίνηση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, μία υποτονικότητα θα έλεγα ότι την χαρακτηρίζει. Δεν είμαστε όμως απαισιόδοξοι, καθώς περιμένουμε και τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα δοθούν και τα δώρα, αλλάζει ο καιρός προς το καλύτερο, άρα και η διάθεση των καταναλωτών, ώστε να αλλάξει λίγο η κίνηση στην αγορά γενικά, αλλά και στις λαϊκές».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Καβάλας, Σωτήρης Ιωαννίδης, αναφορικά με την υφιστάμενη κίνηση, αλλά και αυτήν που αναμένεται να καταγραφεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας στις λαϊκές αγορές της περιοχής μας. 

«Δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές ούτε στα φρούτα, ούτε στα λαχανικά, στα δικά μας τα είδη εμπορικά – βιομηχανικά προϊόντα οι τιμές είναι σταθερές…»

Όσον αφορά το αν υπάρχουν γενικότερα αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε: «Όχι δεν έχουν αυξηθεί ούτε στα φρούτα, ούτε στα λαχανικά, στα δικά μας τα είδη εμπορικά – βιομηχανικά προϊόντα οι τιμές είναι σταθερές, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αύξηση ειδικά αυτή την περίοδο που μιλάμε, οπότε θεωρώ ότι όσον αφορά το κομμάτι αυτό δεν νομίζω ότι ο κόσμος που θα κατεβεί στη λαϊκή αγορά θα έχει να αντιμετωπίσει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό το οποίο γνώριζε και ήξερε, τουλάχιστον μέχρι τώρα που μιλάμε και θεωρώ ότι δεν θα αλλάξει τίποτα γιατί δεν έχει γίνει και κάτι το ιδιαίτερο, το οποίο θα μας οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ειδικά από τότε που καταργηθήκαν τα δώρα στα χρόνια της κρίσης, στις γιορτές για μας δεν βλέπω κάτι το διαφορετικό…»

«Ευελπιστούμε να βγει ο κόσμος στις γιορτές, να ψωνίσει. Βέβαια για τα εμπορικά – βιομηχανικά προϊόντα το Σάββατο που μας πέρασε, ήταν για εμάς το εορταστικό, αλλά ήταν υποτονικό. Δεν νομίζω ότι τελευταία μέρα δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο θα κατεβεί ο κόσμος να πάρει πράγματα του δικού είδους. Θα αγοράσει τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, φρούτα, λαχανικά κλπ. Το θέμα του Σαββάτου για εμάς έχει τελειώσει. Έχουμε όμως κι άλλες λαϊκές στις οποίες θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκεί θα κινηθούμε. Ειδικά από τότε που καταργήθηκαν τα δώρα στα χρόνια της κρίσης, στις γιορτές για μας δεν βλέπω κάτι το διαφορετικό», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Ιωαννίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα