Connect with us

Καβάλα

Δεν απορρίφθηκε το πρόγραμμα Smart Cities, λέει ο Θ. Μουριάδης

Δεν-απορρίφθηκε-το-πρόγραμμα-smart-cities,-λέει-ο-Θ.-Μουριάδης

«Το πρόγραμμα Smart Cities είναι πολύ αξιόλογο, καθώς ουσιαστικά περνάει τους δήμους σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη ταχύτητα. Ανάλογα με τον πληθυσμό του εκάστοτε δήμου διαμορφώνεται και το ποσό που θα λάβει. Το ποσό που λαμβάνει ο δήμος Καβάλας ανέρχεται στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις του στην τοπική ΕΡΑ σχετικά με το προαναφερθέν πρόγραμμα, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η εφαρμογή του προγράμματος Smart Cities στην πόλη της Καβάλας.

«Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης σε πολλά θέματα ψηφιακά…»

«Στις αρχές της εβδομάδας κληθήκαμε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να μας ανακοινώσουν τα του προγράμματος. Έγιναν γνωστοί οι 52 πρώτοι δήμοι, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Smart Cities. Ο δήμος Καβάλας μαζί με άλλους 20 δήμους είναι στην επόμενη ομάδα εγκρίσεων. Έχουν ζητηθεί κάποιες διορθώσεις στα έγγραφα που στείλαμε και σύντομα θα γίνει η ένταξή μας στο εν λόγω πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης σε πολλά θέματα ψηφιακά, όπως είναι η ελεγχόμενη στάθμευση, ο κεντρικός έλεγχος των φωτεινών σηματοδοτών, είναι οι «έξυπνες» διαβάσεις και προγράμματα που γενικότερα εξυπηρετούν τη λειτουργία του δήμου Καβάλας, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Μουριάδης.

«Ακούω μερικούς που χαίρονται, διότι θεωρούν ότι έχει απορριφθεί το πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά περίπτωση…»

Ο δήμαρχος Καβάλας σημείωσε με έμφαση ότι το πρόγραμμα έχει εγκριθεί αναφέροντας σχετικά: «Ακούω μερικούς που χαίρονται, διότι θεωρούν ότι έχει απορριφθεί το πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά περίπτωση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και σύντομα θα είμαστε και εμείς ως δήμος Καβάλας, στους δήμους που έχουν ενταχθεί σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα».

Ωστόσο, ο κ. Μουριάδης, στο πλαίσιο των δηλώσεών του στάθηκε και στην ευθύνη που έχουν και οι πολίτες για να πάει μια πόλη καλά, τονίζοντας: «Εντάξει, τα προγράμματα βοηθούν σημαντικά, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι πολίτες. Διότι όσα ψηφιακά και να έχεις, εάν δεν τηρείς κάποια πράγματα, είναι σαν να μην τα έχεις κάνει ποτέ».

«Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι όποιος πλέον παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο θα του αφαιρούνται οι πινακίδες. Τους αρέσει δεν τους αρέσει…»

«Βρέθηκα την Τετάρτη (31/7) σε ένα πανέμορφο παρκάκι στη Λυδία, αλλά αν δείτε τις καταστροφές που έχουν γίνει και τα σκουπίδια που έχουν πετάξει είναι το κάτι άλλο. Γίνονται αναπλάσεις κι ο άλλος ανεβάζει το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο και μάλιστα στον οδηγό όδευσης τυφλών. Ό,τι και να κάνουμε, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, δυστυχώς θα λέμε τι ωραία που είναι στην Ευρώπη κλπ. Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι όποιος πλέον παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο θα του αφαιρούνται οι πινακίδες. Τους αρέσει δεν τους αρέσει. Τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς κι όχι για τα αυτοκίνητά μας», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Ουσιαστική η παρέμβαση της ΟΕΒΕΚ στην επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη

Ουσιαστική-η-παρέμβαση-της-ΟΕΒΕΚ-στην-επίσκεψη-του-Κυριάκου-Πιερρακάκη

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, στο Επιμελητήριο Καβάλας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ν. Καβάλας (ΟΕΒΕΚ) ανέλαβε μια συντονισμένη πρωτοβουλία, με στόχο την ουσιαστική εκπροσώπηση του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής και την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν την τοπική επιχειρηματικότητα.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίσκεψης, η Ομοσπονδία προχώρησε σε οργανωμένη επικοινωνία με το σύνολο των σωματείων-μελών της, ζητώντας την καταγραφή και αποστολή προτάσεων, προβληματισμών και ζητημάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες του κάθε κλάδου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να διαμορφωθεί μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε η παρουσία της ΟΕΒΕΚ να συνοδεύεται από ουσιαστικό περιεχόμενο, τεκμηριωμένες επισημάνσεις και συγκεκριμένες διεκδικήσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ, κ. Χατζηχρήστος Θεόδωρος, παρευρέθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας και είχε την ευκαιρία να θέσει στον Υπουργό κάποια αιτήματα, με κύρια  την τεκμαρτή φορολόγηση, την ρευστότητα των επιχειρήσεων, την επιδότηση της ενέργειας και την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων κ.α. Παράλληλα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι σωματείων, ενισχύοντας με την παρουσία τους τη συλλογική εκπροσώπηση των επαγγελματικών κλάδων.

Η ΟΕΒΕΚ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας περνά μέσα από τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για αυτό τον λόγο, η επικοινωνία με την Πολιτεία, η ανάδειξη των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιφέρειας και η διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων αποτελούν διαρκείς προτεραιότητες της.

Εκ της Διοικήσεως

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Επίτιμο-μέλος-του-Επιμελητηρίου-Καβάλας-ο-Κυριάκος-Πιερρακάκης

Το Επιμελητήριο Καβάλας ανακήρυξε επίτιμο μέλος του τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρο του Eurogroup, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026, και τη συνάντησή του με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

 Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα, με τον κ. Πιερρακάκη να δεσμεύεται να δρομολογήσει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων. Παράλληλα, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Τελωνείου από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας.

Όπως ανέφερε, θα προηγηθούν οι απαραίτητες αυτοψίες, με το Βιοτεχνικό Πάρκο να αποτελεί τη βασική εναλλακτική για τη μεταφορά των υπηρεσιών, ενώ το σχετικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την εξέταση των διαθέσιμων χώρων.

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παναγιωτίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Καβάλας και Αμμοχώστου

Σε-κλίμα-συγκίνησης-η-τελετή-αδελφοποίησης-των-Δήμων-Καβάλας-και-Αμμοχώστου

Σε κλίμα συγκίνησης και ιδιαίτερης χαράς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2026, η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Καβάλας και Αμμοχώστου.

Η επίσημη υποδοχή της καβαλιώτικης αντιπροσωπείας, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Ακτών και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, Χρήστο Τσιτσιλικάκη και Αθλητισμού, Κώστα Χατζηαναστασίου, και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, Ξενοφώντα Κροκίδη, Ηλία Καλανταρίδη και Χρήστο Ποτόλια, έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου, παρουσία εκπροσώπων του κυπριακής κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πλήθους κόσμου.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

“Ο Δήμος Καβάλας με την ονοματοδοσία κεντρικών οδών και περιοχών (Κύπρου, Λευκωσίας, Κερύνειας, πλατεία Καραολή Δημητρίου), τιμά το νησί της Κύπρου, τον εθνάρχη Μακάριο και τους αγωνιστές της ανεξαρτησίας της.

Με τον τρόπο αυτό φωτίζουμε το ένδοξο παρελθόν και την αδιάρρηκτη σχέση της πατρίδας μου με τη μεγαλόνησο.

Οι πινακίδες με την αιματοβαμμένη Κύπρο και τη φράση «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» είναι τοποθετημένες στις εισόδους της πόλης, αλλά και στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

Με την αδελφοποίηση των Δήμων Καβάλας και Αμμοχώστου, ενισχύεται έτι περαιτέρω αυτός ο δεσμός.

Η Καβάλα, που η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι απόγονοι προσφύγων από τη Θράκη και την Μικρά Ασία, στάθηκε πάντα συμπαραστάτης στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού και επηρεάστηκε βαθιά από την ιστορική ανατροπή που γνώρισε η μακρά διαδρομή του Ελληνισμού της Κύπρου το 1974.

Δεν πρέπει να λησμονούμε επίσης ότι και οι Κύπριοι συμμετείχαν στους αγώνες του Ελληνισμού και έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Ελλήνων.

Έμπλεη συναισθημάτων είναι και η δική μου επαφή με την Κύπρο.

Υπηρέτησα, ως νέος αξιωματικός, στην ΕΛΔΥΚ, στα τέλη της δεκαετίας 1980. Με τους Κύπριους φίλους μου, έζησα την αγωνία, αλλά και την ελπίδα ότι το μέλλον θα μπορούσε να βρει το νησί ενωμένο, σε νέο δρόμο ειρήνης και ευημερίας. Η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή άνθιζε τότε με αγώνα για διατήρηση της μνήμης και της ταυτότητας του τόπου.

Ο κόσμος της Κύπρου με έφερε κοντά σε ανθρώπους που διακρίθηκαν στις τέχνες και τα γράμματα. Μού μίλησαν για την Αμμόχωστο και το Βαρώσι, που ξεχώρισε για την πολιτιστική της ακμή πριν το 1974.

Με τα σχολεία, την πινακοθήκη, τους συγγραφείς και καλλιτέχνες, το Λύκειo των Ελληνίδων, τις βιβλιοθήκες και τους συλλέκτες της, αποτέλεσε πόλο έλξης της ελληνικής διανόησης, και φυτώριο πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η νεολαία και η εκπαιδευτική μας κοινότητα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από αυτήν τη διαρκή γέφυρα αδελφοσύνης. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι τα σχολεία του Δήμου Καβάλας αναπτύσσουν και διατηρούν σταθερούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Κύπρο.

Στην αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας βρίσκεται το Γενικό Λύκειο Κρηνίδων. Μάλιστα, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός ότι απόψε, εδώ στην Κύπρο, είνα μαζί μας – ως μέλος της αποστολής του Δήμου μας – η Διευθύντρια του Λυκείου, Αρετή Κώτση, την οποία και ευχαριστώ θερμά.

Το σχολείο της υλοποιεί σπουδαίες «γέφυρες μνήμης». Τον Νοέμβριο του 2025 διοργάνωσε ημερίδα για το Κυπριακό ζήτημα με προσκεκλημένη τη Δήμαρχο Ακανθούς, προχώρησε στην επίσημη και διηνεκή αδελφοποίησή του με το Λύκειο Κύκκου Α΄ Λευκωσίας και εκπόνησε το ερευνητικό project «Στα Βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου σε Κύπρο και Καβάλα», το οποίο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο εδώ στην Κύπρο, όσο και στην Καβάλα.

Παράλληλα, η κοινωνία των πολιτών της Καβάλας έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της έμπρακτα, με πιο φωτεινό και διαχρονικό παράδειγμα το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας.

Καλωσορίζω την Πρόεδρο του Λυκείου, Μαρίνα Φιλιππίδου, που ταξίδεψε επίσης μαζί μας για τη σημερινή, ιστορική ημέρα. Η πολυεπίπεδη δράση του Λυκείου Ελληνίδων ξεκινά ήδη από το 1952 με την αποστολή ψηφισμάτων υπέρ της Ένωσης της Κύπρου, και κορυφώνεται το τραγικό καλοκαίρι του 1974.

Τότε, οι γυναίκες της Καβάλας κινητοποιήθηκαν αστραπιαία, στέλνοντας οικονομική βοήθεια για τα βρέφη των εκδιωχθέντων προσφύγων και υψώνοντας διεθνώς φωνή διαμαρτυρίας.

Επιτρέψτε μου, καθώς σήμερα αδελφοποιούμαστε με τον ιστορικό Δήμο Αμμοχώστου, να υπενθυμίσω μια βαθιά συγκινητική στιγμή:

το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας στάθηκε τότε ουσιαστικά δίπλα στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, στηρίζοντάς το και στέλνοντας φορεσιές όταν εκείνο έχασε τη λαογραφική του περιουσία, μέσα στη δίνη της εισβολής.

Μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες του Λυκείου μας φορούν περήφανα τις κυπριακές φορεσιές σε όλη την Ελλάδα.

Αυτούς τους ακατάλυτους δεσμούς θα γιορτάσουμε απόψε, καθώς το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας θα τιμήσει εσάς και τη νέα μας αδελφοποίηση, με παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία μας.

Αξιότιμε Δήμαρχε Αμμοχώστου, αγαπητέ κ. Ιωάννου,

Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την άψογη υποδοχή και φιλοξενία της Καβαλιώτικης αποστολής.

Περιποιεί μεγάλη τιμή τόσο για εμένα, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της, τους Αντιδημάρχους, Κώστα Χατζηαναστασίου και Χρήστο Τσιτσιλικάκη και τα στελέχη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, Χαράλαμπο Χρυσανίδη, Γιάννη Εριφυλλίδη, Ξενοφών Κροκίδη και Χρήστο Ποτόλια, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης και Συνεργασίας των Δήμων Καβάλας και Αμμοχώστου.

Σήμερα βάζουμε επί της ουσίας τις βάσεις για τη διεύρυνση των ιστορικών μας δεσμών.

Καβάλα και Αμμόχωστος ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις:

Η στήριξη του πολυετούς αγώνα των Κυπρίων δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται σε δηλώσεις ίσων αποστάσεων και απλές επικλήσεις για άμεση εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από τους ηγέτες των ξένων χωρών.

Πραγματική στήριξη και πολύ περισσότερο δικαίωση για τους κατοίκους του χρυσοπράσινου φύλλου, θα υπάρξει μόνο όταν η Αμμόχωστος, εκτός από θεσμική υπόσταση, θα αποκτήσει και την προαιώνια γεωγραφική της επικράτεια”.

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης, ακολούθησε το μουσικό σκέλος της τελετής με την παρουσίαση δημοτικών χορών και τραγουδιών από το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας και τη Χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου, Νίκου Βήχα. Αντίστοιχη τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Καβάλας και Αμμοχώστου, θα λάβει χώρα και στην Καβάλα μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα