Connect with us

Καβάλα

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Δήμος-Παγγαίου:-Αυξημένη-ετοιμότητα-για-τις-πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας αναγκάζει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί / Συνεργεία του δήμου είναι μόνιμα στους δρόμους για να κόβουν τα χόρτα / Οι πρώτοι εθελοντές – πυροφύλακες εμφανίστηκαν στον ορεινό όγκο του Παγγαίου

Ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό θα είναι το φετινό καλοκαίρι για το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, Στέργιος Κεχαγιάς.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την πυροπροστασία φορείς, θα πρέπει να βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον πιο άμεσο και καλύτερο τρόπο, πιθανά περιστατικά πυρκαγιών, στη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου.

«Θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και οπωσδήποτε θα πρέπει να είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα όλοι…»

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Η έλλειψη χιονοπτώσεων επιβάρυνε τον υδροφόρο ορίζοντα που έτσι κι αλλιώς ήταν χαμηλός από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι θερμοκρασίες είναι ήδη πολύ υψηλές από την αρχή της άνοιξης. Κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και οπωσδήποτε θα πρέπει να είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα όλοι, όχι μόνο οι φορείς και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Πρέπει να μας γίνει πλέον βίωμα και τρόπος ζωής θα έλεγα, ότι από ‘δω και στο εξής δεν υπάρχει χαλαρότητα του τύπου άναψα μία μικρή φωτιά ή έριξα ένα τσιγάρο εντάξει και τι έγινε. Σημαντικό είναι και το καθάρισμα των οικοπέδων, καθώς υποχρεούνται πλέον οι πολίτες με τις σχετικές πυροσβεστικές διατάξεις να τα έχουν όσο γίνεται πιο καθαρά», σημείωσε σχετικά ο κ. Κεχαγιάς.

«Στο προγραμματισμένο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο θα επανακαθοριστούν και θα επικαιροποιηθούν οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του καθενός…»

«Μπαίνουμε πλέον σε ρυθμούς προετοιμασίας και ετοιμότητας. Θεωρώ ότι και η κεντρική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Εμείς ως δήμος έχουμε και ένα προγραμματισμένο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο εντός της εβδομάδας, για να επανακαθοριστούν και να επικαιροποιηθούν οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του καθενός, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό μας προκύψει με ετοιμότητα και αμεσότητα, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό. Φέτος

ουσιαστικά σαν να καταργήθηκε ο χειμώνας. Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας αναγκάζει όλοι να είμαστε και πιο προετοιμασμένοι, αλλά κυρίως πιο προσεκτικοί στα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν στην περιοχή μας τους επόμενους μήνες», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου. 

«Συνεργεία του δήμου είναι μόνιμα στους δρόμους για να κόβουν τα χόρτα…»

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της βλάστησης, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε: «Ο δήμος Παγγαίου έχει ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, το οποίο επιβαρύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών από όμορες βαλκανικές χώρες, αλλά και από όμορους δήμους. Αυτό μας αναγκάζει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και τα συνεργεία του δήμου να είναι μόνιμα στους δρόμους για να κόβουν τα χόρτα, για να αντιμετωπίσουμε και την βλάστηση, η οποία ευνοείται από την αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του παρατηρείται, παρόλο που δεν έχουμε πολλές βροχές. Εκτιμώ ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αντιμετωπίζουν με τον εξοπλισμό που διαθέτουν όσο γίνεται καλύτερα την κατάσταση και εκτιμώ ότι θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση και της βλάστησης, αλλά ο κυρίως αυτό που μας απασχολεί είναι οι δασικές πυρκαγιές».

«Συνεχίζεται το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης. Έχει γίνει πραγματικά μία εξαιρετική δουλειά…»

Σε σχέση με το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης, ο Στέργιος Κεχαγιάς δήλωσε: «Συνεχίζεται το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης. Έχει γίνει πραγματικά μία εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες του δήμου Παγγαίου. Παράλληλα, ήδη έχουμε κάνει καταγραφή όλων των οικισμών του δήμου που περιβάλλονται από περιαστικά δάση με βάση το πεύκο, ώστε εν ευθέτω χρόνω να προχωρήσουμε στους καθαρισμούς και άλλων περιαστικών δασών και να προστατεύσουμε όσο γίνεται τους οικισμούς μας. Μόλις βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και εκεί».

«Οι πρώτοι εθελοντές – πυροφύλακες της ομάδας μοτοκρός έκαναν μια πρώτη εμφάνιση στον ορεινό όγκο του Παγγαίου…»

Τέλος, για τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών, ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε: «Οι πρώτοι εθελοντές – πυροφύλακες της ομάδας μοτοκρός έκαναν μια πρώτη εμφάνιση στον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Χαρτογράφησαν κάποια μονοπάτια, έλεγξαν κάποιες περιοχές που ήταν παλιότερα περάσματα μεταναστών. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, ενώ και πριν δυο εβδομάδες έγινε εκπαίδευση εθελοντών, καθώς παραβρέθηκαν περί τα 100 άτομα από το Paggeo Allert με τη συμμετοχή του διοικητή της Π.Υ. Ελευθερούπολης, Μπάμπη Παπαδόπουλου, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον ρόλο των εθελοντών στις δασικές πυρκαγιές και επίσης ήταν και ο Γιάννης Μαρκάκης, εκπαιδευτής – διασώστης από το Ε.Κ.Α.Β., που τους έδωσε χρήσιμες οδηγίες για ατυχήματα στο πεδίο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη η Θάσος

Στους-20-δημοφιλέστερους-προορισμούς-στην-Ευρώπη-η-Θάσος

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Θάσος βρέθηκε στη λίστα με τους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Γιάννης Μαρκιανός.

«Την προηγούμενη Παρασκευή ο Οργανισμός Τουρισμού του νησιού μας, με την ευκαιρία ότι η Θάσος βρέθηκε σε μία λίστα με τους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, πραγματοποίησε στο Καλογερικό μία γιορτή με αφορμή αυτήν την επιτυχία, στη διάρκεια της οποίας συνεχάρη, αλλά και βράβευσε ανθρώπους, που αγωνίζονται πάρα πολλά χρόνια για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρκιανός.

«Αυτή η εκδήλωση θα αποτελέσει θεσμό και θα γίνεται σε ετήσια βάση και σε αυτή θα βραβεύονται διάφοροι άνθρωποι κάθε χρονιά, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάζεται η στρατηγική μας…»

«Δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε μέσα σ’ ένα έτος. Πάρα πολλοί άνθρωποι και για πάρα πολλά χρόνια αγωνίζονται για το τουριστικό προϊόν της Θάσου και προσπαθούν να φέρουν το νησί σε υψηλά επίπεδα. Αυτό το οποίο σχεδιάστηκε αλλά και ανακοινώθηκε την ημέρα εκείνη είναι ότι αυτή η εκδήλωση θα αποτελέσει θεσμό και θα γίνεται σε ετήσια βάση και σε αυτή θα βραβεύονται διάφοροι άνθρωποι κάθε χρονιά, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάζεται η στρατηγική, θα παρουσιάζονται νέοι τρόποι με τους οποίους θα κινείται ουσιαστικά το νησί της Θάσου και θα προχωράει για να φτάσει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», επισήμανε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θάσου. 

«Εκτός ότι μας έκανε πάρα πολύ χαρούμενους, μας γεμίζει και ευθύνη για να αντεπεξέλθουμε σε αυτό και στις προσδοκίες των επισκεπτών μας…»

«Πραγματικά ήταν κάτι που μας εξέπληξε. Το δείγμα είναι πραγματικά τεράστιο. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο είναι αυτοί οι οποίοι ψήφισαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι δηλαδή μία λίστα, η οποία προέκυψε τυχαία και φυσικά αυτό εκτός ότι μας έκανε πάρα πολύ χαρούμενους, μας γεμίζει και ευθύνη για να αντεπεξέλθουμε σε αυτό και στις προσδοκίες των επισκεπτών μας. Είναι κάτι το οποίο όλο αυτό το έτος θα το προβάλλουμε, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τη δυναμική του νησιού μας», ανέφερε καταληκτικά ο Γιάννης Μαρκιανός.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

«Άνοιξε» το λιμάνι για την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων

«Άνοιξε»-το-λιμάνι-για-την-στάθμευση-των-τουριστικών-λεωφορείων

Βρέθηκε η λύση στο θέμα της απαγόρευσης στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας, ύστερα από συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, με τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ., Γιώργο Φιλόσογλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Άγγελο Βλάχο.  

Μιλώντας για το θέμα στην τοπική ΕΡΑ, ο κ. Δέμπας επισήμανε αρχικά: «Είναι θετικό ότι στη συνάντηση που είχα την Τετάρτη (15/5) με τους κυρίους Φιλόσογλου και Βλάχο, διαπίστωσα ότι και ο Ο.Λ.Κ.  αναζητούσε κι αυτός να βρει μια λύση, καθώς κατανόησαν μέσα και από τη συζήτηση, ότι κάτι πρέπει να γίνει και πράγματι αυτή η λύση βρέθηκε».

«Ήδη από την Τετάρτη (15/5) ο χώρος διατίθεται δωρεάν και είναι ανοιχτός να σταθμεύουν τα λεωφορεία και τα βαρέως τύπου οχήματα»

«Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος είναι στο τέλος του λιμανιού της Καβάλας εκεί που δένουν ουσιαστικά τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία που έρχονται από τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Είναι ο χώρος, ο οποίος υπάρχει στα πλάνα του Ο.Λ.Κ. για να δημιουργήσει το εμπορευματικό κέντρο, αλλά μέχρι να δημιουργηθεί αυτό προσωρινά αυτός ο χώρος που είναι περίπου 4 στρέμματα και ο οποίος έχει ήδη προκηρυχθεί και είναι σε μία φάση αδειοδότησης για να γίνει ένα πάρκινγκ να δοθεί σε ιδιώτη που θα το χρησιμοποιήσει ως χώρος στάθμευσης μόνο για λεωφορεία και βαρέως τύπου οχήματα, αυτός ο χώρος είναι ήδη από την Τετάρτη (15/5) δωρεάν και ανοιχτός να σταθμεύουν τα λεωφορεία και τα βαρέως τύπου οχήματα. Μάλιστα έχει διαμορφωθεί λίγο ο χώρος και τις επόμενες ημέρες θα ασφαλτοστρωθεί κιόλας στο σύνολό του», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Δέμπας. 

«Ενημερώθηκαν ήδη και οι καταστηματάρχες της περιοχής…»

«Όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πλέον ο ιδιώτης θα έχει και την άδεια λειτουργίας για χώρο στάθμευσης, τότε θα υπάρχει και κάποιο αντίτιμο για τα λεωφορεία και τα βαρέως τύπου οχήματα – φορτηγά που θα μπορούν να σταθμεύουν πλέον μέσα σε αυτόν τον χώρο με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. Βρέθηκε επομένως αυτή η λύση και ενημερώθηκαν ήδη και οι καταστηματάρχες της περιοχής να ενημερώσουν με τη σειρά τους και τους οδηγούς των λεωφορείων και τα τουριστικά πρακτορεία ότι υπάρχει αυτή η λύση και από εκεί και πέρα νομίζω ότι το ζήτημα το οποίο προέκυψε φάνηκε άμεσα ότι μέσα από τις συζητήσεις και από την καλή συνεργασία που έχουμε και με τον Οργανισμό Λιμένα πραγματικά βρέθηκε αυτή η λύση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΣ» πρόσφερε 1.000 ευρώ για το φεστιβάλ Cosmopolis

Ο-Σύλλογος-«ΦΙΛΟΣ»-πρόσφερε-1.000-ευρώ-για-το-φεστιβάλ-cosmopolis

Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αδελφοποίησης Καβάλας – Νυρεμβέργης “ΦΙΛΟΣ”, Σωτήρη Ξώγνο, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την κατάθεση χρηματικής χορηγίας ύψους 1.000 ευρώ προς το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση αφορά τη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis, το οποίο, όπως επισήμανε ο κ. Ξώγνος, “διακρίνεται για την ποιότητα, το ισχυρό καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και την εξωστρέφεια του”.

Ο κ. Μουριάδης με τη σειρά του, παρουσία του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαου Γράνα και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Cosmopolis, Άλκη Ζοπόγλου, σημείωσε πως “η συγκεκριμένη κίνηση από τον Σύλλογο Αδελφοποίησης Καβάλας – Νυρεμβέργης “ΦΙΛΟΣ” καταδεικνύει, για μία ακόμη φορά, ότι οι συμπατριώτες στη Γερμανία παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στη γενέτειρά τους, γνωρίζουν τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στον τομέα του Πολιτισμού και θέλουν να στηρίξουν, με κάθε τρόπο, τις επιλογές μας”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα