Connect with us

Αγροτικά

Γρηγόρης Γρουζίδης: Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους αγρότες

Γρηγόρης-Γρουζίδης:-Ο-εμπαιγμός-της-κυβέρνησης-έχει-εξοργίσει-τους-αγρότες

Ο εμπαιγμός, το ψέμα και το δούλεμα εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι τα στοιχεία που έχουν εξοργίσει τους αγρότες, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Π.Ε. Καβάλας από την Παρασκευή (5/12).

«Είμαστε στο στάδιο των προσυγκεντρώσεων, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής (5/12) μετά τις 3, είχαμε μετακίνηση των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων στον κόμβο της Μουσθένης στην Εγνατία Οδό και ξεκινήσαμε επίσημα τις κινητοποιήσεις και στον Δήμο Παγγαίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Γρουζίδης. 

(σ. σ.: Το απόγευμα της Παρασκευής αγρότες έκοψαν περιστασιακά την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό στα διόδια της Μουσθένης και στον κόμβο της Χρυσούπολης)

«Οι κυβερνητικοί βγαίνουν στα κανάλια και δημιουργούν εντάσεις και προκαλούν κιόλας σε πολλές περιπτώσεις…»

«Φυσικά και οι άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κινήθηκαν ανάλογα την ίδια ώρα περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής (5/12) και είμαστε σε συντονισμό με την υπόλοιπη επικράτεια για να δούμε το πως θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες. Τα προβλήματα είναι τόσο καυτά που δεν μας αφήνουν πλέον περιθώριο και το μόνο που γίνεται τις τελευταίες ημέρες είναι να εντείνονται κι άλλο με τους κυβερνητικούς να βγαίνουν στα κανάλια και να δημιουργούν εντάσεις και να προκαλούν κιόλας σε πολλές περιπτώσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

«Δεν βλέπω αποκλιμάκωση, αλλά περαιτέρω κλιμάκωση – Δεν είναι στον σχεδιασμό μας το κλείσιμο δρόμων, εμείς θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους κι όχι να κλείσουμε, αλλά όλα είναι στο τραπέζι…»

«Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Μας δόθηκαν ψίχουλα μέχρι στιγμής και αυτός είναι ο εμπαιγμός. Το δούλεμα και το ψέμα είναι αυτά που έχουν εξοργήσει όλο τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και φυσικά τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες πιο έντονα. Θα επεκταθούν σε λιμάνια, τελωνεία και σε άλλα σημεία επί των εθνικών οδών τα μπλόκα. Δεν βλέπω αποκλιμάκωση, αλλά περαιτέρω κλιμάκωση. Οι κυβερνώντες έχουν το κλειδί, ώστε να λύσουν τα προβλήματα και εκτονώσουν την κατάσταση. Τα ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι στον σχεδιασμό μας το κλείσιμο δρόμων, εμείς θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους κι όχι να κλείσουμε, αλλά όλα είναι στο τραπέζι. γιατί θέλουμε όλη την κοινωνία δίπλα μας κι όχι απέναντί μας», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης.

Συμπαράσταση στους αγρότες από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Νέας Περάμου

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Νέας Περάμου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Ιδιαίτερα στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, φίλων και συντοπιτών μας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Οποιαδήποτε μορφή κινητοποιήσεων αποφασίσουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν μας φοβίζει ούτε μας παρασύρει σε συμπεριφορές κοινωνικού αυτοματισμού.

Για οτιδήποτε μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Εμπορικός σύλλογος Νέας Περάμου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Χρυσούπολη: Η δυναμική της υδατοκαλλιέργειας στο επίκεντρο της ανάπτυξης στην ΑΜΘ

Χρυσούπολη:-Η-δυναμική-της-υδατοκαλλιέργειας-στο-επίκεντρο-της-ανάπτυξης-στην-ΑΜΘ

Στον στρατηγικό ρόλο της υδατοκαλλιέργειας για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Υδατοκαλλιέργεια: Μοχλός Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026, στο κτίριο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στον Δήμο Νέστου, και διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διαθέτει σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα, όπως εκτεταμένες ακτογραμμές, λιμνοθαλάσσια οικοσυστήματα, πλούσια βιοποικιλότητα και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στον κλάδο. Όπως σημείωσε, τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν στην Περιφέρεια να αντιμετωπίζει την υδατοκαλλιέργεια όχι απλώς ως οικονομική δραστηριότητα, αλλά ως βασικό πυλώνα συνολικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις παρεμβάσεις που προωθεί η διοίκηση της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς και τους ανθρώπους της παραγωγής. Όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί τρεις ολοκληρωμένοι φάκελοι προτάσεων στο πρόγραμμα ΠΑΛΥΘ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 9.559.000 ευρώ, για τις λιμνοθάλασσες Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η πρόταση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ και αφορά έργα στις λιμνοθάλασσες Αγιάσματος, Βάσοβας, Ερατεινού και Κεραμωτής. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εκβαθύνσεις, νέα ιχθυοφράγματα, έργα στα στόμια, θωράκιση προς τη θάλασσα, καθώς και δράσεις προστασίας με αντιαρπακτικά δίκτυα και εξοπλισμό μέτρησης οξυγόνου.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε επίσης στη σημασία της επιστημονικής παρακολούθησης των λιμνοθαλασσών, με συλλογή υδρολογικών δεδομένων, δορυφορικό έλεγχο της ποιότητας των υδάτων και αξιοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι αλιείς θα μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για ακραία φαινόμενα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη εγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 455.500 ευρώ, για την προώθηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, με στόχο την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας, τη διεύρυνση των αγορών και την ανάδειξη της ποιότητας των τοπικών προϊόντων.

«Είναι ευθύνη όλων μας να συνεργαστούμε για ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο υδατοκαλλιέργειας. Ένα μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ θα συνεχίσει να επενδύει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων αποτελεί κλειδί για το μέλλον της περιοχής.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ζήτησε τη συνεργασία και τη συνδρομή του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τους αλιείς, επισημαίνοντας παράλληλα την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων της περιοχής. Παρέμβαση στην ημερίδα έγινε επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος για τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα

Τα-προβλήματα-του-πρωτογενή-τομέα-παραμένουν-ψηλά-στην-ατζέντα

Aντιπροέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων εξελέγη ο Ζαφείρης Μυστακίδης

Στη θέση του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, εξελέγη μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου στην Αθήνα, ο Ζαφείρης Μυστακίδης.
Για τη σημαντική αυτή επιτυχία του, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα, μίλησε στον «Ενήμερο» ο κ. Μυστακίδης, ο οποίος παραμένει και στο τιμόνι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο γεωπονικός κόσμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην επίλυση των προβλημάτων

”Η διαδικασία των αρχαιρεσιών της Π.Ο.Σ.Γ., ήταν μία πολύ σημαντική διαδικασία, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία με τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα να είναι ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Μιλάω για τα προβλήματα με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., τα σκάνδαλα, τη διαφθορά. Ο γεωπονικός κόσμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος του γεωπόνου και η αναγκαία συμμετοχή του στη διαδικασία της παραγωγής. Είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία που έτσι και αλλιώς την κάνουμε και τώρα θα την κάνουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μυστακίδης.

Αυξημένη ευθύνη, είναι μία πρόκληση για μένα

”Έτσι κι αλλιώς ήμουν τις δυο προηγούμενες θητείες του οργάνου στο διοικητικό συμβούλιο. Με τιμήσαν με την ψήφο τους οι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και με ανέδειξαν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι μία τιμητική θέση, μία επιβράβευση όλων αυτών των προσπαθειών που κάνω κι εγώ χρόνια και είναι αλήθεια ότι είμαστε προφανώς και δίπλα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Άλλος ο ρόλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, άλλος ο ρόλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, καθώς είναι πιο θεσμικές οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν και σε κεντρικό επίπεδο. Η θέση αυτή με ”φορτώνει” με μία αυξημένη ευθύνη. Δεν το λέω ως παράπονο, αλλά είναι μία πρόκληση για μένα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ξετυλιχθεί ο σχεδιασμός που έχουμε ως Π.Σ.Σ.Γ.

”Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συναδέλφων σε αυτόν τον ρόλο. Έχουμε ένα team που μας πλαισιώνει και είναι πολύ εργατικό και διαπνέεται από τις ίδιες αξίες με μένα, οπότε μιλάμε την ίδια γλώσσα και κάνουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά μας. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ξετυλιχθεί όλος αυτός ο σχεδιασμός που έχουμε ως Π.Σ.Σ.Γ. Τους τελευταίους μήνες με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. φάνηκε σε όλο αυτό το σκάνδαλο ότι οι γεωπόνοι και οι θεσμικοί φορείς αναδείκνυαν το πρόβλημα και ξεδίπλωναν ολοένα και νέες πτυχές αυτού του σίριαλ και φάνηκε ότι η πολιτεία είχε παραγκωνισμένο αυτόν τον ρόλο που εμείς έχουμε, του γεωπόνου, σε όλη αυτή τη διαδικασία”, σημείωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον ”Ε” ο κ. Μυστακίδης.

Οι επιδοτήσεις δεν δίνονται για να πάει ο κόσμος διακοπές και στα μπουζούκια, αλλά για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας – Προβλήματα ενόψει από το πέρασμα από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην ΑΑΔΕ

Καταληκτικά, ο νέος αντιπρόεδρος της Π.Σ.Σ.Γ., στάθηκε στα προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια με το πέρασμα από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας σχετικά: ”Η ΑΑΔΕ, καλά κάνει, είναι για να εισπράττει φορολογίες, για να ελέγχει τις κινήσεις και καλά κάνει. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πρέπει να μοιράζει τις κοινοτικές επιδοτήσεις δίκαια με έναν σύννομο τρόπο προφανώς, όχι με αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, το πλιάτσικο. Οι επιδοτήσεις δεν δίνονται για να πάει ο κόσμος διακοπές και στα μπουζούκια, αλλά για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να μείνει ο κόσμος της υπαίθρου σε αυτήν. Άρα αυτό το πείραμα με την ΑΑΔΕ θα βγάλει προβλήματα. Δεν μπορεί ένας εφοριακός, ένας οικονομολόγος, να καταλάβει προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Είμαστε οι πρώτοι που λέμε με δίκαιο και σύννομο τρόπο να μοιραστούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σ’ αυτούς που τις δικαιούνται πραγματικά. Αλλά εδώ βγαίνουν προβλήματα και περάσαμε στο από ‘κει που φυσούσαμε τον χυλό, φυσάμε και το γιαούρτι. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το ότι ο κόσμος δεν θα παίρνει έγκαιρα τις επιδοτήσεις και θα βλέπουμε μία πολιτεία ανήμπορη και δέσμια απ’ αυτό που η ίδια δημιούργησε με την ανάθεση στην ΑΑΔΕ της διανομής και με ποιον τρόπο των ευρωπαϊκών ενισχύσεων”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

22,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού

22,7-εκατ.-ευρώ-για-αποζημιώσεις-κτηνοτρόφων-λόγω-ευλογιάς-και-αφθώδους-πυρετού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σήμερα στην πρώτη φετινή πληρωμή αποζημιώσεων για κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και του αφθώδους πυρετού. Συγκεκριμένα, σήμερα καταβλήθηκαν συνολικά 22.757.594,65 ευρώ σε 849 δικαιούχους για αποζημιώσεις, ως εξής:

Περιφέρεια Ποσό (€)
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 3.961.430,00 €
Βορείου Αιγαίου 726.038,00 €
Ηπείρου 468.152,90 €
Θεσσαλίας 8.061.654,60 €
Ιονίων Νήσων 18.100,00 €
Κεντρικής Μακεδονίας 9.291.862,75 €
Πελοποννήσου 14.590,40 €
Στερεάς Ελλάδας 215.766,00 €
Σύνολα 22.757.594,65 €

Τα παραπάνω ποσά καταβλήθηκαν απευθείας από το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι Περιφέρειες.

Επισημαίνεται ότι η καταβολή αποζημιώσεων για την Δυτική Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στις 4 Απριλίου καταβλήθηκαν 4,4 εκ. ευρώ στις Περιφέρειες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα χρήματα θα εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα