Connect with us

Καβάλα

Γίνεται μία αρχή στο Περιγιάλι με την κατεδάφιση κτισμάτων

Γίνεται-μία-αρχή-στο-Περιγιάλι-με-την-κατεδάφιση-κτισμάτων

Μετά από μία πολύχρονη διαδικασία το υπουργείο Μετανάστευσης χρηματοδοτεί την μελέτη για την κατεδάφιση κτηρίων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Καβάλας, Αλέξης Γούλας σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, ότι το έργο αυτό αποβλέπει στην κατασκευή μιας νέας περίφραξης στο πρώην στρατόπεδο.

«Πράγματι μετά από μία πολύχρονη προετοιμασία φτάσαμε στο σημείο να δούμε σημαντικότερα έργα στο Περιγιάλι. Το υπουργείο Μετανάστευσης χρηματοδοτεί με 133.000€ από το Ταμείο Αλληλεγγύης τη μελέτη που θα κατεδαφίζει τα ρυμοτομούμενα κτήρια του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», ώστε να γίνει η νέα περίφραξη στα σωστά όρια», ανέφερε αρχικά ο κ. Γούλας.

«Μια επέκταση που έκανε 37 χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά και προβλέπει μία νέα μεγάλη γειτονιά στα ανατολικά σύνορα της πόλης…»

«Παράλληλα, σύντομα προκηρύσσουμε και τον διαγωνισμό για τον νέο οδικό άξονα του Περιγιαλίου και ξεκινάμε πλέον ουσιαστικά μετά από χρόνια προετοιμασίας την επέκταση του σχεδίου πόλης. Μια επέκταση που έκανε 37 χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά και προβλέπει μία νέα μεγάλη γειτονιά στα ανατολικά σύνορα της πόλης μας. Επίσης μία μεγάλη ιδιωτική εταιρεία έχει σχεδιάσει την κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών στην περιοχή, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για εμάς και τον σχεδιασμό μας, ο οποίος προβλέπει όλα τα χρήματα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να επενδυθούν στο Περιγιάλι, γιατί μόνο έτσι θα δούμε φως. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, γιατί εκεί είχαν χωράφια που ξαφνικά έχουν μετατραπεί σε παραθαλάσσια οικόπεδα μεγάλης αξίας», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Γούλας. 

«Μπαίνουμε στα βαθιά πλέον, τα ψέματα τελείωσαν και αρχίζουμε τα έργα στο Περιγιάλι…»

«Όταν τελειώσει ο οδικός άξονας θα είμαστε έτοιμοι για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η υλοποίηση μιας μελέτης που ολοκληρώνεται, είμαστε στα τελειώματα, που θα δημιουργήσει μία νέα πανέμορφη περιοχή, καθώς και αυτή η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Μπαίνουμε στα βαθιά πλέον, τα ψέματα τελείωσαν και αρχίζουμε τα έργα στο Περιγιάλι. Σε όλα αυτά πρέπει να σημειώσω πως η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι διαρκής και ειλικρινής. Γιατί όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς συνεργασία. Έχουμε κάτσει, έχουμε συζητήσει, η συνεργασία φέρνει αποτελέσματα για τους δημότες. Αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας. Εμείς σχεδιάζουμε, μελετούμε και η Περιφέρεια χρηματοδοτεί και προχωράμε. Έτσι πρέπει να γίνεται αν θέλουμε πραγματικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

«Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» λέει ο Α. Γούλας για το αυτοκίνητο που μπήκε στην πλατεία Καπνεργάτη

Καταληκτικά, ο κ. Γούλας αναφέρθηκε στο απίστευτο περιστατικό με αυτοκίνητο να μπαίνει μέσα στην πλατεία Καπνεργάτη! «Έχουμε πάλι το παράλογο να κερδίζει τη λογική με το αυτοκίνητο που μπήκε μέσα στην πλατεία Καπνεργάτη. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν ξέρω τι να πω. Μπήκε από τον Περβανά κατέβηκε μπροστά από τον ΟΤΕ έκανε αναστροφή και γύρισε. Μπερδεύτηκε δεν μπερδεύτηκε, το θέμα είναι ότι μας έμπλεξε. Ξέρουμε ποιος είναι, θα επιβληθούν όλα τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ωστόσο δεν ξέρουμε τι ζημιά έχει κάνει στην υπόβαση του ξύλινου πατώματος. Τρέμουμε μη περάσει μηχανάκι, φανταστείτε να περάσει ένα αυτοκίνητο από πάνω».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Διάρρηξη σε εκδοτήρια ναυτιλιακών εταιρειών στη Θάσο

Διάρρηξη-σε-εκδοτήρια-ναυτιλιακών-εταιρειών-στη-Θάσο

Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2026

Ο λογαριασμός μου

Get into your account.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Υπόμνημα-του-Εμπορικού-Συλλόγου-Καβάλας-για-την-επιβίωση-των-μικρομεσαίων-επιχειρήσεων

Ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας επισημαίνει παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να περιορίσουν τα διοικητικά και φορολογικά βάρη, να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να στηρίξουν την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Εστιάζει ειδικότερα στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταθέτει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, ως αναγκαία βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτεία.

1. Νέα ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις οφειλές με παράλληλη πρόβλεψη εξατομικευμένων λύσεων.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποδεικνύεται ανεπαρκής, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις του. Είναι πολύπλοκος, χρονοβόρος, ακριβός και τελικά επιβαρύνει τον οφειλέτη με πρόσθετους τόκους (κεφαλαιοποίηση του τόκου). Απαιτείται άμεσα μια ενιαία, οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων, με σταθερούς όρους και χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, για όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

✓ α) Ειδική ρύθμιση για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

Χιλιάδες έμποροι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις επιχειρήσεις τους λόγω χρεών.

Προτείνουμε ειδική ρύθμιση για τον έντιμο τερματισμό του επαγγελματικού βίου, ώστε να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια. Η απουσία αυτής της δυνατότητας διαιωνίζει τα χρέη, εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ενισχύει τη μαύρη οικονομία.

✓ β) Κατάργηση προστίμου 15% σε περίπτωση απώλειας δόσης.

Το ισχύον καθεστώς τιμωρεί τους συνεπείς επιχειρηματίες που ενδέχεται να χάσουν μία δόση λόγω πρόσκαιρης αδυναμίας, με υπέρογκο πρόστιμο 15%. Ζητούμε την άμεση κατάργησή του, ή τουλάχιστον την επιβολή του μετά την απώλεια της τρίτης δόσης, χωρίς απώλεια της ρύθμισης.

✓ γ) Κούρεμα προσαυξήσεων.

✓ δ) Μείωση του ετήσιου επιτοκίου στα επίπεδα του εξωδικαστικού μηχανισμού (3%) και δυνατότητα ένταξης των απολεσθέντων ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

2. Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω κατασχέσεων στους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Επείγει η θέσπιση ενός ειδικού προστατευτικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αποκλειστικά και μόνο για επιχειρήσεις για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, προμηθευτές, ενοίκια, ενέργεια κ.ά.), ώστε να διατηρείται η ελάχιστη βιωσιμότητα, ακόμη και εντός ρύθμισης. Το ισχύον σήμερα ακατάσχετο ποσό των 1.600 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο κρίνεται ως ανεπαρκές, καθώς οι λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των φυσικών προσώπων/ιδιωτών.

3. Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.

Η τεκμαρτή φορολόγηση αποτελεί άδικη και αναχρονιστική πρακτική, καθώς επιβάλλει φόρους με βάση υποθετικά κριτήρια, συχνά δυσανάλογα με το πραγματικό εισόδημα.

Το εμπόριο δέχεται καθημερινά αντικειμενικό έλεγχο από τον πελάτη μέσω έκδοσης των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών (αποδείξεις λιανικής). Υπόκειται ήδη σε εξαντλητικούς φορολογικούς και διαχειριστικούς ελέγχους, όντας πλήρως διασυνδεδεμένο με τις σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία. Για τις ατομικές επιχειρήσεις λειτουργεί εξοντωτικά και πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

Επίσης απαιτείται σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με επαναφορά του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες στις 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000,00 για το κάθε παιδί.

4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εταιρείες και νομικά πρόσωπα.

5. Αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ στις 70.000,00 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η οδηγία 2020/285 της Ε.Ε. επιτρέπει στα κράτη-μέλη, την αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ έως τις 70.000,00 €. Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να περιοριστεί το διοικητικό κόστος συμμόρφωσης.

6. Ρύθμιση της αγοράς προσφορών – Τήρηση κανόνων.

Η απελευθέρωση των προσφορών (Ν. 4965/2022) έχει προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Πολυεθνικές – Μεγάλες Επιχειρήσεις και e-Shops λειτουργούν εκτός ελέγχου, κάνουν προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απορρυθμίζοντας τον ανταγωνισμό. Ζητούμε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και καθιέρωση ελεγχόμενων περιόδων προσφορών για ίσους όρους ανταγωνισμού.

7. Επαγγελματική στέγη – Ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης 9 ετών.

✓ α) Επαναφορά της ελάχιστης διάρκειας 9 ετών για τις επαγγελματικές μισθώσεις, για λόγους σταθερότητας και απόσβεσης επενδύσεων.

✓ β) Αυτόματη τριετής παράταση των ήδη υφιστάμενων μισθώσεων για άλλα 3 έτη. Μετατροπή δηλ. της ήδη προβλεπόμενης τριετίας σε εξαετία, χωρίς καμιά μεταβολή των συμπεφωνημένων όρων.

8. Ακρίβεια – Πληθωρισμός.

Η διεθνής αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και γενικότερα οι πληθωριστικές τάσεις περιορίζουν την κατανάλωση και συντηρούν την αβεβαιότητα. Επιπρόσθετα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από παράνομες πρακτικές και από διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες χαμηλού κόστους αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το εγχώριο Εμπόριο, ενώ σε πολλές περιοχές οι περιφερειακές ανισότητες επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τοπικές επιχειρήσεις. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό και καταπολέμηση μονοπωλιακών ή εναρμονισμένων πρακτικών, που συρρικνώνουν την πραγματική καταναλωτική δαπάνη. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό και την πάταξη του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου και αυστηριοποίηση των προστίμων.

9. Αξιοποίηση της εισφοράς των 10.000 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση από τους μη μισθωτούς στον e – ΕΦΚΑ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνταξιοδότηση εκείνων των ελεύθερων επαγγελματιών που ενώ βρίσκονται κοντά στα οριζόμενα ηλικιακά όρια δεν μπορούν εντούτοις να κατοχυρώσουν το σχετικό δικαίωμα, εξαιτίας μη συμπλήρωσης του απαραίτητου ασφαλιστικού/εργασιακού βίου (ένσημα).

10. Έμπρακτη επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων.

Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στο 10% αντί 4% που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση έγκαιρης υποβολής της φορολογικής δήλωσης και ταυτόχρονης εφάπαξ πληρωμής του φόρου.

11. Μείωση γραφειοκρατίας.

Η σημερινή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις με επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, υποβολή των ίδιων δικαιολογητικών και συνεχή επανεισαγωγή στοιχείων που είναι ήδη καταχωρημένα σε πληροφοριακά συστήματα του κράτους, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Απαιτείται δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει ενιαία πρόσβαση σε υπηρεσίες ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ, ΚΕΑΟ και λοιπών φορέων, προσωποποιημένο προφίλ επιχείρησης με συγκεντρωμένη εικόνα υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων, αυτόματες ειδοποιήσεις για προθεσμίες, πληρωμές, ανανεώσεις και διοικητικές υποχρεώσεις, ενιαίο σύστημα υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, παρακολούθηση της πορείας αιτημάτων σε πραγματικό χρόνο, πρόσβαση σε διαθέσιμα ,χρηματοδοτικά εργαλεία, προγράμματα ΕΣΠΑ και δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με υπηρεσίες και φορείς.

12. Διασύνδεση εμπορίου & τουρισμού.

Αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Εθνικού σχεδίου δράσης για την προώθηση και ανάδειξη της εμπειρίας πραγματοποίησης αγορών στην Ελλάδα από τους τουρίστες Αναδιανομή/Απόδοση μέρους των εσόδων του Γ.Ε.ΜΗ. σε Εμπορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, προκειμένου να διασφαλιστούν απαραίτητοι για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας πόροι. Προς αυτή την κατεύθυνση, η θεσμική συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση των αναγκών της Αγοράς, θα συνδράμει αποφασιστικά στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Η στήριξή του είναι επένδυση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι απλώς οικονομική πολιτική. Είναι πολιτική επιβίωσης.

Περιμένουμε σαφείς δεσμεύσεις.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ελευθερούπολη: Αντιμετωπίστηκε άμεσα πυρκαγιά

Ελευθερούπολη:-Αντιμετωπίστηκε-άμεσα-πυρκαγιά

Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2026

Ο λογαριασμός μου

Get into your account.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα