Connect with us

Οικονομία

Από την Δευτέρα αποκτούν αυτόματα ΑΦΜ οι ανήλικοι άνω των 12 ετών

Από-την-Δευτέρα-αποκτούν-αυτόματα-ΑΦΜ-οι-ανήλικοι-άνω-των-12-ετών

Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών. H ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Και όλα αυτά, χωρίς καμία ενέργεια των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

* ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας

* ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.

Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά

Δύσκολος-θα-είναι-ο-φετινός-χειμώνας-για-τα-νοικοκυριά

Ντίνος Κλειτσιώτης: Μπορεί οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης να είναι αρκετά υψηλότερες αλλά το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει ακριβό / Ας ελπίσουμε και η Ε.Ε. να λάβει μέτρα / Εξυπακούεται ότι θα έπρεπε να μειωθεί ο Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα

Για τη δύσκολη εξίσωση του φετινού χειμώνα, με την οποία είναι αντιμέτωπα τα νοικοκυριά, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρώην βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Ντίνος Κλειτσιώτης.

Η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και οι απλησίαστες τιμές στα υγρά καύσιμα, συνθέτουν ένα σκηνικό που σύμφωνα με τον κ. Κλειτσιώτη θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με το τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Πολλοί συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το μεγάλο κόστος θέρμανσης

«Μπορεί οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης να είναι αρκετά υψηλότερες από πέρυσι, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά δυστυχώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μας αναγκάζουν να το προμηθευόμαστε σε πολύ υψηλές τιμές. Πολλοί συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το μεγάλο κόστος θέρμανσης. Το να μη βάλουν κάποιοι καθόλου πετρέλαιο είναι ανέφικτο, ειδικά για εμάς εδώ στη βόρεια Ελλάδα. Οπότε αναγκαστικά θα μειωθούν οι ποσότητες. Δυστυχώς φέτος τα κρύα ήρθαν νωρίτερα κι αυτό είναι κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά», ανέφερε σχετικά ο κ. Κλειτσιώτης. 

Ας ελπίσουμε και η Ε.Ε. να λάβει μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά

«Η μόνη ελπίδα μας είναι η λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή για να πέσουν διεθνώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» και κατ’ επέκταση στη χώρα μας, για να ανακουφιστούν επιτέλους τα νοικοκυριά. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη για προμήθεια πετρελαίου, αντέχουμε ακόμη κι ελπίζουμε σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει μια ευελιξία, ώστε να υπάρξουν επιπλέον επιδοτήσεις στην ενέργεια, είναι σημαντικές και ίσως το επόμενο διάστημα υπάρξουν εξελίξεις. Ας ελπίσουμε και η Ε.Ε. να λάβει μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρώην βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

Εξυπακούεται ότι θα έπρεπε να μειωθεί ο Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα μπορούσε η κυβέρνηση, πέραν των μέτρων που ήδη ανακοίνωσε για τα καύσιμα, να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο Ντίνος Κλειτσιώτης απάντησε: «Εξυπακούεται ότι θα έπρεπε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις. Δεν μπορούμε να τον μειώσουμε όσο θα θέλαμε. Πολλοί ξεχνάνε αυτές τις δεσμεύσεις. Δυστυχώς ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε σαν κυβέρνηση και σαν υπουργείο Οικονομικών».

Ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών και σε επίπεδο ενέργειας και από άποψη ακρίβειας

«Γενικότερα πάντως είναι γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών και σε επίπεδο ενέργειας και από άποψη ακρίβειας, η οποία δεν μπορεί να παταχθεί. Αυτό το ζούμε όλοι μας καθημερινά και στο σούπερ μάρκετ και στο πρατήριο υγρών καυσίμων. Είναι αυξημένοι φυσικά και οι λογαριασμοί ρεύματος που κι αυτοί είναι αυξημένοι. Δυστυχώς τα πάντα έχουν αυξηθεί κι αυτό που μένει είναι να τελειώσει επιτέλουν αυτός ο πόλεμος για να ανακουφιστεί η οικονομία της Δύσης», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρώην βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Ενίσχυση της τοπικής αγοράς μέσω του νέου συστήματος επισιτιστικής βοήθειας

Ενίσχυση-της-τοπικής-αγοράς-μέσω-του-νέου-συστήματος-επισιτιστικής-βοήθειας

Τη λειτουργία του νέου συστήματος επισιτιστικής βοήθειας, τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ανάγκη έγκαιρης ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων καταστημάτων σε όλη τη χώρα συζήτησαν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026 η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Σταύρος Καφούνης.

Το νέο σύστημα αλλάζει τον τρόπο παροχής της επισιτιστικής βοήθειας, καθώς, αντί για προκαθορισμένες διανομές προϊόντων, οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν vouchers και θα επιλέγουν οι ίδιοι τα τρόφιμα και τα είδη βασικής υλικής βοήθειας που χρειάζονται, καθώς και τα καταστήματα από τα οποία θα τα προμηθεύονται. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο στιγματισμός που συνδεόταν με το προηγούμενο μοντέλο και ενισχύεται η ελευθερία επιλογής των πολιτών.

Για το πρόγραμμα προβλέπονται 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την επόμενη διετία. Το μέσο μηνιαίο voucher υπολογίζεται περίπου στα 60 ευρώ, ενώ, λόγω της αναδρομικότητας, η πρώτη καταβολή αναμένεται να φτάσει τα 1.000 ευρώ. Στόχος είναι η καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στηρίζοντας τους δικαιούχους κατά την εορταστική περίοδο και ενισχύοντας παράλληλα την εμπορική κίνηση στην αγορά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής, ώστε η ένταξη στο νέο σύστημα να είναι εύκολη και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρούς οικισμούς. Η ΕΣΕΕ θα συμβάλει στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των μελών της και των εμπορικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά βλέπουμε αυτό το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες να εξαπλώνεται και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με μια εύκολη και προσιτή διαδικασία, και να φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η κοινωνική στήριξη να συνδέεται ταυτόχρονα με την τοπική αγορά και να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις μικρές επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ θα συμβάλει στην ενημέρωση του εμπορικού κόσμου, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα».

Κατά τη συνάντηση, η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της έγκαιρης ένταξής τους στο πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να δέχονται τα vouchers ήδη από την πρώτη, αυξημένη καταβολή.

Η Υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε:

«Θέλουμε η επισιτιστική βοήθεια να φτάνει στον πολίτη χωρίς ουρές, χωρίς προκαθορισμένα πακέτα και χωρίς στιγματισμό. Ο πολίτης θα επιλέγει ο ίδιος τι χρειάζεται και από πού θα το προμηθευτεί. Παράλληλα, θέλουμε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα vouchers στα καταστήματα της γειτονιάς τους, στις πόλεις και στα χωριά όλης της χώρας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να ενταχθούν εγκαίρως στο πρόγραμμα. Η πρώτη καταβολή, λόγω της αναδρομικότητας, θα είναι σημαντικά αυξημένη και στόχος μας είναι να δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Έτσι στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα τονώνουμε την τοπική αγορά την περίοδο των γιορτών».

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Κωνσταντίνος Μεγαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε, εφόσον οι πάροχοι είναι φορολογικά ενήμεροι, να λαμβάνουν το καθαρό ποσό των vouchers χωρίς παρακρατήσεις, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ συμμετείχαν ο Δημήτρης Πρίφτης, Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ), και η Βάλια Αρανίτου, Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.

Από την πλευρά του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΑ, Επαμεινώνδας Ατσαβές, και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΟΠΕΚΑ, Ιωάννης Πασπάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Έρχονται οι πρώτοι ιδιοκτήτες στο «Δελφίνι»

Έρχονται-οι-πρώτοι-ιδιοκτήτες-στο-«Δελφίνι»

Γρηγόρης Αβανίδης: Αυτό που υποσχέθηκε ο Όμιλος Κουρτίδη γίνεται πράξη

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί αυτό που υποσχέθηκε ο Όμιλος Κουρτίδη, ότι σιγά σιγά η ανατολική πλευρά της Καβάλας θα μεταμορφώνεται προς το θετικό, αρχίζει να γίνεται πράξη. Το «Δελφίνι» είναι το πρώτο έργο. Έρχονται οι πρώτοι ιδιοκτήτες, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχουν παραδοθεί τα σπίτια».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο εκπρόσωπος του Ομίλου Κουρτίδη, Γρηγόρης Αβανίδης, αναφορικά με την παράδοση των πρώτων σπιτιών στο συγκρότημα «Δελφίνι» στην περιοχή του Περιγιαλίου.

Θα έχουμε παραδώσει ένα κόσμημα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας

«Περιμένουμε να έρθουν ορισμένοι ακόμη τελευταίοι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο εξωτερικό για να παραλάβουν κι αυτοί το δικό τους διαμέρισμα, το δικό τους σπίτι στην όμορφη Καβάλα μας. Γίνονται μόνο κάποιες τελευταίες εργασίες στα πάρκινγκ, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εργασίες για τα ασανσέρ. Κάποιες μικρές λεπτομέρειες μένουν λοιπόν σε κοινόχρηστους χώρους και θα έχουμε παραδώσει ένα κόσμημα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Σύντομα θα αρχίσουν να ανάβουν κι άλλα φώτα, μιας και ο οικισμός «Φως», «Άρμονυ» και το «Δελφίνι 2» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Αβανίδης.

Η Καβάλα είναι το πετράδι του στέμματος για τη βόρεια Ελλάδα

«Μιλάμε για έργα που αλλάζουν την εικόνα της Καβάλας και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’ αυτό. Στο «Δελφίνι» έχουμε 61 διαμερίσματα, ενώ στο «Φως» είναι 175 και ήδη τα μπετά έχουν αρχίσει να πέφτουν. Στο «Άρμονυ» που χτίζεται είναι 40 και στο «Δελφίνι 2» που η ανακατασκευή του είναι σε εξέλιξη, είναι 33. Όλα αυτά τα οικιστικά συγκροτήματα έχουν υπέροχους κοινόχρηστους χώρους, πάρκινγκ και θα δείτε πολλές ακόμη όμορφες εκπλήξεις που με ενέργειες του ο Όμιλος Κουρτίδη θέλει να συμβάλλει στην πραγματική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι κάτι που χαιρόμαστε όλοι όσοι εργαζόμαστε στον Όμιλο Κουρτίδη, γιατί είναι κι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Η Καβάλα είναι το πετράδι του στέμματος για τη βόρεια Ελλάδα και πολύ σύντομα θα αστράφτει σε όλες τις γωνίες και στην ανατολική πλευρά», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Αβανίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα