Connect with us

Νέα Θάσου

Ανασκόπηση του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη για το 2021

Ανασκόπηση-του-Δημάρχου-Θάσου-κ.-Ελευθέριου-Κυριακίδη-για-το-2021

Η χρονιά που ξεκίνησε ας είναι μια χρονιά ελπίδας. Μια χρονιά που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα αφήσουμε πίσω μας τις επιπτώσεις της Πανδημίας.

Το τέλος του 2019 και το 2020 ήταν μια περίοδος ιστορικά δύσκολη καθώς ακραία φαινόμενα έπληξαν τον τόπο και τη Χώρα μας και η Πανδημία του Covid-19 έκανε την εμφάνισή της επιφέροντας αφενός τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας και αφετέρου σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία της οικονομίας, των δημοσίων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση στην οικονομία της περιοχή μας και τη λειτουργία του Δήμου Θάσου.

Ως Διοίκηση του Δήμου, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις συνέπειες και να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατή ευκαιρία προς όφελος των κατοίκων .

Συνεχίσαμε να δουλεύουμε συλλογικά και μεθοδικά, σε άριστη συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου Θάσου και τους πολίτες, έχοντας μέχρι σήμερα καταφέρει αρκετά.

Σημειώνουμε ότι, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της Πανδημίας Covid 19, την αύξηση του κόστους του τιμολογίου διαχείρισης των απορριμμάτων από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε και το υψηλό κόστος των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος του 2021, κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες χωρίς να προχωρήσουμε σε αυξητική αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, όπως συνέβη σε πολλούς όμορους Δήμους.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, προς ενημέρωση των πολιτών της Θάσου, αναφέρουμε τα παρακάτω:

Α. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αξιοποιήσαμε τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΣ, λόγω έκτακτης ανάγκης, συνολικού ύψους 800.000€ (350.000€, 250.000€ και 200.000€) σε παρεμβάσεις άμεσης αποκατάστασης και αποφυγής εκ νέου πλημμυρικών φαινομένων.

Β. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΝΕΩΝ

Αξιοποιήσαμε τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, λόγω έκτακτης ανάγκης, συνολικού ύψους 3.026.740€ (1.775.000€ + 380.000€ + 700.000€ + 171.740€) και πετύχαμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις, λόγω έκτακτης ανάγκης, εντός του 2021, συνολικού ύψους 750.000€ (400.000€ + 350.000€).

Αναλυτικά:

1). 1.775.000 € για το έργο «Επείγουσα αποκατάσταση ζημιών δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης ακαθάρτων, περιοχών ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στις 22 και 26/11/2019», το οποίο ολοκληρώνεται και ειδικότερα περιλαμβάνει:

– Αποκατάσταση βλαβών στους αγωγούς ύδρευσης, στις πηγές και στις γεωτρήσεις του οικισμού Ποτού, Κοινότητας Θεολόγου.

– Αποκατάσταση βλαβών στους αγωγούς ύδρευσης, στις πηγές και στις γεωτρήσεις του οικισμού Λιμεναρίων, Κοινότητας Λιμεναρίων.

– Αποκατάσταση βλαβών στους αγωγού ύδρευσης, και πηγών του οικισμού Λιμένα, Κοινότητας Θάσου.

– Αποκατάσταση βλαβών στους αγωγού ύδρευσης, και πηγών του οικισμού Ποταμιάς, Κοινότητας Ποταμιάς Θάσου.

– Αποκατάσταση βλαβών στους αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Ποταμιάς, Κοινότητας Ποταμιάς Θάσου.

– Αποκατάσταση βλαβών στους αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Λιμεναρίων, Κοινότητας Λιμεναρίων Θάσου.

– Αποκατάσταση βλαβών στους αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Ποταμιάς, Κοινότητας Ποταμιάς Θάσου β’ φάση.

2.) Υλοποιήθηκε το έργο «Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών στο Λιμένα Νήσου Θάσου» ύψους 380.000€.

3). Υλοποιείται το έργο «Επανακατασκευή Κατεστραμμένων Τοιχίων Αντιστήριξης στην Ποταμιά Δήμου Θάσου» ύψους 700.000€.

4). Υλοποιείται το έργο «Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου (master plan) για την ιεράρχηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων άμεσης προτεραιότητας στη νήσο Θάσο» .ύψους 171.740€.

5). Χρηματοδοτήθηκε και βρίσκεται στο στάδιο πριν τη συμβασιοποίηση το έργο: «Επανακατασκευή κατεστραμμένων τοιχίων αντιστήριξης στην περιοχή Κάστρο Λιμεναρίων Δήμου Θάσου λόγω έκτακτης ανάγκης (θεομηνία) που προέκυψε από τις πλημμύρες του Νοέμβριου 2019», ύψους 400.000€.

6). Χρηματοδοτήθηκε και συμβασιοποιήθηκε το έργο: «Επανακατασκευή κατεστραμμένων οχετών όμβριων στον Λιμένα (Θάσος) Δήμου Θάσου λόγω έκτακτης ανάγκης (θεομηνία) που προέκυψε από τις πλημμύρες του Νοέμβριου 2019», ύψους 350.000€.

Γ. ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ

1). Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020¨ και στον Άξονα προτεραιότητας Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων¨ το έργο ¨ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΧΕΙΜΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ¨ με ποσό χρηματοδότησης 3.055.000€.

2). Με την υπ. αριθμ. 227.3/2021 (ΑΔΑ: ΨΖ2146Ψ844-0ΘΘ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Θάσου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στον άξονα προτεραιότητας 2 « ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2021» της Β΄ Πρόσκλησης της Δράσης «ΣΧΕΔΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (Σ.Φ.Η.Ο.)»., με το ποσό 39.680€

Δ. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ

1). Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Θάσου σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α Θάσου, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποφασίσθηκε η επιχορήγηση του Δήμου Θάσου με το ποσό των 195.920€ για την υλοποίηση του έργου “Αντικατάσταση τμημάτων εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Αγίου Γεωργίου Θάσου”. Το έργο έχει προκηρυχθεί.

2). Με την υπ. αριθμ. 212.2.1/2021 (ΑΔΑ: Ρ7ΩΨ46Ψ844-ΓΒ2) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείο εντάχθηκε το έργο του Δήμου Θάσου “Κατασκευή πεζοδρομίων στη Σκάλα Πανάγιας Κοινότητας Παναγίας”, με ποσό ένταξης 171.742,40€ στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ του Πράσινου Ταμείου. Το έργο προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό μελέτης 291.129,02€, χωρίς ΦΠΑ.

3). Προκηρύχθηκε το έργο «ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΚΑΛΑΣ ΜΑΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ», προϋπολογισμού 795.000 € πλέον Φ.Π.Α.

4). Δημοπρατήθηκε το έργο «ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝΟΥ – ΟΡΜΟΥ ΠΡΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ», προϋπολογισμού 2.750.000 € πλέον Φ.Π.Α.

5). Προκηρύχθηκε το έργο «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων εντός ρυμοτομικών σχεδίων Δήμου Θάσου», προϋπολογισμού μελέτης 145.049,16€, χωρίς ΦΠΑ.

6). Προκηρύχθηκε το έργο ¨ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021¨, με προϋπολογισμό 165.689,36€ με ΦΠΑ.

Ε. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

1). Εκτελείται το έργο: «Κατασκευή γέφυρας σε αντικατάσταση ‘’ιρλανδικής διάβασης’’ επί της παλαιάς χάραξης της Εθνικής οδού Λιμεναρίων-Λιμένα». Συνολικό κόστος με ΦΠΑ: 628.999,99€

2). Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου: «Αποκατάσταση ευστάθειας πρανών στο δρόμο από τον Πρίνο προς το Καζαβήτι». Συνολικό κόστος με ΦΠΑ: 312.000€.

ΣΤ. ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Επιλύθηκαν τεχνικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες και δημοπρατήθηκε το έργο «Αποπεράτωση Δημαρχιακού Καταστήματος» χρηματοδοτούμενο από Πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, συνολικού ποσού χρηματοδότησης 3.428.288,74 €.

Ζ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1). Ο Δήμος Θάσου παρέλαβε συνολικά εντός του 2021

– Ένα (1) καινούργια απορριμματοφόρο όχημα τύπου πρέσας χωρητικότητας 12m3, συνολικής δαπάνης 152.520€ με ΦΠΑ

– Ένα (1) απορριμματοφόρο όχημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, χωρητικότητας 16 τόνων, ως δωρεά από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε «ΕΕΑΑ Α.Ε» προς το Δήμο Θάσου, αξίας 77.091,30€.

Επίσης εξασφάλισε την διάθεση ενός (1) επιπλέον απορριμματοφόρου οχήματος συλλογής – μεταφοράς ανακυκλώσιμων απορριμμάτων των 6m3 από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε, στα πλαίσια της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων.

Τα ανωτέρω προστέθηκαν στα κατωτέρω οχήματα που παρελήφθησαν το 2020.

– Δύο (2) καινούργια απορριμματοφόρα οχήματα (16m3 και 2,5m3), συνολικής δαπάνης 208.320€ με ΦΠΑ

– Ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο όχημα τύπου πρέσας χωρητικότητας 16m3, συνολικής δαπάνης 148.800€ με ΦΠΑ.

– Ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο όχημα τύπου πρέσας χωρητικότητας 6m3, συνολικής δαπάνης 107.880€ με ΦΠΑ.

2). Προμήθεια πέραν των 200 κάδων απορριμμάτων από το Δήμο της Θάσου και τα Νομικά του πρόσωπα απορριμμάτων.

3). Εξωραϊσμός – καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων.

– Παρεμβάσεις καθαριότητας και εξωραϊσμού δημοτικών κοινοχρήστων χώρων σε όλους του οικισμούς (πλατείες, κλαδέματα δέντρων, νεκροταφεία κλπ).

– Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και τοποθέτηση νέων.

– Αντικατάσταση και τοποθέτηση παγκακιών.

Η. ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ – ΟΧΗΜΑΤΑ

1). Ο Δήμος Θάσου παρέλαβε ένα (1) ακόμη καινούργιο Κλαδοτεμαχιστή, συνολικής δαπάνης 21.948€ με ΦΠΑ.

2). Ο Δήμος Θάσου βρίσκεται στο τελικό στάδιο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραλαβή ενός (1) ενός γερανοφόρου φορτηγού οχήματος με αρπάγη, προϋπολογισμού 204.600€ με ΦΠΑ και ενός (1) καινούργιου διπλοκάμπινου ημιφορτηγού (Pick Up) μάρκας MITSUBISHI L200, συνολικής δαπάνης 29.981,12€ με ΦΠΑ, από το ελεύθερο εμπόριο.

3). Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την «Προμήθεια οχήματος πολλαπλών χρήσεων και παρελκόμενων» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020, Προτεραιότητα 4 του Τοπικού Προγράμματος Πολυταμειακού CLLD/LEADER ΕΠΑΛ, εκτιμώμενης αξίας 161.200€ με ΦΠΑ.

Τα ανωτέρω προστίθενται σε αυτά που έχει παραλάβει το 2020:

– Ένα (1) καινούργιο Καλαθοφόρο Ανυψωτικό Όχημα, συνολικής δαπάνης 116.312€ με ΦΠΑ.

– Ένα (1) καινούργιο Κλαδοτεμαχιστή, συνολικής δαπάνης 23.808€ με ΦΠΑ.

– Δύο (2) καινούργια μικρά φορτηγά τύπου VAN μονής καμπίνας, συνολικής δαπάνης 41.912€ με ΦΠΑ.

Θ. ΣΧΟΛΕΊΑ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

1). Δημοπρατήθηκε και βρίσκεται πριν την υπογραφή της σύμβασης η Πράξη «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και ΑΠΕ στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Λιμένα» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020», συνολικής δημόσιας δαπάνης 256.000€.

2). Παρεμβάσεις βελτίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων (επισκευές στεγών, ελαιοχρωματισμοί, μικροεπισκευές κλπ) στο σύνολο των σχολικών μονάδων της Θάσου

3). Παραχώρηση από τις “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.’’ δύο (2) αιθουσών ελαφράς προκατασκευής εμβαδού περίπου 36m2 ανά αίθουσα οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης παράρτημα Καλλιράχης.

4). Με την υπ. αριθμ. 102255/Δ3/20-08-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ B 3896 – 20.08.2021), ιδρύεται 1/θ Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στη Θάσο.

5). Με την υπ. αριθμ. 158/09-12- 2021 (6ΧΜ2ΩΡΔ-ΗΡ6) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου γνωμοδοτήσαμε θετικά για την ίδρυση σχολικής μονάδας στην Καλλιράχη Θάσου με την ονομασία «1ο ΕΠΑΛ Θάσου», κατόπιν πρότασης Δ.Δ.Ε. Καβάλας.

Ι. ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

– Υλοποιήθηκε μεγάλο τμήμα της πράξης: “Initiative for improving the capacity and accessibility of tourism destinations in the cross border area” και ακρωνύμιο “Destinations for all” του Πρόγραμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», το οποίο για πολλά έτη βρισκόταν σε στασιμότητα και ειδικότερα οι παρακάτω δράσεις:

  • Ολοκλήρωση παρεμβάσεων για τα ΑΜΕΑ στο Camping της Χρυσής Αμμουδιάς συνολικής αξίας 127.089,61€
  • Προμήθεια εξοπλισμού Braille και δημιουργία βιβλιοθήκης με 100 βιβλία Braille συνολικής αξίας 25.978€
  • Διενέργεια Καμπάνιας στα κοινωνικά μέσα και προμήθεια Προωθητικού υλικού συνολικής αξίας 13.910,32€
  • Διεξαγωγή εκδηλώσεων (1. Διήμερη έκθεση φωτογραφίας «Τουρισμός για όλους» / 2. Διοργάνωση ημερίδας ‘Ανοικτή ημέρα ιστοριών επιτυχίας’ για 100 συμμετέχοντες / 3. Ενημερωτικές επισκέψεις για ενδιαφερόμενους / 4. Τελικό συνέδριο του έργου), συνολικής αξίας 32.860,00€

– Υλοποιήθηκε η πράξη «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 236.955,73€.

– Ξεκίνησε η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Θάσου, από εξωτερικό συνεργάτη, κατόπιν της υπ.αριθμ. 114.6/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου με την οποία αποφασίστηκε η «Ένταξη Δήμων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2016» στον Άξονα Προτεραιότητας 4: «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» » και με την οποία αποφασίστηκε η ένταξη του Δήμου Θάσου για την υλοποίηση ΣΒΑΚ (ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ) με ποσό χρηματοδότησης 35.000,00€.

Κ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΖΩΩΝ

– Προμήθεια 15 μικρών σπιτιών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, στα οποία μπορούν να καταφύγουν και να σιτιστούν τα αδέσποτα ζώα.

– Στειρώσεις και σημάνσεις αδέσποτων ζώων.

– Προμήθεια τροφών σίτισης αδέσποτων ζώων

– Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, που προκαλούσαν καταστροφές, τα οποία διατέθηκαν δια δημοπρασίας.

Λ. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

– Εκτελείται το έργο «Ανάπλαση και Ανάδειξη Δασικού Κήπου Ποτού», συνολικής δαπάνης 36.183,91€ με Φ.Π.Α. σε συνέχεια σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θάσου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (αρμόδια Δασική Υπηρεσία).

– Με την υπ. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/46496/2555/13-05-2021 (ΑΔΑ: Ψ5Α74653Π8-ΥΞΝ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας εντάχθηκε η Πράξη «Βελτίωση βατότητας δημοτικού δασικού οδικού δικτύου Ν. Θάσου» (Κωδικός ΟΠΣΑΑ 2014-2020: 0021837876), συνολικού Προϋπολογισμού 598.500€, στη Δράση 8.3.1«Δασικές Πυρκαγιές», του Υπομέτρου 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων», του Μέτρου 8 «Επενδύσεις στην Ανάπτυξη Δασικών Περιοχών και στη Βελτίωση της Βιωσιμότητας των Δασών» του ΠΑΑ 2014-2020. Βρισκόμαστε στο στάδιο της προέγκρισης των τευχών δημοπράτησης.

– Με την υπ. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/46496/2555/13-05-2021 (ΑΔΑ: Ψ5Α74653Π8-ΥΞΝ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας εντάχθηκε η Πράξη «Συντήρηση και καθαρισμός του δικτύου αντιπυρικών ζωνών των δημοτικών δασών του Δήμου Θάσου» (Κωδικός ΟΠΣΑΑ 2014-2020: 0021836275), συνολικού Προϋπολογισμού 1.228.500€, στη Δράση 8.3.1«Δασικές Πυρκαγιές», του Υπομέτρου 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων», του Μέτρου 8 «Επενδύσεις στην Ανάπτυξη Δασικών Περιοχών και στη Βελτίωση της Βιωσιμότητας των Δασών» του ΠΑΑ 2014-2020. Βρισκόμαστε στο στάδιο της προέγκρισης των τευχών δημοπράτησης.

– Υλοτομία συστάδων βάσει λήμματος Διαχειριστικής Μελέτης έτους 2020 Κ. Θάσου, Παναγίας Θάσου, Πρίνου Θάσου 685,084 κ.μ. Τραχείας Πεύκης και 263,115 κ.μ. Μαύρης Πεύκης, με μίσθωμα (Στύλοι ΔΕΗ Μαύρης Πεύκης 22,50€/κ.μ., Χονδρή στρογγύλη Μαύρης Πεύκης μεγάλου μήκους (έμφλιος) 16,50€/κ.μ., Καυσόξυλα Μαύρης Πεύκης 3,10€/χ.κ.μ.., Στύλοι ΔΕΗ Τραχείας Πεύκης22,50€/κ.μ., Χονδρή στρογγύλη Τραχείας Πεύκης μεγάλου μήκους (έμφλιος) 12,50€/κ.μ., Καυσόξυλα Τραχείας Πεύκης,10€/χ.κ.μ.), συνολικών εσόδων 12.535,62€

Μ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

– Ξεκίνησε η υλοποίηση της πράξης: «ADRION CULTURAL HERITAGE COLLECTION NETWORK» και ακρωνύμιο «ADRI-NETBOOK» του Πρόγραμματος INTERREG ADRION, συνολικού προϋπολογισμού 159.228,80€ και ειδικότερα εντός του 2021

  • Δημιουργήθηκε η ομάδα του έργου
  • Πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη των εξωτερικών συνεργατών για την υλοποίηση των πακέτων δράσεων του Προγράμματος
  • Συγκεντρώθηκε το υλικού το οποίο θα ψηφιοποιηθεί
  • Ολοκληρώνεται η προμήθεια εξοπλισμού (SCANNER) για την ψηφιοποίηση του υλικού.

– Για πρώτη φορά επιχορηγήθηκαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εκκλησιαστικές Ενορίες και Αθλητικά Σωματεία – Σύλλογοι της Θάσου με το ποσό των 500€ / έκαστος.

– Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια και η παραχώρηση πέντε (5) Τρακτέρ Χώρου Πρασίνου σε Αθλητικά Σωματεία – Συλλόγους για την συντήρηση των γηπέδων.

– Συνεχείς εργασίες συντήρησης και επισκευής σε Αθλητικά Γυμναστήρια και Ποδοσφαιρικά Γήπεδα.

– Προμήθεια και εγκατάσταση νέων ολοκληρωμένων παιδικών χαρών στον Πρίνο και στα Καλύβια Λιμεναρίων.

Ν. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος της Θάσου, το 2021, διέθεσε ποσό άνω των 35.000€ σε δράσεις Τουριστικής Προβολής καθώς και ποσό 8.000€ ως ετήσια συνδρομή στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Θάσου (από 2.000€ το 2020), αποφασίζοντας παράλληλα την αύξηση της ετήσιας συνδρομής σε 10.000€ από το 2022 και έπειτα.

Οι δράσεις προβολής και διαφήμισης του τόπου μας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Θάσου και φορέων του Τουρισμού, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην προσπάθεια προβολής του τόπου μας, κατευθύνθηκαν προς:

– Την δημιουργία στρατηγικής διαδικτυακής καμπάνιας με έμφαση στον τουρισμό και στόχο την ολοκληρωμένη διαδικτυακή παρουσίας της Θάσου σε διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα την προώθηση του νησιού μέσω των social media σε έξι χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Αγγλία και Πολωνία).

– Την συμμετοχή σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα του εσωτερικού και του εξωτερικού εθνικής εμβέλειας.

– Την καταχώρηση της Θάσου στο περιοδικό «ΔΙΑΚΟΠΕΣ» της εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» το καλοκαίρι του 2021.

– Την καταχώρηση της Θάσου στο περιοδικό «INCREDIBLE GREECE – KAVALA-» της Fraport Greece.

– Την επιτυχή συμμετοχή στην 36η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia – Hotelia (2021) που πραγματοποιήθηκε 12 – 14 Νοεμβρίου 2021 στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Θάσου

Ελευθέριος Κυριακίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Νέα Θάσου

Στην Καβάλα ο Κυριάκος Πιερρακάκης – Άμεση μεταφορά του Τελωνείου στο ΒΙΟΠΑ ανακοίνωσε ο υπουργός

Στην-Καβάλα-ο-Κυριάκος-Πιερρακάκης-–-Άμεση-μεταφορά-του-Τελωνείου-στο-ΒΙΟΠΑ-ανακοίνωσε-ο-υπουργός

Την άμεση μεταφορά του Τελωνείου Καβάλας στο κτίριο διοίκησης του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τους τοπικούς φορείς της Καβάλας. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την πόλη, καθώς η μετεγκατάσταση του Τελωνείου αποτελεί εδώ και καιρό πάγιο αίτημα των τοπικών αρχών και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού στην περιοχή, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την τοπική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις υποδομές της Καβάλας.

Από τη Χρυσούπολη ξεκίνησε η περιοδεία
Η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στον νομό Καβάλας ξεκίνησε το πρωί από τη Χρυσούπολη, όπου βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, μετέβη στο Χρυσοχώρι, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των συσκευαστηρίων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ακολούθησε συνάντηση με τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα και στη συνέχεια ο υπουργός κατευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της πολιτικής, αυτοδιοικητικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου.
Στο επίκεντρο η μεταφορά του Τελωνείου από το κεντρικό λιμάνι

Το βασικό θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση στο Επιμελητήριο Καβάλας ήταν η μετεγκατάσταση του Τελωνείου, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιάννη Παναγιωτίδη, να θέτει το ζήτημα στον υπουργό, επισημαίνοντας τη σημασία του για την πόλη και την τοπική οικονομία.

Με την ανακοίνωση για τη μεταφορά του Τελωνείου στο κτίριο διοίκησης του ΒΙΟΠΑ, δίνεται απάντηση σε ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους τοπικούς φορείς. Η λειτουργία του Τελωνείου στο κεντρικό λιμάνι συνδέεται με την κίνηση φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα για εκτελωνισμό, επιβαρύνοντας την κυκλοφορία στην πόλη.
Η απομάκρυνση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων από το κεντρικό λιμάνι αναμένεται να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της περιοχής, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του λιμενικού χώρου και την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας.
Τα έργα υποδομών και τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν, επίσης, σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της Καβάλας και τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση της περιμετρικής οδού της πόλης, όπου οι φθορές του οδοστρώματος και ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τους τοπικούς φορείς.
Στο τραπέζι βρέθηκε και το θέμα του σιδηροδρομικού έργου «Νέα Καρβάλη – Τοξότες», καθώς η ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πορεία της σιδηροδρομικής σύνδεσης της περιοχής. Η εξέλιξη του έργου θεωρείται σημαντική για τις εμπορευματικές μεταφορές και την ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η ανακήρυξη σε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου
Πριν από την έναρξη της συνάντησης εργασίας, το Επιμελητήριο Καβάλας επιφύλαξε ιδιαίτερη υποδοχή στον Κυριάκο Πιερρακάκη, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του φορέα.
Παράλληλα, προσφέρθηκε στον υπουργό ένα αντίγραφο αγαλματιδίου της θεάς Αφροδίτης, το οποίο συνδέεται με την αρχαιολογική κληρονομιά της Θάσου.
Η επίσκεψη του υπουργού στην Καβάλα είχε ως βασικό στόχο την επαφή με τους τοπικούς παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς και την ανάδειξη ζητημάτων που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Η ανακοίνωση για τη μεταφορά του Τελωνείου στο ΒΙΟΠΑ αποτελεί την πλέον συγκεκριμένη εξέλιξη της επίσκεψης, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στην υλοποίηση της απόφασης και στο χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Θάσος: Πάνω από 1 εκατομμύριο επιβάτες και αύξηση της κίνησης το 2026 – Τα επίσημα στοιχεία της τουριστικής σεζόν

Θάσος:-Πάνω-από-1-εκατομμύριο-επιβάτες-και-αύξηση-της-κίνησης-το-2026-–-Τα-επίσημα-στοιχεία-της-τουριστικής-σεζόν

Η Θάσος επιβεβαίωσε και το φετινό καλοκαίρι τη θέση της ανάμεσα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, με τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία της περιόδου Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2026 να καταγράφουν αύξηση στην επιβατική κίνηση και στις μεταφορές οχημάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, με αφορμή την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου, αποτυπώνοντας σε αριθμούς την κίνηση που καταγράφηκε προς το νησί κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά δεδομένα, οι επιβάτες που διακινήθηκαν κατά την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου έφτασαν το 2026 τους 1.033.022, έναντι 1.018.479 το 2025. Πρόκειται για αύξηση κατά 14.543 επιβάτες, περίπου 1,4% σε ετήσια βάση.

Ανοδικά κινήθηκε και ο αριθμός των Ι.Χ. αυτοκινήτων, ο οποίος ανήλθε σε 252.246, έναντι 250.646 την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη επιβατική κίνηση, αποτυπώνει τη σταθερή παρουσία επισκεπτών που επιλέγουν τη Θάσο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο Αύγουστος κράτησε τα πρωτεία – Η εικόνα ανά μήνα

Ο Αύγουστος παρέμεινε ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση, καθώς το 2026 καταγράφηκαν 326.319 επιβάτες, έναντι 311.854 τον Αύγουστο του 2025. Η αύξηση ξεπέρασε τους 14.000 επιβάτες, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας στην καρδιά του καλοκαιριού.

Θετική ήταν η εικόνα και τον Ιούλιο, με 283.955 επιβάτες, έναντι 279.289 την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Ο Μάιος κινήθηκε επίσης ανοδικά, με 87.955 επιβάτες έναντι 81.660 την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε μικρή υποχώρηση σε σχέση με το 2025, στοιχείο που δείχνει ότι η συνολική άνοδος της περιόδου προήλθε κυρίως από την ενίσχυση της κίνησης στην αρχή και, κυρίως, στην κορύφωση του καλοκαιριού.

Η εικόνα αυτή αναδεικνύει και μια σημαντική παράμετρο για τον τουρισμό της Θάσου: πέρα από τη συνολική προσέλευση, ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της κίνησης στους μήνες πριν και μετά την υψηλή περίοδο, ώστε τα οφέλη για την τοπική οικονομία να κατανέμονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο ρόλος του Δήμου και το στοίχημα της επόμενης χρονιάς

Για τον Δήμο Θάσου, τα στοιχεία αποτελούν μια θετική αποτίμηση της τουριστικής περιόδου, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις απαιτήσεις που δημιουργεί η μεγάλη επισκεψιμότητα του νησιού.

Η αυξημένη κίνηση συνεπάγεται μεγαλύτερες ανάγκες για καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, συντήρηση υποδομών, οργάνωση της καθημερινότητας και βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Πρόκειται για τομείς στους οποίους η αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και ο σωστός προγραμματισμός έχουν καθοριστική σημασία, ιδιαίτερα κατά τους μήνες αιχμής.

Παράλληλα, η τουριστική πορεία του νησιού συνδέεται με τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τις ευρύτερες υποδομές, όπου απαιτείται συνεργασία των αρμόδιων φορέων, της Περιφέρειας και του Δήμου, ανάλογα με τις αρμοδιότητες του καθενός.

Το ζητούμενο πλέον είναι η διατήρηση της θετικής πορείας, με παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ποιότητα των υπηρεσιών, θα προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και θα επιτρέπουν στο νησί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας ολοένα απαιτητικότερης τουριστικής αγοράς.

Το μήνυμα του Δημάρχου Θάσου

Στη δημοσίευσή του, ο Λευτέρης Κυριακίδης συνόδευσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία με ευχές για την επόμενη τουριστική χρονιά, σημειώνοντας:

«Με το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, δημοσιοποιούμε τα επίσημα συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα και ας ευχηθούμε και η επόμενη τουριστική χρονιά να είναι μια καλή περίοδος για το νησί μας».

Οι αριθμοί αποτυπώνουν μια θετική συνολική εικόνα για το 2026. Η διατήρηση, ωστόσο, της δυναμικής αυτής δεν θα κριθεί μόνο από το πόσοι επισκέπτες θα φτάσουν στη Θάσο την επόμενη χρονιά, αλλά και από το κατά πόσο το νησί θα συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, οργανωμένες υποδομές και ένα περιβάλλον που θα κάνει τους επισκέπτες να επιλέγουν ξανά τον προορισμό.

Για τη Θάσο, το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι σαφές: να μετατρέψει τη θετική πορεία των αφίξεων σε σταθερό όφελος για την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους της.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανοίγει νέους δρόμους στην αμερικανική τουριστική αγορά – Στοχευμένη αποστολή εξωστρέφειας στη Νέα Υόρκη

Η-Περιφέρεια-Ανατολικής-Μακεδονίας-και-Θράκης-ανοίγει-νέους-δρόμους-στην-αμερικανική-τουριστική-αγορά-–-Στοχευμένη-αποστολή-εξωστρέφειας-στη-Νέα-Υόρκη

58 Αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες, θεσμικές επαφές, συνεργασίες με την ομογένεια και ανάδειξη του προσκυνηματικού τουρισμού στο επίκεντρο της δράσης.

Με μια πολυεπίπεδη αποστολή τουριστικής προβολής, επαγγελματικών επαφών και θεσμικών συναντήσεων ολοκληρώθηκε η ειδική δράση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Νέα Υόρκη, με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του προορισμού στην αμερικανική αγορά και τη δημιουργία σταθερών διαύλων επικοινωνίας με επαγγελματίες του τουρισμού, ομογενειακούς φορείς και θεσμικούς παράγοντες.

Η πρωτοβουλία, που υλοποιήθηκε με την πολιτική βούληση και τη στήριξη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας της Περιφέρειας και την προσέγγιση αγορών με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Με ιδιαίτερο συμβολισμό η έναρξη της αποστολής

Η αποστολή ξεκίνησε με τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία της χειροθεσίας των νέων Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον νέο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Αθηναγόρα, με καταγωγή από το Θούριο Έβρου. Η επίδοση συμβολικών δώρων από την Περιφέρεια αποτέλεσε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, αναδεικνύοντας τους δεσμούς της ομογένειας με τον τόπο καταγωγής της και τη σημασία της διατήρησης ζωντανών σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» ως δίαυλος διεθνούς προβολής

Σημαντικός σταθμός της αποστολής αποτέλεσε η επίσκεψη στα γραφεία του ιστορικού ομογενειακού μέσου ενημέρωσης «Εθνικός Κήρυκας», στην Αστόρια, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους συνεκδότες και συνδιευθυντές Ηρακλή και Βανέσα Διαματάρη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση του «Εθνικού Κήρυκα» ως στρατηγικού διαύλου επικοινωνίας και προβολής της Περιφέρειας προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα και το ευρύτερο αμερικανικό κοινό.

Η συνεργασία με ένα ιστορικό μέσο που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον Ελληνισμό της Διασποράς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση των δυνητικών επισκεπτών για τις εμπειρίες, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τις ιδιαίτερες δυνατότητες της περιοχής.

Η δυναμική του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας αναδείχθηκε και μέσα από τη δημοσιογραφική κάλυψη της αποστολής. Σε δημοσίευμά του στις 22 Οκτωβρίου 2026, ο «Εθνικός Κήρυκας», αναφερόμενος στην παρουσίαση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αμερικανική αγορά, χρησιμοποίησε τη χαρακτηριστική φράση ότι η Περιφέρεια «έχει όλο το πακέτο». Η αναφορά αυτή συνοψίζει την πολυμορφία του προορισμού, ο οποίος συνδυάζει νησιά, θάλασσα, ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία, σημαντικά κρασιά, φυσικό περιβάλλον και προσκυνηματικές διαδρομές.

Συνεργασία με την Πανθρακική Ένωση Αμερικής

Η αποστολή περιλάμβανε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής, κ. Θεόδωρο Αστρινίδη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών για τη δυναμική προβολή της Θράκης και την ενίσχυση της επικοινωνίας με τους Θρακιώτες της Αμερικής. Κοινός στόχος είναι η αξιοποίηση των δεσμών της ομογένειας με την ιδιαίτερη πατρίδα, ώστε η αγάπη για τον τόπο καταγωγής να μετατρέπεται σε ουσιαστική γνωριμία με τον προορισμό και σε νέες ευκαιρίες επισκεψιμότητας.

Προσκυνηματικός τουρισμός: από τα βήματα του Αποστόλου Παύλου έως τα μοναστήρια του Έβρου

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη και προβολή του προσκυνηματικού τουρισμού, παρουσία του Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, πατήρ κ. Ηλία Βίλη.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει ένα σημαντικό απόθεμα θρησκευτικής κληρονομιάς, το οποίο προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης οργανωμένων προσκυνηματικών διαδρομών, συνδυάζοντας την ιστορία του Χριστιανισμού, τη βυζαντινή παράδοση, τα μοναστήρια και τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Από τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή των Φιλίππων και της Καβάλας έως τα ιστορικά μοναστήρια του Έβρου, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει μια διαδρομή με ιδιαίτερο πνευματικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της διαδρομής είναι η Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες του Έβρου, ένα από τα εμβληματικότερα βυζαντινά μνημεία της Θράκης. Χτισμένος το 1151–1152 από τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό, ο ιστορικός ναός στέκει εδώ και σχεδόν εννέα αιώνες ως ζωντανό σύμβολο πίστης, παράδοσης και ιστορικής μνήμης.

Η ανάδειξη του προσκυνηματικού τουρισμού αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία θεματικών διαδρομών που συνδέουν τα θρησκευτικά μνημεία με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τη φύση και την τοπική φιλοξενία, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

58 Αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες στη στοχευμένη B2B δράση

Κεντρικό σημείο της αποστολής αποτέλεσε η ειδική επαγγελματική δράση Business to Business (B2B), στο πλαίσιο του τουριστικού εργαστηρίου «Discover Greece in New York – Tourism Open Days Workshop», με τη συμμετοχή 58 Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων, παρουσία του προξένου κ. Πέτρου Δόριζα.

Τα στελέχη της ελληνικής αποστολής παρουσίασαν τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Σε ένα ιδιαίτερο σημείο της παρουσίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού προσκάλεσε τους Αμερικανούς πράκτορες και τους πελάτες τους να ανακαλύψουν «περισσότερη» Ελλάδα επισκεπτόμενοι των προορισμό μας.

Η επαγγελματική αυτή συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική τουριστική αγορά, ανταλλαγής πληροφοριών και διερεύνησης προοπτικών συνεργασίας.

Κατά τις επαφές καταγράφηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες για τον προορισμό, ενώ αναδείχθηκε και η ανάγκη για συστηματικότερη ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες, τις θεματικές εμπειρίες και τις τουριστικές υποδομές της Περιφέρειας.

Η επαφή με τους επαγγελματίες της αγοράς αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα, το οποίο χρειάζεται να ακολουθηθεί από συνεχή επικοινωνία, στοχευμένο ενημερωτικό υλικό και οργανωμένες δράσεις που θα διευκολύνουν τη δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προτάσεων και συνεργασιών.

Δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Η ελληνική αποστολή συμμετείχε επίσης σε δεξίωση υποδοχής (reception cocktail) προς τιμήν της, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ιφιγένεια Καναρά, η προϊσταμένη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, κ. Ευτυχία Ξυδιά, καθώς και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Σπύρος Διαμαντής.

Η παρουσία και η συνεργασία των θεσμικών εκπροσώπων συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πλαισίου επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων για τις δυνατότητες ενίσχυσης της ελληνικής τουριστικής παρουσίας στην αμερικανική αγορά.

«Δεν ήταν μια μεμονωμένη επικοινωνιακή ενέργεια – Είναι η αρχή μιας σταθερής προσπάθειας»

Αποτιμώντας την αποστολή, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Παναγιώτης Αρχοντής, δήλωσε:

«Επιστρέφουμε από τη Νέα Υόρκη με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, έχοντας διαπιστώσει στην πράξη ότι η αμερικανική αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η συμμετοχή 58 τουριστικών πρακτόρων στην επαγγελματική μας δράση και οι συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε μάς έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τις προοπτικές, αλλά και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα.

Εξίσου σημαντικές ήταν οι συναντήσεις μας με εκπροσώπους της Εκκλησίας, της ομογένειας και των μέσων ενημέρωσης. Ακούσαμε πολλές φορές από τους συμπατριώτες μας ότι περίμεναν επί χρόνια να δουν μια οργανωμένη και στοχευμένη παρουσία της Περιφέρειάς μας στη Νέα Υόρκη. Αυτό μας δημιουργεί ευθύνη να δώσουμε συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, για την πολιτική βούληση και τη στήριξή του στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχουν πολλά να παρουσιάσουν, μερικά από τα οποία είναι, τα δυο νησιά μας, η Θάσος και η Σαμοθράκη, οι ακτές μας, η ιστορία και ο πολιτισμός μας, η γαστρονομία, η φύση και οι προσκυνηματικές μας διαδρομές. Το ζητούμενο είναι να μετατρέψουμε αυτόν τον πλούτο σε μια ολοκληρωμένη και αναγνωρίσιμη τουριστική πρόταση.

Η δράση στη Νέα Υόρκη δεν αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Αποτελεί την αφετηρία μιας συστηματικής προσπάθειας, με συνέχεια στις επαφές μας, νέες συνεργασίες και επόμενες στοχευμένες ενέργειες στην αμερικανική αγορά. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους ανθρώπους της ομογένειας, ώστε η σημερινή γνωριμία με τον προορισμό μας να αποτελέσει τη βάση για αυριανές επισκέψεις και συνεργασίες.

Με σχέδιο, επιμονή και συνέπεια, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει να διευρύνει τους ορίζοντές της και να ενισχύει τη θέση που κατέκτησε τα τρία τελευταία χρόνια στο διεθνή τουριστικό χάρτη».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα