Connect with us

Νέα Θάσου

Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στον Λιμένα Θάσου και της ιστορικής κληρονομιάς

Ανάδειξη-των-αρχαιολογικών-χώρων-στον-Λιμένα-Θάσου-και-της-ιστορικής-κληρονομιάς

Σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Καλογερικού στη Θάσο εκδήλωση με θέμα: «Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στο Λιμένα Θάσου και της ιστορικής κληρονομιάς» .

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Έδρα Θάσου της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και αφορούσε την παρουσίαση των ολοκληρωμένων μελετών των φοιτητών του Master 2 Architecture Archeologie του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την δημιουργία τριών (3) σεναρίων για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στο Λιμένα Θάσου και την σύνδεσή του με τον οικισμό.

Στην παρουσίαση πέραν των φοιτητών, των καθηγητών του και των εκπροσώπων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, παρευρέθηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας κα. Σταυρούλα Δαδάκη και ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Συγχαίρω την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και την έδρα της στη Θάσο για την πρωτοβουλία της και για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης.

Η ανάδειξη, των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στο μέλλον του τόπου μας μέσω όμως μιας λογικής διαχείρισης αλλά και μιας ουσιαστικής προστασίας.

Η ιστορική κληρονομιά του τόπου μας πρέπει να αναδειχθεί, να συνδεθεί αρμονικά με τις ανάγκες της σύγχρονης τοπικής κοινωνίας και των οικισμών και να αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να συνδράμουμε ενεργά και με αγαστή συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς».

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Νέα Θάσου

Μακάριος Λαζαρίδης: Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μεγάλου Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS

Μακάριος-Λαζαρίδης:-Καπναποθήκες,-Εθνολογικό-Μουσείο-Ν.-Καρβάλης-και-Κάστρο-Μεγάλου-Αλεξάνδρου-εκπέμπουν-sos

❖ Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λ. Μενδώνη

«Το όραμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδεδειγμένα στο επίκεντρό του τον πολιτισμό. Η ασκούμενη πολιτική του πολιτισμού, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και εμπόδια, ανοίγει χώρο στην ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, ενώ προβάλει και αναδεικνύει τα μοναδικά μας ιστορικά μνημεία».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού.

Εκτενή αναφορά ο κ. Λαζαρίδης έκανε στα κυβερνητικά πεπραγμένα στην Καβάλα στον τομέα του Πολιτισμού την τελευταία πενταετία.

«Αφού πρώτα εκπονήθηκε ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό σχέδιο, αναζητήθηκαν και βρέθηκαν κονδύλια, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση τα περισσότερα έργα να έχουν υλοποιηθεί και κάποια να “τρέχουν” ακόμη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχεδόν 12.000.000 ευρώ, δαπανήθηκαν ή έχουν εξασφαλιστεί, δημιουργώντας ένα σημαντικό απόθεμα “πολιτικής πολιτισμού”, κρίσιμο και για την τοπική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Ενδεικτικά υπογράμμισε την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, της «Επιδαύρου της Βορείου Ελλάδος», σύμφωνα με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ, την αποκατάσταση της Βασιλικής Β’ στον ίδιο χώρο, την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Θάσου, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρούν σημαντικά έργα, όπως:

➢ Η πυρόσβεση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ.

➢ Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περίβολου του Φρούριου Καβάλας.

➢ Η αναβάθμιση των υποδομών της δημοτικής πινακοθήκης Καβάλας, με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ.
Ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού και μια δέσμη από προτάσεις για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Π.Ε. Καβάλας. Συγκεκριμένα πρότεινε:

✓ Τη δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, καθώς – όπως τόνισε – «το υπάρχον κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή στην ιστορία μας».

✓ Την αναζήτηση της ενδεδειγμένης λύσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Καβάλας, για τη διάσωση των καπναποθηκών, οι οποίες απειλούνται με κατάρρευση.

✓ Τη συνεργασία των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη σωτηρία του Μουσείου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και του παραδοσιακού και διατηρητέου οικισμού Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης, που κινδυνεύουν με κλείσιμο.

✓ Τη φροντίδα από την Πολιτεία του Κάστρου του Παλαιοχωρίου, του Δήμου Παγγαίου, γνωστού και ως Κάστρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Φοβάμαι να πω ότι το μόνο που θα υπάρχει σε λίγα χρόνια από αυτό είναι ένας σωρός από πέτρες και οι φωτογραφίες από τους κατά καιρούς επισκέπτες του χώρου. Είναι το τελευταίο βυζαντινό οχυρό του Παγγαίου που στέκεται ακόμη όρθιο», τόνισε.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου: Ολοκληρώθηκε η δράση συμμετέχοντας στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece

1ο-Δημοτικό-Σχολείο-Θάσου:-Ολοκληρώθηκε-η-δράση-συμμετέχοντας-στη-Σχολική-Εβδομάδα-Εθελοντισμού-let’s-do-it-greece

1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου
Ολοκληρώθηκε η δράση μας, συμμετέχοντας στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece, η οποία είναι αφιερωμένη στην προστασία των δασών.

Με σύνθημα “Κανένα σκουπίδι δεν πετώ, Το δάσος Αγαπώ!!!”, τα παιδάκια μας από τη Β΄ τάξη μαζί με τις δασκάλες τους Μπίλια Ξανθούλα και Σαρακίνου Λίνα, την Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, το Δήμαρχο Θάσου, τον Δασάρχη Θάσου και τους γονείς τους, έγιναν ασπίδα προστασίας και υλοποίησαν τη δράση στο δασάκι των 12 Αποστόλων στο Λιμένα Θάσου!!!!

Συγχαρητήρια σε όλους!!!! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια!!!!

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με το ΔΣ του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών

Συνάντηση-του-Δημάρχου-Θάσου-με-το-ΔΣ-του-Πανθασιακού-Συλλόγου-Επαγγελματιών

Σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου μεταξύ του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη και του ΔΣ του νεοσύστατου Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών, παρουσία του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θάσου κ. Μαρκιανού Ιωάννη.
Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν αφενός θέματα που απασχολούν το Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών και των μελών του, αφετέρου οι δυνατότητες της στενής συνεργασίας του Συλλόγου με τον Δήμο της Θάσου, ενόψει και της έναρξης της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
«Με χαρά υποδεχθήκαμε τους εκπροσώπους του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών, με τους οποίους, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, θέσαμε τις βάσεις μια υγιούς και εποικοδομητικής συνεργασίας προς όφελος του τόπου μας»

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα