Connect with us

Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών

Άνοιξε-η-πλατφόρμα-στήριξης-των-ευάλωτων-δανειοληπτών

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει ενεργά την αναπτυξιακή πορεία και το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και, παράλληλα, στέκεται αρωγός των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τόσο για την υλοποίηση των σχεδίων τους όσο και για την αντιμετώπιση έκτακτων δυσκολιών.

Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι νέες χρηματοδοτήσεις (καθαρή πιστωτική επέκταση) προς τις επιχειρήσεις προσέγγισαν, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τα €8,5 δισ., αυξημένες κατά 12,3% έναντι του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες συμμετέχουν ενεργά στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), έχοντας αξιολογήσει και υποβάλει για λογαριασμό των πελατών τους επενδυτικές προτάσεις ύψους €10,5 δισ., οι οποίες, σε ποσοστό περί το 40%, χρηματοδοτούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δραστηριοποιείται εντατικά στην προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, το ύψος των οποίων αναμένεται να υπερβεί σημαντικά την περυσινή ιστορικά υψηλή επίδοση των €5,4 δισ. ή 2,9% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας έτσι στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση του ΑΕΠ και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Θεμέλιο για τη δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν χρηματοδοτικά την ελληνική επιχειρηματικότητα και τα σχέδια των Ελλήνων πολιτών, αποτέλεσε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της αξιοποίησης του «προγράμματος Ηρακλής» της ελληνικής Πολιτείας αλλά και της περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών, τόσο οργανικά όσο και μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η διαφύλαξη του αποτελέσματος αυτού είναι κρίσιμη τόσο για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο και συνολικά για την εθνική μας οικονομία, καθώς ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του έτους.

Ενεργή στήριξη δανειοληπτών

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των διακριτών στρατηγικών πλάνων ανάπτυξής τους, αλλά και σε συνέχεια του διαλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες προωθούν σειρά δράσεων για την ενεργή διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, με στόχο την υποστήριξη δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

Ως προς το σχέδιο στήριξης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών που συμφωνήθηκε στον κύκλο συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, οι Τράπεζες προχωρούν, με ίδιες δαπάνες στην ταχεία υλοποίηση της πλατφόρμας που θα υποδεχθεί τα αιτήματα των δικαιούχων. Από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου 2023, οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη πλατφόρμα (στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete), προκειμένου να τύχουν της σχετικής στήριξης, με πρώτο βήμα την έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών.

Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξιοποιεί τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ιδιωτών, ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, και προβαίνει σε σειρά διμερών ρυθμίσεων στηρίζοντας δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν παροδικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκρισιμότητα από πλευράς τραπεζών για τα δάνεια που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Πλέον το ποσοστό εγκρίσεων διαμορφώνεται, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στο 55%, υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, επιβεβαιώνοντας τη συνεχώς αυξανόμενη τάση στις εγκρισιμότητες. Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν εγκριθεί από τις συστημικές Τράπεζες περί τις 2.800 αιτήσεις δανειοληπτών για συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα Ευρώ 116 εκατ..

Επιπρόσθετα, με βάση τη διακριτή πολιτική κάθε τράπεζας επί του θέματος, οι Τράπεζες έχουν προβεί κατά το παρελθόν, και συνεχίζουν να υλοποιούν, διμερείς ρυθμίσεις δανείων, διασφαλίζοντας την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους και, κυρίως, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις στους πελάτες τους. Μόνον κατά τη διάρκεια του 2022, ανταποκρινόμενες στην ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι συστημικές τράπεζες της χώρας προχώρησαν σε διμερείς συμφωνίες με 86.350 δανειολήπτες για δάνεια ύψους άνω των €5 δισ., εκ των οποίων τα €2,5 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια, εξασφαλισμένα με ακίνητα.

 Επιτόκια και προμήθειες τραπεζικών εργασιών

Ως προς το ζήτημα της επιτοκιακής και εμπορικής πολιτικής, οι Τράπεζες, διακριτά και ανεξάρτητα με βάση την πολιτική κάθε μίας, αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όπως αυτά καθορίζονται από την ΕΚΤ, και προχωρούν σε τακτική βάση στην επανεξέταση ή και μείωση προμηθειών που προβλέπονται για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.

Ήδη, στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αξιόλογες αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις εσωτερικές πολιτικές κάθε τράπεζας. Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 μηνών έχουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τις αποδόσεις για περίοδο 12 μηνών και άνω να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης.

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν στο ευρύ κοινό, τηρώντας τους κανόνες MiFID, επενδυτικά προγράμματα ομολόγων με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, που ενσωματώνουν την τάση των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αυξάνεται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, κι αυτό παρά το συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2022, σε αντίθεση με τις τάσεις στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα καταγράφηκε καθαρή μείωση στο κόστος των νέων δανείων για τα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών και προϊόντων, κάθε τράπεζα ξεχωριστά και με βάση την εμπορική της πολιτική, επανεξετάζει τακτικά την τιμολογιακή της πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας και τον περιορισμό των χρονικών και οικονομικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στη χώρα μας, οι ιδιώτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν – χωρίς κόστος – εμβάσματα ύψους έως €500 ημερησίως, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και της υπηρεσίας IRIS.

Συγχρόνως, η κάθε τράπεζα, διακριτά και αυτόνομα από τις υπόλοιπες, έχει μειώσει ορισμένες επιπλέον προμήθειες τραπεζικών εργασιών. Τέτοιες αναπροσαρμογές είναι διαφορετικές ανά τράπεζα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της καθεμίας, αλλά ενδεικτικά αφορούν αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου, αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων, πληρωμή λογαριασμών, συνδρομή πιστωτικής κάρτας, κ.λπ.

Οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των τεχνολογικών τους υποδομών, ώστε να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα άμεσης πραγματοποίησης ενός αυξανόμενου αριθμού ψηφιακών τραπεζικών συναλλαγών με χαμηλότερο κόστος. Συμβάλλουν έτσι στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην εμπέδωση μίας σύγχρονης συναλλακτικής συνείδησης.

Τέλος, η κάθε τράπεζα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της, διενεργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στοχευμένες εμπορικές ενέργειες (προγράμματα επιβράβευσης των πελατών της για συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών), σε συνεργασία με το λιανεμπόριο. Ειδικά, για την περίοδο του Πάσχα, όπως και την πρόσφατη περίοδο των Χριστουγέννων, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά σχεδιάζει ενέργειες με σημαντική αύξηση της επιβράβευσης και ανταποδοτικά οφέλη σε κατηγορίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες των Πελατών όπως super market, καύσιμα, είδη ένδυσης κ.ά..

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Αναστάτωση στην τοπική οικονομία έφεραν οι αυξήσεις στα καύσιμα

Αναστάτωση-στην-τοπική-οικονομία-έφεραν-οι-αυξήσεις-στα-καύσιμα

Αλέξης Προκοπίου: Όταν πέσουν οι τιμές δεν θα μειωθούν αντίστοιχα στα προϊόντα

Για την αναστάτωση που έχουν επιφέρει στην τοπική οικονομία οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο Αλέξης Προκοπίου, πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
”Είναι μία περίοδος που την έχουμε ζήσει ξανά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο έντονη. Οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ ανεβασμένες και έχουν συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα”, ανέφερε αρχικά ο κ. Προκοπίου.

Θα χρειαστεί ένα τρίμηνο να επανέλθει η οικονομία όταν τελειώσει ο πόλεμος

”Την τελευταία εβδομάδα είχαμε μία μικρή αποκλιμάκωση, αλλά απ’ ό,τι βλέπω θα αρχίσουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν, καθώς έχει εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς για άλλη μια φορά. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνει κάτι ώστε να αποκλιμακωθεί αυτή η άσχημη κατάσταση. Όταν γίνει αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 2-3 μηνών για να επανέλθουμε σε φυσιολογικά επίπεδα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Όταν πέσουν οι τιμές στα καύσιμα δεν θα μειωθούν αντίστοιχα στα προϊόντα

”Τα καύσιμα είναι το άλφα και το ωμέγα στη δουλειά των επαγγελματιών στις μεταφορές. Είναι τεράστιο το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται μία επιχείρηση κι αυτό είναι φυσικά που περνάει τις αυξήσεις από τα καύσιμα στη συνέχεια στις τιμές των προϊόντων. Βέβαια στα καύσιμα κάποια στιγμή θα πέσουν οι τιμές, όμως των προϊόντων είναι αυτές που δεν θα μειωθούν εύκολα. Εκεί είναι το μελανό σημείο της υπόθεσης. Όταν αυξάνονται τα καύσιμα συμπαρασύρονται τα πάντα, αλλά όταν μειώνονται δεν έχουμε αντίστοιχα μειώσεις στα υπόλοιπα προϊόντα”, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Προκοπίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

«Παρενέργειες» στον τουρισμό από την κρίση στη Μέση Ανατολή

«Παρενέργειες»-στον-τουρισμό-από-την-κρίση-στη-Μέση-Ανατολή

Πάρης Παρασχούδης: Άρχισαν να μην υπάρχουν καύσιμα για τα αεροπλάνα / Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

«Έχουμε όντως επιπτώσεις στις προκρατήσεις με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στον τουρισμό.
”Το ξεκίνημα της χρονιάς πήγε πολύ καλά για τον τουρισμό και για τις προκρατήσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησαν τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής. Τα πράγματα μέχρι τότε ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με την περσινή περίοδο”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Παρασχούδης.

‘Εχουν γίνει πιο πολύπλοκα τα πράγματα

”Όταν ήμασταν στο Βερολίνιο δεν έγινε ιδιαίτερος λόγος για τα προβλήματα του πολέμου. Πίστευαν όλοι ότι θα είναι κάτι γρήγορο που θα ξεπεραστεί σε μερικές εβδομάδες. Όσο υπήρχε αυτή η προσδοκία δεν είχαμε επιπτώσεις, υπήρχε μία αναμονή, ένα πάγωμα των κρατήσεων, αλλά περίμεναν όλοι να ξεπεραστούν γρήγορα οι δυσκολίες. Τώρα όμως βλέπουμε ότι έχουν γίνει πιο πολύπλοκα τα πράγματα, άρχισαν να μην υπάρχουν καύσιμα για τα αεροπλάνα, κάτι που είναι πάρα πολύ ανησυχητικό γιατί ο εισερχόμενος τουρισμός βασίζεται στις πτήσεις και χωρίς αεροπλάνα δεν θα μπορέσουν να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να διορθωθεί βέβαια με το τέλος του πολέμου”, ανέφερε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

”Αυτό όμως που ήρθε και θα μείνει είναι η ακρίβεια, η οποία επηρεάζει και τους πελάτες μας που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και οι επιλογές τους να είναι λιγότερες και εμάς φυσικά ως επιχειρηματίες του τουρισμού που το κόστος λειτουργίας μας ανεβαίνει. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μείνουν, κάποια άλλα ελπίζουμε να ξεπεραστούν και γρήγορα να έχουμε μία καλή τουριστική περίοδο. Ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτικός σε τέτοιου είδους δυσκολίες. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει και ο πόλεμος να τελειώσει κάποια στιγμή. Είναι αλήθεια ότι ο οδικός τουρισμός ίσως ευνοεί την περιοχή μας. Εμείς ως ξενοδόχοι δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα αφίξεων. Το πρόβλημα είναι της κατανάλωσης και του κόστους λειτουργίας των καταλυμάτων. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, άλλωστε είναι μία ευκαιρία να κερδίσουμε, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, επισκέπτες από αυτούς που δεν θα πάνε προς την ανατολή και θα κατευθύνεται προς τη δύση. Εμείς είμαστε στη μέση και ισορροπούμε μεταξύ ανατολής και δύσης όπως πάντα”, σημείωσε καταληκτικά ο Πάρης Παρασχούδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Πέφτει η αυλαία στις 26 Οκτωβρίου για τα ξενοδοχεία της Θάσου

Πέφτει-η-αυλαία-στις-26-Οκτωβρίου-για-τα-ξενοδοχεία-της-Θάσου

Στις 26 Οκτωβρίου πέφτει η αυλαία για τη φετινή τουριστική περίοδο για τα ξενοδοχεία της Θάσου, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μαργαρίτης Μπαμπατζίκος, την συγκεκριμένη ημερομηνία κλείνει και το τελευταίο ξενοδοχείο της Θάσου.

«Η φετινή τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της. Έχουν μείνει ελάχιστα ξενοδοχεία ανοιχτά στο νησί. Οι τελευταίοι τουρίστες προέρχονται κύριως από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα το 90% εξ αυτών είναι από τη Γερμανία. Το τελευταίο ξενοδοχείο του νησιού θα κλείσει στις 26 Οκτωβρίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπαμπατζίκος.

Σημαντικές επαφές σε εξέλιξη με tour operators – Τα αποτελέσματα θα φανού στα τέλη Νοεμβρίου

«Γενικότερα ήταν μία χρονιά αρκετά καλή για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικότερα ο Σεπτέμβριος μας βοήθησε πάρα πολύ. Ίσως ήταν από τους καλύτερους που είχαμε τα τελευταία χρόνια κι αυτό οφείλεται στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Πραγματικά το ξεκίνημα μας φέτος ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Και ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν πήγαν όπως περιμέναμε. Ευελπιστούμε του χρόνου όλο αυτό να διαφοροποιηθεί και να έχουμε ένα καλύτερο ξεκίνημα. Ως Ένωση Ξενοδόχων Θάσου κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και πιστεύω ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε θετικά αποτελέσματα να ανακοινώσουμε για τις επαφές που έχουμε με μεγάλους tour operators, με τους οποίους αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζήτηση. Αν έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε θα το ανακοινώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Η έλλειψη υποδομών στο νησί δεν του επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τον τουρισμό κρουαζιέρας

Ερωτηθείς για το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει το νησί, όσον αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο τουρισμός κρουαζιέρας, ο κ. Μπαμπατζίκος απάντησε: «Η έλλειψη υποδομών δεν μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τον τουρισμό κρουαζιέρας, όπως το κάνει η Καβάλα. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το όφελος, διότι πραγματικά τα λιμάνια μας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στον Λιμένα και στα Λιμενάρια που έχουν μια σχετική υποδομή θα μπορούσε να γίνει κάτι κι αυτό θα ήταν μία μεγάλη τόνωση στο τουριστικό κομμάτι του νησιού μας, αλλά δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι. Ευελπιστούμε να το ακούσουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με όλο αυτό και να κάνουν κάποιες κινήσεις, ώστε να καταφέρουμε κάποια στιγμή να έχουμε κι εμείς τέτοιου είδους τουρισμό». 

Οι Ρουμάνοι έκαναν και φέτος τη διαφορά – Ωστόσο η οικονομική δυνατότητα των τουριστών στη Θάσο είναι από μέτρια έως χαμηλή

Τέλος, αναφορικά με τις αγορές που κυριάρχησαν φέτος στο νησί, ο Μαργαρίτης Μπαμπατζίκος επισήμανε: «Αυτοί που κυριάρχησαν για ακόμη μία χρόνια ήταν οι Ρουμάνοι, αν και αρκετά πιο πεσμένη η προσέλευσή τους σε σχέση μ’ άλλες χρονιές. Οι Ρουμάνοι έκαναν και φέτος τη διαφορά, καθώς αποτελούν το 70% των επισκεπτών μας και το υπόλοιπο 30% το παίρνουν Βούλγαροι, Σέρβοι και Τούρκοι. Σίγουρα η τουρκική αγορά ήταν λίγο καλύτερη από πέρυσι, αυτό δεν αμφισβητείται. Όσον αφορά τα βαλάντια μόνο ένα 10 με 15% έκανε τη διαφορά. Με την ποσότητα επισκεπτών που είχε το νησί θα έπρεπε τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα στους τζίρους μας, αλλά η οικονομική δυνατότητα των τουριστών μας είναι από μέτρια έως χαμηλή. Αυτό δεν ξέρω πώς μπορούμε να το αλλάξουμε. Θέλει κόπο, θέλει αγώνα αρκετό, για να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να κάνουμε όσο το δυνατόν γίνεται μία καλύτερη διαχείριση του κόσμου».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα