Connect with us

Αγροτικά

Χρήστος Γάκης: Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή

Χρήστος-Γάκης:-Πρωτοφανείς-οι-καταστροφές-στην-αγροτική-παραγωγή

Στις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι αγρότες του δήμου Παγγαίου, μετά και το τελευταίο καταστροφικό χτύπημα της κακοκαιρίας, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους τοπικούς φορείς για άμεσες και καθολικές αποζημιώσεις, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης.

«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η αγροτική παραγωγή στον δήμο Παγγαίου υφίσταται μια ακόμη καταστροφή, αυτή τη φορά ολική. Είναι όντως πρωτοφανές αυτό που συνέβη, καθώς ακόμη και οι γηραιότεροι στην περιοχή δεν έχουν δει τέτοιο φαινόμενο. Έχει καταστραφεί η παραγωγή στο 100%, με αποτέλεσμα να μη συγκομιστούν φέτος σταφύλια, ελιές και αμύγδαλα. Χάθηκε η φετινή παραγωγή, αλλά οι συνέπειες στο φυτικό κεφάλαιο θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς θα είναι για δυο και πλέον χρονιές», επισήμανε αρχικά στα όσα είπε στον «Ε» ο Χρήστος Γάκης.

«Από τον ΕΛΓΑ έχουν πει ότι θα πάμε σε αυτό το σύστημα, που ήδη έχει εφαρμοστεί στις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ιανός». Υπάρχει άρα το προηγούμενο…»

«Αυτό που συζητάμε με τον ΕΛΓΑ είναι για τη φετινή χρονιά να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, λόγω του ότι έχουμε 100% ζημιά στην περιοχή, οπότε να μην ελεγχθούν ένα ένα τα κτήματα, ώστε οι αποζημιώσεις να έχουν καταβληθεί μέχρι το φθινόπωρο. Από τον ΕΛΓΑ έχουν πει ότι θα πάμε σε αυτό το σύστημα, που ήδη έχει εφαρμοστεί στις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ιανός». Υπάρχει άρα το προηγούμενο, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί κι εδώ και είναι η καλύτερη λύση κι αυτό που επιθυμούν οι ίδιοι οι αγρότες. Δεν μπορούν να περιμένουν», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Γάκης.

«Θέλουμε να αποφύγουμε την παλιά τακτική με επιτόπιους ελέγχους που αποζημιώνουν την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;»

Ειδικότερα για το πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις, ο Χρήστος Γάκης ανέφερε: «Έχουμε την αποζημίωση ανά στρέμμα για την παραγωγή με βάση την ασφάλεια στον ΕΛΓΑ. Όσον αφορά εγκαταστάσεις, όποια από αυτές είχε γίνει με επιδότηση του ΕΛΓΑ θα γίνει αίτηση στα γραφεία στην Καβάλα, προκειμένου να ελεγχθεί και να αποζημιωθεί απευθείας από εκεί. Επειδή υπάρχουν και εγκαταστάσεις που έγιναν χωρίς επιδότηση ΕΛΓΑ, δόθηκε διαβεβαίωση ότι αυτές μπορούν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ. Θέλουμε να αποφύγουμε την παλιά τακτική με επιτόπιους ελέγχους που αποζημιώνουν την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα αποπληρώσουν τους γεωπόνους; Δυστυχώς και οι ίδιοι οι γεωπόνοι δεν ξέρουν πως θα πάρουν τα χρήματά τους. Δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν αυτό το βάρος, οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που είναι απογοητευμένοι, γιατί για τέταρτη χρονιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και σκέφτονται να τα παρατήσουν…»

Σε ερώτηση για το αν «βλέπει» πολλούς αγρότες να εγκαταλείπουν το επάγγελμα για να στραφούν σε άλλους χώρους, ο Χρήστος Γάκης απάντησε: «Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που είναι απογοητευμένοι, γιατί για τέταρτη χρονιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και σκέφτονται να τα παρατήσουν. Πολλοί το έχουν ήδη κάνει, έχουν στραφεί σε άλλες δουλειές, ενώ άλλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια αμπελιών και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες γιατί τα κόστη είναι πολύ μεγάλα και κάθε χρόνο χάνεται η παραγωγή. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Μη ξεχνάμε ότι φέτος το κόστος της καλλιέργειας ήταν διπλάσιο και τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Δεν μπορούμε να αποζημιώσουμε με το περσινό κόστος».

«Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Θα ζούμε μ’ αυτό και θα εντείνεται»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή επισημαίνοντας σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Θα ζούμε μ’ αυτό και θα εντείνεται. Τα φαινόμενα αυτά που κάποτε αποτελούσαν εξαιρέσεις, θα αποτελούν πλέον τον κανόνα. Το χαλάζι είναι πια πολύ συχνό. Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες πρόληψης, είτε με την από αέρος προστασία, είτε με τη μέθοδο που είναι σε πιλοτικό στάδιο με τα μπαλονάκια και φυσικά με επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις με δίχτυα. Ένας συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

«Τα κανονάκια πρακτικά έχει φανεί ότι έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι έχουν παρωχημένη τεχνολογία και δεν χρηματοδοτείται πλέον η εγκατάστασή τους…»

Σε ερώτηση για το αν τα περίφημα κανονάκια που λειτουργούν στον κάμπο της Δ.Ε. Ελευθερών θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση και για τις υπόλοιπες περιοχές της Π.Ε. Καβάλας, ο Χρήστος Γάκης απάντησε: «Τα κανονάκια πρακτικά έχει φανεί ότι έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι έχουν παρωχημένη τεχνολογία και δεν χρηματοδοτείται πλέον η εγκατάστασή τους. Για μένα είναι αποτελεσματικά, μακάρι να μπορούσαν να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά ο ΕΛΓΑ το αποκλείει. Από τη στιγμή που τα θεωρούν παρωχημένα όμως θα πρέπει να δούμε κάτι νέο. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο ότι επειδή δεν μας κάνουν τα κανονάκια δεν θα βάλουμε τίποτα στην περιοχή».

«Αρχές Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα πρώτα χρήματα θα φανούν το φθινόπωρο. Γίνεται προσπάθεια ώστε αν είναι εφικτό να μπουν προκαταβολές μέσα στο καλοκαίρι…»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η μεγάλη και άμεση κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων θα φέρει σύντομα αποτέλεσμα, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απάντησε: «Αυτή τη φορά από την αρχή η κινητοποίηση των κυβερνητικών βουλευτών ήταν άμεση, όπως άλλωστε και όλων των φορέων. Η δέσμευση από τον ΕΛΓΑ για την καθολική αποζημίωση δείχνει ότι όντως αυτή τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα. Αρχές Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα πρώτα χρήματα θα φανούν το φθινόπωρο. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια ώστε αν είναι εφικτό να μπουν προκαταβολές μέσα στο καλοκαίρι γιατί πρέπει να γίνει και η αποκατάσταση των ζημιών μέσα στα κτήματα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Επανεξελέγη πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου ο Σάββας Αργυράκης

Επανεξελέγη-πρόεδρος-του-Αγροτικού-Συλλόγου-Νέστου-ο-Σάββας-Αργυράκης

Στη θέση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου επανεξελέγη ο Σάββας Αργυράκης, μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (18/3) για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Α.Σ.Ν.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αργυράκης, η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν μεγάλη, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

«Πιστεύω ότι έχουμε δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο και θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα να είμαστε το ίδιο σοβαροί και ενεργοί σε όλα τα θέματα…»

«Η συμμετοχή, ειδικά από νέο κόσμο, ήταν μεγάλη. Όλα κύλησαν ομαλά και ήδη συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Α.Σ.Ν. Παραμένω στη θέση του προέδρου. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα και μια καλή διάθεση από όλους μας να κάνουμε όσα πρέπει για τα μέλη μας και γενικότερα για τον αγροτικό κόσμο του Νέστου. Πιστεύω ότι έχουμε δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο και θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα να είμαστε το ίδιο σοβαροί και ενεργοί σε όλα τα θέματα. Βέβαια υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά στον πρωτογενή τομέα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτά μας κάνουν να είμαστε πιο δυνατοί. Τα μέλη μας και οι φίλοι αγρότες είναι πάντα δίπλα μας και μας επισημαίνουν πράγματα κι αυτό μας κάνει να τρέχουμε περισσότερο. Έτσι θα συνεχίσουμε και με την καλή διάθεση που υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο θα κάνουμε σοβαρά πράγματα για την περιοχή μας», σημείωσε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογική πρόοδο και στα τρακτέρ και στα μηχανήματα, υπάρχει τέτοια κατεργασία του εδάφους, που δεν χρειάζεται να κάψουμε τα φυτικά υπολείμματα…»

 Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου αναφέρθηκε και στις αρκετές φωτιές που εκδηλώθηκαν και πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα κι εγώ από συναδέλφους, αλλά και από διάφορα sites. Στην περιοχή μας έχουμε ένα κακό. Όποτε οι καιρικές συνθήκες έχουν ανέμους, κάποιοι που τις περισσότερες φορές δεν είναι και αγρότες, προκαλούν φωτιές με μεγάλες εστίες. Αυτή τη φορά κάηκαν μεγάλες εκτάσεις στο Μοναστηράκι, που δεν ξέρω αν ήταν χωράφια. Τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογική πρόοδο και στα τρακτέρ και στα μηχανήματα, υπάρχει τέτοια κατεργασία του εδάφους, που δεν χρειάζεται να κάψουμε τα φυτικά υπολείμματα. Τις δεκαετίες του ’80 ή του ’90 ναι υπήρχε αυτό το φαινόμενο, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια αυτό φθίνει και λόγω της αύξησης στις δενδρόδεις καλλιέργειες και τις αλλαγής των χωραφιών με άλλες καλλιέργειες. Κάνουμε ενημερώσεις και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης και βλέπουμε ότι τις περισσότερες φορές τις φωτιές αυτές δεν τις βάζουν συνάδελφοι, αλλά κάποιοι ανεγκέφαλοι που δεν γνωρίζουμε τον λόγο που κάνουν τέτοιες ενέργειες».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ανοίγει ο δρόμος για άρση της παρακράτησης 20% στις αγροτικές αποζημιώσεις

Ανοίγει-ο-δρόμος-για-άρση-της-παρακράτησης-20%-στις-αγροτικές-αποζημιώσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της παρακράτησης 20% στις αποζημιώσεις αγροτικών καλλιεργειών Π.Ε.Καβάλας από τον ΕΛΓΑ, λόγω της μεγάλης χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022.

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ν. Καβάλας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, προβλέπεται αποζημίωση μέχρι το 100%.

Σε προσθήκη που έγινε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης», στο άρθρο 48 με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω χαλαζοπτώσεων και πυρκαγιών – τροποποίηση παρ.1 άρθρου 87 ν. 4975/2022», προστίθεται περίπτωση όπου διευκρινίζεται πως για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου του 2022 σε Περιφερειακές Ενότητες μεταξύ των οποίων και της Καβάλας, «το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ζαφείρης Μυστακίδης: Πιστοί στις αρχές και αξίες μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε

Ζαφείρης-Μυστακίδης:-Πιστοί-στις-αρχές-και-αξίες-μας-θα-συνεχίσουμε-να-προσφέρουμε

«Είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον / Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε…»

Για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στη νέα θητεία του, τέταρτη κατά σειρά, μίλησε στον «Ενήμερο», ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έγινε η σύσταση της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας. Για τέταρτη θητεία εξελέγην πρόεδρος του κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και τους Καβαλιώτες γεωτεχνικούς, αλλά και για τον κόσμο που περιμένει πράγματα από εμάς και φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί μια επιβράβευση, καθώς επέρχεται και η φθορά με τη συνεχή ενασχόληση με διάφορα ζητήματα, είτε συνδικαλιστικά, είτε πολιτικά», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

«Πιστοί στις αρχές και αξίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε…»

 «Παρ’ όλα αυτά στην πράξη αποδείξαμε ότι δεν κουράσαμε, αλλά ίσα ίσα κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα των προσδοκιών από εμάς και αυτό μας προσθέτει φυσικά μεγαλύτερη ευθύνη. Πιστοί στις αρχές και αξίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Το όραμα και οι αξίες μας έχουν να κάνουν με τη σύνθεση, τη δημιουργία, ένα ελπιδοφόρο όραμα για τους γεωτεχνικούς, όσο και για τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες τα χρόνια που έρχονται κι αυτό είναι μια πραγματικότητα», επισήμανε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον, αλλά και με ποιο τρόπο θα το οργανώσουμε…»

 «Οι αγρότες μας είναι σε αναβρασμό, εμείς είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον, αλλά και με ποιο τρόπο θα το οργανώσουμε. Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας και για γεωτεχνικά θέματα, αλλά και για ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και αλυσιδωτά τους συναδέλφους γεωπόνους και γεωτεχνικούς. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί. Πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους φίλους αγρότες. Έχουν λυθεί κάποια θέματα, κάποια άλλα ακόμη τα συζητάμε, μετά από καιρό, όπως είναι τα αιτήματα για τα de minimis του 2020», δήλωσε ακόμη ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγός δίπλα στους αγρότες μας – Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε…»

 «Γενικά ανοίγουμε την κουβέντα, βάζουμε το πλαίσιο, με επιχειρήματα, σοβαρότητα κι έναν κρυστάλλινο και ξεκάθαρο λόγο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγός δίπλα στους αγρότες μας, δεν το συζητάμε αυτό. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση μας, όπως είναι υποχρέωση και των παραγωγών να αγωνιστούν σκληρά και να επιμείνουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερο βαθμό. Προχωράμε μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να σταθούμε επάξια και να εκπληρώσουμε τον αντικειμενικό λόγο ύπαρξης μας. Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε», υπογράμμισε καταληκτικά στα όσα είπε στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα