Connect with us

Καβάλα

Φίλιππος Αναστασιάδης: Αγρότες και ενέργεια η επόμενη πρόκληση

Φίλιππος-Αναστασιάδης:-Αγρότες-και-ενέργεια-η-επόμενη-πρόκληση

Μετά από ένα εξαιρετικό καλοκαίρι με μεγάλη επισκεψιμότητα που γέμισε με ικανοποίηση τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και την δημοτική αρχή, το επόμενο διάστημα θα είναι απαιτητικό και δύσκολο για τον δήμο Παγγαίου, τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης, όσο και εξαιτίας του προβλήματος που έχει ανακύψει με τα σταφύλια, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένουν ακόμη μέσα στα αμπέλια.

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», αναφέρθηκε στα τρία αυτά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει και δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για την επόμενη μέρα.

«Θεωρώ ότι βάζουμε τις βάσεις, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας, διότι διαπιστώνουμε ότι οι επισκέπτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τον τόπο μας…»

 Μιλώντας αρχικά για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, ο δήμαρχος Παγγαίου υπογράμμισε: «Το καλοκαίρι του 2022 ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικό ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Ίσως ήταν και το καλύτερο των τελευταίων ετών. Η επισκεψιμότητα ήταν πάρα πολύ μεγάλη για την περιοχή μας, ενώ οι επαγγελματίες προσέφεραν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους επισκέπτες. Θεωρώ ότι βάζουμε τις βάσεις, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας, διότι διαπιστώνουμε ότι οι επισκέπτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τον τόπο μας, καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι επαγγελματίες, αλλά και ο δήμος Παγγαίου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές».

«Αυτό θα έχει συνέπειες γενικότερα στην περιοχή μας στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία. Είναι μεγάλο το πρόβλημα…»

 Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πρόβλημα που έχει ανακύψει φέτος με τη διάθεση των σταφυλιών, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά για τους αγρότες μας. Βλέπουμε τα σταφύλια ακόμη στα αμπέλια, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες παραμένουν στα κλήματα. Αυτό θα έχει συνέπειες γενικότερα στην περιοχή μας στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία. Είναι μεγάλο το πρόβλημα, διότι πέρα από τη χαλαζόπτωση που είχαμε το καλοκαίρι στις Δ.Ε. Ορφανού, Ελευθερών και Πιερέων, έχουμε όλα αυτά τα επακόλουθα να αντιμετωπίσουμε. Η ζήτηση έχει να κάνει με την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, όχι σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο παγκόσμιο».

«Η πολιτεία να συνδράμει ίσως από τον κρατικό κορβανά, από τα ΠΣΕΑ ή τα de minimis, στην αποκατάσταση της ζημιάς…»

«Είχαμε την πανδημία, ακολούθησε το ενεργειακό, ο πόλεμος. Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει το κόστος παραγωγής, αλλά διάθεσης. Από την άλλη ο καταναλωτής περιορίζει τις αγορές του, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ενώ υπάρχει μεγάλη προσφορά να μην έχουμε ζήτηση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα δύσκολο να το ρυθμίσει η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και το κράτος. Εκείνο που είναι υποχρέωση της πολιτείας είναι να στηρίξει τους αγρότες πέρα από τις αποζημιώσεις για το χαλάζι, όπου έχουμε εύλογα γκρίνιες. Ωστόσο θεωρώ ότι το ύψος αποζημιώσεων λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους και παραγωγής δεν μπορεί με τίποτα να καλύψει τις ανάγκες που έχουν οι αγρότες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η πολιτεία να συνδράμει ίσως από τον κρατικό κορβανά, από τα ΠΣΕΑ ή τα de minimis, στην αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες με μια κρατική ή ευρωπαϊκή αρωγή», συμπλήρωσε σχετικά ο δήμαρχος Παγγαίου.

«Υπάρχουν διεθνείς και αστάθμητοι παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος για να απαλύνει το πρόβλημα των αγροτών»

 Ερωτηθείς για το αν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο η δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη ζήτηση των σταφυλιών, ο Φίλιππος Αναστασιάδης απάντησε: «Ο δήμος Παγγαίου δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Το μόνο που μπορεί και το κάνει καλά, κάτι που το εισπράττω από τους δημότες αγρότες, είναι να συντηρεί τα έργα υποδομής, όπως αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία με διάθεση 10 εκ. ευρώ σε συντήρηση και νέες ασφαλτοστρώσεις, αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Άρα είναι παρεμβάσεις που μπορεί και υποχρεούται και κάνει ο δήμος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διεθνείς και αστάθμητοι παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος για να απαλύνει το πρόβλημα των αγροτών».

«Η έσχατη λύση είναι να κλείσουν τα φώτα σε οικισμούς και οδικό δίκτυο. Μπορεί να υποχρεωθούμε να το κάνουμε αν δεν υπάρξει ενεργειακή επάρκεια…»

Τέλος, σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα και αν υπάρχει περίπτωση να δούμε οδικό δίκτυο αλλά και οικισμούς χωρίς φωτισμό στη διάρκεια του χειμώνα, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε: «Είναι ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. στη Θεσσαλονίκη όπου μετείχα. Πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση είναι λογικό να αντιδρούν όταν τίθεται θέμα οδικής ασφάλειας, αλλά και γενικότερα ασφάλειας στους οικισμούς μας. Πρέπει να δούμε πως θα φροντίσουμε η εξοικονόμηση να γίνεται κλείνοντας στην ώρα τους τα φώτα στα γήπεδα, σε δημόσιους χώρους, στα δημοτικά κτήρια. Εκείνο που μπορεί να φρόντισε η κάθε διοίκηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση για να καταφέρει να μειώσει το κόστος. Εμείς το έχουμε καταφέρει με την ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημοτικών κτηρίων, όπως σχολεία, αλλά και με την αντικατάσταση λαμπτήρων σε κοινόχρηστους χώρους. Η έσχατη λύση είναι να κλείσουν τα φώτα σε οικισμούς και οδικό δίκτυο. Μπορεί να υποχρεωθούμε να το κάνουμε αν δεν υπάρξει ενεργειακή επάρκεια. Δεν είναι όμως μόνο το ρεύμα, είναι το πετρέλαιο στα σχολεία, η μετακίνηση για τα απορρίμματα, κλπ. Δεν θα κινούνται τα μηχανήματα; Αδύνατο. Είναι σύνθετο θέμα που γενικότερα πρέπει να το δούμε».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

20 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου

20-εκατ.-ευρώ-για-την-αξιοποίηση-του-γεωθερμικού-πεδίου-Ακροποτάμου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας

Νέα χρηματοδότηση, ύψους 20 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου.

Σχετικά, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης δήλωσε:

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον τόπο μας και την περαιτέρω ανάπτυξή του! Μία στιγμή που επρόκειτο να αλλάξει το Ρου της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής! Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν πλέον μονόδρομο! Παρά τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες, δεν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειες, εργαστήκαμε σκληρά με όλα τα μέσα ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα! Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πεδίο διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη θερμοδυναμική ποσότητα, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας της χώρας!

Οι άξονες που θα κινηθούμε είναι:

Τηλεθέρμανση κτιρίων, δημόσιων/δημοτικών αλλά και κατοικιών,

Τηλεθέρμανση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων

Τηλεθέρμανση μεταποιητικών μονάδων

Τηλεθέρμανση τουριστικών καταλυμάτων

Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που μειώνει κατά πολύ το λειτουργικό κόστος παραγωγής του έργου, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό το γεωθερμικό ρευστό που διαθέτουμε.

Ήδη έχει υπάρξει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο και είμαστε βέβαιοι πως αυτό είναι μόνο η αρχή! Αναλυτικότερα:

•SELECTA ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ (Καλλιέργεια Ανθέων Θερμοκηπίου)

•MARCS Medifarms ΙΚΕ (Επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης και Παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής αγωγής)

•General Contractor S.T.A (Βιομηχανικές Κατασκευές & Εγκαταστάσεις)

•Petrov ΙΚΕ Olive 3* Resort Hotel (Ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων)

•Κουρτίδης Νικόλας ΜΟΝ. ΕΠΕ (Τουριστικές Επιχειρήσεις)

•Syrtaki Hotel (Ξενοδοχειακή μονάδα)

•Μητσόπουλος Τρύφων (Ενοικιαζόμενα Δωμάτια)

•Golden Suites (Ενοικιαζόμενα Δωμάτια)

•Leon Hotel (Ξενοδοχειακή μονάδα)

•Φ. ΜΑΡΙΤΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (Παραγωγή & Τυποποίηση Βρώσιμης Ελιάς)

•Γ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (Παραγωγή & Τυποποίηση Βρώσιμης Ελιάς & Λοιπών Αγροτικών Προϊόντων)

•ΕΑΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (Αγροτικός Συνεταιρισμός)

Πλέον βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε έτοιμοι ώστε το αργότερο σε δύο μήνες να δημοπρατήσουμε το εν λόγω έργο. Μέσα στο επόμενο έτος ξεκινούν οι εργασίες!

Θερμές ευχαριστίες σε όσους συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία .

Υιοθετώντας σύγχρονες και στοχευμένες στρατηγικές αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της περιοχής μας, εξασφαλίζοντας την γρήγορη και ασφαλή τοπική ανάπτυξη!

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Περιμένουν πολύ κόσμο το τριήμερο στη Θάσο

Περιμένουν-πολύ-κόσμο-το-τριήμερο-στη-Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Το νησί μας είναι από τα πρώτα όσον αφορά τις κλίνες, οπότε υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια / Δεν χωράμε όλοι να κάνουμε διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο, επιθυμητό είναι να έχουμε περισσότερους επισκέπτες την υπόλοιπη περίοδο

«Τα πράγματα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο νησί της Θάσου είναι πάρα πολύ καλά. Άλλωστε αυτό το σημείο σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα υψηλά μεγέθη αυτής».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεών του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια, για όσους ενδιαφέρονται.

«Το νησί μας είναι από τα πρώτα όσον αφορά τις κλίνες σε σχέση με τον πληθυσμό του…»

«Μετά το Πάσχα ξεκινάνε οι προετοιμασίες των επιχειρήσεων και σταδιακά ανοίγουν τις πόρτες τους. Αυτή τη στιγμή όλες οι επιχειρήσεις και της φιλοξενίας, αλλά και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά και περιμένουμε ένα τριήμερο πάρα πολύ δυνατό, το οποίο θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου για το νησί της Θάσου», ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασχούδης.

Όσον αφορά τις κρατήσεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων επισήμανε: «Από κρατήσεις, πάμε πάρα πολύ καλά, αν και πρέπει να πω ότι για το τριήμερο υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια. Το νησί μας είναι από τα πρώτα όσον αφορά τις κλίνες σε σχέση με τον πληθυσμό του, οπότε υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια για το τριήμερο, μιας και ακόμη δεν υπάρχει μαζική προσέλευση των Βαλκανίων τουριστών, η οποία αναμένεται για το τριήμερο, αλλά όχι στο μέγεθος που θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο των σχολείων στις χώρες αυτές». 

«Ο Μάιος δεν ήταν ο αναμενόμενος, καθώς ο καιρός δεν βοήθησε και τόσο πολύ…»

Αναφορικά με την τουριστική κίνηση που αναμένεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κ. Παρασχούδης σημείωσε: «Από άποψη προσέλευσης το φετινό καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δυνατό. Ωστόσο, ο Μάιος δεν ήταν ο αναμενόμενος, καθώς ο καιρός δεν βοήθησε και τόσο πολύ, γιατί στις κρατήσεις εκτός σεζόν που γίνονται τελευταία στιγμή, σημαντικός παράγοντας είναι και ο καιρός. Είδαμε ότι ο Μάιος δεν μας βοήθησε καθόλου και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι να φταίει αυτό και όχι κάτι άλλο. Δεν είχαμε την αναμενόμενη προσέλευση στο νησί, κυρίως από τις γειτονικές περιοχές. Ιούλιος και Αύγουστος προβλέπονται πάρα πολύ δυνατοί μήνες, όμως αυτό που επιθυμούμε τώρα είναι να τραβήξει αυτό, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου και να υπάρχει αρκετή επισκεψιμότητα στο νησί μας».

«Δεν χωράμε όλοι να κάνουμε διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο, επιθυμητό είναι να έχουμε περισσότερους επισκέπτες την υπόλοιπη περίοδο…»

Τέλος, σε σχέση με το αν μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ο κ. Παρασχούδης υπογράμμισε: «Τον Σεπτέμβριο συνήθως έχουμε αρκετό κόσμο μέχρι και τις 20 του μήνα. Μετά σταδιακά αρχίζει το νησί να αδειάζει. Αυτό θέλουμε να γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, ώστε να κρατήσει η σεζόν όπως και παλιότερα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό είναι το επιθυμητό, ώστε να μην επιβαρύνεται το νησί με τόση μεγάλη κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο. Δεν χωράμε όλοι να κάνουμε διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο, επιθυμητό είναι να έχουμε περισσότερους επισκέπτες την υπόλοιπη περίοδο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ντίνος Κλειτσιώτης: Συνεχίζω μόνος μου

Ντίνος-Κλειτσιώτης:-Συνεχίζω-μόνος-μου

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, δυστυχώς αναίρεσε η κ. Ιωσηφίδου»

Απάντηση στην ανακοίνωση της Αναστασίας Ιωσηφίδου, στην οποία απέκλεισε την κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, έδωσε ο Ντίνος Κλειτσιώτης με δήλωσή του. Σε αυτήν αντικρούει όλα όσα ισχυρίζεται η κ. Ιωσηφίδου, ενώ υπογραμμίζει ότι συνεχίζει κανονικά ως υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας.

«Είχαμε έρθει σε συμφωνία με την κ. Ιωσηφίδου για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, αφού κάνουμε μια δημοσκόπηση. Έγινε αυτή η δημοσκόπηση και έβγαλε εμένα λίγο πιο μπροστά. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Από εκεί και πέρα η συμφωνία που κάναμε προέβλεπε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 31 Μαΐου, λόγω όμως των υποχρεώσεων που είχε η κ. Ιωσηφίδου την αναβάλαμε για την Παρασκευή (2/6) ορίζοντας χώρο και ώρα. Την Πέμπτη (1/6), όλως περιέργως, η κ. Ιωσηφίδου εξέδωσε μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι δεν θα συμπορευτούμε. Απόψή της, σεβαστή καθ’ όλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Δυστυχώς αναίρεσε η κ. Ιωσηφίδου. Κανένα πρόβλημα. Συνεχίζουμε ο καθένας την πορεία και τον δρόμο του…»

«Ένα μόνο θέλω να πω εγώ. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Δυστυχώς αναίρεσε η κ. Ιωσηφίδου. Κανένα πρόβλημα. Συνεχίζουμε ο καθένας την πορεία και τον δρόμο του. Οι Καβαλιώτες να είναι βέβαιοι ότι από πλευράς μου ούτε θα αναφερθώ από εδώ και πέρα στο τι έγινε μέχρι σήμερα. Θα προχωρήσουμε μπροστά με τον συνδυασμό και τους συνεργάτες μου. Μέχρι τώρα σεβάστηκα απόλυτα αυτή τη συμφωνία. Αφού περάσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, από την Τρίτη (6/6), σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε έντονα την παρουσία μας κοντά στους δημότες, όσον αφορά το τι σκεφτόμαστε για την πόλη και επιπλέον στοχεύσεις. Είμαι βέβαιος ότι οι Καβαλιώτες θα έρθουν κοντά μου, είμαι βέβαιος ότι θα αναγνωρίσουν το ποιος είναι ο Ντίνος Κλειτσιώτης και ο σχεδιασμός του και σιγά σιγά θα παίρνουμε δυναμική από την παρουσία και τη συμπαράσταση του κόσμου», επισημαίνει ακόμη στη δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα