Connect with us

Καβάλα

Υπογραφή συμφωνητικού για την ενίσχυση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Παληό

Υπογραφή-συμφωνητικού-για-την-ενίσχυση-του-εξωτερικού-δικτύου-ύδρευσης-στο-Παληό

Στην υπογραφή συμφωνητικού για την κατασκευή του έργου “Ολοκλήρωση ενίσχυσης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Παληού της Δ.Ε Καβάλας”, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Αλέξη Γούλα και του Τεχνικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, Άγγελου Λογκάρη, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου 2024 ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου τεχνικής ενεργειακής εταιρείας “ALMO”, Νίκος Σπρίτος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Το εν λόγω δίκτυο προβλέπεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από τα όρια της περιοχής Νεάπολης ως την είσοδο στον οικισμό Παληού και κρίνεται ως απαραίτητο για την εξάλειψη των συχνών βλαβών στον υφιστάμενο αγωγό κατά τη λειτουργία του και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ύδρευσης κυρίως κατά την θερινή περίοδο.

Ο σχεδιασμός του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΛΗΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ» περιλαμβάνει:

  • τον εξωτερικό αγωγό ύδρευσης από PE 100 (3ης γενιάς) χρώματος ΜΠΛΕ, διαμέτρου
  • DN 355 / 16 at, μήκους 3.282 μέτρων, από τη σύνδεσή του με το νεοκατασκευασθέν τμήμα του
  • εξωτερικού αγωγού από PE 100 (3ης γενιάς), διαμέτρου DN 355 / 10 at, έως την είσοδο στον οικισμό Παληού με τα απαιτούμενα δύο (2) φρεάτια ελέγχου, στην αρχή και στο τέλος του αγωγού, καθώς και τέσσερα (4) φρεάτια εκκένωσης στα χαμηλότερα σημεία του αγωγού και τέσσερα (4) φρεάτια αεροεξαγωγών στα υψηλότερα σημεία του αγωγού
  • αγωγούς ύδρευσης από PE 100 (3ης γενιάς) χρώματος ΜΠΛΕ, διαμέτρου DN 100 / 16 at, μήκους 500 μέτρων, για τη σύνδεση των εγκαταστάσεων Μπάτη, Τόσκα και περιοχής “Δραμινών”και (3) φρεάτια ελέγχου, ένα για την παροχή κάθε περιοχής

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.076.331€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 12 μήνες

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Η σημερινή υπογραφή του Συμφωνητικού για την Ολοκλήρωση της Ενίσχυσης του Εξωτερικού Δικτύου του Παληού, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μεγάλων και σημαντικών έργων που οραματίστηκε και υλοποιεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ από το 2019 μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1.076.000 ευρώ, απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην ομαλή υδροδότηση της περιοχής, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή η συνέπεια και ο άριστος προγραμματισμός της ΔΕΥΑΚ, είναι εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο ευμενούς σχολιασμού από τις υπόλοιπες υπηρεσίες ύδρευσης της Περιφέρειάς μας, και θα ενσωματωθεί στη σοβαρή επιχειρηματολογία των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, για την ανατροπή κάθε σχεδιασμού που απεργάζεται την ακατανόητη συρρίκνωση τους.

Οι παρεμβάσεις της τελευταίας πενταετίας δεν μας επιτρέπουν απλά να συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο ως ισότιμοι εταίροι, αλλά και να επικαλούμαστε πλέον αβίαστα ότι η ΔΕΥΑ Καβάλας είναι ένα από τα κορυφαία παραδείγματα σωστής λειτουργίας σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα στη χώρα μας.

Τα περίπου 110 εκ. ευρώ που αξιοποιήσαμε για να βελτιώσουμε την εικόνα της ΔΕΥΑΚ, εκμεταλλευόμενοι τους διαθέσιμους πόρους όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι και η βάση πάνω στην οποία θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στο 1ο Ελληνικό Φόρουμ για το Νερό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 19 Απριλίου.

Ο Δήμος Καβάλας έχει λόγο για το μέλλον στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και μπορεί να πείσει κάθε καλόπιστο συνομιλητή πως η λύση για τον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων δημοτικών φορέων, δεν συνάδει με τα πρόχειρα σενάρια της τρέχουσας περιόδου.

Η ΔΕΥΑ Καβάλας είναι μία από τις καλύτερες ΔΕΥΑ, άσχετα αν κάποιοι στην περιοχή μας προσπαθούν να υποβαθμίσουν το έργο της, λέγοντας ανοησίες”.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΚ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΟΝΗΣ: “Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ, τον κ. Λογκάρη και την κ. Σαμσούνογλου, διότι κόπιασαν για να φτάσουμε στην υπογραφή αυτού του πολύ σημαντικού έργου.

Με την κατασκευή του νέου αγωγού στο Παληό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής, όσο κι αν αναπτυχθεί τα επόμενα 50 χρόνια.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα όσα προηγήθηκαν, από το Λεύκη μέχρι τη Λυδία και από το Παληό μέχρι το Λυκόστομο, περνάνε τη ΔΕΥΑΚ σε μια άλλη εποχή.

Η ΔΕΥΑ Καβάλας, λόγω των ενεργειακών αναβαθμίσεων και της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες οικονομικά σε όλη τη χώρα.

Η συνολική της εικόνα εκπέμπει και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να εφαρμόσουν διάφορα σχέδια συγχώνευσης.

Ήμασταν και είμαστε κάθετα αντίθετοι. Η ΔΕΥΑΚ, όχι μόνο λειτουργεί πολύ καλά, αλλά μπορεί με την επάρκεια και την εμπειρία της να βοηθήσει και όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες”.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΑΛΕΞΗΣ ΓΟΥΛΑΣ: “Αυτό το έργο ήταν μια απαίτηση των κατοίκων του Παληού εδώ και δεκαετίες.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και να ζητήσω από τον ανάδοχο το έργο να γίνει γρήγορα και με τη μικρότερη δυνατή όχληση για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του Παληού τους καλοκαιρινούς μήνες”.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ “ALMO”: “Είναι ένα έργο τεχνικά δύσκολο, γιατί θα γίνει σε μία βραχώδη περιοχή, αλλά και σ’ ένα σημείο με πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση. Ωστόσο, δεσμευόμαστε ότι όλα θα γίνουν με προσοχή, και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να παραδώσουμε ένα δίκτυο ύδρευσης στους κατοίκους και τους τουρίστες του Παληού”.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΥΑΚ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΓΚΑΡΗΣ: “Η αναγκαιότητα κατασκευής αυτού του έργου φάνηκε μετά τη λειτουργία του συστήματος τηλεελέγχου που εγκαταστάθηκε στον οικισμό του Παληού πριν από λίγο καιρό.

Το σύστημα μάς έδειξε ότι τις ώρες αιχμής το υπάρχον δίκτυο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σε λίγους μήνες, μετά την κατασκευή του νέου δικτύου, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας τέτοιος κίνδυνος”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: Η φροντίδα των παιδιών μας στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι “προσωρινό πρόγραμμα”

Μάκης-Παπαδόπουλος:-Η-φροντίδα-των-παιδιών-μας-στους-παιδικούς-σταθμούς-δεν-είναι-“προσωρινό-πρόγραμμα”

Ως παράταξη, λαμβάνουμε ξεκάθαρη θέση ΥΠΕΡ των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς και στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Καβάλας έναντι των ρυθμίσεων που προωθεί η Πολιτεία.

Ο κρατικός σχεδιασμός, αντί να δώσει οριστική και σταθερή λύση στη στελέχωση των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, επιλέγει να ενισχύσει τον “προσωρινό χαρακτήρα” των δομών αυτών, προκαλώντας ανασφάλεια, υποβάθμιση υπηρεσιών και κοινωνική ανισορροπία.

Οι παιδικοί σταθμοί όμως δεν είναι ένα ακόμη “προσωρινό πρόγραμμα”. Είναι βασική κοινωνική υπηρεσία για τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι ανάγκες των παιδιών απαιτούν σταθερότητα, ποιότητα και ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ δεν καλύπτουν απλώς θέσεις εργασίας. Προσφέρουν φροντίδα, εκπαίδευση και ασφάλεια στα παιδιά και εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους γονείς.

Ποιες είναι οι αρνητικές προβλέψεις του νέου σχεδιασμού:

– αποδυναμώνεται η εντοπιότητα στην επιλογή των εργαζόμενων και απορρυθμίζεται το πλαίσιο της εργασιακών σχέσεων, οδηγώντας σε μείωση του προσωπικού και του αριθμού των δομών, αλλά και στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν.

– μειώνεται η διάρκεια των συμβάσεων του προσωπικού, απειλώντας την ορθή και αδιατάρακτη λειτουργία των ίδιων των δομών μέσα στο παιδαγωγικό έτος.

– αυξάνονται η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των δομών αυτών.

– αυξάνεται η αβεβαιότητα στη χρηματοδότηση των δομών τόσο από την Πολιτεία (μέσω voucher) όσο και από τους Δήμους.

Για εμάς, το θέμα δεν είναι συντεχνιακό. Είναι κοινωνικό, δημογραφικό και αναπτυξιακό. Η χώρα μας βιώνει ήδη μία τριπλή κρίση: δημογραφική κρίση, στεγαστική κρίση και κρίση αποδυνάμωσης υπηρεσιών. Δεν βρίσκουν εύκολα κατοικία ούτε εκπαιδευτικοί ούτε γιατροί ούτε άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που μετακινούνται για να υπηρετήσουν σε άλλη περιοχή. Όταν δεν εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση, υπονομεύεται η ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Όποια κοινωνία στηρίζει τα παιδιά, τις οικογένειες και τους ανθρώπους της εργασίας έχει μέλλον. Όποια αδιαφορεί, συρρικνώνεται.

Στεκόμαστε λοιπόν καθαρά στο πλευρό των εργαζομένων και ζητούμε άμεσα:

Α. Σε τοπικό επίπεδο:

1. Διασφάλιση της πλήρους λειτουργίας όλων των δομών οικογενειακής και κοινωνικής φροντίδας και στήριξης του Δήμου μας.

2. Δημοτικό σχέδιο στέγασης για επαγγέλματα εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας. Καταγραφή άδειων δημοτικών ή κρατικών κτιρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν κοινωνικά.

3. Ειδικά κίνητρα για προσέλκυση νέων οικογενειών και εργαζόμενων γονέων στον τόπο μας.

Β. Σε κεντρικό επίπεδο:

1. Άμεση αλλαγή του άδικου νομοθετικού πλαισίου που αποσταθεροποιεί τις δομές προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης – Δυνατότητα στους Δήμους να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για τις δομές κοινωνικής και οικογενειακής φροντίδας.

2. Σταθερή και πολυετή κρατική χρηματοδότηση για το προσωπικό και τις λειτουργικές δαπάνες σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.

3. Εθνικό πρόγραμμα στέγασης εκπαιδευτικών, γιατρών και γενικά δημόσιων λειτουργών.

4. Κίνητρα παραμονής εργαζόμενων σε μικρές τοπικές κοινωνίες που πιέζονται δημογραφικά.

5. Δημιουργία Ταμείου Οικογενειακής Συνοχής για στήριξη των υπηρεσιών που απευθύνονται στις νέες οικογένειες.

Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να μπει μπροστά και να αντιδράσει δυναμικά για την αποτροπή των αλλαγών αυτών. Δεν πρέπει να περιοριστεί σε γενικόλογες “διακηρύξεις προθέσεων”.

Όπως επίσης, ο Δήμος μας οφείλει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο, για να γίνει φιλικός στις νέες οικογένειες, στους νέους εργαζόμενους και στους επιστήμονες που θέλουμε να έρθουν και να μείνουν εδώ. Αυτό ξεκινά από τη στέγαση, αλλά και από ισχυρές δομές φροντίδας και εκπαίδευσης, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ/ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

«Σύγχρονος» Δήμος ή Δήμος χαμηλής αισθητικής και εξυπηρέτησης ρουσφετιών;

«Σύγχρονος»-Δήμος-ή-Δήμος-χαμηλής-αισθητικής-και-εξυπηρέτησης-ρουσφετιών;

Τελευταία Θέματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

«Σύγχρονος» Δήμος ή Δήμος χαμηλής αισθητικής και εξυπηρέτησης ρουσφετιών;

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας» Μάκης Παπαδοπουλος σε ανάρτησή του στο fb σχολιάζει:

Ο Δήμαρχος Καβάλας είχε διαφωνήσει για λόγους… αισθητικής με την τοποθέτηση της πιάτσας ΤΑΧΙ μπροστά από την ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη.

Ότι δηλαδή τα ΤΑΧΙ θα έκρυβαν τη… θέα προς τη νέα Πλατεία Καπνεργάτη και έπρεπε το σημείο εκείνο να είναι ελεύθερο από οχήματα και καθαρό.

Τώρα, κύριε Δήμαρχε, που αφήνετε να παρκάρουν εκεί αυτοκίνητα και έχετε βάλει και τους κάδους απορριμμάτων “φάτσα-φόρα”, δε σας ενοχλεί;

Τη βλέπετε την ΑΣΧΗΜΙΑ που εσείς δημιουργήσατε;

Μήπως τώρα τα αφήνετε τα αυτοκίνητα και τους κάδους εκεί για λόγους… εξυπηρέτησης ρουσφετιών και ψηφοθηρίας;

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα η αγορά της Καβάλας το Πάσχα

Δεν-αποτέλεσε-εξαίρεση-στον-κανόνα-η-αγορά-της-Καβάλας-το-Πάσχα

Γιάννης Κελγιώργης: Η κατάσταση είναι παντού η ίδια / Εκτός από την ακρίβεια έχουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που επέφεραν μία αβεβαιότητα / Επιτακτική η ανάγκη των δώρων σε Δημόσιο και συντάξεις

Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, με την πόλη μας να μην αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τους μειωμένους τζίρους που καταγράφηκαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ο οποίος τόνισε ότι οι ελπίδες για τόνωση της αγοράς στρέφονται πλέον στην τουριστική περίοδο, καθώς αυτή που ακολουθεί μετά το Πάσχα παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως μεταβατική.

Η κατάσταση είναι παντού η ίδια

”Δεν θα μπορούσε η Καβάλα να αποτελέσει εξαίρεση απ’ αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Έχω συνομιλήσει με πολλούς προέδρους Εμπορικών Συλλόγων μεγάλων πόλεων αλλά και μικρότερων ανά την επικράτεια και η κατάσταση είναι παντού η ίδια. Εκτός από την ακρίβεια που μαστίζει το πορτοφόλι του καταναλωτή, έχουμε εδώ και ενάμιση μήνα περίπου και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που κι εκείνες επέφεραν μία αβεβαιότητα, αυξήσεις στα καύσιμα, με ό,τι επακόλουθο έχει αυτό στην επιβάρυνση της ήδη ακριβής καθημερινότητάς μας. Πάνω που τέλειωσαν οι βροχές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και χαρήκαμε με το ότι βελτιώνεται λίγο ο καιρός επιστρέψαμε στο να έχουμε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή”, ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Το 50% των διαθέσιμων χρημάτων πήγε στο πασχαλινό τραπέζι – Μόλις το 15% για ένδυση και υπόδηση

”Είμαστε πιο κάτω από πέρυσι όσον αφορά την πασχαλινή περίοδο, φυσικά ανάλογα με το είδος, κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο. Υπήρχαν προτεραιότητες των καταναλωτών με το πασχαλινό τραπέζι στην κορυφή, καθώς πήρε το 50% της κατανάλωσης από τα διαθέσιμα χρήματα. Από ‘κει και πέρα ό,τι έχει σχέση με τα βαφτιστικά και εκείνα κινήθηκαν επαρκώς και περίπου το 15% της κατανάλωσης ήταν στην ένδυση, στην υπόδηση και στους άλλους τομείς. Το ζήτημα είναι ότι δεν βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες, αφού το Πάσχα ήταν κρύο, ήταν νωρίς και δεν σκέφτηκε ο κόσμος να κάνει το βήμα να ψωνίσει σε τέτοια ένταση όπως θα θέλαμε εμείς για πιο ανοιξιάτικα σε θέμα ρουχισμού”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γιάννης Κελγιώργης.

Επιτακτική η ανάγκη των δώρων σε Δημόσιο και συντάξεις

Αναφορικά τέλος με την επόμενη μέρα μετά την πασχαλινή περίοδο, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. υπογράμμισε: ”Είμαστε πλέον σε μια μεταβατική περίοδο. Μετά το Πάσχα πάντα αυτό συμβαίνει και αναμένουμε την έλευση του τουριστικού ρεύματος που κι αυτό αφήνει το αποτύπωμά του το καλοκαίρι. Αυτοί που βρέθηκαν στην πόλη μας την πασχαλινή περίοδο σίγουρα κάτι άφησαν, περιορισμένα βέβαια σε σχέση με άλλες χρονιές. Υπήρχε μία κίνηση εντονότερη από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που ήταν απόρροια της πληρωμής των δώρων. Γι’ αυτό λέμε ξανά και ξανά ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και στις συντάξεις, γιατί είναι μία ανάσα για την αγορά, για όλους μας, όπως και για τα νοικοκυριά. Έτσι δεν βγαίνει, πρέπει να επανέλθουν αυτά τα δύο στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα