Connect with us

Καβάλα

Ο Δήμος Καβάλας απειλεί με πρόστιμα για τα μέτρα πυροπροστασίας

Ο-Δήμος-Καβάλας-απειλεί-με-πρόστιμα-για-τα-μέτρα-πυροπροστασίας

Μέχρι 10 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας!!!

Από τον δήμο Καβάλας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 01/05/2024 έως 31/10/2024, καλούμε όλους του πολίτες, συμμορφούμενοι προς τις κείμενες νομικές διατάξεις να προχωρήσουν σε λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας αναφορικά με τις ιδιοκτησίες τους:

Πυροπροστασία Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Σε εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» του Υ.Π.ΕΝ (ΦΕΚ 3475/Β`-24.5.2023) και της σχετική ερμηνευτικής εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/ 28909/848/2024, για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών ισχύουν τα εξής:

Είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 10.05.2024.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 10.06.2024 να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επισημαίνεται ότι:

Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του Κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των προαναφερόμενων περιπτώσεων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο έτους 2024. Αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από 31.03.2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31.03.2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

Οι πολίτες δύναται να εκτιμήσουν (προσεγγιστικά) εάν το ακίνητο τους εμπίπτει στη εν λόγω κατηγορία ακινήτων, ανατρέχοντας στους χάρτες που βρίσκονται στο σύνδεσμο: https://kavala.gov.gr/…/pyroprostasia-idioktisies… .

Πυροπροστασία οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων

Σε εφαρμογή της υπ’αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 2549/Β’-19.04.23), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού τους. Ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων οφείλει να πραγματοποιείται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, και η συντήρηση αυτού διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου, καταλογίζεται αντίστοιχα στους υπόχρεους: α. πρόστιμο, β. τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Τι αφορά το πρόγραμμα «Παράγουμε στην Ελλάδα»

Τι-αφορά-το-πρόγραμμα-«Παράγουμε-στην-Ελλάδα»

Θα το παρουσιάσουν τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας

Το πρόγραμμα «Παράγουμε στην Ελλάδα», θα παρουσιάσουν από κοινού τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του Επιμελητηρίου Δράμας.
”Πρόκειται για μία νέα δράση του ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση σε αυτό το πρόγραμμα είναι μέχρι το 55%. Αφορά μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, για ψηφιακή αναβάθμιση και για εξωστρέφεια”, ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάκης Καφετζής.

Στις 200.000 ευρώ ανέρχεται η μέγιστη χρηματοδότηση

”Οι αιτήσεις γι’ αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου 2026 με επιλέξιμες δαπάνες από 100.000 έως 400.000 ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδότηση γι’ αυτές τις επιχειρήσεις φτάνει τις 200.000 ευρώ. Οι επιλέξιμες δαπάνες του εν λόγω προγράμματος αφορούν την αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, λογισμικό, ιστοσελίδες και e-shop, δαπάνες διαφήμισης, πιστοποίηση προϊόντων και πρόσληψη νέου προσωπικού. Από το ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ για Αττική και Νότιο Αιγαίο η προϋπολογίσιμη δαπάνη είναι στα 11 εκατομμύρια ευρώ, ένω στις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 39 εκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Καφετζής.

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων

”Πολλοί αναρωτιούνται τι κάνει ένα Επιμελητήριο. Ο ρόλος μας είναι να λειτουργούμε ως γέφυρα μεταξύ των επιχειρήσεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων. Παρέχουμε υποστήριξη και ενημέρωση στα μέλη μας. Γι’ αυτό και στηρίζουμε ενεργά τη συγκεκριμένη δράση και καλούμε το κοινό και τις επιχειρήσεις να παρακολουθήσουν αυτήν την εκδήλωση και να ενημερωθούν όσο καλύτερα γίνεται”, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί το εφεδρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ

Εδώ-και-χρόνια-δεν-λειτουργεί-το-εφεδρικό-αντλιοστάσιο-της-ΔΕΥΑΚ

Δεν ανησυχεί ο Απόστολος Χρόνης, θα το φτιάξει… εν καιρώ

«Το εφεδρικό αντλιοστάσιο που υπάρχει απέναντι ακριβώς από το κεντρικό στα Αμισιανά, είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όλος ο εξοπλισμός του ΔΕΔΔΗΕ, οι μετασχηματιστές και τα καλώδια είχαν κλαπεί και γι’ αυτό δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια».
Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, αναφορικά με το τι ισχύει τελικά για το εφεδρικό αντλιοστάσιο στα Αμισιανά.

Δεν ήταν το πρόβλημα το εφεδρικό, αλλά το κεντρικό αντλιοστάσιο, το οποίο όμως ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί άψογα

”Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν όμως το εφεδρικό αντλιοστάσιο, γιατί αυτό ουσιαστικά θα το χρειαστούμε σε περιόδους λειψυδρίας. Το πρόβλημα ήταν το κεντρικό αντλιοστάσιο που είχε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό άνω των 50 ετών, ήταν από το 1970. Το κεντρικό αντλιοστάσιο λοιπόν ανακατασκευάστηκε ριζικά, μπήκαν καινούργιοι ηλεκτρολογικοί πίνακες, νέα αντλητικά συγκροτήματα κι είναι έτοιμο για να αντέξει τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι όλα ολοκαίνουργια και θα λειτουργούν άψογα για τα επόμενα χρόνια. Ζητήματα λειψυδρίας δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, ούτε είχαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια που ήταν από τις δύσκολες χρονιές, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε πρόβλημα στην πηγή που μας υδροδοτεί και λειτουργούμε κανονικά”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

150.000€ απαιτούνται για να επαναλειτουργήσει το εφεδρικό αντλιοστάσιο

”Σε ό,τι αφορά το εφεδρικό αντλιοστάσιο απαιτούνται περίπου 150.000€ για να μπορέσουν να γίνουν από την αρχή εργασίες, να τοποθετηθεί ο νέος εξοπλισμός και να είναι λειτουργικό. Έχουμε ζητήσει ήδη από το υπουργείο Εσωτερικών αυτό το ποσό με ένα πρόγραμμα που βγήκε από πέρυσι σχετικά με τη λειψυδρία στη χώρα και περιμένουμε να αξιολογηθεί η πρόταση την οποία έχουμε κάνει, για να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματα αυτά και να το έχουμε να υπάρχει σε περίπτωση λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει δηλαδή το παραμικρό πρόβλημα, κανένας κίνδυνος απολύτως. Νερό έχουμε σε επάρκεια και όλα είναι εξαιρετικά”, συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Χρόνης.

Ξεκίνησε το έργο της υδροδότησης από της πηγές Βοϊράνης

Τέλος, αναφορικά με το μεγάλο έργο ύδρευσης από τις πηγές της Βοϊράνης, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σημείωσε: ”Έχουν ξεκινήσει οι εργολάβοι και δουλεύουν για τη μεταφορά του νερού από Αμυγδαλεώνα προς Ζυγό και από Αμυγδαλώνα προς Πολύστυλο. Θέλουμε να τελειώσουμε από τον κάμπο γιατί θα υπάρχει όχληση όταν αρχίζουν τα ποτίσματά τους και μόλις τελειώσουμε θα υποχωρήσει και ο υδροφόρος ορίζοντας τους επόμενους μήνες, οπότε θα μπορέσουν να πάνε και στον κεντρικό αγωγό πλέον να στήσουν τα αντιλιοστάσια εκεί για να σκάψουν, καθώς θα πάμε σε βάθος 8 μέτρων, καθώς εκεί ο υδροφόρος είναι πολύ ψηλά και δεν μπορούν να δουλέψουν αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία μεγάλη διαδικασία, αλλά τα έχουμε δρομολογήσει και τα έχουμε οργανώσει έτσι ώστε να μη μένουν από δουλειά οι εργολάβοι και να μπορέσουμε επιτέλους ένα έργο να γίνει και στην ώρα του και να ολοκληρωθεί όπως έχουμε πει στα δύο χρόνια”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Π. Μαμτσαδέλης: Τα έργα στην Καλαμίτσα θα προχωρήσουν παρά τις καταγγελίες

Π.-Μαμτσαδέλης:-Τα-έργα-στην-Καλαμίτσα-θα-προχωρήσουν-παρά-τις-καταγγελίες

Για την καταγγελία σχετικά με τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τη διευθέτηση της άμμου στην ακτή της Καλαμίτσας, θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (27/4), μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.
”Πράγματι απ’ ό,τι έμαθα έγινε μία καταγγελία για το κατά πόσο αυτές οι εργασίες είναι παράνομες ή νόμιμες, χωρίς βέβαια κανένα αποτέλεσμα. Πήγε η αστυνομία, έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι όλα γίνονται καλά και σωστά”, τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο, είναι γράμμα κενό και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα όπως αποδείχθηκε

”Ούτως ή άλλως οι παρεμβάσεις που κάνουμε αφορούν την άμμο, δεν αφορούν κάποιο κτίσμα ή εργασία που να απαιτεί οικοδομική άδεια. Δεν θέλω να πω πάρα πολλά πάνω σε αυτό. Όλοι μας στον δήμο προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Κανένας δεν θέλει να κάνει κάτι που να είναι παράνομο ή κάτι που θα ζημιώσει τα συμφέροντα του δήμου και φυσικά των πολιτών και την περιουσία οποιουδήποτε τρίτου. Καλό είναι αυτά να μη γίνονται, δεν οδηγούν πουθενά, είναι απολύτως καταδικαστέα. Αν θιγόταν η περιουσία κάποιου θα το καταλάβαινα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως που δεν γίνεται κάτι τέτοιο, οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο, είναι γράμμα κενό και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα όπως αποδείχθηκε και στην πράξη”, πρόσθεσε ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

Φέτος δεν θα είναι η ακτή στην κατάσταση που θέλουμε αλλά θα είναι σίγουρα καλύτερη από πέρυσι

”Παρά τις καταγγελίες ο δήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση των έργων. Φέτος δεν θα είναι η ακτή στην κατάσταση που θέλουμε αλλά θα είναι σίγουρα καλύτερη από πέρυσι. Και σε κάθε περίπτωση θα μπει μπροστά ο σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, να χαίρονται την παραλία αυτή οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι τουρίστες και να είναι έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε. Είμαστε στην πηγή και ελπίζω ότι θα πιούμε και νερό. Η διευθέτηση της άμμου θα είναι έτοιμη θέλω να πιστεύω μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου. Θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις νόμιμα όπου είναι αναγκαίο. Το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσουν οι εργασίες και στο υπόλοιπο 40% της ακτής. Η ΕΤΑΔ προσπαθεί να βρει μια άκρη με τους επαγγελματίες. Ελπίζω κι εύχομαι να προχωρήσει η ΕΤΑΔ στο δικό της κομμάτι και συνολικά η ακτή να είναι σε μια καλύτερη κατάσταση”, τόνισε καταληκτικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα