Connect with us

Καβάλα

Ο Δήμος Καβάλας απειλεί με πρόστιμα για τα μέτρα πυροπροστασίας

Ο-Δήμος-Καβάλας-απειλεί-με-πρόστιμα-για-τα-μέτρα-πυροπροστασίας

Μέχρι 10 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας!!!

Από τον δήμο Καβάλας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 01/05/2024 έως 31/10/2024, καλούμε όλους του πολίτες, συμμορφούμενοι προς τις κείμενες νομικές διατάξεις να προχωρήσουν σε λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας αναφορικά με τις ιδιοκτησίες τους:

Πυροπροστασία Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Σε εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» του Υ.Π.ΕΝ (ΦΕΚ 3475/Β`-24.5.2023) και της σχετική ερμηνευτικής εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/ 28909/848/2024, για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών ισχύουν τα εξής:

Είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 10.05.2024.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 10.06.2024 να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επισημαίνεται ότι:

Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του Κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των προαναφερόμενων περιπτώσεων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο έτους 2024. Αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από 31.03.2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31.03.2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

Οι πολίτες δύναται να εκτιμήσουν (προσεγγιστικά) εάν το ακίνητο τους εμπίπτει στη εν λόγω κατηγορία ακινήτων, ανατρέχοντας στους χάρτες που βρίσκονται στο σύνδεσμο: https://kavala.gov.gr/…/pyroprostasia-idioktisies… .

Πυροπροστασία οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων

Σε εφαρμογή της υπ’αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 2549/Β’-19.04.23), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού τους. Ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων οφείλει να πραγματοποιείται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, και η συντήρηση αυτού διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου, καταλογίζεται αντίστοιχα στους υπόχρεους: α. πρόστιμο, β. τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Ημέρα Κάστανου και Γιορτή Τσίπουρου στον δήμο Παγγαίου

Ημέρα-Κάστανου-και-Γιορτή-Τσίπουρου-στον-δήμο-Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Ετοιμάζονται εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες / Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν θεσμό για τον δήμο μας / Προχωρά η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών για τα γήπεδα

Για δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις προετοιμάζεται ο δήμος Παγγαίου. Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με την Ημέρα Κάστανου, ενώ ακολουθεί η Γιορτή Τσίπουρου την Κυριακή 1 Νοεμβρίου.

«Έφτασε η εποχή που κάθε χρόνο τέτοια περίοδο διοργανώνουμε αυτές τις δύο πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις για τον δήμο μας», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης.

Ετοιμάζονται εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη και από τις Σέρρες – Παραδοσιακή μουσική και χοροί, δωρεάν κάστανα, ψητές σαρδέλες και τσίπουρο

«Η μία έχει να κάνει με την Ημέρα Κάστανου, στο υπέροχο καστανοδάσος του Παλαιοχωρίου και είναι πρόγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί και η δεύτερη είναι την επόμενη εβδομάδα την 1η Νοεμβρίου με τη Γιορτή Τσίπουρου που κι αυτή έρχεται από παλιά κι έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια  στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου. Και για τις δυο εκδηλώσεις περιμένουμε πάρα πολύ κόσμο, βέβαια Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Οι προγνώσεις δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι πολύ καλός. Ήδη από μηνύματα που λαμβάνουμε, αλλά και από επαφές που έχουμε από ταξιδιωτικά γραφεία, ετοιμάζονται εκδρομές και από τη Θεσσαλονίκη και από τις Σέρρες. Εντάσουν στα εκδρομικά τους προγράμματά μεγάλα τουριστικά πρακτορεία και την περιοχή μας και εφόσον ο καιρός θα είναι καλός και το καστανοδάσος του Παλαιοχωρίου και ο παραλιακός δρόμος της Νέας Περάμου θα γεμίσουν από κόσμο, μουσική και γεύσεις. Θα προσφέρονται δωρεάν κάστανα σε κάθε μορφή, ενώ στην Νέα Πέραμο ψητή σαρδέλα, τουρσί και άφθονο τσίπουρο με παραδοσιακή μουσική», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Μποσμπότης.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν θεσμό για τον δήμο μας, καθώς μας έρχονται από πολύ παλιά

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του δήμου Παγγαίου, «οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν θεσμό για τον δήμο μας, καθώς μας έρχονται από πολύ παλιά, ο μεν από τον πρώην δήμο Παγγαίου, ο δεύτερος από τον πρώην δήμο Ελευθερών. Να πούμε ότι το 2016 στα πρώτα χρόνια που είχαμε αναλάβει τη διοίκηση, η Γιορτή Τσίπουρου είχε βραβευτεί ως η καλύτερη γιορτή προώθησης τοπικού προϊόντος και θυμάμαι είχαμε παραλάβει πανελλήνιο βραβείο, σε μία μεγάλη εκδήλωση για αντίστοιχες βραβεύσεις στο Γάζωρο Σερρών που αφορούσε όλη την Ελλάδα».

Προχωρά η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών, στις οποίες θα αποτυπώνονται ρητά οι διαστάσεις κάθε γηπέδου και η προβλεπόμενη ζώνη ασφαλείας

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μποσμπότης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με τα ποδοσφαιρικά γήπεδα επισημαίνοντας: «Αρχικά προχωρήσαμε άμεσα στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας 11 γηπέδων, προκειμένου να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές ασφαλείας. Οι υπηρεσίες μας προχώρησαν στην αποτύπωση όλων των γηπέδων, στη νέα χάραξη των αγωνιστικών χώρων, με πρόβλεψη ζώνης ασφαλείας 5 μέτρων περιμετρικά και όπου απαιτείται, στη μετακίνηση των δοκαριών. Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών, στις οποίες θα αποτυπώνονται ρητά οι διαστάσεις κάθε γηπέδου και η προβλεπόμενη ζώνη ασφαλείας. Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του δήμου μας για την άμεση κινητοποίηση, όπως και τα ποδοσφαιρικά σωματεία για την άριστη συνεργασία. Η ασφάλεια των αθλητών μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας, είναι ευθύνη όλων μας».

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

Καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Παγγαίου επισήμανε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις χριστουγεννιάτικές εκδηλώσεις, τονίζοντας σχετικά: «Πλέον το επόμενο χρονικό διάστημα δίνουμε βάση στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Παγγαίου και ακολουθεί ο Φεβρουάριος με τις αποκριάτικες. Υπάρχει μία συνεχής ροή και βασικά εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας εκεί που υπάρχει πιο πολύ ανάγκη. Τελειώνουμε με όλα και πέφτουμε με τα μούτρα όπως λέμε στον σχεδιασμό των Χριστουγέννων». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Άγγελος Βλάχος: Στην τρέχουσα φάση κανένας πολίτης δεν μπορεί να δει το master plan

Άγγελος-Βλάχος:-Στην-τρέχουσα-φάση-κανένας-πολίτης-δεν-μπορεί-να-δει-το-master-plan

«Δεν το έχουμε υποβάλει εμείς, συνεπώς δεν έχουμε δικαίωμα να το δώσουμε»

Απάντησεις στον σύλλογο «Μονόπετρο» σχετικά με το θέμα του master plan, έδωσε με δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε, Άγγελος Βλάχος.

«Το master plan είναι ένας καταστατικός χάρτης, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου σχεδιασμού και εγκρίνεται από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για να γίνει νόμος του κράτους», ανέφερε αρχικά ο κ. Βλάχος. 

Στην τρέχουσα φάση δεν έχει κανένας πολίτης τη δυνατότητα να δει τον συγκεκριμένο καταστατικό χάρτη

«Όλα αυτά έχουν διαδικασίες και φάσεις. Υπάρχει όντως ένα αίτημα του νεοσύστατου συλλόγου «Μονόπετρο» και πράγματι οι άνθρωποι επανειλημμένα έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απ’ ό,τι ανταλαμβάνομαι, το σχετικό master plan. Πλην όμως εμείς απαντήσαμε, ενώ στην αρχή δεν θέλαμε γιατί είναι τζάμπα το μελάνι, ότι αυτό θα γίνει στη φάση που προβλέπεται. Στην τρέχουσα φάση δεν έχει κανένας πολίτης τη δυνατότητα να δει τον συγκεκριμένο καταστατικό χάρτη, τον οποίο έχει υποβάλει ο μέτοχος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπερταμείο. Δεν το έχουμε υποβάλει εμείς, συνεπώς δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε εμείς κάτι που δεν το σχεδιάσαμε εμείς», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

Έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι φυσικά και το master plan θα δοθεί όταν προβλέπεται

«Ασφαλώς σε συνθήκες διαφάνειας θα καταστήσουμε σαφές το περιεχόμενο του master plan, στην προβλεπόμενη κατά την νομοθεσία φάση. Δεν είναι η στιγμή, δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή για να φτάσουμε στη διαβούλευση. Στη διαβούλευση, όχι μόνο ο σύλλογος και τα μέλη του, αλλά και κάθε πολίτης της Καβάλας θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Το έγγραφο αυτό το έχουμε κοινοποιήσει σ’ ένα μεγάλο αριθμό αποδεκτών, επομένως έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι φυσικά και το master plan θα δοθεί όταν προβλέπεται», σημείωσε ακόμη στην απάντησή του ο Άγγελος Βλάχος.

Η λογοδοσία για εμάς είναι προτεραιότητα

«Δεν μπορούμε να παρανομήσουμε, δεν θέλει κανείς να είναι παράνομος ή παράτυπος. Επιμένω όμως προς αποφυγήν παρερμηνειών ότι η λογοδοσία για εμάς είναι προτεραιότητα. Στις συνθήκες που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει. Εξάλλου δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να προτρέχει κανένας. Όπως ξέρουμε αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι υπό εξέταση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ούτε εμείς έχουμε κάποια απάντηση θετική ή αρνητική», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: Η «απολογία» του Δημάρχου ενισχύει την δυσπιστία των δημοτών

Μάκης-Παπαδόπουλος:-Η-«απολογία»-του-Δημάρχου-ενισχύει-την-δυσπιστία-των-δημοτών

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ο Τόπος της Ζωής μας» Μάκης Παπαδόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

Όταν αισθάνεται ένας Δήμαρχος την ανάγκη να απολογηθεί στους δημότες του ότι από τα έργα του Δήμου του “δεν τρώει λεφτά”, το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύσει την επιφυλακτικότητα και την δυσπιστία των δημοτών του, δυστυχώς.

Ειδικά όταν η αξιοπιστία του “έχει πιάσει πάτο”.

Η παρουσίαση του προϋπολογισμού ενός δημοτικού έργου δεν αποδεικνύει τίποτα. Αυτό το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχουν έργα οι τιμές των οποίων καθορίζονται από κεντρικές αποφάσεις, αλλά υπάρχουν και έργα που καθορίζονται από τιμές… “αγοράς”… Όπως τα “έξυπνα” υδρόμετρα, για παράδειγμα….

Όπως και να ‘χει, “τα αλισβερίσια” παραμονεύουν, όταν πλέον είναι εγκεκριμένο ένα έργο και έχει αναλάβει ένας εργολάβος να το εκτελέσει. Τότε χρειάζεται χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και δημόσια ενημέρωση, ώστε να μη γεννιούνται ερωτηματικά και φήμες.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα