Connect with us

Πολιτισμός

«Το Σφαγείο του Έρωτα» του Παντελή Μπουκάλα από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

«Το-Σφαγείο-του-Έρωτα»-του-Παντελή-Μπουκάλα-από-το-ΔΗΠΕΘΕ-Καβάλας

Η πολύτροπη, έμπειρη γλώσσα του δημοτικού τραγουδιού, το οποίο δεν παύει, συν τοις άλλοις, να ψάλλει την κατά βάθος θυσιαστική πλευρά των ερώτων, αφορά άμεσα, δηλαδή καταλυτικά, τον καθηγητή, ποιητή, συγγραφέα, δημοσιογράφο και μελετητή του δημοτικού τραγουδιού Παντελή Μπουκάλα, στο «αίμα της αγάπης». Κι επειδή η τέχνη γεφυρώνει τις αποστάσεις και αποδίδει τα ζητήματα στη σωστή τους διάσταση, ανέβηκε στο «Αντιγόνη Βαλάκου» μια συνθέτη παράσταση που μιλά με μουσική και λόγια για βασανισμένους, αδικοχαμένους έρωτες, για θύματα και θύτες, με κύριο άξονα τη γυναίκα.

Από την παράφορη ζήλια του παρορμητικού μεθυσμένου Μενούση, στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» και άλλες 17 γυναίκες στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για την επίτευξη του στόχου στο γεφύρι της Άρτας, στον σκληρό πατέρα της «Αρετούσας» στον Ερωτόκριτο, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της κόψαν τα μαλλιά και από την προσφυγούλα που δηλητηρίασε η πεθερά, στην κόρη που αδικοσκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα, αλλά και από τα: «Τ’ Αρμένου γιός πινέθηκε», «Ο καύκος», «Ο Βαγγέλης/Η Αντρονίκη», «Ο Γιάννος και η Μαριγώ», «Μια κόρη ρόδα μάζευε», «Μια μάνα που ‘χε έναν γιό-πέρδικα», ως το «Ο Κωνσταντίνος», στο «Μοιρολόι», έναν μακρύ κατάλογο γυναικών που δολοφονήθηκαν αποτύπωσε θρηνώντας τες το δημοτικό τραγούδι, κατάλογος που φθάνει ως τις μέρες μας και μέσα από ρεμπέτικα, λαϊκά τραγούδια και μέσα από αγγλόφωνους στίχους ζηλιάρη, ερωτύλου ανδρός.

Η μουσική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, μας δίνει την αφορμή να στοχαστούμε για τα αρχέγονα ήθη που υποχρεώνουν τη γυναίκα να καταπνίγει και να θυσιάζει τις επιθυμίες της αλλά και την ίδια τη ζωή της στον βωμό του πατριαρχικού συστήματος. Ενός κοινωνικού συστήματος με στερεοτυπικούς ρόλους από τους οποίους το ασθενές, κυρίως, φύλο δεν μπορεί να ξεφύγει. Ενός κόσμου όπου η κοινωνία θέτει αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς, με συγκεκριμένο κώδικα «τιμής». Ενός κόσμου σκοτεινού και βίαιου, όπου η «αρετή» ισοδυναμεί με αδικία και θυσίες, η «ντροπή» ξεπλένεται με αίμα, ο άντρας πρέπει να διαφεντεύει και η γυναίκα να υπηρετεί.

Έμπνευση για τη φόρμα που ακολουθείται στην παράσταση είναι ο «παντόμιμος», η μεικτή δραματική φόρμα ( αφήγηση – χορός- τραγούδι) που γεννήθηκε μετά την παρακμή του αρχαίου ελληνικού δράματος, μακρινοί απόγονοι του οποίου θεωρούνται και οι παραλογές.

Η βία κατά των γυναικών με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες, που συνεχίζουν να μαστίζουν την κοινωνία μας ακόμα και σήμερα, προέρχονται από βαθιά ριζωμένες στην παράδοση και τη συνείδηση όλων μας προκαταλήψεις και στερεότυπα. Οι πρόσφατες αντιδράσεις της κοινωνίας στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, δείχνουν ότι ο διάλογος για τον σεξισμό, τον μισογυνισμό και τις διακρίσεις κάθε είδους, έχει ανοίξει κι έχει περάσει από τις ειδήσεις στις τέχνες και, εν προκειμένω, στη σκηνή.

Δημοτικά τραγούδια, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, δοξασίες, ήθη, έθιμα, χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για τα θεατρικά έργα του “Ρωμαίικου Συμβολισμού, όπως γνωρίζουμε οι μεγαλύτεροι.

Εδώ, στη σκηνή του «Αντιγόνη Βαλάκου», τα παραδοσιακά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας, διατηρώντας τις ντοπιολαλιές γεωγραφικών διαμερισμάτων

της χώρας αλλά και της Κύπρου, ανακατεύονται με παραμύθια και λαϊκά δρώμενα άλλων χωρών, όπως αυτό του Κυανοπώγωνα του Σαρλ Περώ ή του εκ Βουλγαρίας ανδρός και λειτουργούν ως ενωτικός ιστός που φέρνει τους ανθρώπους από το χθες στο σήμερα με οδηγό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής, παραδοσιακής, τραγουδιού, αφήγησης και όχι μόνο.

Μέσα στον πυρήνα της Νεοελληνικής Παράδοσης υπήρχαν πάντα τα σπέρματα των αρχαιοελληνικών μύθων, οι αξίες, η ψυχή, η ιστορική διαδρομή ενός λαού μέσα στο χρόνο. Σ’ αυτά μπολιάστηκαν και τα αλλοεθνή και γίνεται το ταξίδι μας ακόμα πιο ενδιαφέρον στις γειτονιές του κόσμου.

Γράφει στο δελτίο τύπου ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης: «Ξεκινώντας από τις αφηγήσεις της παράδοσης, ξεφυλλίζουμε δοκίμια του προηγούμενου αιώνα πάνω στις σχέσεις των φύλων, και φτιάχνουμε ένα soundtrack από ερωτικά τραγούδια σύγχρονα, γραμμένα από σημερινούς άντρες. Και εκεί όπου ο Μενούσης συναντά τον John Lennon, και σιγοτραγουδούν μαζί «I didn’t mean to hurt you, I’m just a jealous guy», επιχειρούμε να πιάσουμε το νήμα μιας ενιαίας αφήγησης, ενός τρόπου σκέψης που είναι ζωντανός στο εδώ και το τώρα».

Τα αρχετυπικά μοτίβα της θυσίας, του αποχωρισμού, της κακοποίησης, της βίας, της προσμονής, τοποθετούνται σε ένα άχρονο και άτοπο εικαστικό σκηνικό περιβάλλον (Ελένη Στρούλια), όπου διατηρείται η ένταση της ηλεκτρικής κιθάρας αφενός κι αφετέρου ο λυρισμός του δημοτικού τραγουδιού, με αναφορά στο αφηγηματικό στοιχείο των παραλογών, σε όλη την παράσταση.

Το δημοτικό τραγούδι σήμερα, που όπως είναι φυσικό δεν έχει θέση λειτουργική κι οργανική παρά μόνο «μουσειακή» στον σύγχρονο και αστικό κόσμο, περιβάλλεται με αγάπη που το βγάζει ο καλλιτέχνης ή ο συγγραφέας από την προθήκη του λαογραφικού μουσείου και, σαν γλωσσικό φυλαχτό πλέον, το φυλά στη μέσα τσέπη του «φράγκικου» σακακιού πάνω απ’ την καρδιά. Γεννήματα τούτης της αγάπης είναι τα πολλά βιβλία που έχουν εκδοθεί για το δημοτικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια. Το ένα έχει την αγάπη αυτή στον τίτλο του: «Το αίμα της αγάπης. Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση», του Παντελή Μπουκάλα, το οποίο αποτελεί και την κύρια έμπνευση της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στο Δημοτικό μας Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Πρόκειται για μια αξιόλογη δουλειά ενορχηστρωμένη από τον Θοδωρή Γκόνη, μοσχοβολιστή από τα ρόδα του ζωντανού ήχου που απλώνουν στη σκηνή και στην πλατεία του θέατρου οι εξαιρετικοί μουσικοί Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης, στεφανωμένη δε, από την ψυχή και την καρδιά των ηθοποιιών Άννας Καλαϊτζίδου, Μιχάλη Τιτόπουλου και Μαρίας Χάνου.

Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια, Ανδρέας Ανδρέου

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Σκηνικά: Ελένη Στρούλια

Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Ανδρέας Ανδρέου

Βοηθοί σκηνογράφοι: Σοφία Θεοδωράκη, Τζάνος Μάζης

Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Χάνου

Μουσικοί επί σκηνής: Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης

Παντελής Μπουκάλας «ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»

Πρεμιέρα: Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στις 21.00

Παραστάσεις Σάββατο και Κυριακή 3, 9&10, 16&17 Απριλίου 2022, στις 21.00

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 6€ μειωμένο

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Σπάνιο νόμισμα από την γη των Φιλίππων επέστρεψε στην Ελλάδα

Σπάνιο-νόμισμα-από-την-γη-των-Φιλίππων-επέστρεψε-στην-Ελλάδα

Ένα σπάνιο εύρημα ανεκτίμητης αξίας από την γη των Φιλίππων μαζί με άλλες επίσης ανεκτίμητες αρχαιότητες επιστράφηκαν στην Ελλάδα πριν δυο ημέρες σε ειδική εκδήλωση στο Ελληνικό προξενείο στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτείων παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

Τα αρχαία νομίσματα “Eid Mar”, που κόπηκαν το 42 π.Χ., αναφέρονται στη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. “Eid Mar” νομίσματα κόπηκαν για να πληρώσουν τα στρατεύματα του Βρούτου μετά την φυγή του από την Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Καίσαρα. Τα χρυσά νομίσματα του Eid Mar είναι εξαιρετικά σπάνια και αυτό είναι μόνο ένα από τα τρία γνωστά νομίσματα του τύπου του.

Matthew Bogdanos, Λίνα Μενδώνη

Το νόμισμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά τέχνης το 2016, όπου προσφέρθηκε προς πώληση στο Μόναχο χωρίς προέλευση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε λαθραία στο Λονδίνο, όπου πουλήθηκε σε έναν αγοραστή με έδρα τις ΗΠΑ. Κατασχέθηκε από το Γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους κατά τη διάρκεια μιας κοινής έρευνας με πολλές ξένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

“Ψυχή” του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων ήταν ο Βοηθός Εισαγγελέας του Μανχάταν και Διευθυντής της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων Matthew Bogdanos (Ματθαίος Μπογδάνος). Ο Ελληνοαμερικανός πρώην Πεζοναύτης έχει συνδέσει την ζωή του με την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο στα μέρη από όπου είχαν κλαπεί. Ο Ματθαίος Μπογδάνος μίλησε στην Ελληνόφωνη εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” στην τελετή επαναπατρισμού, σημειώνοντας ότι: “είναι τιμή που βρίσκομαι εδώ εκ μέρους του Εισαγγελέα για να επιστρέψω στην Ελλάδα την πατρίδα μου 29 εξαιρετικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, μαρτυρίες της κοινής, ζωντανής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μια μέρα η σημερινή που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε με τους εταίρους μας εδώ στο Homeland Security Investigations και στο εξωτερικό στην Ελλάδα”, είπε ο Μπογδάνος, προσθέτοντας ότι : “ως περήφανος Ελληνοαμερικανός νιώθω πάντα ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε στην Ελλάδα ανεκτίμητες αρχαιότητες. Νιώθω έντονα για κάθε χώρα, αλλά προφανώς ίσως λίγο πιο έντονα για την Ελλάδα”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Σ. Μποζούδης: Έστω και καθυστερημένα η Περιφέρεια ενισχύει το ΔΗΠΕΘΕ

Σ.-Μποζούδης:-Έστω-και-καθυστερημένα-η-Περιφέρεια-ενισχύει-το-ΔΗΠΕΘΕ

Για την χρηματοδότηση που θα λάβει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρός του, Σωκράτης Μποζούδης.

«Μετά από μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες, έγινε αντιληπτό από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ότι πρέπει να συμμετάσχει στην οικονομική συνδρομή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μποζούδης.

«Η συμβολή – συμμετοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., υπήρχε στα χαρτιά μόνο, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση…»

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, κάθε χρόνο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., μέσα από μια προγραμματική σύμβαση, ενισχύεται οικονομικά για τις δράσεις του από τον Δήμο Καβάλας και το υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που δεν συνέβαινε με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. που ήταν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

«Η συμβολή – συμμετοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., υπήρχε στα χαρτιά μόνο, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση. Ευχαριστούμε πολύ τον περιφερειάρχη, τον κ. Μέτιο, για το ότι έστω και καθυστερημένα βρέθηκε ο τρόπος να αποτελέσει μια αρχή για το μέλλον της συμμετοχής της Π.Α.Μ.Θ., γιατί το θέατρο πρέπει να έχει και μια περιφερειακή συνείδηση, που την είχαμε βέβαια, αλλά κινούμασταν μόνο με τα δικά μας μέσα και πολύ περιορισμένα», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

«Θα βοηθήσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας για τις δράσεις του και ενδεχόμενα να το ενισχύσει, ώστε κάποιες παραστάσεις να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση στην Περιφέρεια, χωρίς να σκεφτόμαστε τα έξοδα και τις μεγάλες δαπάνες…»

«Νομίζω ότι αυτή η οικονομική ενίσχυση θα βοηθήσει στο να υπάρξει και μια δυνατότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, να λειτουργήσει περιφερειακά και είναι σίγουρα μια πολύ καλή αρχή. Έγινε μια προσπάθεια μαζί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής βέβαια. Η οικονομική συνδρομή αφορά και τους δυο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό πλέον που έγινε αντιληπτό ότι και η Περιφέρεια πρέπει να ενισχύσει ένα θέατρο, το οποίο έχει μια αίγλη, που διοργανώνει το μοναδικό για τη Βόρεια Ελλάδα Φεστιβάλ Φιλίππων. Δεν ξέρω ακριβώς την κατανομή του ποσού, αλλά θα βοηθήσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας για τις δράσεις του και ενδεχόμενα να το ενισχύσει, ώστε κάποιες παραστάσεις να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση στην Περιφέρεια, χωρίς να σκεφτόμαστε τα έξοδα και τις μεγάλες δαπάνες. Η επιτυχία αυτή ήρθε και με τη συνδρομή του δημάρχου Καβάλας, με τη δική μου δουλειά κι έγινε αποδεκτό από τον περιφερειάρχη, τον κ. Μέτιο, που τον ευχαριστούμε πολύ, όπως επίσης και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη, που διαβίβασε το αίτημά μας και το στήριξε. Στην τελευταία συνάντηση στην Κομοτηνή ευοδώθηκε η προσπάθεια. Είναι μια καλή αρχή τουλάχιστον για φέτος κι ελπίζουμε από εδώ και μετά να υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη συνδρομή για να μπορέσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να ανοίξει περισσότερο τα φτερά του», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Μποζούδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Οι Εύζωνες στο μετρό του Συντάγματος, σε μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας!

Οι-Εύζωνες-στο-μετρό-του-Συντάγματος,-σε-μια-ιδιαίτερη-έκθεση-φωτογραφίας!

Ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα περιμένει το κοινό από 1 έως 31 Μαρτίου 2023 στον κεντρικό σταθμό του Συντάγματος. Η Καβαλιώτισσα φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ παρουσιάζει μέρος από την έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο “ΕΥΖΩΝΕΣ | Οι φύλακες των αφανών”.  Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) πραγματοποιείται με αφορμή την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δούνε όπως ποτέ άλλοτε, σ΄ ένα σύγχρονο οπτικό αποτέλεσμα το επίλεκτο σώμα της Προεδρικής Φρουράς, θέαμα που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Το σύμβολο του Εύζωνα είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας, που αποτελείται από έντεκα λάβαρα ύψους 3 μέτρων, με σημείο αναφοράς τις 6 εντυπωσιακές αναπαραστάσεις των Ευζωνικών στολών. Την οπτική παρουσίαση συνοδεύουν βιωματικές μαρτυρίες, που συγκέντρωσε η φωτογράφος και μεταδίδουν την βαθιά ψυχή του Εύζωνα. Η συγκεκριμένη έκθεση άνοιξε για πρώτη φορά στην Μελβούρνη το 2021 και υποστηρικτής αυτής της δράσης, υπήρξε η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η Δήμητρα Χατζηαδάμ είναι η μοναδική φωτογράφος που εργάστηκε πάνω από 3 συνεχόμενα χρόνια με επιμονή, πάθος και όραμα για να καταγράψει την αθέατη καθημερινότητα των Ευζώνων. Το αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού αυτού έργου είναι η έκθεση φωτογραφίας, που έχει ταξιδέψει ήδη με επιτυχία, σε 23 προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Κατάφερε να απαθανατίσει με περίσσιο σεβασμό και εκτίμηση το εξαίρετο σώμα του Ελληνικού στρατού, αποτυπώνοντας στιγμές του αξιώματός τους, αλλά και της ανθρώπινης πλευράς τους. Σκοπός της φωτογράφου είναι η έκθεση φωτογραφίας να συνεχίσει το ταξίδι της, επανασυστήνοντας τον Εύζωνα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σε Έλληνες και φιλέλληνες.

Facebook: Dimitra Hatziadam

Instagram: Dimitra_hatziadam

YouTube:   Dimitra Hatziadam

Ιστορικό εκθέσεων:

ΑΘΗΝΑ 2016 | ΚΑΒΑΛΑ 2016 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017 | ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017 | ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 2018 | ΓΑΛΑΤΣΙ 2018| ΘΩΡΗΚΤΟ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” 2018 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ΑΜΑΛΙΑ” 2018 | ΧΑΝΙΑ 2018 | ΞΑΝΘΗ 2018 | ΒΑΡΣΟΒΙΑ 2018| ΡΕΘΥΜΝΟ 2019| ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΡΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 2019| ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2019 | ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 2020 | ΝΕΣΤΟΣ 2021| ΘΑΣΟΣ 2021| ΣΥΡΟΣ 2021| ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2021| ΝΑΥΠΛΙΟ 2021| ΣΕΡΡΕΣ 2021| ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 2021| ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2022|

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα