Connect with us

Πολιτισμός

Το πολυπολιτισμικό στοιχείο του Cosmopolis Festival διασκορπισμένο σε κάθε γωνιά της Καβάλας

Το-πολυπολιτισμικό-στοιχείο-του-cosmopolis-festival-διασκορπισμένο σε-κάθε-γωνιά-της-Καβάλας

Μετά την εναρκτήρια τελετή της ενότητας ΄΄CosmoWorld -Χρώματα, μουσικές, χοροί, τέχνες, γεύσεις και παραδόσεις από όλα τα μέρη του κόσμου’’ και τη συναυλία του ελληνικού μουσικού συγκροτήματος KOLIDA BABO στην πλατεία Ελευθερίας, το κυρίως «μουσικό» μενού των CosmoConcerts περιελάμβανε χθες, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2021, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων συναυλίες σε διάφορα σημεία της πόλη, σε ένα μαγικό και πολύχρωμο ταξίδι στις μουσικές του κόσμου και όχι μόνο.

CosmoConcerts

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας, οι «Alias», ένα συγκρότημα που «τρέφει» ιδιαίτερη αγάπη στις διασκευές παλιών μπλουζ κομματιών, κλασσικών rock και rock n roll επιτυχίων των περασμένων δεκαετιών, «άφησαν» στο κοινό μια αίσθηση γλύκας κι αναπόλησης των ρομαντικών εκείνων χρόνων της αθωότητας που βίωναν οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μουσικής – από τον Muddy Waters και την Essie Smith έως και τον Elvis, τους Doors, τους Beatles κα.

Ιδιαίτερα δημιουργικό «ιταλικό» άνεμο, έφεραν στη δράση CosmoConcerts, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις Καμάρες, οι πολύ-οργανίστες – μουσικοί ΄΄Casentuli΄΄ οι οποίοι μετέδωσαν, επί σκηνής, ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιελάμβανε μουσική, τραγούδια και χορούς της Σικελίας καθώς και μελωδίες από διάφορες εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας.

Ο «κύκλος» των συναυλιών της πρώτης μέρας το CosmoWorld, έκλεισε με τη «μουσική» σύμπραξη του επταμελούς μουσικού σχήματος «Roots Evolution» που συνόδεψε τον Blend Mishkin, στον Δημοτικό Κήπο, σε μια προσπάθεια δημιουργικής αποδόμησης και επαναπροσδιορισμού της μουσικής του Blend με κύριο άξονα το dub ως διαδικασία “live remixing”, δημιουργώντας μια χορευτική αλλά και spiritual συγχρόνως ατμόσφαιρα.

CosmoHub

Στο πλαίσιο της ενότητας CosmoHub, η Araceli Tzigane από την Ισπανία, μίλησε από καρδιάς σε νέους καλλιτέχνες, από την περιοχή μας για τα όνειρα και της ανησυχίες τους, δίνοντας τους tips για την καλύτερη διαχείριση του μουσικού τους προφίλ!

Cosmoradio

Πολύ επιτυχημένη για ακόμα ένα απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας η δράση CosmoYouth Radio, μια πρωτοβουλία της «Action Team», δίνοντας μια νέα και ξεχωριστή πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με την μετάδοση «uplifting» μουσικής από γνωστούς και ιδιαίτερα αγαπητούς μουσικούς παραγωγούς της πόλης.

Τέχνη

Ιδιαίτερο χρώμα θα δίνουν καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και οι δράσεις που αφορούν στη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων ( έργα χαρακτικής – μεταξοτυπίας – ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής) από του μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ, με ειδικότητα στην γραφιστική του τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, κάθε απόγευμα στις 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Την ίδια ώρα, στις Καμάρες, στο πλαίσιο ανάδειξης των Τεχνών, ένας «Πολυφωνικός Καμβάς» ( νήματα, υφάσματα, εικόνες και νότες) η ArtAttack, δημιούργησε ρούχα που χαρακτηρίζονται από έντονες, υπερβολικές γραμμές και είναι ζωγραφισμένα και κατασκευασμένα στο χέρι από τους δημιουργούς εκφράζουν την πολυφωνία και πολυπολιτισμικές κουλτούρες διαφόρων χωρών.

Στο ίδιο «έντεχνο» πλαίσιο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της σχολής εφαρμοσμένων τεχνών του ΕΑΠ, προσφέρουν στους επισκέπτες του Δημοτικού Κήπου στις 20:00 μια εμπειρία «φωτός» οι οποίες τον οδηγούν να ανακαλύψει, να διαβάσει και να φωτογραφίσει επιγραφές ΝΕΟΝ και τις λέξεις «Κόσμος» και «Φως» σε διάφορες γλώσσες και γραφές. Στόχος να αναδύεται από τις λέξεις η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας και της συνύπαρξης όλων μας στον κόσμο και στο φως.

Εκθέσεις

Από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου 2021 στις 19:00 η Μεγάλη Λέσχη φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων, μεταξύ των οποίων τις «Νέες Οπτικές» – 16 Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών, «Πίνακες της Αναγεννησιακής και Κλασσικής Περιόδου» του Αναστάσιου Καραπαπάζογλου, τις «Αντιθέσεις υφών και χρωμάτων» του Στέφανου Σιμιτσή, και το «Καλά Κρυμμένο Μυστικό» της Ροδούλας Ανδρεάδου.

Στον χώρο του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, να επισκεφθεί στις 19:00 εκδηλώσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οι οποίες πραγματοποιούνται στo πλαίσιo της Εβδομάδας Φωτογραφίας που διοργανώνει ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας με την χρηματοδότηση και την Αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η φωτογραφική « σύμπραξη» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας (ΦΟΚ), βάσει της οποίας παρουσιάζεται η συλλογική και συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μητέρα.

Θερινός Κινηματογράφος

Στο πλαίσιο της προβολής ταινιών το κοινό του CosmoWorld έχει την ευκαιρία να απολαύσει πλήθος κλασσικών και σύγχρονων ταινιών από τις φιλοξενούμενες χώρες στον ιδιαίτερο χώρο του ΄΄Ζέφυρου’’ με προβολές ταινιών, σύγχρονων και κλασσικών. Πιο συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη 26 Αυγούστου, τιμώμενη χώρα ήταν η Ιταλία και η ταινία “Ο Γατόπαρδος / Il Gattopardo»

CosmoLights

Πιστοί στο θέαμα του «κοσμοπολίτικου φωτός» οι φίλοι του projection mapping, όπου για τέσσερις μέρες στην όψη της Δημοτικής Καπναποθήκης, λίγο μετά τις 21:00 δημιουργικοί σχεδιαστές projection mapping από όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν μέρος στο 2ο διεθνή διαγωνισμό CosmoLights προκειμένου να συνδέσουν την ιστορία και τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας με ένα μοναδικό θέαμα. Οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε μια από τις πιο παραδοσιακές και σημαντικές τοποθεσίες της πόλης και να διεκδικήσουν ένα από τα τρία βραβεία του διαγωνισμού.

CosmoTastes

Τέλος, καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο περίπτερο στις Καμάρες λίγο πριν τις 22:00 λειτουργεί το CosmoΒar του Φεστιβάλ, με την παρουσίαση πολυπολιτισμικών γεύσεων ως ιδιαίτερο σημείο του πολιτισμού των φιλοξενούμενων χωρών(Ιταλία, Πολωνία, Αργεντινή και Ισπανία).

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Ο Πασχάλης επιστρέφει την Παρασκευή στην TOSCA

Ο-Πασχάλης-επιστρέφει-την-Παρασκευή-στην-tosca

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας “ΕΝΗΜΕΡΟΣ” και το Kavala Web News

Ο μοναδικός Πασχάλης επιστρέφει την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στην TOSCA σε ένα κεφάτο πάρτυ γεμάτο επιτυχίες από τους Olympians και τις δεκαετίες ’60, ΄70, ’80, ’90 μέχρι και σήμερα.

Μετά την άκρως επιτυχημένη εμφάνισή του τον περασμένο Ιούλιο, ο πολυαγαπημένος τραγουδιστής επανέρχεται στην μουσική σκηνή της TOSCA έτοιμος να ξεσηκώσει πάλι το κοινό ερμηνεύοντας τις επιτυχίες του που όλοι αγαπήσαμε.

Ώρα έναρξης 10 το βράδυ. Είσοδος Ελεύθερη.

RESERVE: 2510 244765, 6972763663

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτισμός

«Τ’ αηδόνια της Ανατολής»:  Ένα γοητευτικό στις πατρίδες της Ανατολής

«Τ’-αηδόνια-της-Ανατολής»:- Ένα-γοητευτικό-στις-πατρίδες-της-Ανατολής

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στο κοινό της Καβάλας η μουσικο-χορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με τίτλο «Τ’ ΑΗΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου 2021 στο Κάστρο της πόλης.

Η παράσταση άφησε άριστες εντυπώσεις και ευμενή σχόλια για το έργο που επιτελεί το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας. Ήταν ένα μουσικό οδοιπορικό στις «Άκρες του Ελληνισμού», μέσα από τραγούδια και χορούς από την Καππαδοκία, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη καθώς και από την Αρμενία.

Σ’ αυτά τα σταυροδρόμια, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι λαοί συναντήθηκαν, συγκρούστηκαν, συμβίωσαν και αντάλλαξαν πολιτισμικές παραδόσεις σ’ ένα αδιάκοπο δούναι και λαβείν. Οι μουσικές, τα τραγούδια και οι χοροί είναι από τους πιο ευαίσθητους δείκτες αυτών των αμοιβαίων ανταλλαγών, ενώ αποτελούν ισχυρά σύμβολα για την ταυτότητα, κιβωτό για τη συλλογική μνήμη και τις ανθρώπινες ιστορίες.

Μέσα από αυτές τις ιστορίες που καταγράφουν τους πόθους και τα πάθη των ανθρώπων, τις τελετουργίες, τους έρωτες, τους ξενιτεμούς, τις γενοκτονίες αλλά και τον αγώνα για επιβίωση και προκοπή, πραγματοποιήθηκε ένα γοητευτικό μουσικό και χορευτικό ταξίδι στις πατρίδες της Ανατολής.

Την επιμέλεια, τα κείμενα και την παρουσίαση της παράστασης είχε αναλάβει ο εξαίρετος εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η παράσταση ανέδειξε μέσα στο δίωρο ανάπτυξής της, τη μουσική παράδοση του προσφυγικού ελληνισμού αλλά και των Αρμενίων, από έμπειρους μουσικούς και χορευτές και τόνωσε το αίσθημα υπερηφάνειας των μελών που συγκροτούν τις κοινότητες απογόνων προσφύγων. Ταυτόχρονα γνώρισε στο ευρύ κοινό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη σημαντική κληρονομιά του ελληνισμού του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Αρμενίας που φέρουν το ιστορικό τραύμα του διωγμού τους από την πατρογονική γη.

Συμμετείχε το συγκρότημα «Ροδόπη»: Δρόσος Κουτσοκώστας (λαούτο, τραγούδι), Κυριάκος Πετράς (βιολί), Αλέκος Ζώρας (κλαρίνο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι) και Γιώργος Παγκοζίδης (κρουστά), όπως επίσης και το μουσικό σχήμα «ΚιορΤοπάλ»:

Ζαφείρης Ευθυμιάδης (κεμανέ, κεμεντζέ, τουλούμ, τραγούδι), Σωτήρης Τσουλουφίδης (ούτι) και Κώστας Αποκατανίδης (κρουστά).

Θερμά συγχαρητήρια και στη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας που υπό την καθοδήγηση του έμπειρου χοροδιδασκάλου Χρόνη Ιωαννίδη έδωσε άλλη χροιά στο χορευτικό ταξίδι της Ανατολής.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας κα Μαρίνα Φιλιππίδου στο σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τα μέλη του ΔΣ, τον δάσκαλο χορού Χ.Ιωαννίδη και τους χορευτές του ΛΕΚ, τον κ. Λάμπρο Λιάβα για την σημαντική συμβολή του στην επιτυχία της παράστασης, το Λ.Ε.Ξάνθης, τους εξαίρετους μουσικούς, από τα συγκροτήματα ΡΟΔΟΠΗ και ΚΙΟΡ ΤΟΠΑΛ, τους υπεύθυνους για τον ήχο, φωτισμό, φωτογραφία και βίντεο, καθώς και τον Σεμασμιότατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ.κ. Στέφανο, την Βουλευτή της Π.Ε. Καβάλας κα Τάνια Ελευθεριάδου, και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νο Πεφάνη που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτισμός

«Τ’ αηδόνια της Ανατολής» στο Κάστρο της Καβάλας

«Τ’-αηδόνια-της-Ανατολής»-στο-Κάστρο-της-Καβάλας

Μουσικοχορευτική παράσταση διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, το βράδυ της Παρασκευής (10/9) στις 20.30, στο Κάστρο της Καβάλας και με τον τίτλο «Τ’ αηδόνια της Ανατολής».

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λ.Ε.Κ. την Πέμπτη (9/9), παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετέχουν τα σχήματα «Rodopi Ensemble» και «Κιόρ – Τοπάλ».

Μ. Φιλιππίδου: «Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τη μουσικοχορευτική εκδήλωση θα ψυχαγωγηθούν, ενώ παράλληλα θα τους ζωντανέψουν μνήμες» – Λ. Λιάβας: «Πρόκειται για μια εμβληματική συναυλία…»

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Μαρίνα Φιλιππίδου, τόνισε με έμφαση ότι το Λ.Ε.Κ. διοργανώνει εκδήλωση μετά από σχεδόν δυο χρόνια! Όπως σημείωσε οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τη μουσικοχορευτική εκδήλωση θα ψυχαγωγηθούν, ενώ παράλληλα θα τους ζωντανέψουν μνήμες. Επίσης ανέφερε ότι η χρήση μάσκας στον χώρο είναι επιβεβλημένη, καθώς κι ότι οι χορευτές είναι εμβολιασμένοι, ενώ θα έχουν υποβληθεί και σε rapid test. Εισιτήρια μπορεί να κλείσει όποιος επιθυμεί από το viva.gr. Ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, από την πλευρά του σημείωσε πως είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στην Καβάλα, ενώ ευχαρίστησε την πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο και το χορευτικό σχήμα του Λ.Ε.Κ. Έκανε δε λόγο για μια εμβληματική συναυλία που πραγματοποιείται δυο χρόνια μετά και μίλησε για εξαιρετικές ομάδες που μετέχουν στη μουσικοχορευτική παράσταση.

Το πλούσιο βιογραφικό του Λάμπρου Λιάβα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εθνολογία – εθνομουσικολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Παράλληλα, σπούδασε βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά, πιάνο, αρμονία και αντίστιξη με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ως εθνομουσικολόγος, έχει αναπτύξει ερευνητική, εκπαιδευτική κι επιμορφωτική δραστηριότητα σε όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής (λόγια, δημοτική, αστική και νεότερο ελληνικό τραγούδι). Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές, δισκογραφικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2011 εκδόθηκε από την Εμπορική Τράπεζα το βιβλίο του «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950».

Ποιοι είναι οι «Rodopi Ensemble»

Οι «Rodopi Ensemble» είναι μία μουσική παρέα που επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ταξιδεύει τους ήχους, τους ρυθμούς και τις μελωδίες της Θράκης, αποδεικνύοντας ότι η παραδοσιακή μουσική είναι ένα ζωντανό κύτταρο και όχι μουσειακό έκθεμα σε προθήκες. Με την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ «Τhraki-Thrace the paths of Dionysus» στη διεθνή αγορά, από την «ARC Music», εταιρεία παραγωγής με έδρα το Λονδίνο, αποδεικνύουν ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, αλλά ταξιδεύει από και προς κάθε κατεύθυνση.

Δυο λόγια για τους «Κιόρ – Τοπάλ»

Ένα τρίο που δημιουργήθηκε αναβιώνοντας μια παλιά μπάντα Ελλήνων μουσικών της Καππαδοκίας, οι οποίοι μεταφέρουν την πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη μουσική τους παράδοση στην νέα τους πατρίδα. Οι σκοποί και τα τραγούδια που ερμηνεύουν είναι αποτέλεσμα βιωματικής σχέσης και καταγραφής. Η μουσική τους μας έρχεται από τα υψίπεδα και τις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, από τις ιστορικές πόλεις του δυτικού Πόντου και τα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ελλάδας.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα