Connect with us

Καβάλα

Το Επιμελητήριο τίμησε τους απογόνους της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer

Το-Επιμελητήριο-τίμησε-τους-απογόνους-της-οικογένειας-καπνεμπόρων-spierer

Τους απογόνους της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, τίμησε το βράδυ του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου 2022 ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης και Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας Ανάπτυξης Προγραμματισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας, Γιώργος Μιχαηλίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωστής Σιμιτσής, ο Πρόεδρος της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, Συμεών Λάκε και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των προσφυγικών συλλόγων της περιοχής μας.

Ομιλία Απόστολου Μουμτσάκη

“Η οικογένεια Spierer, πέρα όλων των άλλων, βοήθησε με κάθε τρόπο τους Καβαλιώτες την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής και τους πρόσφυγες μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Επιγραμματικά θα σας αναφέρω ορισμένες από τις ενέργειες του Καρόλου Σπήρερ:

– Μισθοδοτούσε συστηματικά τους εργάτες και μάλιστα διπλασίασε τον μισθό των οικογενειαρχών, κατά τη διάρκεια της μαρτυρικής τους ομηρίας στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα μεριμνούσε για τις οικογένειές τους παρέχοντάς τους άλευρα και τρόφιμα.

– Με το κύρος και την αυθεντία του, παρενέβη και έσωσε εκείνους τους ομήρους που ρίχτηκαν στις βουλγαρικές φυλακές.

– Υπήρξε πατέρας στοργικός για τις οικογένειες των ομήρων που έχασαν τη ζωή τους, χορηγώντας ως σύνταξη πλέον ολόκληρο τον μισθό σε χήρες και ορφανά.

– Ενίσχυε το ταμείο του Δημαρχείου προκειμένου να λειτουργεί συσσίτιο ενώ γενναίες υπήρξαν οι προσφορές χρημάτων προς το Ορφανοτροφείο της πόλης, και στα μετέπειτα χρόνια, όταν η πόλη έπρεπε να αντιμετωπίσει την άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη.

– Ανάλογη υπήρξε και η βοήθεια και στην Οικονομική Κρίση του 1929.

Αγαπητοί μας φίλοι, Τσάρλς, Έμιλ, Ντάνιελ, η πόλη στην οποία οι πρόγονοί σας έζησαν, υπερασπίστηκαν, η Καβάλα, η “Μέκκα του καπνού”, διέθετε στις αρχές του 20ού αιώνα όψη μεγαλούπολης με χαρακτήρα κοσμοπολίτικο.

Μεγαλοπρεπή κτήρια, πολλές καπνεμπορικές επιχειρήσεις, τράπεζες και προξενεία ευρωπαϊκών χωρών. Η καπνική ιστορία της πόλης και της περιφέρειας παρουσίαζε και ένα ακόμα στοιχείο μοναδικότητας, αυτό της πολιτισμικότητας, καθώς Εβραίοι, Αρμένιοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Ευρωπαίοι συνυπήρχαν στην πόλη.

Και είναι η ίδια πόλη που, παρά την ανείπωτη καταστροφή που βίωσε κατά τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή, κατάφερε να δεχτεί στους κόλπους της και να ενσωματώσει χάρη στον καπνό τους πρόσφυγες, τα θύματα μιας άλλης τραγωδίας, της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η πόλη της Καβάλας που σας υποδέχεται σήμερα, φέρει τα ίχνη της παλαιάς της αίγλης αλλά και το βάρος, την ευθύνη αυτής της μοναδικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης.

Η παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή, αποτελεί υπόμνηση της παρουσίας της ιστορικής και σπουδαίας οικογένειας των Φιλελλήνων προγόνων σας, που προσέφεραν τα μέγιστα στην πατρίδα μας, και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς.

Οφείλουμε να συγκρατούμε στη συλλογική μνήμη της πόλης, να τιμούμε ως ύψιστο ηθικό και ιστορικό χρέος, όλους εκείνους που στήριξαν τον συνάνθρωπό τους, που στάθηκαν αλληλέγγυοι μπροστά στην ανάγκη του άλλου!

Οι πρόγονοί σας το έπραξαν με τον καλύτερο τρόπο!

Ομιλία Μάρκου Δέμπα

Στο πρόσωπό σας τιμούμε σήμερα τους προγόνους σας, τους Ελβετούς καπνεμπόρους Κάρολο, Έρμαν, Λεόν και Εμίλ.

Η καπνεμπορική οικογένεια των Σπήρερ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκαν στη Σμύρνη, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς τους, προερχόμενοι από την Ελβετία. Τα παιδιά μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπο .

Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Κάρολος, γεννημένος στη Σμύρνη το 1883, έρχεται στην Καβάλα σχεδόν 20 ετών και εργάζεται στις εγκαταστάσεις Commercial Company of Salonica Ltd, μεγάλου εμπορικού οίκου της καπνεμπορικής δραστηριότητας των Αλλατίνι.

Χαρισματική προσωπικότητα και από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας καπναγοράς ο Ηermann, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1887.Το 1902,έφηβος ακόμη, έρχεται στην Καβάλα και εργάζεται επί 10 χρόνια στις εγκαταστάσεις Commercial Company δίπλα στον μεγάλο του αδελφό Κάρολο.

Μαζί θα ιδρύσουν το 1913 τον ακμαίο και δυναμικό οίκο Spierer στη Σμύρνη.

Ευφυής, εργατικός και άριστος γνώστης των καπνικών ζητημάτων του ανατολικού καπνού o Έρμαν, αποκτά σε σύντομο χρόνο διασυνδέσεις με διεθνείς κύκλους καπνεμπόρων, ενώ μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεών του το 1921 αρχικά στην Τεργέστη και από το 1926 στη Γενεύη.

Ο οίκος Spierer, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Έρμαν, συνεχίζει την εμπορική δραστηριότητα του ιδρυτή του υπό τη διεύθυνση πλέον των αδελφών του και των απογόνων τους ως SFC (Spierer Freres et Cie) έως το 1974,οπότε και μεταβιβάζεται στον όμιλο Φέσσα διατηρώντας την ονομασία του μέχρι σήμερα.

Το πέρασμα των επιχειρήσεων Σπήρερ άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της κραταιής παρουσίας τους στα εργοστάσια και τις καπναποθήκες, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στις Σέρρες, στον Πειραιά, στον Βόλο, στο Αγρίνιο, στο Ναύπλιο, στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στη Σόφια, στη Φιλιππούπολη ,στη Δρέσδη, ενώ το δίκτυο των πελατών της εταιρείας εκτεινόταν το 1965 σε 27 χώρες ανά την υφήλιο.

Παραμένουν σήμερα σιωπηλοί και αδιάψευστοι μάρτυρες ενός παρελθόντος αλλά και πολύτιμοι θεματοφύλακες της προσωπικής διαδρομής των σπουδαίων αυτών ανθρώπων.

Η παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή, είναι τιμητική για εμάς, για την ιστορική μνήμη της πόλης.

Οι πρόγονοί σας, ο Κάρολος και ο Έρμαν στην Καβάλα,στη Δράμα ,σε όλες τις πόλεις όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις της εταιρείας, ο Εμίλ στην Κωνσταντινούπολη, ο Λεόν στη Σμύρνη, ανέπτυξαν και υποστήριξαν με την επιτυχή επιχειρηματική τους πορεία την οικονομία της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Spierer, Emil, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την τιμητική εκδήλωση, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Καβάλας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, Συμεών Λάκε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, η οποία ευχαρίστησε τους απογόνους της οικογένειας Spierer για τη τεράστια στήριξη που πρόσφεραν στους πρόσφυγες της Ανατολής πριν από έναν αιώνα.

Η χθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός μικρού ντοκιμαντέρ, το οποίο επιμελήθηκε ο ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς, με ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες της οικογένειας Spierer.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Ο Απόστολος Μουμτσάκης σε συνέδριο ανταλλαγής γνώσεων στην Ιαπωνία

Ο-Απόστολος-Μουμτσάκης-σε-συνέδριο-ανταλλαγής-γνώσεων-στην-Ιαπωνία

Θέμα συζήτησης η κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα / Βρέθηκε η χρυσή τομή για τον κανονισμό της Λαϊκής Αγοράς / Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου στην περιοχή του Ζυγού

 Στα αποτελέσματα του 4ημερου προγράμματος ανταλλαγής γνώσεων με τίτλο «Housing and Urban Recovery: Knowledge Exchange in Japan on Urban Crises (HUR)» – «Στέγαση και αστική ανάκαμψη: Ανταλλαγή γνώσης στην Ιαπωνία σχετικά με τις αστικές κρίσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Μουμτσάκης αναφέρθηκε επίσης και στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του νέου κανονισμού της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καθώς επίσης και σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του νέου κυνοκομείου του Δήμου Καβάλας.

 «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα…»

Αναφερόμενος αρχικά στο συνέδριο που έγινε στην Ιαπωνία, το οποίο διοργάνωσε και χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, ο κ. Μουμτσάκης τόνισε αρχικά: «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα. Η πόλη μας, μαζί με άλλες τρεις της Ελλάδας, μετείχε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε τον τίτλο: «Τεχνική Βοήθεια για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο χρηματοδοτούνταν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέσω αυτού του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα να μας επισκεφθούν στην Καβάλα, να γνωρίσουν τη δουλειά που κάνουμε εδώ στο κομμάτι «έξυπνες πόλεις», ώστε με τη χρήση της τεχνολογίας να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών μας».

«Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας…»

 «Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, μας προέκριναν σε σχέση με άλλες πόλεις και μας ζήτησαν να μετέχουμε, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, σε αυτό το συνέδριο που έγινε στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Εκτός από εμένα στο συνέδριο μετείχε και ο Διευθυντής Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας, ενώ η παρέμβαση του κ. Παπαδόπουλου περιελάμβανε μια παρουσίαση των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας τα τελευταία χρόνια, τις ενέργειες που έχει κάνει για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και ποια μαθήματα (θετικά ή αρνητικά) έχει διδαχθεί η Καβάλα από την εμπειρία της σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων/αστικών προκλήσεων», σημείωσε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Μουμτσάκης.

Τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα.

Επίσης, αποκόμισαν γνώση και εμπειρίες από την πόλη της Χιροσίμα και από άλλες 8 χώρες από Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κιργιστάν, Κόσοβο, Κροατία, Ουκρανία, Πολωνία και Ρουμανία, ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισαν σοβαρές κρίσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από πολέμους, σεισμούς και την κλιματική αλλαγή.

«Ζήτησα να μας επισκεφθούν ξανά τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο να κάνουν επενδύσεις στην περιοχή μας, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα από αυτό το ταξίδι ήταν πολύ θετικά, από τη στιγμή που μπορέσαμε να έχουμε όλες αυτές τις επαφές. Θέλω να τονίσω ότι όλα τα έξοδα (μετακίνηση – διαμονή) ήταν πληρωμένα από την Παγκόσμια Τράπεζα», επισήμανε ακόμη ο κ. Μουμτσάκης.

«Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς – Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας…»

 Αναφορικά με το θέμα του νέου κανονισμού λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, ο αντιδήμαρχος Καβάλας, σημείωσε: «Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μετά από προσωπικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών, κατάφερα να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους επαγγελματίες πωλητές και στους παραγωγούς πωλητές των Λαϊκών Αγορών. Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς, για το πως θα στήνονται οι πάγκοι, πόσα μέτρα θα είναι αυτοί (4,5 για τους παραγωγούς – 5 για τους εμπόρους φρούτων – 6 μέτρα για τους πωλητές ρούχων). Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας. Παράλληλα, είμαστε σε πολύ καλό στάδιο, όσον αφορά τις διαδικασίες για τη δημιουργία πρότυπης Λαϊκής Αγοράς στην Καλαμίτσα. Εκεί θα φιλοξενηθούν περίπου 30 έμποροι – παραγωγοί. Η Λαϊκή της Καλαμίτσας θα λειτουργεί την ίδια μέρα, Σάββατο δηλαδή, με την κεντρική, ώστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλαμίτσας να μην κατεβαίνουν στο κέντρο για τα ψώνια της Λαϊκής».

«Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα…»

Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κυνοκομείο του Δήμου Καβάλας, ο Απόστολος Μουμτσάκης υπογράμμισε: «Από τότε που αναλάβαμε κάναμε βελτιωτικά έργα στο υπάρχον κυνοκομείο. Βελτιώθηκαν πάρα πολύ οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί. Το κυνοκομείο έχει τα δικά του προβλήματα όμως, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί και γι’ αυτό μέσω προγράμματος εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ. Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα. Θα είναι ένα σύγχρονο κυνοκομείο κι εκεί θα μεταφερθούν όλα μας τα ζώα. Θα είναι χώρος όπου θα ζουν για λίγο χρονικό διάστημα τα ζώα και εκεί θα κρίνει η επιτροπή αν θα επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον ή αν θα πηγαίνουν στο καταφύγιο γιατί είναι επικίνδυνα για τον κόσμο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ξεπερνά τα διεθνή στάνταρ η αναλογία απινιδωτών ανά κάτοικο στον δήμο Παγγαίου

Ξεπερνά-τα-διεθνή-στάνταρ-η-αναλογία-απινιδωτών-ανά-κάτοικο-στον-δήμο-Παγγαίου

Στη μεγάλη σημασία ανάπτυξης των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, αναφέρεται με ανάρτησή του στο facebook, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, Στέργιος Κεχαγιάς.

Όπως τονίζει αρχικά, «η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των συνδημοτών μας είναι για εμάς προτεραιότητα! Ο άνθρωπος είναι στο κέντρο των επιλογών μας».

«Εν αναμονή παραλαβής άλλων 10 απινιδωτών από τον Δήμο Παγγαίου»

 «Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι θα υποστούν εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Για αυτόν τον λόγο, έχουν αναπτυχθεί οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές.

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, χρειάζεται ένας απινιδωτής ανά 1.500 άτομα.

Στον Δήμο Παγγαίου, ένα δήμο με έκταση 698 τετραγωνικών χιλιόμετρων και με πληθυσμό 29.572 κατοίκων (απογραφή 2021-22) με τριάντα δημοτικές κοινότητες και 37 οικισμούς ( 4804/2021) αναπτύχθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο με 33 AED σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, κυρίως στα Περιφερειακά Ιατρεία, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τουριστικά-παραθεριστικά μέρη (πολυσύχναστες παραλίες-beach bars) από τον Δήμο Παγγαίου, από την Π.Ε Καβάλας (2), από δωρεά του βουλευτή κ. Λαζαρίδη (4), αλλά και ιδιωτών (3), ενώ είναι σε αναμονή παραλαβής άλλων 10 από τον Δήμο, που επίσης θα τοποθετηθούν στα περιφερειακά ιατρεία, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 43», επισημαίνει στη συνέχεια της ανάρτησής του ο κ. Κεχαγιάς.

«Η αναλογία απινιδωτών ανά κάτοικο αποτελεί την μέγιστη απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται στον Δήμο μας»

 «Έτσι ξεπερνάμε το μέσο όρο της Κοπεγχάγης που θεωρείται πόλη – πρότυπο, με την σχέση 1 ΑΕD ανά 1.000 κατοίκους, αλλά και αυτόν της Δράμας 1 AED ανά 1.100 κατοίκους, κατεβάζοντας τον σε 1/688 κατοίκους από 1/896 που έχουμε σήμερα. Η αναλογία απινιδωτών ανά κάτοικο αποτελεί την μέγιστη απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται στον Δήμο μας, που έχει ως στόχο να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς ανάνηψης πιθανών θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Παράλληλα, με τους 175 εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες καρδιακής ανακοπής, πετυχαίνουμε πολύ υψηλή σχέση 1/169 (29.572 κάτοικοι /175 διασώστες), που προέρχονται από την ελληνική αστυνομία, αθλητικά σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικούς συλλόγους, την εκκλησία και την εκπαίδευση.

Ο αντικειμενικός δε στόχος είναι να διευρυνθεί το φάσμα των εκπαιδευόμενων και από άλλες κοινωνικές ομάδες, φθάνοντας στους τριακόσιους και ρίχνοντας τον μέσο όρο 1/100», επισημαίνει καταληκτικά ο κ. Κεχαγιάς.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Δ. Πουρσαϊτίδης: Οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα βρίσκονται σε απόγνωση

Δ.-Πουρσαϊτίδης:-Οι-κάτοικοι-του-Αμυγδαλεώνα-βρίσκονται-σε-απόγνωση

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμυγδαλεώνα Δημήτριος Πουρσαϊτίδης, απέστειλε προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Περιφερειάρχα,
Στις 8 Ιουνίου 2021 ημέρα Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αμυγδαλεώνα υπεγράφη η σύμβαση του έργου για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης Αμυγδαλεώνα, από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καβάλας κ. Απόστολο Χρόνη και του ιδιοκτήτη της εταιρίας «Ερμώνασσα» κ. Αλέξανδρο Μεταξά, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας κ. Θόδωρου Μουριάδη και του  (τότε) Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη.
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1. 632 εκατ. Ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, δύο χρόνια. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσω του Επιχειρησιακού της Προγράμματος 2014 – 2020, με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑ Καβάλας.
Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό διότι με αυτό θα διασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν οι πολίτες του Αμυγδαλεώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για θέματα υγείας και ποιότητας ζωής, αλλά και θα επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τις συχνές καθημερινές βλάβες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία.
Επίσης με την κατασκευή της δεξαμενής θα γίνει ο διαχωρισμός της ύδρευσης από την άρδευση που σήμερα είναι κοινός.

Κύριε Περιφερειάρχα,
οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενός έργου που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Η κατάσταση παραμένει σε τέλμα. Το έργο είναι στάσιμο πέραν της κατάστασης που επικρατεί στους δρόμους, η οποία είναι απαράδεκτη. Τεράστια χαντάκια παντού, λακκούβες, πέτρες και χώματα στους δρόμους υπάρχουν αυτή τη στιγμή που θυμίζει σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Κάτοικοι έχουν καταστρέψει τα αυτοκίνητά τους, έχουν σκάσει λάστιχα, λάσπη και σκόνη παντού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων. Όπου έχει γίνει κάποια αποκατάσταση με κάποια ποσότητα τσιμέντου, ήδη άρχισε να χαλάει, δείχνοντας την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Κύριε Περιφερειάρχα,
Σας ενημερώνουμε πως σαν Τοπικό Συμβούλιο Αμυγδαλεώνα έχουμε προσφύγει στον Εισαγγελέα Καβάλας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, στην Διεύθυνση του Δήμου Καβάλας καθώς και στην ΔΕΥΑ Καβάλας. Με εντολή του Εισαγγελέα Καβάλας η Αστυνομία υπέβαλε πρόστιμο στην ανάδοχο εταιρεία. Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Καβάλας έκαναν αίτημα για να βγει έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε το αίτημα αυτό, χωρίς ποτέ να μάθουμε τα κριτήρια με τα οποία απέρριψαν το συγκεκριμένο αίτημα.

Κύριε Περιφερειάρχα,
Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση και την άμεση επίλυση του εν λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας, και κατ’επέκταση οι πολίτες αυτής. Από την στιγμή που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το έργο, με χρήματα της ΕΕ που καταβάλλονται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της, έχει ρόλο αλλά και ευθύνη απέναντι σ’ αυτό. Δεν πρέπει πλέον να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει. Δεν μπορεί ο ρόλος της να περιορίζεται μόνο στην υπογραφή της συγκεκριμένης Σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Επιπλέον δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Αντιπεριφέρεια Καβάλας μέσω της Διεύθυνσης Υγείας έχει την ευθύνη να ελέγχει και να εγγυάται την ποιότητα των νερών των δικτύων ύδρευσης. Επιπλέον, όμως, οι πολίτες της Κοινότητας Αμυγδαλεώνα δεν παύουμε να είμαστε και πολίτες της Περιφέρειας και θεωρούμε ότι έχετε την υποχρέωση να ενδιαφερθείτε και να ασχοληθείτε με το θέμα που ταλανίζει την περιοχή μας, την Κοινότητά μας και τους πολίτες που ζούμε σε αυτήν.

Κύριε Περιφερειάρχα,
Κανείς στην Καβάλα, πολύ περισσότερο η Αντιπεριφέρεια Καβάλας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει το θέμα καθώς αυτό έχει απασχολήσει πάμπολλες φορές την δημοσιότητα. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο εν λόγω αίτημα και την ενημέρωσή μας επί της εξέλιξης αυτού.

Πρόεδρος Κοινότητας Αμυγδαλεώνα
Πουρσαϊτίδης Δημήτριος

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα