Connect with us

Καβάλα

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο καθαρισμός της περιοχής στην οποία έπεσε το Antonov

Προχωρά-με-ταχείς-ρυθμούς-ο-καθαρισμός-της-περιοχής-στην-οποία-έπεσε-το-antonov

Ολοκληρώνεται εντός του Αυγούστου η διαδικασία καθαρισμού της αγροτικής περιοχής όπου κατέπεσε πριν από δύο και πλέον εβδομάδες το ουκρανικό ANTONOV, σε ένα δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή 8 μέλη του πληρώματος.

Όπως τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο Στέργιος Κεχαγιάς, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, ήδη την πρώτη εβδομάδα από την «ύποπτη ζώνη» των 600 στρεμμάτων είχαν καθαριστεί τα 380 στρέμματα, ενώ εντός του μήνα ο πρώτος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί.

«Νομίζω ότι ο χειρισμός ήταν άψογος από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τον δήμο μας…»

 Παράλληλα, τη Δευτέρα (1/8), όπως σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς, στην περιοχή αναμενόταν γερανός του στρατού για να απομακρύνει τα όσα τμήματα του μοιραίου αεροσκάφους απέμειναν στην περιοχή του δυστυχήματος.

Επίσης επί τόπου βρίσκεται ακόμη η επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Ελλάδας, αλλά και η αντίστοιχη της Ουκρανίας.

«Το περιστατικό ξεπερνούσε τις δυνατότητές μας. Μιλάμε για ένα αεροπλάνο με πυρομαχικά που έπεσε κοντά σε οικισμούς, κοντά σε βενζινάδικο και αγωγό της ΔΕΣΦΑ. Νομίζω ότι ο χειρισμός ήταν άψογος από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τον δήμο μας. Τα πράγματα κινήθηκαν εξαιρετικά γρήγορα, μετά από δυο εβδομάδες με εντατικούς ρυθμούς από τους ανθρώπους του στρατού και τις υπόλοιπες υπηρεσίες  Ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του στρατού και γενικότερα όλος ο μηχανισμός χειρίστηκε εξαιρετικά καλά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε», ανέφερε σχετικά ο Στέργιος Κεχαγιάς.

«Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι υπάρχουν και κάτω από τα εναπομείναντα συντρίμμια πυρομαχικά, οπότε πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά η περιοχή»

 Σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, από την περιοχή του δυστυχήματος απομακρύνθηκαν τα πυρομαχικά, ενώ και οι χάρτινες συσκευασίες έχουν πάει στην ανακύκλωση.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή του γερανού του στρατού για την απομάκρυνση των λίγων τμημάτων του αεροσκάφους που απέμειναν, αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει διαλυθεί, για να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι υπάρχουν και κάτω από τα αντικείμενα αυτά πυρομαχικά, οπότε πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά η περιοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

Σύντομα οι απαντήσεις για την όποια τοξικότητα υπήρξε από το δυστύχημα – «Ακούγονται έντονα διάφορα που επηρεάζουν, ενίοτε ίσως τρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά καλό θα είναι να προσέχουμε τι λέμε…»

 Παράλληλα, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, ζήτησε από όσους διακινούν ακόμη σενάρια περί τοξικότητας στην περιοχή λόγω του δυστυχήματος, να πάψουν να το κάνουν και να περιμένουν τις επίσημες μετρήσεις, οι οποίες είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν.

«Ακούγονται έντονα διάφορα που επηρεάζουν, ενίοτε ίσως τρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά καλό θα είναι να προσέχουμε τι λέμε, πως το λέμε και γιατί. Δεν χρειάζεται να τρομοκρατούμε τον κόσμο, ούτε την περιοχή να δυσφημίζουμε περί τοξικότητας κι όλα αυτά. Οι εκπρόσωποι του στρατού μίλησαν από την πρώτη στιγμή. Εδώ ένα λάστιχο αυτοκινήτου καίγεται και για μέρες μυρίζει ο τόπος. Φανταστείτε ένα αεροπλάνο ολόκληρο με καύσιμα, υγρά μπαταρίας, πλαστικά και πυρομαχικά, είναι λογικό είναι να υπήρξε μια τοξικότητα. Το μέγεθος όμως αυτής θα το δείξουν οι επίσημες μετρήσεις, που ολοκληρώνονται νομίζω, ίσως και να έχει γίνει ήδη, άρα σύντομα θα έχουμε απαντήσεις και γι’ αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε σχετικά ο Στέργιος Κεχαγιάς.

«Έχει επιληφθεί ο ίδιος ο δήμαρχος Παγγαίου και έχει κάνει σημαντικές και κρίσιμες παρεμβάσεις για να δούμε πως θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί…»

 Τέλος, όσον αφορά τους αγρότες στα κτήματα των οποίων έπεσε το μοιραίο ουκρανικό ANTONOV, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι πρόκειται συνολικά για πέντε άτομα με τις καλλιέργειες τους να είναι καλαμπόκια και ηλίανθοι.

«Είναι δύσκολη η διαδικασία, όμως έχει επιληφθεί ο ίδιος ο δήμαρχος Παγγαίου και έχει κάνει σημαντικές και κρίσιμες παρεμβάσεις για να δούμε πως θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και βλάβες στο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. στο συγκεκριμένο σημείο, που ακόμη και τώρα να δινόταν το «πράσινο φως» στα κτήματα, θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι σχετικές επιδιορθώσεις. Η έκταση ευτυχώς δεν είναι τεράστια, είναι ελάχιστες οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε σχέση με το μέγεθος της αεροπορικής τραγωδίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Σκέψεις για διοργάνωση «Κόκκινης Νύχτας» στην αρχή των Χριστουγέννων

Σκέψεις-για-διοργάνωση-«Κόκκινης-Νύχτας»-στην-αρχή-των-Χριστουγέννων

Σκέψεις για διοργάνωση «Κόκκινης Νύχτας» στην αρχή των Χριστουγέννων

Συνάντηση μιας ώρας με τη νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους τρόπους αντιμετώπισης των σημαντικότερων προβλημάτων της πόλης (καταπολέμηση παρεμπορίου, ανεμπόδιστη διέλευση πολιτών στους πεζόδρομους της Καβάλας, έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, επικινδυνότητα των εγκαταλελειμμένων κτηρίων), στην προοπτική περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, και σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως η προετοιμασία για τη Λευκή Νύχτα.

Παράλληλα, έγινε η πρώτη αναφορά και στο ενδεχόμενο της διοργάνωσης μιας ειδικής εκδήλωσης στην αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με την ονομασία “Κόκκινη Νύχτα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο δήμος Καβάλας βράβευσε τον Λευτέρη Λύρατζη

Ο-δήμος-Καβάλας-βράβευσε-τον-Λευτέρη-Λύρατζη

Τον Λευτέρη Λύρατζη, ο οποίος ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Καβάλας πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, βράβευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Ο Δήμαρχος Καβάλας συνεχάρη τον Λευτέρη Λύρατζη, διότι με την παρουσία του στις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους έχασαν τα συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και όλα τα υπάρχοντα τους, στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Λύρατζης, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος της ΕΟΔ Καβάλας, Σπύρο Πολίτη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Καβάλας για τα καλά του λόγια, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως όλα όσα έκανε στη γειτονική χώρα ήταν μία απλή υποχρέωση απέναντι σε όλους εκείνους που είδαν να αλλάζει η ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο Απόστολος Μουμτσάκης σε συνέδριο ανταλλαγής γνώσεων στην Ιαπωνία

Ο-Απόστολος-Μουμτσάκης-σε-συνέδριο-ανταλλαγής-γνώσεων-στην-Ιαπωνία

Θέμα συζήτησης η κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα / Βρέθηκε η χρυσή τομή για τον κανονισμό της Λαϊκής Αγοράς / Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου στην περιοχή του Ζυγού

 Στα αποτελέσματα του 4ημερου προγράμματος ανταλλαγής γνώσεων με τίτλο «Housing and Urban Recovery: Knowledge Exchange in Japan on Urban Crises (HUR)» – «Στέγαση και αστική ανάκαμψη: Ανταλλαγή γνώσης στην Ιαπωνία σχετικά με τις αστικές κρίσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Μουμτσάκης αναφέρθηκε επίσης και στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του νέου κανονισμού της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καθώς επίσης και σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του νέου κυνοκομείου του Δήμου Καβάλας.

 «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα…»

Αναφερόμενος αρχικά στο συνέδριο που έγινε στην Ιαπωνία, το οποίο διοργάνωσε και χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, ο κ. Μουμτσάκης τόνισε αρχικά: «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα. Η πόλη μας, μαζί με άλλες τρεις της Ελλάδας, μετείχε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε τον τίτλο: «Τεχνική Βοήθεια για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο χρηματοδοτούνταν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέσω αυτού του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα να μας επισκεφθούν στην Καβάλα, να γνωρίσουν τη δουλειά που κάνουμε εδώ στο κομμάτι «έξυπνες πόλεις», ώστε με τη χρήση της τεχνολογίας να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών μας».

«Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας…»

 «Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, μας προέκριναν σε σχέση με άλλες πόλεις και μας ζήτησαν να μετέχουμε, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, σε αυτό το συνέδριο που έγινε στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Εκτός από εμένα στο συνέδριο μετείχε και ο Διευθυντής Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας, ενώ η παρέμβαση του κ. Παπαδόπουλου περιελάμβανε μια παρουσίαση των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας τα τελευταία χρόνια, τις ενέργειες που έχει κάνει για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και ποια μαθήματα (θετικά ή αρνητικά) έχει διδαχθεί η Καβάλα από την εμπειρία της σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων/αστικών προκλήσεων», σημείωσε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Μουμτσάκης.

Τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα.

Επίσης, αποκόμισαν γνώση και εμπειρίες από την πόλη της Χιροσίμα και από άλλες 8 χώρες από Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κιργιστάν, Κόσοβο, Κροατία, Ουκρανία, Πολωνία και Ρουμανία, ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισαν σοβαρές κρίσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από πολέμους, σεισμούς και την κλιματική αλλαγή.

«Ζήτησα να μας επισκεφθούν ξανά τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο να κάνουν επενδύσεις στην περιοχή μας, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα από αυτό το ταξίδι ήταν πολύ θετικά, από τη στιγμή που μπορέσαμε να έχουμε όλες αυτές τις επαφές. Θέλω να τονίσω ότι όλα τα έξοδα (μετακίνηση – διαμονή) ήταν πληρωμένα από την Παγκόσμια Τράπεζα», επισήμανε ακόμη ο κ. Μουμτσάκης.

«Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς – Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας…»

 Αναφορικά με το θέμα του νέου κανονισμού λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, ο αντιδήμαρχος Καβάλας, σημείωσε: «Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μετά από προσωπικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών, κατάφερα να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους επαγγελματίες πωλητές και στους παραγωγούς πωλητές των Λαϊκών Αγορών. Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς, για το πως θα στήνονται οι πάγκοι, πόσα μέτρα θα είναι αυτοί (4,5 για τους παραγωγούς – 5 για τους εμπόρους φρούτων – 6 μέτρα για τους πωλητές ρούχων). Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας. Παράλληλα, είμαστε σε πολύ καλό στάδιο, όσον αφορά τις διαδικασίες για τη δημιουργία πρότυπης Λαϊκής Αγοράς στην Καλαμίτσα. Εκεί θα φιλοξενηθούν περίπου 30 έμποροι – παραγωγοί. Η Λαϊκή της Καλαμίτσας θα λειτουργεί την ίδια μέρα, Σάββατο δηλαδή, με την κεντρική, ώστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλαμίτσας να μην κατεβαίνουν στο κέντρο για τα ψώνια της Λαϊκής».

«Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα…»

Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κυνοκομείο του Δήμου Καβάλας, ο Απόστολος Μουμτσάκης υπογράμμισε: «Από τότε που αναλάβαμε κάναμε βελτιωτικά έργα στο υπάρχον κυνοκομείο. Βελτιώθηκαν πάρα πολύ οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί. Το κυνοκομείο έχει τα δικά του προβλήματα όμως, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί και γι’ αυτό μέσω προγράμματος εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ. Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα. Θα είναι ένα σύγχρονο κυνοκομείο κι εκεί θα μεταφερθούν όλα μας τα ζώα. Θα είναι χώρος όπου θα ζουν για λίγο χρονικό διάστημα τα ζώα και εκεί θα κρίνει η επιτροπή αν θα επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον ή αν θα πηγαίνουν στο καταφύγιο γιατί είναι επικίνδυνα για τον κόσμο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα