Connect with us

Καβάλα

Προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προτάσεις-του-Εμπορικού-Συλλόγου-Καβάλας-για-την-επιβίωση-των-μικρομεσαίων-επιχειρήσεων

Εν όψει της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας επισημαίνει τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταθέτει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, ως αναγκαία βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτεία.

1. Νέα ενιαία ρύθμιση 150 δόσεων για όλες τις οφειλές

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποδεικνύεται ανεπαρκής, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις του. Είναι πολύπλοκος, χρονοβόρος, ακριβός και τελικά επιβαρύνει τον οφειλέτη με πρόσθετους τόκους (κεφαλαιοποίηση του τόκου). Απαιτείται άμεσα μια ενιαία, οριζόντια ρύθμιση 150 δόσεων, με σταθερούς όρους και χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, για όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

✓ α) Ειδική ρύθμιση για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

Χιλιάδες έμποροι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις επιχειρήσεις τους λόγω χρεών. Προτείνουμε ειδική ρύθμιση για τον έντιμο τερματισμό του επαγγελματικού βίου, ώστε να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια. Η απουσία αυτής της δυνατότητας διαιωνίζει τα χρέη, εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ενισχύει τη μαύρη οικονομία.

✓ β) Κατάργηση προστίμου 15% σε περίπτωση απώλειας δόσης.

Το ισχύον καθεστώς τιμωρεί τους συνεπείς επιχειρηματίες που ενδέχεται να χάσουν μία δόση λόγω πρόσκαιρης αδυναμίας, με υπέρογκο πρόστιμο 15%. Ζητούμε την άμεση κατάργησή του, ή τουλάχιστον την επιβολή του μετά την απώλεια της τρίτης δόσης, χωρίς απώλεια της ρύθμισης.

2. Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω κατασχέσεων στους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Ζητούμε τη θέσπιση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αποκλειστικά για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, προμηθευτές, ενοίκια, ενέργεια κ.ά.), ώστε να διατηρείται η ελάχιστη βιωσιμότητα, ακόμη και εντός ρύθμισης.

3. Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.

Η τεκμαρτή φορολόγηση αποτελεί άδικη και αναχρονιστική πρακτική, καθώς επιβάλλει φόρους με βάση υποθετικά κριτήρια, συχνά δυσανάλογα με το πραγματικό εισόδημα. Για τις ατομικές επιχειρήσεις λειτουργεί εξοντωτικά και πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με επαναφορά του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες στις 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000,00 για το κάθε παιδί.

 4. Αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ στις 70.000,00 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η οδηγία 2020/285 της Ε.Ε. επιτρέπει στα κράτη-μέλη, την αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ έως τις 70.000,00 €. Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να περιοριστεί το διοικητικό κόστος συμμόρφωσης.

5. Χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα χωρίς τραπεζικά κριτήρια.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να ενισχυθεί και να λειτουργεί ως εργαλείο πρόσβασης στη ρευστότητα, με λογικά επιτόκια και χωρίς τραπεζικά φίλτρα ώστε να μην αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τραπεζικό δανεισμό.

6. Ρύθμιση της αγοράς προσφορών – Τήρηση κανόνων.

Η απελευθέρωση των προσφορών (Ν. 4965/2022) έχει προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Πολυεθνικές – Μεγάλες Επιχειρήσεις και e-Shops λειτουργούν εκτός ελέγχου, κάνουν προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απορρυθμίζοντας τον ανταγωνισμό. Ζητούμε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και καθιέρωση ελεγχόμενων περιόδων προσφορών για ίσους όρους ανταγωνισμού.

7. Ισότιμη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις λόγω γραφειοκρατίας και δυσανάλογων απαιτήσεων (π.χ. υψηλός τζίρος, προσωπικό, κερδοφορία). Απαιτείται η ένταξή τους σε ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και πράσινα/ψηφιακά προγράμματα, με απλοποιημένα κριτήρια και ξεχωριστά κονδύλια.

8. Τέλος στα φθηνά μικροδέματα από τρίτες χώρες – Προστασία της ελληνικής αγοράς.

Τα μικροδέματα από ασιατικές πλατφόρμες παρακάμπτουν τελωνειακούς ελέγχους και εισάγονται σχεδόν αφορολόγητα, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Ζητούμε την επιβολή υψηλού εθνικού τέλους ανά δέμα ή πλήρη εκτελωνισμό για φορολογική και διοικητική ισοτιμία.

9. Επαγγελματική στέγη – Ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης 9 ετών.

✓ α) Επαναφορά της ελάχιστης διάρκειας 9 ετών για τις επαγγελματικές μισθώσεις, για λόγους σταθερότητας και απόσβεσης επενδύσεων.

✓ β) Τριετής παράταση στα μισθωτήρια που λήγουν εντός της επόμενης τριετίας, με μέγιστη ετήσια προσαύξηση 3%, για διατήρηση της επαγγελματικής συνέχειας.

10. Ακρίβεια – Πληθωρισμός.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό και την πάταξη του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου και αυστηριοποίηση των προστίμων. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό και καταπολέμηση μονοπωλιακών ή εναρμονισμένων πρακτικών, που συρρικνώνουν την πραγματική καταναλωτική δαπάνη.

11. Επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων.

Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στο 10% αντί 4% που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση έγκαιρης υποβολής της φορολογικής δήλωσης και ταυτόχρονης εφάπαξ πληρωμής του φόρου.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι απλώς οικονομική πολιτική. Είναι πολιτική επιβίωσης. Περιμένουμε σαφείς δεσμεύσεις.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Μάρκος Δέμπας: Αφουγκράζομαι ότι η Καβάλα θέλει την αλλαγή

Μάρκος-Δέμπας:-Αφουγκράζομαι-ότι-η-Καβάλα-θέλει-την-αλλαγή

Για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο Καβάλας, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας.

«Προχωράμε, έχουμε δρόμο μπροστά μας, έχουμε χρόνο για να αφουγκραστούμε, να γίνουν οι ζυμώσεις, οι απαιτούμενες επαφές και ο σχεδιασμός μας», ανέφερε αρχικά ο κ. Δέμπας.

Απαιτούνται αλλαγές, πρέπει να σπάσουμε αυγά σε πολλά πράγματα, προκειμένου να παρθούν σωστές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ροή

«Ο δήμος Καβάλας θέλει πολλή δουλειά κι αυτό γιατί έχει πολλά ζητήματα που πρέπει πραγματικά να αποτελέσουν προτεραιότητα. Απαιτούνται αλλαγές, πρέπει να σπάσουμε αυγά σε πολλά πράγματα, προκειμένου να παρθούν σωστές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ροή, την αναπτυξιακή πορεία του δήμου Καβάλας. Αυτό το διάστημα γίνεται η οργάνωση αυτή, έχουμε επαφές με κόσμο, με νέους που θέλουν να ασχοληθούν, αλλά έχουν και πολύ σημαντικές ιδέες και απόψεις κι εδώ είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί. Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος στο τέλος θα πρέπει να καταλάβει το όραμα, τους στόχους και για ποιο λόγο υπάρχει κάτι διαφορετικό για να μπορέσει να πάει μπροστά ο δήμος Καβάλας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας. 

Αφουγκράζομαι ότι η Καβάλα θέλει την αλλαγή, θέλει κάτι καλύτερο να γίνει κι αυτό που μας αξίζει πραγματικά να το διεκδικήσουμε

«Έχουμε δουλειά, έχουμε χρόνο που δουλεύει υπέρ μας και από ‘κει και πέρα πολύ σύντομα θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε. Θα διεκδικήσω τον δήμο Καβάλας, δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Έχουμε σχεδόν δυόμιση χρόνια ακόμη, είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς ζυμώνεται εδώ και καιρό, δεν έχει αλλάξει κάτι μέσα μου και μ’ αυτά που ακούω. Αφουγκράζομαι ότι η Καβάλα θέλει την αλλαγή, θέλει κάτι καλύτερο να γίνει κι αυτό που μας αξίζει πραγματικά να το διεκδικήσουμε. Μακάρι σε αυτήν την προσπάθεια να ενωθούμε πολλοί περισσότεροι, να μην υπάρχουν ούτε κόντρες, ούτε αντιπαραθέσεις γιατί το κοινό καλό είναι πάνω απ’ όλα για τους Καβαλιώτες, η πόλη μας να γίνει φιλική, να αναπτυχθεί και ν’ αφήσουμε κι εμείς ένα θετικό αποτύπωμα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Γιάννης Κελγιώργης: Ακούσαμε μέτρα που αφορούν το αύριο ενώ το πρόβλημα είναι σήμερα

Γιάννης-Κελγιώργης:-Ακούσαμε-μέτρα-που-αφορούν-το-αύριο-ενώ-το-πρόβλημα-είναι-σήμερα

Απογοητευμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, αναφορικά με τα όσα εξήγγειλε από τη Δ.Ε.Θ. ο πρωθυπουργός, καθώς κανένα από τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου δεν ικανοποιήθηκε.

«Ως Εμπορικός Σύλλογος και δεδομένων των συνθηκών που βιώνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, στείλαμε ένα υπόμνημα στον πρωθυπουργό, προκειμένου κάποια μέτρα να συμπεριληφθούν στην Δ.Ε.Θ.», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. 

Το πρόβλημα είναι σήμερα κι όχι αύριο ή ύστερα από 10 χρόνια

«Αυτό που αποκομίσαμε τους τελευταίους μήνες ήταν ότι φέτος είναι η χρονιά σας, φέτος η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στην μικρομεσαία επιχείρηση, στον αυτοαπασχολούμενο κι όπως είναι λογικό είχαμε δημιουργήσει όλοι μας μέσα μας προσδοκίες ότι κάποια στιγμή θα έχουμε ανακοινώσεις στην έκθεση που ν’ αφορούν εμάς, όπως η κατάργηση του τεκμαρτού και πολλά άλλα. Αντ’ αυτού δεν είδαμε τίποτα για το σήμερα, γιατί το πρόβλημα είναι σήμερα κι όχι αύριο ή ύστερα από 10 χρόνια. Είδαμε μέτρα που αφορούν καθαρά το αύριο, όπως τη μείωση του 5% της προκαταβολής φόρου που θα ισχύσει από το 2029», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γιάννης Κελγιώργης. 

Βρέθηκα στην Δ.Ε.Θ., είδα αρκετούς συναδέλφους πρόεδρους από όλη την επικράτεια, είδα μία απογοήτευση που την έχουμε κι εμείς

«Δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως που να αφορά τον εμπορικό κόσμο. Την Κυριακή βρέθηκα στην Δ.Ε.Θ., είδα αρκετούς συναδέλφους πρόεδρους από όλη την επικράτεια, είδα μία απογοήτευση που την έχουμε κι εμείς εδώ στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και οι συνάδελφοί μου, καθώς προσδοκούσαμε να δούμε πράγματα. Δεν είδαμε απολύτως τίποτα. Η επιχειρηματικότητα έχει πρόβλημα σήμερα, δεν έχει πρόβλημα ύστερα από τρία και τέσσερα και δέκα χρόνια. Ας ανακοίνωνε τουλάχιστον κάτι που να έλεγε αυτό είναι για τα παιδιά σας δεν αφορά εσάς», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Αν δεν βλέπεις τίποτα προεκλογικά, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών

«Εμείς θέλαμε λύσεις για πολλά ζητήματα σήμερα. Η υψηλή φορολόγηση, οι τραπεζικές προμήθειες που έχουν φτάσει στον Θεό και αυξάνονται κάθε μήνα ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει αφορολόγητο για τους συναδέλφους μας, δεν μπορεί κάποιος να πάρει ένα χιλιάρικο αφορολόγητο, καθώς φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Το τεκμαρτό, η κατάργηση διαφόρων τελών που υπάρχουν πάνω σε επιχειρήσεις και πολλά άλλα. Συνολικά 13 μέτρα είχαμε ζητήσει, ώστε να τα δει ο πρωθυπουργός και να δοθούν λύσεις, αλλά δεν κοίταξαν τίποτα απολύτως. Θα θυμίσω ότι φέτος είναι μία προεκλογική χρονιά και αν δεν βλέπεις τίποτα προεκλογικά, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Κελγιώργης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Καβάλας

Ο-Μανώλης-Χριστοδουλάκης-επισκέφθηκε-το-Επιμελητήριο-Καβάλας

Στο Επιμελητήριο Καβάλας βρέθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι βασικοί παραγωγικοί και οικονομικοί πυλώνες της περιοχής, με αναφορές στον τουρισμό, τη μεταποίηση, την εξαγωγική δραστηριότητα, τον πρωτογενή τομέα και την εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και οι γενικότερες δυσκολίες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου επισημάνθηκε η ανάγκη για ουσιαστικότερη συνεργασία και διαβούλευση της Πολιτείας με τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια, ώστε οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, παρέδωσε στον κ. Χριστοδουλάκη υπόμνημα με τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική επιχειρηματικότητα, καθώς και προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη δημιουργία ενός πιο σταθερού και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παναγιωτίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα