Connect with us

Περιφέρεια

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκε-η-1η-συνεδρίαση-της-Επιτροπής-Παρακολούθησης-του-νέου-ΕΣΠΑ-της-ΠΑΜΘ

«Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Πραγματοποιείται σε μια στιγμή που η Περιφέρεια, η χώρα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες απανωτών κρίσεων: της 10ετούς οικονομικής κρίσης, της μεταναστευτικής κρίσης, της υγειονομικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας.

Απέναντι στις κρίσεις αυτές, οι πόροι του νέου περιφερειακού ΕΣΠΑ θα λειτουργήσουν ως ασπίδα αλλά και ως εργαλείο για να κάνουμε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μια Περιφέρεια ανάπτυξης, αξίας και κοινωνικής συνοχής».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κατά την 1η  συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία, Θράκη” 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μέτιος τόνισε πως το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027 είναι αυξημένο κατά 39,8% σε σχέση με το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, αύξηση που αντιστοιχεί σε επιπλέον 182 εκατομμύρια ευρώ: από 457,13 εκατομμύρια ευρώ οι πόροι αυξάνονται σε 639,098 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναπτυξιακή προσπάθεια του νέου ΕΣΠΑ, συνέχισε ο κ. Μέτιος, έρχεται να συμπληρώσει καλές πρακτικές που ξεκίνησαν από τη Διοίκηση της Περιφέρειάς μας κατά την προηγούμενη περίοδο καθώς, όπως επεσήμανε: «την περίοδο 2014-2020 πετύχαμε πολλά παρά τις απανωτές δυσκολίες».

Έτσι, συνεχίζεται και στο νέο ΕΣΠΑ η έμφαση στις υποδομές, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση υποδομών που συνδέουν την Περιφέρεια ΑΜΘ με τα εθνικά και διεθνή δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην αγροδιατροφή και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Συνεχίζονται επίσης οι πολιτικές για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών, για την καταπολέμηση των διακρίσεων, για την προώθηση των ίσων ευκαιριών, για τη στήριξη της εκπαίδευσης και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τον θετικό αντίκτυπο των χρηματοδοτήσεων του τρέχοντος ΕΣΠΑ στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού, των οδικών μεταφορών, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μέτιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την περίοδο 2021-2027, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να χτίσουμε μια Περιφέρεια δυναμική, ανθρώπινη και εξωστρεφή, ανοιχτή σε επενδύσεις.

Γιατί στόχος μας είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκτός από πέρασμα ενεργειακό, μεταφορικό, εμπορικό, να γίνει και προορισμός.

Προορισμός στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία. Ένας τόπος που παράγει, αναπτύσσεται και ευημερεί».

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν και εγκρίθηκαν οι άξονες και οι στόχοι του νέου ΕΣΠΑ, οι διαθέσιμοι πόροι, ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων. Η ενεργοποίηση του Προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης, περιλαμβάνει την άμεση ενεργοποίηση 24 δράσεων προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 247 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 39% περίπου των συνολικών πόρων του Προγράμματος.

Αργότερα την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η 6η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη.

Κατά τη διάρκειά της, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, διαπιστώθηκε η επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων του Προγράμματος και αποφασίστηκαν οι ενέργειες για την ομαλή ολοκλήρωσή του.

Στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης του ΕΣΠΑ, εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, ειδικών υπηρεσιών και επιτελικών δομών Υπουργείων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ, μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Περιφέρεια

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Πρέπει να φύγει η δομή μεταναστών από το Περιγιάλι

Θόδωρος-Μαρκόπουλος:-Πρέπει-να-φύγει-η-δομή-μεταναστών-από-το-Περιγιάλι

«Σε κάθε υπουργική επίσκεψη στην περιοχή μας, εμείς προσπαθούμε να προωθήσουμε τα θέματα, τα οποία αφορούν τον τόπο μας».

Τα παραπάνω δήλωσε στην ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες επισκέψεις υπουργών στην περιοχή μας. 

Τα θέματα που τέθηκαν στους υπουργούς

«Στον κ. Πλεύρη αναφέραμε το θέμα του camp των μεταναστών που πρέπει να φύγει. Στον κ. Σχοινά μιλήσαμε για το θέμα του φράγματος του Μαρμαρά και για τις αποζημιώσεις των αγροτών μας για τις πλημμύρες στα Τενάγη και για τον περονόσπορο στο Παγγαίο και στην άλλη περίπτωση με τον κ. Πιερρακάκη προχωρήσαμε το θέμα της μετεγκατάστασης του Τελωνείου. Αυτή είναι η λογική μας, να αξιοποιούμε τις επισκέψεις όλων των υπουργών για να προωθούμε τα θέματα της περιοχής μας, ακόμη και όταν πρόκειται για επισκέψεις που γίνονται όπως π.χ. του κ. Πλεύρη για λόγους εθιμοτυπίας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. 

Πρέπει να φύγει το camp

Ειδικά για το θέμα του camp των μεταναστών ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε: «Έχει γίνει μία προσπάθεια, την οποία υποστηρίζουμε και εμείς ως Περιφέρεια για να φύγουν από ‘κει οι μετανάστες, γιατί θα φτάσουμε στο σημείο να λήξουν οι προθεσμίες. Θα πρέπει ο δήμος Καβάλας να μας πει τι έγινε με τα χρήματα που του δώσαμε για να κάνει έργα και δεν θα έχει απαντήσεις, γιατί δεν έχει φύγει το camp. Γι’ αυτό και πρέπει να φύγει».

Ικανοποίηση για τις αποζημιώσεις στα Τενάγη – Έχουμε δρόμο ακόμη για τις αποζημιώσεις στον περονόσπορο

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Σχοινά, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας υπογράμμισε: «Η απόφαση για τις αποζημιώσεις πρέπει να έχει βγει ήδη, αλλά δεν μας έχει έρθει ακόμη. Του είπαμε μέσα σε έναν μήνα να μας βρει μία λύση όσον αφορά το θέμα των περιβαλλοντικών όρων που δημιουργεί ένα μείζον ζήτημα ο ΟΦΥΠΕΚΑ και από ‘κει και πέρα προχωράμε για το φράγμα του Μαρμαρά και για τις αποζημιώσεις. Είναι ικανοποιημένοι και οι ίδιοι οι παραγωγοί για τις αποζημιώσεις των Τεναγών, αλλά για τον περονόσπορο έχουμε δρόμο ακόμη. Η εκδοχή του deminimis είναι μία διαδικασία που είναι η κοντινότερη χρονικά σε σχέση με τα 3-4 χρόνια που θέλουν οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.)». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας ΑΜΘ στην έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL Paris 2026

Δυναμική-παρουσία-της-Περιφέρειας-ΑΜΘ-στην-έκθεση-τροφίμων-και-ποτών-sial-paris-2026

Με την παρουσία σημαντικών επιχειρήσεων και την υλοποίηση δράσεων προβολής των τοπικών προϊόντων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL Paris 2026, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή αποτέλεσε ευκαιρία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, την ανάπτυξη νέων εμπορικών επαφών και την ανάδειξη της ποιότητας και της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

KOLLECTIVA IKE

ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ

HERBLAND

ELIXIR FLAVOURS

POSEIDON ΑΕ

TRIFONIDIS

COSTA LAZARIDI

BIKRE

Μέσα από την παρουσία τους στη SIAL Paris, οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε επαγγελματίες του κλάδου, αγοραστές και εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς. Το συλλογικό περίπτερο της Περιφέρειας λειτούργησε ως σημείο συνάντησης και επιχειρηματικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας την ποικιλία των τοπικών προϊόντων και τις δυνατότητες της περιοχής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Wine & Spirits Area: Ανάδειξη του οινικού πλούτου της ΑΜΘ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη SIAL Paris 2026, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε ειδικά διαμορφωμένο Wine & Spirits Area, προσφέροντας στους επισκέπτες της έκθεσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από σημαντικούς οινοπαραγωγούς της περιοχής. Στη δράση συμμετείχαν το Κτήμα Βουρβουκέλη, το Κτήμα Χατζηγεωργίου, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη και το Κτήμα Βιβλία Χώρα, παρουσιάζοντας

την ποιότητα, την ποικιλομορφία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αμπελοοινικού δυναμικού της ΑΜΘ. Η πρωτοβουλία συνέβαλε στην προβολή της οινικής ταυτότητας της Περιφέρειας σε ένα διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον, δημιουργώντας ευκαιρίες γνωριμίας με τα προϊόντα των παραγωγών και ενισχύοντας τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τις διεθνείς αγορές.

Live Cooking & Tasting Sessions: Η γαστρονομική παράδοση της ΑΜΘ στο επίκεντρο

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη SIAL Paris 2026 είχαν τα live cooking & tasting sessions, που πραγματοποιήθηκαν από τον executive chef κ. Κωνσταντίνο Βάσαλο. Στο πλαίσιο ειδικά αφιερωμένης ημέρας στην Περιφέρεια, ο chef παρουσίασε συνταγές εμπνευσμένες από τη γαστρονομική παράδοση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αξιοποιώντας προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση. Μέσα από τη ζωντανή παρασκευή και τη γευστική δοκιμή των δημιουργιών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής και να ανακαλύψουν τη δημιουργική αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με την παράδοση και τη σύγχρονη γαστρονομία.

Εμπορικά αποτελέσματα και νέες προοπτικές

Η συμμετοχή της Περιφέρειας στη SIAL Paris 2026 συνοδεύτηκε από θετικά εμπορικά αποτελέσματα και νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Συγκεκριμένα:

· Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις B2B και επιτεύχθηκαν εμπορικές συμφωνίες για τα προϊόντα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

· Αναπτύχθηκαν περαιτέρω εμπορικές συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου στη Γαλλία, καθώς και με ενδιαφερόμενους από άλλες διεθνείς αγορές.

· Ενισχύθηκε η προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΑΜΘ και δημιουργήθηκαν προοπτικές για νέες συνεργασίες και διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο υπεύθυνος του Γραφείου Εξωστρέφειας της Περιφέρειας κ. Οδυσσέας Βουρβουκέλης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες γεωπόνοι της Περιφέρειας. Το περίπτερο επισκέφθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι της Πρεσβείας και εμπορικοί ακόλουθοι.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει να επενδύει στην εξωστρέφεια, στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της. Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, σε συνδυασμό με στοχευμένες δράσεις προβολής, συμβάλλει στην ανάδειξη της παραγωγικής δυναμικής της περιοχής και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία των επιχειρήσεων της ΑΜΘ στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στηρίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Αλέξανδρος-Ιωσηφίδης:-Η-Περιφέρεια-ΑΜΘ.-στηρίζει-την-εξωστρέφεια-των-επιχειρήσεων

Για την συμμετοχή του στην διεθνή έκθεση τροφίμων SIAL που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπεριφέρειαρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη έκθεση, η οποία είχε πολύ ενδιαφέρον για εμάς. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., συμμετείχε με περίπτερο, με σημαντικές επιχειρήσεις που έδωσαν το «παρών», ενώ αρκετές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας είχαν δικά τους περίπτερα εκεί», ανέφερε αρχικά ο κ. Ιωσηφίδης. 

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στηρίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας

«Η παρουσία της Περιφέρειάς μας ήταν καλή στη συγκεκριμένη έκθεση. Οι επιχειρήσεις που μετείχαν στο περίπτερό μας έμειναν ευχαριστημένες από το ενδιαφέρον υποψηφίων αγοραστών. Έγιναν ήδη αρκετές επαφές, τα προϊόντα μας είναι πάρα πολύ καλά. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στηρίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας. Μιλάμε για την μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων στον κόσμο μαζί με αυτήν της Πολωνίας που πραγματοποιούνται ανά δύο χρόνια. Πάντα κερδίζει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων της αγοράς. Η εικόνα μας ήταν εξαιρετική και με τους επαγγελματίες που μίλησα έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι και γενικά νομίζω όλα έγιναν σ’ ένα καλό κλίμα και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ. 

Με το βλέμμα στραμμένο στη μετεγκατάσταση του Τελωνείου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κ. Πιερρακάκη στην Καβάλα

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη στην Καβάλα, ειδικά για το θέμα της μετεγκατάστασης του Τελωνείου, τονίζοντας σχετικά: «Από την ΑΑΔΕ διερεύνησαν τους προτεινόμενους χώρους, νομίζω κάπου προς την Νέα Καρβάλη είναι ο κατάλληλος χώρος προς το Βιοτεχνικό Πάρκο και περιμένουμε τις εξελίξεις. Βέβαια είναι πράγματα που δεν τα αποφασίζουμε εμείς. Εμείς ως αυτοδιοίκηση ως πολιτικό προσωπικό της Καβάλας μεταφέραμε τους προβληματισμούς μιας κοινωνίας και ζητήσαμε λύση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Τα Τελωνεία είναι αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ, μια ανεξάρτητη αρχή και νομίζω ότι ήρθε η ώρα κάποια στιγμή να παρθούν οι αποφάσεις επ’ ωφελεία των πολιτών». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα