Connect with us

Περιφέρεια

Οι 10 προτεραιότητες της διοίκησης Χρ. Τοψίδη για το νέο ΕΣΠΑ

Οι-10-προτεραιότητες-της-διοίκησης-Χρ.-Τοψίδη-για-το-νέο-ΕΣΠΑ

Η πολυπληθέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι η σημερινή, σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, στην Μεγάλη Λέσχη, το ιστορικό κτήριο της Καβάλας.

Στην ομιλία του ο κ. Τοψίδης περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ και παρουσίασε τις 10 προτεραιότητες της διοίκηση του, για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που ξεκινάει. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Καινοτομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και όλοι οι δήμαρχοι των Π.Ε. Καβάλας – Θάσου, Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, Νέστου και πρόεδρος της ΤΕΔ Σάββας Μιχαηλίδης, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και  Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. Επίσης το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων υπηρεσιών και υπουργείων που εμπλέκονται στην διαχείριση του προγράμματος ήταν παρόντες στην συνεδρίαση.

Στην ομιλία του ο κ. Τοψίδης επισήμανε ότι «Πρόκειται για μία κρίσιμη συνεδρίαση καθώς είναι η πρώτη μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας, της προηγούμενης προ-γραμματικής περιόδου (2014-2020). Θυμίζω ότι η επιλεξιμότητα έληξε στις 31-12-2023.

Η σημερινή Συνεδρίαση σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 που αν και τυπικά έχει ξεκινήσει από το 2022,μέχρι και στο τέλος του 2023 οι κύριες προσπάθειες όλων επικεντρώνονταν στο ασφαλές κλείσιμο της περιόδου 2014-2020.

Είναι επίσης κρίσιμη, γιατί γίνεται υπό την προεδρία μας ως νέα Διοίκηση της Περιφέρειας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Καλούμαστε λοιπόν, πλέον και στην πράξη, να διαχειριστούμε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, προσβλέποντας φυσικά και στην δική σας βοήθεια, στήριξη και υποστήριξη.

Ο βασικός μας στόχος είναι όλο αυτό το έργο να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη στήριξη των κατοίκων της Περιφέρειά μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027» αποτελεί βασική μας επιδίωξη και η επιλογή να συνεδριάσουμε σήμερα εδώ στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης αποτυπώνει και χαρακτηρίζει πλήρως τη βούλησή μας και τη στόχευση της Διοίκησής μας «χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος της κοινωνίας». Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, είναι ιστορικής σημασίας και αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία μετά από ανακαίνιση με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρεια».

Ακολούθως ο κ. Τοψίδης τόνισε ότι «η Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μειώνεται και γερνάει με ρυθμό μεγαλύτερο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος του πληθυσμού που περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Π–ΑΜΘ αλλά και χαρακτηριστικά που συνδέονται με το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η διάρθρωση της παραγωγικής δομής. Η ανάλυση της τομεακής σύνθεσης του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας αναδεικνύει τις ιδιαίτερες προκλήσεις καθώς καταγράφεται υπερ-συγκέντρωση σε όρους απασχόλησης στον Αγροτικό τομέα βασικό μειονέκτημα του οποίου είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητά του.

Είναι επίσης η ισχυρή συμμετοχή του Δημόσιου Τομέα (ΔΠΘ και Στρατός) στην διάρθρωση της περιφερειακής οικονομίας

Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Περιφέρεια αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και υφίσταται έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου το 2023, τη μεγαλύτερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το 1980 που επηρέασε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Από την άλλη όμως πλευρά ολοένα και εντονότερα αναγνωρίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Π–ΑΜΘ και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των συνδυασμένων μεταφορών, του τουρισμού, της αγροδιατροφής, της διασύνδεσης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων κ.α..

Επίσης, θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε ότι, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές, με σημαντικούς Κοινοτικούς αλλά και Εθνικούς πόρους, που επιδιώκουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Π–ΑΜΘ και να  αντιμετωπίσουν την υστέρηση που καταγράφεται.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό, μας ενέταξε, μαζί με άλλες 10 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες σε ένα πρόγραμμα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ώστε να διαμορφώσουμε σε συνεργασία και με τις άλλες ομότιμες περιφέρειες της ΕΕ έναν οδικό χάρτη, μια πυξίδα για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που καταγράφονται στην Περιφέρειά μας και επηρεάζουν σημαντικά την ελκυστικότητά της ως τόπο για επενδύσεις, προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων (ταλέντων) και τουριστών.

Το έργο αυτό είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις ανάγκες μας καθώς το όραμα μας είναι από πέρασμα να γίνουμε προορισμός – προορισμός επενδύσεων, νέων ανθρώπων υψηλών προσόντων – ταλέντων και επισκεπτών.

Στηριζόμενοι στις βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και φυσικά στους οικονομικούς πόρους που ξεπερνούν τα 639 εκατ. € (αυξημένοι κατά 182 εκατ. € σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ )εξειδικεύουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική και επιδιώκουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειάς μας

Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε10βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει για και οικοδομούμε τη νέα μας προσπάθεια μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας.

1.            Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

2.            Ψηφιακή Διακυβέρνηση

3.            Κλιματική Αλλαγή

4.            Κοινωνική Πολιτική

5.            Ανάπτυξη Τουρισμού

6.            Στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

7.            Ενέργεια

8.            Μεθοριακός Σταθμός Κήπων

9.            Περιβάλλον

10.          Ενίσχυση Εργαζομένων

Επίσης ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε με έμφαση ότι η περαιτέρω εξειδίκευση των παραπάνω στόχων θα είναι μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δεσμεύτηκε ότι  στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει να επιδείξει μεγαλύτερη απορροφητικότητα»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Και όρεξη έχουμε και όντως τρέχουμε

Αλέξανδρος-Ιωσηφίδης:-Και-όρεξη-έχουμε-και-όντως-τρέχουμε

«Το κυριότερο για μια διοίκηση είναι να στοχεύει ψηλά για την ανάπτυξη και για την πρόοδο των πολιτών / Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε στεκόμαστε στις δάφνες της εκλογικής μας νίκης»

Την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ., Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

«Και όρεξη έχουμε και όντως τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Το θέμα όμως είναι ότι φτάνουμε σε έναν σκοπό που είναι η πρόοδος και η βελτίωση της κατάστασης στην Περιφέρεια μας. Όπως έχω πει επανειλημμένως εμείς αναλάβαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι απλά για να κάνουμε μία διαχείριση της καθημερινότητας και μία διεκπεραίωση», ανέφερε αρχικά ο κ. Ιωσηφίδης. 

«Το κυριότερο για μια διοίκηση είναι να στοχεύει ψηλά για την ανάπτυξη και για την πρόοδο των πολιτών…»

«Βέβαια και η διεκπεραίωση είναι μέσα σε αυτά που πρέπει να κάνει μία διοίκηση, αλλά το κυριότερο είναι να στοχεύει ψηλά για την ανάπτυξη και για την πρόοδο των πολιτών. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε ένα σημαντικό έργο, ένα οδικό δίκτυο στη Δ.Ε. Ελευθερών μήκους 1 χιλιομέτρου που ήταν σε άθλια κατάσταση. Ένας δρόμος απ’ όπου περνάνε όλα τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα επιτραπέζια σταφύλια που εξάγονται από την πατρίδα μας σε όλη την Ευρώπη. Να σκεφτούμε πόσοι αγρότες εξυπηρετούνται, πόσα συσκευαστήρια και πόσοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα γενικά. Αυτό είναι ένα πρώτο παράδειγμα. Επίσης γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για το φράγμα του Μαρμαρά. Ένα έργο που έχει φτάσει το 95%, έμεινε ένα 5% που είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι. Προσπαθούμε, βρεθήκαμε όλοι οι φορείς της Καβάλας με ανθρώπους του υπουργείου για να το δουν επί τόπου και πιέζουμε, ώστε αυτό το έργο να τελειώσει», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Ιωσηφίδης. 

«Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε στεκόμαστε στις δάφνες της εκλογικής μας νίκης και του θριάμβου…» «Δεν μένουμε σε αυτό μόνο, καθώς γίνεται για μία μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση των κουνουπιών και μάλιστα σε προγράμματα που τα βρήκαμε, αλλά είμαστε πιο πιεστικοί. Γίνεται μία προσπάθεια με τη Fraport για να έρθουν και εταιρείες χαμηλού κόστους στην περιοχή μας. Δεν είναι εύκολο, νομίζω όμως ότι θα έχουμε αποτέλεσμα και σε αυτό κάνουμε στοχευμένες δράσεις. Προσπαθούμε όσο μπορούμε έχει πολλή δουλειά να γίνει. Ο κ. Τοψίδης έχει ρίξει τα μάτια του και το πρόσωπο του σε Καβάλα και Θάσο κι όλα αυτά τα εισπράττει ο πολίτης. Είμαι ικανοποιημένος, καθώς σε λίγες μέρες κλείνουμε 6 μήνες διοίκησης. Νομίζω ξεκινήσαμε δυνατά, έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη. Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε στεκόμαστε στις δάφνες της εκλογικής μας νίκης και του θριάμβου. Πριν αναλάβουμε ακόμη σηκώσαμε τα μανίκια, δεν τα αφήσαμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο. Δεν είμαστε για το facebook και για τις αναρτήσεις χλιαρού περιεχομένου. Είμαστε για το έργο και για την δράση και η καβαλιώτικη κοινωνία το εισπράττει και στην ύπαιθρο και στα χωριά μας και στην πόλη, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση μας και αυτό το βλέπει ο κόσμος και το αναγνωρίζει», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Ιωσηφίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Συνάντηση για την διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων 

Συνάντηση-για-την-διαχείριση-των-νερών-άρδευσης-στα-Τενάγη-Φιλίππων 

Την Τετάρτη 19/6 πραγματοποιήθηκε στον ρουφράκτη (φράγμα) της Συμβολής Ν. Σερρών συνάντηση των ΤΟΕΒ της ευρύτερης περιοχής των νομών Δράμας, Καβάλας & Σερρών με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, Θόδωρου Μαρκόπουλου & Παναγιώτη Σπυρόπουλου. Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η εξαιρετική έλλειψη υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις απορροές που καταλήγουν στην κεντρική τάφρο, όσο και τις πηγές του νομού Δράμας καθώς και την παροχή του ποταμού Αγγίτη. Τονίσθηκε ότι ίσως πρόκειται για τη δυσκολότερη χρονιά όσον αφορά το διαθέσιμο αρδευτικό νερό.

Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ όλων των ΤΟΕΒ, όλων των νομών (τόσο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας) προκειμένου οι ποσότητες του νερού να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γεωργών όλων των περιοχών, να περιορισθεί κάθε σπατάλη στην διαχείριση του νερού και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις η χρήση των γεωτρήσεων. Σκοπός είναι να μην «χαθούν» ποσότητες νερού προς την θάλασσα αλλά να εξασφαλισθεί το απαραίτητο νερό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι παραγωγικές και οικονομικές ζημίες των καλλιεργειών. Στην όλη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η διαφορετική «φύση» των οργανικών εδαφών των Τεναγών αλλά και η ιδιαιτερότητα της προς τον βορρά εκροής των υδάτων αρχικά στον Αγγίτη και εν συνεχεία στον Στρυμώνα ποταμό.

Όσον αφορά την λειτουργία του ρουφράκτη της Συμβολής συστήθηκε τετραμελής επιτροπή από εκπροσώπους και των τριών νομών, η οποία με ομόφωνες αποφάσεις θα χειρίζεται το άνοιγμα και το κλείσιμο των «θυρών» στο παραπάνω πλαίσιο. Σκοπός τόσο των τριών Αντιπεριφερειαρχών και των διοικήσεων των δύο περιφερειών που εμπλέκονται καθώς και των ΤΟΕΒ είναι να γίνει διαχείριση των μικρών ποσοτήτων των αρδευτικών υδάτων που υπάρχουν στα πλαίσια των κανόνων της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων αλλά και της καλής γνώσης των συνθηκών της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μ. Μουρβετίδης δήλωσε σχετικά: «Είναι μία δύσκολη περίσταση αλλά θα συνεργαστούμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν το περιορισμένο όγκο νερού. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους αλλά και να εξάρω την υπευθυνότητα των αγροτών και των ΤΟΕΒ όλων των περιοχών των τριών νομών καθώς και τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ανατρέψαμε όλο το πρόγραμμά μας και βρεθήκαμε παρόντες στην προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης διαθέσιμης λύσης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Σερρών τον Μιχάλη Μουρβετίδη και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την κατανόηση και την συνεργασία. Με την συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη των ΤΟΕΒ της περιοχής προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημίες, οι οποίες σε κάποιες καλλιέργειες φαντάζουν αναπόφευκτες. Παρόλα αυτά θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης υδατικών πόρων και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό νερό που υπάρχει».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Σε ποιες περιοχές του νομού Καβάλας απαγορεύεται η κολύμβηση

Σε-ποιες-περιοχές-του-νομού-Καβάλας-απαγορεύεται-η-κολύμβηση

Εκδόθηκε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας (ΑΔΑ: 6ΗΙΗ7ΛΒ-ΘΤ9) σχετικά με την καταλληλότητα υδάτων κολύμβησης θερινής περιόδου 2024  ΠΕ Καβάλας και Θάσου.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

  • Απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
  • Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων καθώς και σε απόσταση 200 μέτρων εκατέρωθεν αυτών
  • Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, όπως τις εκβολές ποταμών και χειμάρρων σύμφωνα με τις αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη ή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων

Συνιστούμε την κολύμβηση στις ακτές που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και παρακολουθούνται με τακτικούς ελέγχους στα πλαίσια διενέργειας σχετικού προγράμματος, σύμφωνα με το (7) σχετικό όπως εμφανίζονται στην ιστοσελίδα https://bathingwaterprofiles.gr/.

Συνιστάται επίσης η αποφυγή κολύμβησης, για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που δεν υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και ιδιαίτερα:

  • Από την περιοχή του Καρνάγιου και μέχρι το κέντρο «Μιχάλης»
  • Σε ζώνη 50 μέτρων έμπροσθεν των στομίων εκβολής αγωγών όμβριων ή ρεμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, με ροή

Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την τήρηση της καθαριότητας στις ακτές κολύμβησης σε συνεχή βάση όπως:

Τακτική αποκομιδή απορριμμάτων και τοποθέτηση ικανού αριθμού δοχείων συλλογής αυτών

Ορισμός υπευθύνου για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση/αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές

Δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής όπως αποχωρητήρια, αποδυτήρια, ντους κ.α.

Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης για την αποφυγή κολύμβησης σύμφωνα με τα ανωτέρω

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα