Connect with us

Αγροτικά

Οι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ περιμένουν τον Λ. Αυγενάκη

Οι-αγρότες-της-Περιφέρειας-ΑΜΘ-περιμένουν-τον-Λ.-Αυγενάκη

Σάββας Αργυράκης: Καταθέσαμε αίτημα ώστε από κοινού με τον περιφερειάρχη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν / Το υψηλό κόστος παραγωγής, η νέα ΚΑΠ, οι κακές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., ταλαιπωρούν τους αγρότες

Την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το αν θα συναντηθεί μαζί τους, περιμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να του θέσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις, όπως ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

«Καταθέσαμε αίτημα για να επισκεφθεί ο υπουργός την Περιφέρειά μας, ώστε από κοινού να δώσει λύσεις με τον περιφερειάρχη στα προβλήματα που υπάρχουν…»

«Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαμε κάνει όλοι οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχαμε αποφασίσει να μην προβούμε σε κάποια ενέργεια πριν συναντηθούμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Καταθέσαμε αίτημα για να επισκεφθεί ο υπουργός την Περιφέρειά μας και πιο συγκεκριμένα την έδρα της την Κομοτηνή, ώστε από κοινού να δώσει λύσεις με τον περιφερειάρχη στα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα. Περιμένουμε την απάντηση, καθώς ο υπουργός έλειπε την προηγούμενη εβδομάδα στο εξωτερικό. Επέστρεψε την Τρίτη και περιμένουμε την απάντηση του υπουργείου, όπως περιμένουμε και από τον περιφερειάρχη να ασκήσει πίεση, για να οριστεί σύντομα το ραντεβού», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Αν δεν συναντηθούμε με τον κ. Αυγενάκη, δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις. Δεν γνωρίζουμε τη μορφή που θα έχουν, το πόσες μέρες θα διαρκέσουν, αν γίνουν. Αυτό θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί…»

«Οι περισσότεροι σύλλογοι είμαστε σε επαφή και θα προσδιορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, στην περίπτωση που δεν γίνει η συνάντηση με τον υπουργό. Καθημερινά μιλάμε τηλεφωνικά με όλους τους συλλόγους. Βλέπουμε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στην υπόλοιπη χώρα. Εμείς διαλέξαμε πρώτα να δώσουμε την ευκαιρία στον υπουργό και στον περιφερειάρχη να κάνουν διάλογο μαζί μας και να δώσουν λύσεις, οπότε ήμασταν υπομονετικοί και κάναμε αυτό που έπρεπε ως οφείλαμε. Περιμένουμε από αυτούς την επόμενη κίνηση.

Αν δεν συναντηθούμε δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις. Δεν γνωρίζουμε τη μορφή που θα έχουν, το πόσες μέρες θα διαρκέσουν, αν γίνουν. Αυτό θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί», συμπλήρωσε ο κ. Αργυράκης. 

Το υψηλό κόστος παραγωγής, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η εφαρμογή της, οι κακές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., τα κυριότερα προβλήματα των αγροτών

Τέλος, αναφερόμενος στα κυριότερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο κ. Αργυράκης σημείωσε: «Υπάρχουν γενικά πολλά προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την εφαρμογή της, οι κακές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., καθώς επίσης και τοπικά προβλήματα που διαμορφώνονται ανά περιοχή και διαφοροποιούνται λόγω των καλλιεργειών ή της γεωμορφορλογίας της κάθε περιοχής. Γι’ αυτό ζητάμε να έρθει ο υπουργός, ώστε ο πρόεδρος του κάθε συλλόγου της κάθε περιοχής να του θέσει τα προβλήματα που υπάρχουν τοπικά».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

4 + 1 προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

4-+-1-προτάσεις-για-την-ενίσχυση-του-πρωτογενούς-τομέα

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όσα έχουμε πράξει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι πολλά και σημαντικά και αποδεικνύουν τη διαρκή έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, στη σκιά του αναμφίβολα υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και προβληματικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Αυτή η Κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματά τους και αυτό έπραξε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είδαμε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους αγρότες. Ξύνοντας «τον πάτο του βαρελιού», ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα στήριξης, όπως φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια και προκαταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Πέραν τούτων, πάντως, με αφορμή και με κάποια σημεία του πρόσφατου νομοσχεδίου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα ήθελα να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο, διατυπώνοντας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις.

Απαιτείται η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση.

Μεταξύ άλλων, θα πρότεινα:

  1. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Αγροτικού Επιμελητηρίου προκειμένου να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο του.

2. Την προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

3. Τη νέα, έγκαιρη νομοθεσία με δεδομένο ότι από το 2028, στην Κ.Α.Π. 2028 – 2035 δηλαδή, δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα, απαιτούνται το χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων και οι πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν.

4. Την άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

5. Τις σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!

Είναι κάποιες μόνο σκέψεις μου αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Οι-αγρότες-κατέβασαν-τα-τρακτέρ-στον-Σταυρό-Αμυγδαλεώνα

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Αγρότες της Π.Ε. Καβάλας με τα τρακτέρ τους έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Από την Δευτέρα κατεβαίνουν στους δρόμους οι αγρότες της Καβάλας

Από-την-Δευτέρα-κατεβαίνουν-στους-δρόμους-οι-αγρότες-της-Καβάλας

Την Δευτέρα (19/2) μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με πρώτο σημείο συνάντησης τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

«Οι αποφάσεις πάρθηκαν την Πέμπτη (15/2) σε επίπεδο συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οπότε θα έχουμε κινητοποιήσεις από Δευτέρα (19/2) σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Το μόνο που μπορώ να πω και είμαι σίγουρος για την περιοχή μας, είναι ότι τέσσερις σύλλογοι εδώ της Π.Ε. Καβάλας θα κάνουμε μια κινητοποίηση τη Δευτέρα (19/2) στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, για την οποία θα υπάρξει πιο λεπτομερής ενημέρωση τις επόμενες μέρες για την ώρα και τη μορφή της κινητοποίησης, όταν ολοκληρώσουμε κι εμείς όλες τις διεργασίες», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια…»

«Παράλληλα, κατά τόπους γίνονται ενημερώσεις από την Παρασκευή (16/2), προκειμένου να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για το τι έγινε στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και πως θα οργανωθεί από εδώ και πέρα η κινητοποίηση και τι κλιμάκωση θα έχει, ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε για τον κλάδο μας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχουν πλαίσια για να δοθούν άλλα χρήματα, είτε για το πετρέλαιο, είτε για το ρεύμα, αλλά μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια και να έχουμε μεγαλύτερα ποσά στις ενισχύσεις μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως – Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.»

Όσον αφορά τα μπλόκα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου τόνισε: «Τα μπλόκα θα είναι όπως στην Π.Ε. Καβάλας σε συγκεκριμένο σημείο για τις Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας, ενώ στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, υπάρχουν ήδη κάποια μπλόκα, οπότε αυτοί που μετέχουν στο συντονιστικό λογικά θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα μπλόκα και θα αποφασίσουμε για το πως θα πορευτούμε εφεξής. Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως. Αυτά τα ξέραμε και από την Έκθεση όπου είχαν γίνει εξαγγελίες και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα. Φυσικά θα δοθεί μια προκαταβολή για το πετρέλαιο, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα