Connect with us

Αγροτικά

Μέχρι και 90% φτάνει η ακαρπία της ελιάς

Μέχρι-και-90%-φτάνει-η-ακαρπία-της-ελιάς

Ζαφείρης Μυστακίδης: Πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η τιμή του ελαιολάδου / Η ακαρπία μπορεί να επαναληφθεί και του χρόνου αν είναι ζεστός ο χειμώνας / Ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνει τέτοια ζημιά, με βάση τον απαρχαιωμένο κανονισμό του

Μέχρι και το 90% φτάνει η ακαρπία της ελιάς κατά τόπους στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Υπάρχει μια σημαντική μείωση της ποσότητας της ελιάς, άρα και του λαδιού που θα βγει τις επόμενες ημέρες. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής, κατά τόπους και στην περιοχή μας, όπως και πανελλαδικά, που κυμαίνεται από 40% μέχρι και 90%, οπότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ήδη οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής είναι υπέρογκες, να σημειώσουμε όμως, για λάδι περσινής εσοδείας», ανέφερε αρχικά ο κ. Μυστακίδης. 

«Πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η τιμή του ελαιολάδου – Πρέπει όμως να πούμε ότι η ελεύθερη αγορά δεν πρέπει να είναι ασύδοτη…»

Για το που θα φτάσει η τιμή του ελαιολάδου τους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. σημείωσε: «Δεν μπορώ να προβλέψω σε ποια τιμή θα φτάσει να το αγοράζει ο καταναλωτής. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω είναι ότι οι ποσότητες θα είναι πολύ μικρές. Ήδη οι μεγάλες βιομηχανίες και ελαιοτριβεία δεν έχουν μεγάλες ποσότητες από την περσινή εσοδεία πλέον, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της πουλήθηκε κι έχει φύγει στις ξένες αγορές. Πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η τιμή του ελαιολάδου. Πρέπει όμως να πούμε ότι η ελεύθερη αγορά δεν πρέπει να είναι ασύδοτη. Θα πρέπει το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχει να εντείνει τους ελέγχους, ώστε να μην υπάρχει αυτή η αισχροκέρδεια που έχουμε. Το ότι καταναλώνουμε λάδι περσινής εσοδείας σε αυτές τις τιμές, μόνο κερδοσκοπικό παιχνίδι μπορούμε να το ονομάσουμε».

«Η ακαρπία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς πέρυσι ο χειμώνας ήταν ζεστός – Ίδιο το σκηνικό και του χρόνου αν επαναληφθεί ένας ακόμη ζεστός χειμώνας…» 

Ερωτηθείς στο που οφείλεται αυτή η κακή χρονιά για την ελιά κι αν η φετινή κατάσταση με την ακαρπία μπορεί να αλλάξει του χρόνου, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς πέρυσι ο χειμώνας ήταν ζεστός. Τα φυτά χρειάζεται να υποστούν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, προκειμένου να δημιουργήσουν καρποφόρους οφθαλμούς. Αυτό απουσίαζε πέρυσι, μ’ αποτέλεσμα να μην έχουμε καρποφόρους οφθαλμούς, αλλά να έχουμε πολύ μειωμένη παραγωγή. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές δεν μπαίνουν καν στα κτήματα για να μαζέψουν ελιές, γιατί δεν υπάρχει καρπός στα δέντρα ή είναι τόσο λίγος που κοστολογικά δεν τους συμφέρει να τα μαζέψουν. Από εκεί και πέρα αν θα έχουμε έναν ζεστό χειμώνα, μετά από πέντε συνεχόμενα πιο ζεστούς μήνες της τελευταίας 15ετιας, τότε θα έχουμε το ίδιο σκηνικό και του χρόνου».

Αρκετός καιρός θα χρειαστεί για να ισορροπήσει ξανά η αγορά, η οποία έχει πλέον αποσυντονιστεί 

Παράλληλα, ο κ. Μυστακίδης επισήμανε ότι ακόμη κι αν ο χειμώνας φέτος είναι όπως πρέπει, με χαμηλές δηλαδή θερμοκρασίες, για να ισορροπήσει η αγορά θα χρειαστεί αρκετός καιρός.

«Θα πρέπει να περάσουν πολλοί μήνες για να ισορροπήσει η αγορά, προκειμένου να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα. Άρα, έχει γίνει ζημιά, έχει αποσυντονιστεί η αγορά και δεν νομίζω ότι θα επανέλθουμε σε προηγούμενα επίπεδα, ακόμη κι αν η επόμενη χρονιά είναι καλή παραγωγικά. Δεν θα μπορέσει τόσο γρήγορα η αγορά να απορροφήσει τις αρνητικές συνέπειες που είχαμε φέτος».

«Οι παραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν, όμως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνει τέτοια ζημιά, με βάση τον απαρχαιωμένο κανονισμό του…»

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη ζημιά που έχουν υποστεί, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Οι παραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν, όμως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνει τέτοια ζημιά, με βάση τον απαρχαιωμένο κανονισμό με τον οποίο λειτουργεί. Οι παραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν με άλλους τρόπους και ήδη επειδή είναι πανευρωπαϊκό το φαινόμενο, οι υπουργοί Γεωργίας σε μια άτυπη σύνοδο τον περασμένο Σεπτέμβριο, το θέμα της αποζημίωσης της ακαρπίας της ελιάς ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα τους. Περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα τους επόμενους μήνες, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Καβάλα στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Η-Καβάλα-στο-Εθνικό-Πρόγραμμα-Χαλαζικής-Προστασίας-2025-–-2028»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης γνωστοποιεί το γεγονός ότι η Καβάλα εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028.

Όπως σημειώνει, «μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκη στην Χρυσούπολη, επικοινώνησα μαζί του και με ενημέρωσε ότι η Καβάλα περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028. 

Μια προεκλογική μου δέσμευση γίνεται πράξη!

Ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των παραγωγών μας υλοποιείται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα.

Σταθερά, πιο κοντά στους αγρότες μας!»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Αυγενάκης: Οι αγρότες ψηφίζοντας τη ΝΔ προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ΕΕ

Αυγενάκης:-Οι-αγρότες-ψηφίζοντας-τη-ΝΔ-προστατεύουν-τα-συμφέροντά-τους-στην-ΕΕ

Να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους ενισχύοντας την παρουσία της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε εκπροσώπους αγροτικών φορέων στην Καβάλα.

Μάλιστα ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό διαβατήριο για την Ευρώπη που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι η ζωή των Ελλήνων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ζήτησε να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και όχι η χαλαρότητα.

«Η ψήφος των Ευρωπαίων αγροτών έχει ιδιαίτερη σημασία στην κάλπη της κάθε χώρας. Ζητούμε από τους Έλληνες αγρότες να στηρίξουν την κεντροδεξιά. Να στηρίξουν τις θέσεις της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή να προστατεύσουν τη δικιά τους τη ζωή μέσα από την άσκηση μιας πολιτικής που κυριαρχεί η σοβαρότητα και παρέχει ασφάλεια και κυρίως μέσα από κινήσεις που γνωρίζουν και με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νέστου παρουσία των βουλευτών, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Πασχαλίδη, και Μακάριου Λαζαρίδη, του ΓΓ  του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Στρατάκου, του Δημάρχου Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, και του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και μέλους της ΕΘΕΑΣ, Σάββα Αργυράκη.

Παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Τσιόδρας, Σούλογλου-Νουρτζάν και Βασίλης Σακελλάρης.

«Η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα σταθερότητας και να εκλέξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνώστες και όχι γνωστούς, για μια Ευρώπη που να παράγει έργο ταχύτερα για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Ο Υπουργός κάλεσε τους παριστάμενους να δουν ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν προωθήσει τα συμφέροντα των αγροτών και ποιες όχι. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στα αιτήματά τους που ικανοποιήθηκαν, όπως η επιστροφή χρημάτων από το φόρο για το πετρέλαιο, η άμεση καταβολή προκαταβολών, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην τομή που συνιστά η δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, στη διενέργεια εντατικών ελέγχων οι οποίοι ξεκίνησαν πριν τις κινητοποιήσεις και επισήμανε ότι καμία υπόθεση δεν μένει πλέον στο συρτάρι και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο αποστέλλεται μήνυμα στην αγορά. Επανέλαβε δε πως «δεν κάνουμε πίσω για κανέναν και οποίος έχει παίξει παιχνίδια στην πλάτη των παραγωγών, μας έχει απέναντι».

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Όσον αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, καταθέσαμε σε χρόνο μηδέν, είπε ο Υπουργός, έξι προτάσεις τεχνικής βελτίωσής της, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές, μεταξύ των και αυτή για την αγρανάπαυση.

Επενδύσαμε, τόνισε, στην αγροτική διπλωματία και στη σταθερή συνεργασία τόσο μέσω της συμμαχίας των χωρών της Μεσογείου, της γνωστής EUMED9 την οποία για θέματα γεωργίας και αλιείας ενεργοποίησε η Ελλάδα, όσο και μέσω του ΕΛΚ το οποίο υιοθέτησε το σύνολο των 19 προτάσεων που κατέθεσε τη χώρα μας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ αγροτικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και πρέπει να υπάρχει αρμονία και ομαλότερη προσαρμογή στην «πράσινη μετάβαση».

Οι προτεραιότητες στην αναθεώρηση της ΚΑΠ

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχο να υπάρξουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα αλλάξουν οι Επιτροπές, ακόμα τρεις τουλάχιστον αλλαγές:

–           Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.

–           Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών.

–           Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.

Στα μείζονος σημασίας ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, όπως αυτό του νερού, ο Υπουργός είπε ότι ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, ο οποίος πιλοτικά θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και θα προχωρήσει με προτεραιότητα τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα ή ερημοποίηση.

Συνεχίζεται η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ένα ακόμα θέμα που έθιξε είναι αυτό της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου με κατηγορηματικότητα τόνισε ότι δεν θα προκληθεί καμία καθυστέρηση στις καταβολές προς τους αγρότες, λόγω της παρέμβασης της ΕΕ, που έγινε λόγω των λαθών που εντοπίσθηκαν κυρίως το 2016, αλλά και στην περίοδο της αμέσως προηγούμενης διοίκησης.

Σημείωσε ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει η νέα διοίκηση κατέστη δυνατή η έγκαιρη καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 785 εκατ. ευρώ στους αγρότες και στηλίτευσε την κριτική που είχε ασκήσει στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημόσια διαβούλευση για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ η οποία ξεκινά εντός των επόμενων ημερών, τονίζοντας ότι αυτός πρέπει να είναι σωστός, λειτουργικός, και δίκαιος. Επίσης, ζήτησε από τους αγρότες της Καβάλας να βγουν μπροστά για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης ακτινιδίου, καθώς έρχεται στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μεγάλες οι ζημιές στα ακτινίδια του Νέστου

Μεγάλες-οι-ζημιές-στα-ακτινίδια-του-Νέστου

Την Πέμπτη 09/05/2024 στην Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με την καλλιέργεια και την εμπορία του ακτινιδίου καθώς και γεωτεχνικών, ώστε να διατυπωθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα στην φετινή καλλιεργητική χρονιά.

Δυστυχώς η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μεγάλο ποσοστό ακαρπίας το οποίο ξεπερνάει το 40% μεσοσταθμικά σε επίπεδο νομού και οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες των δέντρων. Πρωτοφανής είναι επίσης ο μεγάλος αριθμός μη εμπορεύσιμων καρπών σε σχήμα “πεταλούδας”, οι οποίοι αφαιρούνται από τα δέντρα κατά το αραίωμα και πιστεύουμε ότι και αυτό οφείλεται στην κλιματική κρίση. Στα ήδη μειωμένα κατά το ήμισυ τονάζ ανά στρέμμα, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται τεράστιες ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν καθολικά τη περιοχή μας, σπάζοντας μεγάλο ποσοστό βλαστών από τα δέντρα.

Οι ζημίες στα κιλά υπολογίζονται από 40% – 80% και αυτό συνεπάγεται με μια τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους ακτινιδιοπαραγωγούς του Δήμου Νέστου. Η ζημία θα μετακυλήσει και στην επόμενη χρονιά διότι το ακτινίδιο καρπίζει σε κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς.  

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Επιχειρήσεις του νομού Καβάλας θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τεκμηριώνοντας θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αντιστάθμιση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.     

Εκ του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                                ΞΕΚΑΡΦΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα