Connect with us

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: «Άδικη η αύξηση κατά 50% στο τέλος παρεπιδημούντων»

Μάκης-Παπαδόπουλος:-«Άδικη-η-αύξηση-κατά-50%-στο-τέλος-παρεπιδημούντων»

Η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας αποφάσισε την Τρίτη 07/10/2025, στη Δημοτική Επιτροπή, την αύξηση κατά 50% στο τέλος παρεπιδημούντων, που θα πληρώσουν για το 2026 οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της εστίασης του τόπου μας.
Το συγκεκριμένο τέλος αποσκοπεί στο να εξασφαλίζει στους Δήμους πόρους ανταποδοτικού χαρακτήρα από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης, όχι για να καλύπτει “τρύπες” του ταμείου του Δήμου από σπατάλες και κακοδιαχείριση ή να χρησιμοποιείται ως εύκολος εισπρακτικός μηχανισμός.
Ο Δήμος Καβάλας δεν έχει πρόβλημα έλλειψης τελών και φόρων, έχει πρόβλημα προτεραιοτήτων, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας στη χρήση τους.
Το τέλος παρεπιδημούντων δεν είναι “τέλος πολυτελείας”, είναι “φόρος” στην καθημερινότητα. Μια αύξηση 50% στο τέλος παρεπιδημούντων σημαίνει επιπλέον “φορολογία” για τις επιχειρήσεις με πολλές χιλιάδες ευρώ, μείωση της ρευστότητας, της απασχόλησης και των επενδύσεων των επαγγελματιών του τόπου μας.
Εμείς ως παράταξη, έχοντας κάνει διαβούλευση με τους φορείς των επαγγελματιών, το Επιμελητήριο Καβάλας, την Ένωση Ξενοδόχων, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, το Σωματείο Καφεζυθοπωλών και τον Εμπορικό Σύλλογο, λέμε ξεκάθαρα:
ΟΧΙ σε αυξήσεις τελών που εφαρμόζουν μία οριζόντια και “φορομπηχτική” πολιτική σε βάρος της τοπικής μας οικονομίας.
ΝΑΙ στη διαφάνεια, την ανταποδοτικότητα και την ουσιαστική λογοδοσία για την αξιοποίηση των εσόδων από τα δημοτικά τέλη.
ΝΑΙ σε μια δημοτική πολιτική που στηρίζει τον επαγγελματία, τον εργαζόμενο και την τοπική ανάπτυξη.
ΖΗΤΟΥΜΕ:

  1. Ανάκληση της απόφασης για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων.
  2. Δημόσιος απολογισμός της χρήσης των εσόδων από το τέλος παρεπιδημούντων τα τελευταία 5 έτη.
  3. Διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς πριν από οποιαδήποτε αλλαγή συντελεστή.
  4. Στοχευμένη αξιοποίηση των εσόδων σε δράσεις ανάπλασης, προσβασιμότητας και τουριστικής υποδομής.
    Η Καβάλα χρειάζεται συμμάχους στην τοπική ανάπτυξη, όχι “φοροεισπράκτορες”.
    Οι επαγγελματίες του τόπου μας δεν είναι “παρεπιδημούντες”, είναι μόνιμοι συμμέτοχοι στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
    Η επιτυχία τους είναι και επιτυχία της Καβάλας. Η “ασφυξία” τους, όμως, θα είναι αποτυχία της δημοτικής πολιτικής.

Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης
Δημοτικής Κίνησης
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: «Αυξήσεις και στα εισιτήρια του Μουσείου Καπνού από τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας»

Μάκης-Παπαδόπουλος:-«Αυξήσεις-και-στα-εισιτήρια-του-Μουσείου-Καπνού-από-τη-Διοίκηση-του-Δήμου-Καβάλας»

Παράλληλα με την “φορομπηχτική πολιτική αυξήσεων” της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας στο τέλος παρεπιδημούντων που θα πληρώνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, στα δίδακτρα που θα πληρώνουν οι γονείς του Δημοτικού Ωδείου και στα πάγια των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ που ήδη πληρώνουν οι δημότες, έχουμε τώρα και την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στο Μουσείο Καπνού.

Στη νέα εισήγηση που κάνει η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας για τον τιμοκατάλογο για το 2026 (στη Δημοτική Επιτροπή που έχει την Τρίτη 14/10), οι άνεργοι συνδημότες μας και τα παιδιά 10-18 ετών καλούνται να πληρώνουν εισιτήριο 3 ευρώ.

Και αναρωτιόμαστε: περιμένει η Δημοτική Αρχή να ενισχύσει τα έσοδα του Μουσείου Καπνού από τέτοιες αυξήσεις; Αυτό είναι το πλάνο ανάπτυξης που έχει “στο μυαλό της” για το Μουσείο Καπνού; Να πληρώνουν οι άνεργοι και τα παιδιά;

Συμφωνούμε βέβαια με τη νέα εισήγηση για να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία και τα μαθητικά group δωρεάν είσοδο.

Χρειάστηκε όμως να αλλάξει γνώμη η Δημοτική Αρχή, γιατί στην προηγούμενη εισήγηση στη Δημοτική Επιτροπή (στις 07/10) τα μαθητικά group χρεώνονταν 1 ευρώ την είσοδο ανά άτομο. 

Επιπλέον, προτείνουμε να έχουν δωρεάν είσοδο:

– οι άνεργοι

– τα παιδιά ηλικίας 10-18 ετών

– οι μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τις οποίες η Δημοτική Αρχή “ξεχνάει” πάντα, όταν μιλάμε για απαλλαγές.

Η αύξηση των εσόδων στο Μουσείο Καπνού δε θα έρθει με την επιβάρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των παιδιών.

Θα έρθει από τη σωστή ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών πόρων του Δήμου μας, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες.

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Υπογράφηκε η σύμβαση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Εκθεσιακού Κέντρου Νέας Καρβάλης

Υπογράφηκε-η-σύμβαση-για-την-Ενεργειακή-Αναβάθμιση-του-Εκθεσιακού-Κέντρου-Νέας-Καρβάλης

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Οκτωβρίου, στο περίπτερο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της Έκθεσης KavalaExpo 2025, η υπογραφή της σύμβασης για το έργο “Ενεργειακή Αναβάθμιση του Εκθεσιακού Κέντρου Νέας Καρβάλης”.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, με δικαιούχο το Επιμελητήριο Καβάλας, και έχει στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βιώσιμη αναβάθμιση των υποδομών του Εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης».

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΑΜΘ κ. Λάζαρος Τσαταλμπασίδης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Ιωάννης Παναγιωτίδης, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, του Εντεταλμένου Συμβούλου Αθλητισμού κ. Στέλιου Ιγνατιάδη καθώς και του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στεφάνου.

Η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και προβλέπει ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στεγανοποίηση της στέγης, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου, το οποίο λειτουργεί από το 2008 και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διοργάνωση της ετήσιας έκθεσης του Επιμελητηρίου.

Στόχος της παρέμβασης είναι η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού εκθεσιακού χώρου, αντάξιου των αναγκών της περιοχής.

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παναγιωτίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Άνοιγμα του δήμου Θάσου στην τουριστική αγορά της Τουρκίας

Άνοιγμα-του-δήμου-Θάσου-στην-τουριστική-αγορά-της-Τουρκίας

Σε σημαντικές συναντήσεις b2b που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και το Σάββατο (11/10) στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχει αποστολή του Δήμου Θάσου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στις τρεις νέες πτήσεις τσάρτερ από τη Ρουμανία που προστίθενται για το επόμενο καλοκαίρι στο αεροδρόμιο της Καβάλας.

«Η Τουρκία αποτελεί για μας μία πολύ σημαντική αγορά…»

«Βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, όχι σε τουριστική έκθεση, αλλά σε συναντήσεις b2b, οι οποίες διοργανώνονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είμαστε σε μία αποστολή μαζί με τον δήμαρχο της Θάσου, τον Οργανισμό Τουρισμού του νησιού και στελέχη της Π.Α.Μ.Θ. και συμμετέχουμε από την Πέμπτη (9/10) σε μία σειρά από συναντήσεις, οι οποίες γίνονται στα γραφεία τη Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας. Η Τουρκία αποτελεί για μας μία πολύ σημαντική αγορά και θα συνεχίσουμε να δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτή για να γίνει ακόμη περισσότερο γνωστό το νησί μας. Βλέπουμε κυρίως τουριστικούς πράκτορες σε συναντήσεις που έχουν κλειστεί, όπου γίνεται και η παρουσίαση του προϊόντος μας. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ. που διοργανώνει αυτές τις συναντήσεις και φροντίζουμε να κινούμαστε ακόμη πιο δυναμικά όλοι μαζί», ανέφερε σχετικά ο κ. Μαρκιανός. 

Αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας οι τρεις νέες πτήσεις τσάρτερ από τη Ρουμανία

«Επίσης να πούμε ένα νέο που μας αφορά και μας απασχολεί πολύ, καθώς έχουμε την πρόσθεση τριών νέων πτήσεων για το επόμενο καλοκαίρι από τρεις πόλεις της Ρουμανίας. Είναι πλέον είναι γεγονός ότι θα ξεκινήσουν για το αεροδρόμιο της Καβάλας. Με πάρα πολύ αγώνα τις πετύχαμε, είναι πτήσεις τσάρτερ, για τις οποίες όλοι μόχθησαν και βλέπουμε ότι ο στόχος ο οποίος έχουμε θέσει τα τελευταία δυο χρόνια για την ενίσχυση του αεροδρομίου της Καβάλας γίνεται πράξη και δυναμώνει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας και το τουριστικό προϊόν», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θάσου.

Επόμενοι σταθμοί η Σαρδηνία και το Λονδίνο

Τέλος, ο Γιάννης Μαρκιανός επισήμανε ότι επόμενος σταθμός είναι στις 21 Οκτωβρίου σε διαγωνισμό στον οποίον θα μετέχει η Θάσος στην Σαρδηνία, όπου διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο ως νησιωτικός προορισμός.

«Θα βρεθούμε εκεί μαζί με την Περιφέρεια, η οποία επίσης διαγωνίζεται και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα. Συνεχίζουμε με τη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου όπου και εκεί έχουμε ήδη μία σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων και περιμένουμε σίγουρα ευχάριστες εξελίξεις», σημείωσε καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θάσου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα