Connect with us

Αγροτικά

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τα αιτήματα των αγροτών

Λεωνίδας-Παππάς:-Υπάρχει-δημοσιονομικός-χώρος-για-τα-αιτήματα-των-αγροτών

« Ο ΕΛ.Γ.Α. λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό / Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά»

«Είμαστε στο πλευρό των αγροτών, καθώς θεωρούμε τα περισσότερα από τα αιτήματά τους δίκαια. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα, αλλά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε τα πιο βασικά να ικανοποιηθούν, για να μπορέσουν να μείνουν στην αγροτιά και στην παραγωγική διαδικασία».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε διέξοδο και λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα των αγροτών…»

«Πράγματι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με την οικονομική και την ενεργειακή κρίση. Αυτό το χρονικό διάστημα θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε διέξοδο και λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα των αγροτών. Εμείς αφενός μπορεί μεν να μη συμφωνούμε με ακραίες αντιδράσεις, αλλά θα πρέπει να δούμε και ποια είναι η οικονομική πραγματικότητα για τους αγρότες. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ενώ επικοινωνιακά είπαν ότι σκύβουμε στα προβλήματα των αγροτών και δεν είμαστε απέναντι, αλλά είμαστε δίπλα τους, δεν είπαν τίποτα για τη ρύθμιση των χρεών τους, που είναι ένα πάγιο αίτημα. Δεν είπαν τίποτα για τη μείωση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, πάγιο αίτημα και αυτό. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προφανώς δεν υπάρχει σχέδιο», σημείωσε σχετικά ο κ. Παππάς. 

«Ο ΕΛ.Γ.Α. λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό – Η κυβέρνηση δεν μίλησε καθόλου για τις μειωμένες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ…»

«Οι πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή. Εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση λέει ότι θα το προχωρήσει και δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν μίλησε καθόλου για τις μειωμένες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τη νέα ΚΑΠ που σημαίνει μειωμένες επιδοτήσεις για τους αγρότες δεν έγινε καμία κουβέντα. Επίσης τους αγρότες τους αφορά η διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι. Αυτή η κερδοσκοπία λοιπόν πλήττει και τον αγρότη γιατί όταν πουλάει φθηνά, ο καταναλωτής αγοράζει ακριβά. Μειώνεται η κατανάλωση χωρίς να φταίει όμως ο παραγωγός. Επίσης ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να αποτρέψουν την εκτόξευση των τιμών των εφοδίων, τα οποία διογκώνουν και το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση δεν συζητάει γι’ αυτά», επισήμανε στη συνέχεια ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Σταγόνα στον ωκεανό η επιστροφή του φόρου αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο…»

«Είναι η μείωση του Φ.Π.Α.  που έχει προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. και φυσικά είναι και οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στην αγορά. Η κερδοσκοπία δεν υπάρχει μόνο στο λιανικό εμπόριο, υπάρχει και στα γεωργικά εφόδια και σε όλο τον εφοδιαστικό και παραγωγικό κύκλο και φυσικά υπάρχουν και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελληνικών προϊόντων. Όλα αυτά ψαλιδίζουν το εισόδημα των αγροτών. Αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στην επιστροφή του φόρου αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις δαπάνες των αγροτών. Τώρα που καταργήθηκε και η ενεργειακή επιδότηση στους λογαριασμούς έχουν έρθει λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι είναι τρομακτικοί για τους αγρότες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ακόμη και αν πήγε καλά η χρόνια, ακόμη κι αν είχαν σοδειά, έχει ακριβύνει το κόστος παραγωγής που δεν μπορούν να ανταποκριθόυν κι αυτό είναι μία πραγματικότητα», δήλωσε ακόμη στον «Ε» ο Λεωνίδας Παππάς. 

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι μια ορολογία που τη λέμε για να την πούμε. Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά…»

«Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να δει πιο ουσιαστικά τα ζητήματά τους και όχι με πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους. Εμείς δε λέμε ότι μπορούν να ικανοποιηθούν όλα, αλλά όταν έχεις υπεραπόδοση Φ.Π.Α. και εισπράττεις πάνω από 1 δισ. ευρώ, λόγω της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, αυτό δεν είναι ανάγκη να διοχετεύσεις μόνο με τη μορφή επιδομάτων στους πολίτες για πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους. Μπορείς να δεις ποιες κοινωνικές ομάδες έχουν ανάγκη και να προσπαθήσεις να τους βοηθήσεις. Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι μια ορολογία που τη λέμε για να την πούμε. Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά. Άρα λοιπόν πρέπει να τους στηρίξουμε έμπρακτα. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι ορισμένα από αυτά να μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, δεν βλέπουμε βέβαια τη διάθεση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παππάς.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

4 + 1 προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

4-+-1-προτάσεις-για-την-ενίσχυση-του-πρωτογενούς-τομέα

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όσα έχουμε πράξει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι πολλά και σημαντικά και αποδεικνύουν τη διαρκή έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, στη σκιά του αναμφίβολα υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και προβληματικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Αυτή η Κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματά τους και αυτό έπραξε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είδαμε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους αγρότες. Ξύνοντας «τον πάτο του βαρελιού», ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα στήριξης, όπως φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια και προκαταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Πέραν τούτων, πάντως, με αφορμή και με κάποια σημεία του πρόσφατου νομοσχεδίου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα ήθελα να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο, διατυπώνοντας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις.

Απαιτείται η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση.

Μεταξύ άλλων, θα πρότεινα:

  1. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Αγροτικού Επιμελητηρίου προκειμένου να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο του.

2. Την προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

3. Τη νέα, έγκαιρη νομοθεσία με δεδομένο ότι από το 2028, στην Κ.Α.Π. 2028 – 2035 δηλαδή, δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα, απαιτούνται το χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων και οι πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν.

4. Την άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

5. Τις σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!

Είναι κάποιες μόνο σκέψεις μου αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Οι-αγρότες-κατέβασαν-τα-τρακτέρ-στον-Σταυρό-Αμυγδαλεώνα

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Αγρότες της Π.Ε. Καβάλας με τα τρακτέρ τους έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Από την Δευτέρα κατεβαίνουν στους δρόμους οι αγρότες της Καβάλας

Από-την-Δευτέρα-κατεβαίνουν-στους-δρόμους-οι-αγρότες-της-Καβάλας

Την Δευτέρα (19/2) μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με πρώτο σημείο συνάντησης τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

«Οι αποφάσεις πάρθηκαν την Πέμπτη (15/2) σε επίπεδο συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οπότε θα έχουμε κινητοποιήσεις από Δευτέρα (19/2) σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Το μόνο που μπορώ να πω και είμαι σίγουρος για την περιοχή μας, είναι ότι τέσσερις σύλλογοι εδώ της Π.Ε. Καβάλας θα κάνουμε μια κινητοποίηση τη Δευτέρα (19/2) στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, για την οποία θα υπάρξει πιο λεπτομερής ενημέρωση τις επόμενες μέρες για την ώρα και τη μορφή της κινητοποίησης, όταν ολοκληρώσουμε κι εμείς όλες τις διεργασίες», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια…»

«Παράλληλα, κατά τόπους γίνονται ενημερώσεις από την Παρασκευή (16/2), προκειμένου να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για το τι έγινε στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και πως θα οργανωθεί από εδώ και πέρα η κινητοποίηση και τι κλιμάκωση θα έχει, ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε για τον κλάδο μας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχουν πλαίσια για να δοθούν άλλα χρήματα, είτε για το πετρέλαιο, είτε για το ρεύμα, αλλά μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια και να έχουμε μεγαλύτερα ποσά στις ενισχύσεις μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως – Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.»

Όσον αφορά τα μπλόκα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου τόνισε: «Τα μπλόκα θα είναι όπως στην Π.Ε. Καβάλας σε συγκεκριμένο σημείο για τις Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας, ενώ στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, υπάρχουν ήδη κάποια μπλόκα, οπότε αυτοί που μετέχουν στο συντονιστικό λογικά θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα μπλόκα και θα αποφασίσουμε για το πως θα πορευτούμε εφεξής. Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως. Αυτά τα ξέραμε και από την Έκθεση όπου είχαν γίνει εξαγγελίες και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα. Φυσικά θα δοθεί μια προκαταβολή για το πετρέλαιο, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα