Connect with us

Αγροτικά

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τα αιτήματα των αγροτών

Λεωνίδας-Παππάς:-Υπάρχει-δημοσιονομικός-χώρος-για-τα-αιτήματα-των-αγροτών

« Ο ΕΛ.Γ.Α. λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό / Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά»

«Είμαστε στο πλευρό των αγροτών, καθώς θεωρούμε τα περισσότερα από τα αιτήματά τους δίκαια. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα, αλλά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε τα πιο βασικά να ικανοποιηθούν, για να μπορέσουν να μείνουν στην αγροτιά και στην παραγωγική διαδικασία».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε διέξοδο και λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα των αγροτών…»

«Πράγματι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με την οικονομική και την ενεργειακή κρίση. Αυτό το χρονικό διάστημα θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε διέξοδο και λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα των αγροτών. Εμείς αφενός μπορεί μεν να μη συμφωνούμε με ακραίες αντιδράσεις, αλλά θα πρέπει να δούμε και ποια είναι η οικονομική πραγματικότητα για τους αγρότες. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ενώ επικοινωνιακά είπαν ότι σκύβουμε στα προβλήματα των αγροτών και δεν είμαστε απέναντι, αλλά είμαστε δίπλα τους, δεν είπαν τίποτα για τη ρύθμιση των χρεών τους, που είναι ένα πάγιο αίτημα. Δεν είπαν τίποτα για τη μείωση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, πάγιο αίτημα και αυτό. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προφανώς δεν υπάρχει σχέδιο», σημείωσε σχετικά ο κ. Παππάς. 

«Ο ΕΛ.Γ.Α. λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό – Η κυβέρνηση δεν μίλησε καθόλου για τις μειωμένες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ…»

«Οι πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή. Εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση λέει ότι θα το προχωρήσει και δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν μίλησε καθόλου για τις μειωμένες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τη νέα ΚΑΠ που σημαίνει μειωμένες επιδοτήσεις για τους αγρότες δεν έγινε καμία κουβέντα. Επίσης τους αγρότες τους αφορά η διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι. Αυτή η κερδοσκοπία λοιπόν πλήττει και τον αγρότη γιατί όταν πουλάει φθηνά, ο καταναλωτής αγοράζει ακριβά. Μειώνεται η κατανάλωση χωρίς να φταίει όμως ο παραγωγός. Επίσης ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να αποτρέψουν την εκτόξευση των τιμών των εφοδίων, τα οποία διογκώνουν και το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση δεν συζητάει γι’ αυτά», επισήμανε στη συνέχεια ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Σταγόνα στον ωκεανό η επιστροφή του φόρου αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο…»

«Είναι η μείωση του Φ.Π.Α.  που έχει προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. και φυσικά είναι και οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στην αγορά. Η κερδοσκοπία δεν υπάρχει μόνο στο λιανικό εμπόριο, υπάρχει και στα γεωργικά εφόδια και σε όλο τον εφοδιαστικό και παραγωγικό κύκλο και φυσικά υπάρχουν και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελληνικών προϊόντων. Όλα αυτά ψαλιδίζουν το εισόδημα των αγροτών. Αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στην επιστροφή του φόρου αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις δαπάνες των αγροτών. Τώρα που καταργήθηκε και η ενεργειακή επιδότηση στους λογαριασμούς έχουν έρθει λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι είναι τρομακτικοί για τους αγρότες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ακόμη και αν πήγε καλά η χρόνια, ακόμη κι αν είχαν σοδειά, έχει ακριβύνει το κόστος παραγωγής που δεν μπορούν να ανταποκριθόυν κι αυτό είναι μία πραγματικότητα», δήλωσε ακόμη στον «Ε» ο Λεωνίδας Παππάς. 

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι μια ορολογία που τη λέμε για να την πούμε. Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά…»

«Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να δει πιο ουσιαστικά τα ζητήματά τους και όχι με πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους. Εμείς δε λέμε ότι μπορούν να ικανοποιηθούν όλα, αλλά όταν έχεις υπεραπόδοση Φ.Π.Α. και εισπράττεις πάνω από 1 δισ. ευρώ, λόγω της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, αυτό δεν είναι ανάγκη να διοχετεύσεις μόνο με τη μορφή επιδομάτων στους πολίτες για πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους. Μπορείς να δεις ποιες κοινωνικές ομάδες έχουν ανάγκη και να προσπαθήσεις να τους βοηθήσεις. Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι μια ορολογία που τη λέμε για να την πούμε. Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά. Άρα λοιπόν πρέπει να τους στηρίξουμε έμπρακτα. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι ορισμένα από αυτά να μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, δεν βλέπουμε βέβαια τη διάθεση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παππάς.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Κ. Τσιάρας: Χωρίς ΑΤΑΚ και το 2026 αυτοτελή αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτων

Κ.-Τσιάρας:-Χωρίς-ΑΤΑΚ-και-το-2026-αυτοτελή-αγροτεμάχια-κάτω-των-20-στρεμμάτων

Παρατείνεται η λειτουργία της εφαρμογής, μέσω της οποίας οι παραγωγοί που δηλώνουν αγροτεμάχια έκτασης μικρότερης ή ίσης των 20 στρεμμάτων, τα οποία δεν διαθέτουν έγκυρο ΚΑΕΚ, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση Κατοχής Αγροτεμαχίου, μέσω της ΕΑΕ, στην ειδική εφαρμογή της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης με τους εκπροσώπους των δεκατεσσάρων μπλόκων στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας, το όριο των 20 στρεμμάτων διασφαλίζεται και θα συνεχίσει να ισχύει για όσο χρονικό διάστημα η ΑΑΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει την πλήρη εφαρμογή των συστημάτων ΜΙΔΑΣ (Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων), ενώ η χρήση του ΚΑΕΚ παραμένει.

Παράλληλα, σημείωσε πως αποφασίστηκε η σύσταση μεικτών επιτροπών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΑΑΔΕ, των αγροτών και του Ελληνικού Κτηματολογίου, ώστε όλα τα ζητήματα να συζητηθούν θεσμικά και να επιλυθούν καλόπιστα, οργανωμένα και αποτελεσματικά.

Μιλώντας για τα μπλόκα ο κ. Τσιάρας αναφέρε οτι εκτίθενται οι ίδιοι και θα πρέπει να εξηγήσουν οι ίδιοι στην κοινωνία τι συμβαίνει. Πρόσθεσε ότι «η αποκλιμάκωση μπορεί να γίνει μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση κυρίως από την πλευρά όσων δεν δέχθηκαν να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου χθες». «Εμείς από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως είμαστε υπέρ του διαλόγου» συνέχισε και πρόσθεσε πως «όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας».

«Η πρόσκληση σε διάλογο είναι διαρκής» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμπλήρωσε πως υπήρξε επικοινωνία με όσους βρίσκονται στα μπλόκα. «Έθεσα ξανά τις προϋποθέσεις» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «θα περιμένουμε τη δική τους απάντηση».

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Δημήτρης Διαμαντής ανέφερε ότι η λύση που δόθηκε για τον ΑΤΑΚ βγάζει τους αγρότες από μια δύσκολη κατάσταση.

Τόνισε ότι στόχος του συστήματος ΜΙΔΑΣ είναι η εξομάλυνση της κατάστασης στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όσον αφορά στον ΑΤΑΚ.

Τέλος, αναφορικά με την ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος ο κ. Διαμαντής σημείωσε ότι η μηδική θα λάβει στήριξη 30 εκατ. ευρώ μέσω de minimis, ενώ το βαμβάκι θα στηριχθεί με 20-30 ευρώ ανά στρέμμα, “ανάλογα με τα οικολογικά σχήματα που έχει επιλέξει ο κάθε αγρότης”, και για το σιτάρι η στήριξη θα φτάσει τα 11 ευρώ ανά στρέμμα.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Νίκος Δημόπουλος: Οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής στον πρωτογενή τομέα

Νίκος-Δημόπουλος:-Οι-κινητοποιήσεις-είναι-αποτέλεσμα-της-πολιτικής-στον-πρωτογενή-τομέα

”Οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια στον πρωτογενή τομέα. Φέτος μαζεύτηκαν πάρα πολλά πράγματα, μαζί με την ευλογιά, μαζί με το σκάνδαλο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τους διάφορους έξυπνους που καταχράστηκαν τα λεφτά των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Όλα αυτά μαζί και με το κόστος παραγωγής, έφεραν αυτήν την αντίδραση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα”.
Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος παράλληλα μίλησε και για το νέο κρούσμα ευλογιάς που καταγράφηκε στην Δ.Ε. Ορεινού του Δήμου Νέστου.

”Οι λύσεις πρέπει να είναι πραγματικές…”

”Είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα. Επικοινωνιακές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι λύσεις πρέπει να είναι πραγματικές. Όλα τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, όλες οι κυβερνήσεις λειτουργούν δυστυχώς επικοινωνιακά. Ας λύσουν το πρόβλημα και μετά ας το ανακοινώσουν έτσι ώστε να έχουμε και πραγματικά αποτελέσματα στον πρωτογενή τομέα. Διαφορετικά θα έχουμε μόνο εικόνα στην τηλεόραση, χαρούμενους υπουργούς και δυστυχισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Δημόπουλος.

”Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διάσπαση, γιατί ο απλός αγρότης και κτηνοτρόφος ξέρουν ποιο είναι το πρόβλημα, ξέρουν τι πρέπει να κάνει, ξέρουν ότι πρέπει να αντιδράσουν…”

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσπαση των αγροτών, ο κ. Δημόπουλος απάντησε: ”Όσο δεν υπάρχουν σοβαρά θεσμοθετημένα όργανα για να μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και υπάρχουν αποσπασματικά συντονιστικά από μπλόκα, διάφορες ομάδες από κτηνοτρόφους και αγρότες που μαζεύονται κατά περιοχές, δεν θα υπάρχει ποτέ αποτέλεσμα και σοβαρός διάλογος. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διάσπαση, γιατί ο απλός αγρότης και κτηνοτρόφος ξέρουν ποιο είναι το πρόβλημα, ξέρουν τι πρέπει να κάνει, ξέρουν ότι πρέπει να αντιδράσουν. Αν δεν υπήρχαν φέτος οι πολλές σφαγές λόγω της ευλογιάς, οι κτηνοτρόφοι δεν θα είχαν την ένταση στις κινητοποιήσεις που έχουν σήμερα λόγω δουλειάς. Πρέπει η κυβέρνηση να μπει στη διαδικασία και οι τοπικοί βουλευτές ειδικά της επαρχίας, να ασχοληθούν περισσότερο με τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, διότι η ελληνική ύπαιθρος ζει από τον πρωτογενή τομέα καλώς ή κακώς”, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας.

”Θα έπρεπε όλοι να τρέχουν λίγο πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ευλογιάς…”

Τέλος, σχετικά με το νέο κρούσμα ευλογιάς, ο Νίκος Δημόπουλος επισήμανε: ”Πριν από τα Χριστούγεννα είχε ληφθεί δείγμα για ένα κρούσμα στον Κεχρόκαμπο, ήταν θετικό και απ’ όσο γνωρίζω την Τρίτη (30/12) ήταν να γίνει η ταφή του ζώου. Το θέμα είναι ότι περνάνε πολλές μέρες, η εστία υπάρχει, η ασθένεια μεταδίδεται με διάφορους τρόπους, παρ’ ότι ο καιρός είναι πιο κρύος και είναι καλύτερα τα πράγματα, ιδιαίτερα στον Κεχρόκαμπο που υπάρχει το κρούσμα. Αλλά από ‘κει και πέρα θα έπρεπε όλοι να τρέχουν λίγο πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ευλογιάς”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: Πιστώθηκαν οι αποζημιώσεις για την πτώση του Antonov

Μακάριος-Λαζαρίδης:-Πιστώθηκαν-οι-αποζημιώσεις-για-την-πτώση-του-antonov

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα