«Την προσπάθεια για την κρουαζιέρα στην Καβάλα, δηλαδή να έχουμε αυτήν την όμορφη εικόνα όπως αυτή της Παρασκευής (26/5) με δυο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι μας, δυο πλωτά ξενοδοχεία με 1.500 και πλέον επισκέπτες σε μια μέρα, την ξεκινήσαμε το 2010, όταν διαπιστώσαμε ότι η κρουαζιέρα ήταν περιζήτητη σε άλλα λιμάνια της χώρας».
Τα παραπάνω δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν πρόεδρος της «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.», Κωστής Σιμιτσής, επί δημαρχίας του οποίου ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, για να καταστεί το «Απόστολος Παύλος» λιμάνι κρουαζιέρας.
«Αν δεν ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι οι τοπικοί φορείς, ενότητα που υπάρχει και σήμερα και μπράβο σε όλους τους, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτά τα πράγματα….»
«Είπαμε τότε αφού γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί να μη γίνεται και στην Καβάλα. Είναι μια όμορφη πόλη κι έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στη διαδρομή προς Κωνσταντινούπολη που αποτελεί είτε τον τελικό προορισμό της κρουαζιέρας, είτε την έναρξή της. Κατά συνέπεια είχαμε να επωφεληθούμε και αρχίσαμε να την ψάχνουμε τη δουλειά. Βεβαίως συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, το Επιμελητήριο και φυσικά μέσω αυτού και με τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας. Αν δεν ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι οι τοπικοί φορείς, ενότητα που υπάρχει και σήμερα και μπράβο σε όλους τους, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτά τα πράγματα. Ξεκινήσαμε με ένα πλοίο το 2010 και σήμερα μιλάμε για πάνω από 35 πλοία. Αυτό σημαίνει περίπου 40.000 επισκέπτες. Δεν είναι και λίγοι αν το σκεφτεί κανείς», σημείωσε σχετικά ο κ. Σιμιτσής.
«Οι επαγγελματίες που θα βγάλουν χρήματα από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας θα κινήσουν το χρήμα σε όλη την αγορά της Καβάλας…»
Μιλώντας για όσους γκρινιάζουν για τα αποτελέσματα της κρουαζιέρας, ο πρόεδρος της «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.» και πρώην δήμαρχος Καβάλας, επισήμανε: «Ακούω διάφορους να γκρινιάζουν και να λένε, έλα μωρέ και τι μας έκανε το κρουαζιερόπλοιο; Προφανώς μια οικονομική δραστηριότητα δεν ευνοεί τους πάντες άμεσα, τους ευνοεί όμως έμμεσα. Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου Καβάλας, οι επισκέπτες πέρυσι και πρόπερσι άφηναν περίπου 55 ευρώ στην Καβάλα και 65 τα μέλη του πληρώματος, είτε σε εστιατόρια, είτε για αναμνηστικά ή πληρώνοντας ταξί και λεωφορεία που τους μετακίνησαν σε διάφορα μέρη, κυρίως στην Ξάνθη, στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων και στην Παναγία. Είναι αρκετά καλά λεφτά. Μπορεί κάποιος να διαμαρτυρηθεί και να πει εγώ δεν είδα χρήματα στην τσέπη μου, είναι λογικό αυτό. Όμως η κατανάλωση που θα γίνει στις παραπάνω κατηγορίες, αυτοί οι άνθρωποι στην συνέχεια θα κυκλοφορήσουν το χρήμα στην τοπική αγορά, όπως συμβαίνει και με τη «Λευκή Νύχτα». Οι επαγγελματίες που θα βγάλουν χρήματα από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας θα κινήσουν το χρήμα σε όλη την αγορά της Καβάλας. Όλα έχουν πολλές διαστάσεις και πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό που είναι καλό για τον τόπο μας είναι να πολλαπλασιάζουμε τέτοιου είδους δράσεις, να αφοσιωθούμε ακόμη περισσότερο στην κρουαζιέρα, χωρίς να παραμελούμε και τις υπόλοιπες μορφές Τουρισμού που μας κάνουν κι αυτές πολύ καλό».
You must be logged in to post a comment Login