Connect with us

Περιφέρεια

Κωστής Σιμιτσής: Φόβοι για οικονομικό ντόμινο από την ενεργειακή κρίση

Κωστής-Σιμιτσής:-Φόβοι-για-οικονομικό-ντόμινο-από-την-ενεργειακή-κρίση

Στην πορεία των επενδύσεων της αιθυλικής αλκοόλης και των Λουτρών Ελευθερών στην Π.Ε. Καβάλας, στο νέο Ε.Σ.Π.Α., αλλά και στις ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής.

«Όλοι ανησυχούμε για τις εξελίξεις που έρχονται και θα ήταν παράλογο να αεροβατούμε πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και χωρίς να επηρεαστούμε από τις διεθνείς εξελίξεις και διακυμάνσεις, κυρίως όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας. Αυτό σημαίνει δύσκολα χρόνια, μπορεί να είναι και πάνω από ένα ή δυο. Δυστυχώς το φοβάμαι αυτό», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του για την ενεργειακή κρίση και τον χειμώνα ο κ. Σιμιτσής.

«Από τη στιγμή που αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δυσκολευτούν θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην παραγωγή. Θα επηρεαστεί από το ντόμινο αυτό η καθημερινή ζωή όλων μας…»

 «Το πρώτο πλήγμα αφορά γενικότερα τον πρωτογενή τομέα. Όταν οι αγρότες μας μέχρι τώρα παραπονούνταν για την ακριβή τιμή του πετρελαίου, των λιπασμάτων κλπ., καταλαβαίνει κανείς ότι πλέον με την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και στα προϊόντα με τα οποία παράγουν, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Από τη στιγμή που αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δυσκολευτούν θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην παραγωγή. Θα επηρεαστεί από το ντόμινο αυτό η καθημερινή ζωή όλων μας, με το κόστος της ενέργειας στα σπίτια μας», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Για πολλούς το πρόβλημα είναι ευκαιρία. Άρα, τουλάχιστον τα επενδυτικά σχέδια, δεν θα ανακοπούν θεωρώ, γιατί ακριβώς αυτή η περίοδος είναι ευκαιριών…»

Σε ερώτηση για το αν η κρίση που βιώνουμε μπορεί να «παγώσει» το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα και κατ’ επέκταση στην περιοχή μας, ο κ. Σιμιτσής απάντησε: «Οι μεγάλοι επενδυτές λένε ότι όταν οι μετοχές πέφτουν τότε πρέπει να αγοράζεις κι όταν ανεβαίνουν πρέπει να πουλάς. Στην παρούσα φάση οι μετοχές της διεθνούς οικονομίας πέφτουν, άρα είναι εύλογο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από αρκετούς επενδυτές. Κάποιοι μπορεί να είναι και «κοράκια», όμως πολλοί είναι καθαροί επαγγελματίες που ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες. Κι εδώ λοιπόν για πολλούς το πρόβλημα είναι ευκαιρία. Άρα, τουλάχιστον τα επενδυτικά σχέδια, δεν θα ανακοπούν θεωρώ, γιατί ακριβώς αυτή η περίοδος είναι ευκαιριών για πολλούς, ώστε όταν αποκατασταθούν τα πράγματα και επανέλθουμε στην κανονικότητα, αυτοί πλέον θα έχουν ολοκληρώσει τις κατασκευές κι όσα σχεδιάζουν γενικότερα για να επωφεληθούν του κλίματος της κανονικότητας όταν αυτή επανέλθει».

Τον Οκτώβριο αναμένεται η παρουσίαση της επένδυσης της αιθυλικής αλκοόλης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας 

 Σε ερώτηση για το που βρίσκονται σήμερα οι δυο σημαντικές επενδύσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αυτή της αιθυλικής αλκοόλης και αυτή των Λουτρών Ελευθερών, ο κ. Σιμιτσής απάντησε αρχικά για την πρώτη: «Όσον αφορά την επένδυση της αιθυλικής αλκοόλης είμαστε σε αναμονή. Είχαν πει ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η παρουσίαση που δεν έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Δεν έχω άλλα νέα σχετικά. Η ουσία είναι όμως ότι έχουν ανοίξει γραφείο στην Αθήνα κι έχουν αγοράσει το ακίνητο στην Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας. Άρα περιμένουμε τα νεότερα. Δεν φοβόμαστε κάτι σχετικά με την πορεία της εν λόγω επένδυσης».

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης βρίσκονται οι δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών

 «Σε σχέση με την επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον επενδυτή να δούμε μήπως χρειαστεί με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της εξέτασης των δύο Μ.Π.Ε. Προφανώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε άλλο επίπεδο. Αυτό είναι κάτι αυτονόητο, αφού η Μ.Π.Ε. πρέπει να είναι σωστή και να εξεταστεί όπως πρέπει για να αποδώσει αποτελέσματα και να διαφυλαχθεί το πολύτιμο εκεί περιβάλλον», απάντησε για την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών ο κ. Σιμιτσής.

«Το νέο Ε.Σ.Π.Α. θα έχει ανακοινώσεις που θα αφορούν κυρίως την επιχειρηματικότητα, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας – Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα παραγωγό ηλεκτρικής ενέργεια…»

Τέλος, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α., ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογράμμισε: «Εκείνο που υπάρχει ως εκκρεμότητα είναι ότι εκπονείται το Ε.Σ.Π.Α. Δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί και στην Περιφέρεια μας, όπως σε όλη την Ελλάδα. Θα έχει ανακοινώσεις που θα αφορούν κυρίως την επιχειρηματικότητα, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας κάτι τυχαίο, αλλά προγραμματισμένη εδώ και 10 χρόνια, αφού η Ευρώπη θέλει να γυρίσει την παραγωγή της σε όσο το δυνατό πιο καθαρές πηγές ενέργειας, στις Α.Π.Ε., στην αναβάθμιση κτηρίων κι όσα προκύψουν στο μέλλον. Είναι νέα πράγματα που πρέπει να τους δώσουμε μεγάλη σημασία, γιατί μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Νέος Πρόεδρος της ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος

Νέος-Πρόεδρος-της-ΔΙΑΜΑΘ.-ο-Δήμαρχος-Δράμας-Γιώργος-Παπαδόπουλος

Ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, αναδείχτηκε νέος Πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ ΑΕ, της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τις εκλογές  της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου 2024 στην Κομοτηνή, λαμβάνοντας ποσοστό 50,36%.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόεδρος: Γιώργος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Δράμας

Αντιπρόεδρος: Θωμάς Μίχογλου, Δήμαρχος Τοπείρου

Μέλη: Ευστράτιος Κοντός, Δήμαρχος Ξάνθης

Απόστολος Ιωάννου, Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών

Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου

Φίλιππος Αναστασιάδης, Δήμαρχος Παγγαίου

Παναγιώτης Καλακίκος, Δήμαρχος Σουφλίου

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο νέος Πρόεδρος, Γιώργος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, δήλωσε: «Ευχαριστώ όλους τους Δημάρχους της Α.Μ.Θ. που συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως όσους πίστεψαν σε μένα και στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Οι εκλογές στη ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. τελείωσαν. Τώρα είναι ώρα για δουλειά, σε μια πορεία που προβλέπεται εξόχως ενδιαφέρουσα!»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Συνάντηση-του-Αλ.-Ιωσηφίδη-με-την-Υφυπουργό-Ανάπτυξης

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ, συναντήθηκε με την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Άννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν ζητήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και τέθηκαν και από τις δυο πλευρές οι  βάσεις για μία γόνιμη και εποικοδομητική μελλοντική συνεργασία, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΠΑΜΘ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Αναπτυξιακός-Οργανισμός-ΠΑΜΘ:-Ένα-χρήσιμο-εργαλείο-για-την-Περιφέρεια-και-τους-Δήμους

Λάζαρος Τσαταλμπασίδης: Θα τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες

Για την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.

«Είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί εδώ και έναν χρόνο από την Περιφέρειά μας και ο ρόλος του είναι να μπορέσουμε ως ένα ενδιάμεσο εργαλείο για την Περιφέρεια και για τους Δήμους της Περιφέρειας, να τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα…»

«Είναι δηλαδή ένας φορέας που με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και με την Περιφέρεια, θα μπορεί να υλοποιεί μελέτες, να εκτελεί έργα, να συμμετέχει και να οργανώνει προγράμματα και δράσεις, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο γρήγορη και σε μεγαλύτερο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και γενικά των κεφαλαίων χρηματοδότησης που υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, δεν έχει οργανωθεί ακόμη, καθώς η λειτουργία έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο, οπότε μέχρι να λύσουμε πολλά γραφειοκρατικά θέματα που απαιτούνται για να τεθεί σε σωστή βάση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός χρειάζεται κάποιος επιπλέον χρόνος», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

«Προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν…»

«Από εδώ και πέρα λοιπόν καταρχήν προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν και σε δεύτερο βαθμό όταν μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να απλωθούμε, θα είναι ένας οργανισμός που θα μπορεί πραγματικά να προγραμματίζει, να υλοποιεί, να συμμετέχει, να προτείνει πάντα σε συμβουλευτικό βαθμό, γιατί εμείς φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική. Είμαστε ο φορέας στον οποίον έρχονται η Περιφέρεια ή οι Δήμοι ανάλογα με τις απαιτήσεις τους και μας ζητάνε συγκεκριμένα έργα, μελέτες ή προγράμματα αντίστοιχα», ανέφερε ακόμη ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη προσωπικού, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει»

«Η ιεράρχηση των έργων είναι θέμα πολιτικής πρωτοβουλίας. Αυτό εξαρτάται από την Περιφέρεια και τους εκάστοτε Δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι τους. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με όλους αυτούς φορείς, ώστε να αποφύγουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που προφανώς δημιουργούνται, γιατί λειτουργούμε ως Ανώνυμη Εταιρεία και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο σύντομες και πιο γρήγορες. Άρα λοιπόν αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη σε προσωπικό, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα