Connect with us

Περιφέρεια

Κωστής Σιμιτσής: Πρέπει να επιταχύνουμε προς δύο κατευθύνσεις

Κωστής-Σιμιτσής:-Πρέπει-να-επιταχύνουμε-προς-δύο-κατευθύνσεις

Τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη διάρκεια της νέας χρονιάς, ανέλυσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ., Κωστής Σιμιτσής.

Όπως υπογράμμισε αρχικά, η πρώτη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ. είναι η περίοδος αμέσως μετά την πανδημία, καθώς όλα δείχνουν ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ιδιαίτερα δε από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, θα υπάρξει ύφεση της.

«Η μια κατεύθυνση είναι να δώσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ – Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε όλη την Περιφέρεια…»

«Πρέπει να επιταχύνουμε προς δύο κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι να δώσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους δημάρχους, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα κυρίως, να εμπλακούν σε αυτά τα προγράμματα, να επιδιώξουν χρηματοδότηση για να έχουν έργα οι δήμοι και επιχειρηματικές δράσεις ενίσχυσης οι επιχειρηματίες. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε όλη την Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει επιτέλους ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να ξεφύγουμε από τις χαμηλές θέσεις όσον αφορά το εισόδημα της Περιφέρειας μας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως μπορούμε να ενισχύσουμε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, νέες αλλά και παλαιότερες, ώστε να πάρουν επιδοτήσεις και να ενισχύσουν τη θέση τους σε μια αγορά η οποία παρουσιάζει ολοένα περισσότερους κινδύνους και δυσκολίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Σιμιτσής.

Σχετικά με τη μονάδα αιθυλικής αλκοόλης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στη ΒΙ.ΠΕ. της Καβάλας

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις νέες επιχειρήσεις (μεγάλου μεγέθους) στην Π.Ε. Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ. σημείωσε:» Η μια είναι η μονάδα αιθυλικής αλκοόλης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στη ΒΙ.ΠΕ. της Καβάλας. Ήδη έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ θα λάβει επιχορήγηση 8,5 εκ. ευρώ, όταν ολοκληρώσει την επένδυση που σε αρχικό στάδιο είναι 33 εκ. ευρώ και σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ, ενώ θα απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους. Μέσα στον Φεβρουάριο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει η ειδική διυπουργική επιτροπή για να την χαρακτηρίσει στρατηγική επένδυση».

Η πορεία της επένδυσης στα Λουτρά Ελευθερών

«Η άλλη μεγάλη επένδυση είναι τα Λουτρά Ελευθερών. Προχωράμε με τους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου, που δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι και πάρα πολύ βοηθητικό προς τις επενδύσεις. Ωστόσο έχουμε κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, τόσο εγώ, όσο και ο πρόεδρος της «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ» ο κ. Γρανάς, αλλά και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, φυσικά και με τη συμβολή των βουλευτών μας. Έχει ολοκληρωθεί η παροχή στοιχείων για την οριοθέτηση του ποταμού Μαρμαρά. Σε λίγο, ίσως μέσα στον Φεβρουάριο, ο επενδυτής θα καταθέσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πιστεύω ότι γρήγορα θα έχουμε θετική απάντηση και από εκεί και στη συνέχεια θα λάβει έγκριση δόμησης από την Υ.ΔΟΜ. Παγγαίου και θα αρχίσει να χτίζει σιγά σιγά. Ήδη έχει υπαχθεί κι αυτή η επένδυση στον αναπτυξιακό νόμο με χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ. Αυτό αφορά ένα πρώτο στάδιο της επένδυσης κι όχι το σύνολο της», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Κωστής Σιμιτσής.

Δημόσιες επενδύσεις – Φράγμα Μαρμαρά, Ε61, φυσικό αέριο, σιδηρόδρομος

«Όσον αφορά τη δημόσια επένδυση στην περιοχή μας, το φράγμα του Μαρμαρά θα τελειώσει μέσα στο 2022. Ήδη γίνεται η προμελέτη για το αρδευτικό δίκτυο. Παράλληλα, ασκείται πίεση από όλους μας για τον κάθετο οδικό άξονα Ε61 Καβάλας – Δράμας, για την περιμετρική της Καβάλας, τη μελέτη της πεσμένης γέφυρας. Παράλληλα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η μελέτη και η κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη. Όταν μιλάμε για δημόσιες υποδομές, αυτές είναι οι κλασικές μορφές. Τολμώ να κάνω την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2030 θα δούμε τον σιδηρόδρομο στην Καβάλα, γιατί είναι και στόχος ευρωπαϊκός. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και το έργο του φυσικού αερίου, που από κάθε άποψη το ότι επεκτείνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας είναι κάτι πολύ σημαντικό», επισήμανε σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις ο κ. Σιμιτσής.

Το σχόλιο του Κωστή Σιμιτσή για τον αναπτυξιακό νόμο

Σχολιάζοντας τέλος τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ. σημείωσε: «Έρχεται ένας αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έχει και τα προβλήματά του. Το κόμμα που ανήκω, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ., έχει αρχίσει την κριτική του προς την κυβέρνηση για τις αποσπασματικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου. Όμως δεν παύει να είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο επιδοτεί την καινοτομία και συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης. Πλέον καταργείται η περιφερειακή επιχορήγηση. Δεν μπορούμε να προσδοκούμε εδώ στην Π.Α.Μ.Θ. ότι θα έχουμε κάποια καλύτερη επιδότηση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, αλλά από την άλλη επειδή υπήρξε το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Θράκη και κατ’ επέκταση για όλη την Περιφέρεια, προσδοκούμε ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις, όπως φοροαπαλλαγές, αλλά και η αύξηση των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Εγώ επιμένω στο φορολογικό θέμα για τις περιοχές Νευροκοπίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, γιατί εκεί οι επιχειρήσεις υφίστανται τεράστιες πιέσεις ανταγωνιστικές από Τουρκία και Βουλγαρία. Άρα χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης αυτών των επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές που έχουν πλέον και ζήτημα δημογραφικό».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησε πάλι η επένδυση των Λουτρών Ελευθερών

Στα-γρανάζια-της-γραφειοκρατίας-κόλλησε-πάλι-η-επένδυση-των-Λουτρών-Ελευθερών

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας προσκρούει για πολλοστή φορά η επένδυση των Λουτρών Ελευθερών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της «Εργοανάπτυξη Α.Ε.», Κωστής Σιμιτσής.

Το νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά τη διαφωνία ανάμεσα στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παγγαίου και την αντίστοιχη Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή.

«Ο επενδυτής έχει προχωρήσει πάρα πολύ στο στάδιο των δικών του μελετών και ζήτησε να του διευκρινίσουν αν μπορεί να συγκεντρώσει εκεί που δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις…»

«Τη διαφωνία αυτή θα μας την επιλύσει, προφανώς, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ο επενδυτής έχει προχωρήσει πάρα πολύ στο στάδιο των δικών του μελετών και ζήτησε να του διευκρινίσουν αν μπορεί να συγκεντρώσει εκεί που δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αλλά ανοιχτοί χώροι μη δασικοί στο οικόπεδο των 750 στρεμμάτων, αν μπορεί αντί να χτίσει μέσα στο δάσος και να καταστρέψει δέντρα, ό,τι δικαιούται να το χτίσει στην έκταση που του έχει παραχωρηθεί να το κάνει στα ανοίγματα. Είναι τρεις αυτές οι περιοχές που δεν είναι δασικές και κατά συνέπεια προτιμά να συγκεντρώσει εκεί όλο του τον συντελεστή δόμησης. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παγγαίου απάντησε αρνητικά με ένα αμφιλεγόμενο σκεπτικό κατά τη γνώμη μου. Από εκεί και πέρα απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Δόμησης της Αποκεντρωμένης, η οποία παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο», ανέφερε αρχικά ο Κωστής Σιμιτσής.

«Δεν αισθάνονται οι τοπικοί ικανοί να έχουν τη δική τους γνώμη και να την επιβάλλουν και κατά συνέπεια τι κάνουν, παραπέμπουν το θέμα στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει παραπέμπω το θέμα στις ελληνικές καλένδες…»

«Καταλαβαίνουμε ότι εδώ για μια ακόμη μια φορά ζούμε τις ανεπανάληπτες σκηνές της ελληνικής γραφειοκρατίας. Δεν υπάρχει επαρκές γνωστικό υπόβαθρο, δεν ξέρουν να αποφασίσουν. Δεν αισθάνονται οι τοπικοί ικανοί να έχουν τη δική τους γνώμη και να την επιβάλλουν και κατά συνέπεια τι κάνουν, παραπέμπουν το θέμα στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει παραπέμπω το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Ύστερα δεν μπορεί να φταίει ο επενδυτής όταν δεν τον βοηθά καμιά υπηρεσία σε τοπικό επίπεδο, αλλά όλες οι υπηρεσίες ρίχνουν το μπαλάκι κάθε φορά στο υπουργείο. Έτσι καθυστερεί το χτίσιμο. Πρέπει να πω ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου στο οποίο ανατέθηκε από τον επενδυτή η δουλειά αυτή, είναι αυτό που έφτιαξε το ξενοδοχείο costa navarino, το υπερπολυτελές ξενοδοχείο στη Μεσσηνία, που είναι παγκοσμίως γνωστό. Η δουλειά, όπως μας την έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Χαρακίδης, είναι πολύ όμορφη. Αισθητικά αυτό που θα γίνει, αν ποτέ γίνει και τον αφήσουν να το κάνει, δεν θα έχει καμιά σχέση με την σημερινή εικόνα των Λουτρών Ελευθερών. Είμαστε δίπλα στον επενδυτή, όποιος κι αν ήταν αυτός. Προσπαθούμε να τον ενθαρρύνουμε. Πληρώνει κανονικά τα ενοίκια του στην «Εργοανάπτυξη», η οποία για διάφορους λόγους δεν έχει άλλους πόρους, πέρα από το ενοίκιο. Μας ενδιαφέρει να τελειώσει το θέμα της επένδυσης για να λειτουργήσει καλύτερα η «Εργοανάπτυξη», αλλά και να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή. Δυστυχώς οι καρεκλοκένταυροι των Δήμων και των Αποκεντρωμένων δεν παίρνουν αποφάσεις και παραπέμπουν τα θέματα στο υπουργείο», δήλωσε ακόμη ο Κωστής Σιμιτσής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Γαληψού με πρωτοβουλία του Αλέξη Πολίτη

Παρεμβάσεις-στο-οδικό-δίκτυο-της-Γαληψού-με-πρωτοβουλία-του-Αλέξη-Πολίτη

Ο κ. Χρήστος Γκέντζογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αντιπεριφερειαρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη και τους συνεργάτες του για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για την επίλυση του ζητήματος οδικής ασφαλείας στο δημοτικό διαμέρισμα της Γαληψού.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αλλά και δια ζώσης παρακολούθηση του εν λόγω σημείου, πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα για την ύπαρξη οδικής ασφαλείας και την αποφυγή ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε η κατάλληλη σήμανση, έγινε διαγράμμιση και τοποθετήθηκαν δοντάκια μείωσης ταχύτητας.

Η ασφάλεια οδηγών και πεζών αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινό συμφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος

Υποψήφιος-με-τον-Χρήστο-Μέτιο-θα-είναι-ο-Κίμων-Παπαδόπουλος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης του Χρήστου Μέτιου, θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος.

Τι έκανε γνωστό ο ίδιος δηλώντας τα ακόλουθα:

Με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο συνεργαστήκαμε άριστα σε θέματα υποδομών, ενέργειας και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 θα είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα