Connect with us

Καβάλα

Καλό δείχνει το ταμείο του φετινού τουρισμού

Καλό-δείχνει-το-ταμείο-του-φετινού-τουρισμού

Μάρκος Δέμπας: Ικανοποιημένο από τους τζίρους το 75% των επιχειρηματιών σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου / Μιχάλη Χατζηγιάννη, Onirama και Φορτίσιμο περιλαμβάνει το «μενού» της Kavala Expo 2023

«Αυτό που διαπιστώθηκε και συμφωνούμε όλοι σε αυτό, είναι ότι πράγματι υπήρξε φέτος μία τεράστια τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, η οποία σε επίπεδο επισκεπτών ξεπέρασε τα νούμερα του 2019, της χρονιάς – ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Μένει να δούμε όταν γίνει «ταμείο» τον Οκτώβριο, το επίπεδο των τζίρων που κατέγραψαν οι επαγγελματίες του τουρισμού».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, στο πλαίσιο δηλώσεων που παραχώρησε στον «Ενήμερο», μιλώντας αρχικά για την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., ενώ μίλησε και την Kavala Expo 2023, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Είναι πολύ εύκολο να δούμε τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, άρα εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα νούμερα του 2019 έχουν ξεπεραστεί…»

«Το αυταπόδεικτο είναι για το νησί της Θάσου, όπου ήδη τα νούμερα μέχρι και 31 Αυγούστου δείχνουν ότι είμαστε πάνω από το 2019, που ήταν η χρονιά – ρεκόρ. Είναι πολύ εύκολο να δούμε τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, άρα εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα νούμερα του 2019 έχουν ξεπεραστεί και το ίδιο βλέπουμε με αυτό το οποίο συζητάμε και με τους ξενοδόχους και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όσον αφορά τις πληρότητες και τον κόσμο που ήρθε στην περιοχή μας από την Κεραμωτή, μέχρι την Πέραμο, την Νέα Ηρακλείτσα, την Τούζλα και φυσικά την πόλη της Καβάλας. Τα νούμερα είναι αυξητικά εξίσου και απ’ ό,τι φαίνεται στο τέλος τα νούμερα θα είναι πολύ παραπάνω από το 2019. Αντίστοιχα αυτό φαινόταν και από τα νούμερα που μας έδιναν οι πύλες εισόδου της χώρας. Έχουμε το πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού που είναι εύκολο να δούμε ποιος περνάει και γίνεται μία καταγραφή. Φέτος για πρώτη φορά από το 2016 είδαμε πάλι τόσους πολλούς Τούρκους που συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή μας και αυτό εξίσου θετικό», σημείωσε σχετικά ο κ. Δέμπας.

«Όλοι δούλεψαν, υπάρχει ικανοποίηση. Ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και τα beach bar, οι καφετέριες, τα εστιατόρια νομίζω ότι έχουν δουλέψει και οι άνθρωποι τους βλέπουμε ευχαριστημένους και ικανοποιημένους…»

«Μέχρι και το προηγούμενο σαββατοκύριακο τουλάχιστον, η κίνηση ήταν πάρα πολύ αυξημένη, ήταν ζωηρή και μας θύμισε ημέρες του Αυγούστου. Βέβαια υπάρχει μία μικρή κάμψη, καθώς έχουν ανοίξει τα σχολεία και αυτό είναι λογικό, αφού την ίδια περίοδο ανοίγουν και στις γειτονικές χώρες. Εφόσον όμως κρατάει ο καιρός, σίγουρα θεωρώ ότι μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου τα σαββατοκύριακα τουλάχιστον, θα έχουν μία πολύ καλή τουριστική κίνηση. Το συμπέρασμα μας λοιπόν είναι ότι αριθμητικά και ποσοτικά σίγουρα είμαστε ανεβασμένοι σε σχέση με το 2019. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όμως που έχουν να κάνουν με τον τζίρο και βασικά όχι μόνο ο τζίρος, αλλά και το τι θα μείνει στο τέλος σε καθαρό κέρδος – όφελος για τον κάθε επαγγελματία θα το δούμε σε λίγο καιρό. Όλοι δούλεψαν, υπάρχει ικανοποίηση. Ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και τα beach bar, οι καφετέριες, τα εστιατόρια νομίζω ότι έχουν δουλέψει και οι άνθρωποι τους βλέπουμε ευχαριστημένους και ικανοποιημένους. Για ένα κομμάτι του εμπορικού κόσμου επίσης, ειδικά στην περίοδο των εκπτώσεων, πήγαν καλύτερα τα πράγματα και εκεί ανέβηκαν κάπως οι τζίροι. Επομένως στο τέλος στο κομμάτι του τζίρου και το καθαρού κέρδους θα είναι και αυτό ικανοποιητικό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Ικανοποιημένο από τους τζίρους το 75% των επιχειρηματιών σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου και τα στοιχεία μέχρι και 31 Ιουλίου – Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική κίνηση του 2024

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Βαρόμετρο του Ε.Β.Ε.Κ. σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν κρύβω ότι και το Βαρόμετρο που έχουμε και ενσωμάτωνε μέχρι και 31 Ιουλίου, χωρίς τον Αύγουστο μέσα που θα τον δούμε στο επόμενο Βαρόμετρο, διαπιστώσαμε ότι ένα 75% των απαντήσεων μιλούσε για αύξηση του τζίρου και ένα 25% ήταν στα ίδια ή λίγο λιγότερο. Εκτιμώ ότι αυτό το κομμάτι του 25% είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορικού κόσμου που την περίοδο του Μαΐου – Ιουνίου, αλλά και του Ιουλίου, ακόμη τα νούμερα δεν είχαν βελτιωθεί. Βλέπουμε επομένως ότι είναι μία πολύ καλή χρονιά, ικανοποιητική, ασχέτως με το βεβαρημένο κλίμα που είχαμε και με τις φωτιές που μας επηρέασαν, αλλά και πολύ περισσότερο με τις τρομακτικές πλημμύρες και την εθνική τραγωδία που ζούμε. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε πόσο θα μας επηρεάσει στην οικονομία μας αυτή η κατάσταση. Ευελπιστώ σίγουρα να κλείσουν αυτές οι πληγές και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις». Όσον αφορά το αν υπάρχει αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισήμανε: «Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Βέβαια αυτά θα τα δούμε λίγο καλύτερα από τον Νοέμβριο και μετά που ξεκινάνε οι πρώτες μεγάλες εκθέσεις τουρισμού, όπου κλείνονται και τα πρώτα πακέτα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει όμως αισιοδοξία από τους ανθρώπους του τουρισμού ότι τα στοιχεία είναι εξίσου θετικά και για την επόμενη χρονιά

«Σίγουρα προβληματιζόμαστε για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Δ.Ε.Θ.»

Σε σχέση με το τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Μάρκος Δέμπας σημείωσε: «Σίγουρα προβληματιζόμαστε, γιατί αυτές οι καταστροφές επηρεάζουν τα δημοσιονομικά του κράτους. Επηρεάζουν τα έσοδα και τα έξοδα με πολύ απλά λόγια. Άρα όταν εμείς πριν από μερικούς μήνες βλέπαμε ότι δημοσιονομικά θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες θετικές ανακοινώσεις με μειώσεις φόρων, με αυτές τις καταστροφές που κοστολογούνται από 2,5 μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλάζει ίσως η κατάσταση. Περιμένουμε τώρα από την Ευρώπη μήπως έρθει από εκεί μια ισχυρή οικονομική βοήθεια που δεν θα ανατρέψει τα δημοσιονομικά της χώρας μας. Άρα σίγουρα αυτή η κατάστασή μας έχει επηρεάσει και είναι κατανοητό έχουν καταστραφεί υποδομές. Το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον κάμπο της Θεσσαλίας, καταλαβαίνουμε πόσο θα μας επηρεάσει από εδώ και πέρα αυτή η κατάσταση. Βέβαια είχαμε και τη συζήτηση και με τον πρωθυπουργό πριν έρθουν αυτές οι καταστροφές κι υπήρχε ένα κλίμα ότι θα είχαμε θετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μένει να δούμε τι θα πει όταν βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.».

Μιχάλη Χατζηγιάννη, Onirama και Φορτίσιμο περιλαμβάνει το «μενού» της Kavala Expo 2023 – Τιμώμενη περιοχή το Μπουργκάς της Βουλγαρίας – Στις 29 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης

Τέλος, όσον αφορά την Καβάλα EXPO 2023, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Είμαστε στο τελικό στάδιο, στην τελική ευθεία, καθώς μας έχουν μείνει λίγες μέρες. Αρχίζουμε την Παρασκευή στις 29 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα με τα εγκαίνια, οπότε και θα ανοίξει τις πύλες η έκθεσή μας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Προσπαθούμε φέτος να την κάνουμε πιο δυνατή, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι η ενίσχυση με τις μουσικές συναυλίες. Ήδη έχουμε κλείσει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τους Onirama, τους Φορτίσιμο και θα έχουμε σχεδόν κάθε μέρα μία συναυλία και όλες θα είναι δωρεάν για το κοινό. Έχουμε για πρώτη φορά το food truck festival με 16 καντίνες που θα στηθούν περιμετρικά των συναυλιών, υπάρχει γαστρονομία, υπάρχει τοπική κουζίνα και τοπικές επιχειρήσεις, θα έχουμε τα forum για τις επιχειρηματικές συναντήσεις από τις  ξένες αποστολές που φέτος θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές. Και από τη Σερβία και από την Τουρκία και από τη Βουλγαρία. Να τονίσω ότι τιμώμενη περιοχή είναι το λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας που μάλιστα θα υπογράψουμε την ερχόμενη εβδομάδα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας εδώ στην Καβάλα με τον αντίστοιχο Οργανισμό Λιμένα. Άρα θεωρώ ότι οι εκθέτες μας που και αυτή τη φορά δείχνουν ένα έντονο ενδιαφέρον, θα μείνουν ικανοποιημένοι και πραγματικά προσπαθούμε και εμείς να προετοιμαστούμε και για την επόμενη πιο δυναμική έκθεση που θα διοργανώσουμε».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Πολλά θέματα απασχολούν το Επιμελητήριο Καβάλας

Πολλά-θέματα-απασχολούν-το-Επιμελητήριο-Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Ζητήσαμε παράταση της εφαρμογής της διασύνδεσης των pos / Προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς η σιδηροδρομική σύνδεση / Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς για την τοπική Οικονομία

Για όλα τα θέματα που «τρέχει» το τελευταίο χρονικό διάστημα το Επιμελητήριο Καβάλας, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρός του, Μάρκος Δέμπας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες, το ζήτημα της διασύνδεσης των pos των επιχειρήσεων, η πορεία του Τουρισμού, αλλά και η πορεία της Οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2024, ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Δέμπας. 

«Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών παράταση της εφαρμογής της διασύνδεσης των pos για 6 μήνες…»

«Ένα από τα ζητήματα που μας έχει απασχολήσει τελευταία είναι η προμήθεια των περιβόητων pos και της διασύνδεσής τους με όλα τα λειτουργικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.ΔΕ. Έχουμε πάρα πολλά παράπονα, καταρχάς για την έλλειψη μηχανημάτων pos και της αδυναμίας των τραπεζών για την προμήθειά τους, όπως επίσης και της διασύνδεσής τους. Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, καθώς πολλές φορές τα pos δεν συνδέονται ή δεν λειτουργούν σωστά και γι’ αυτόν τον λόγο φυσικά μεταφέραμε στο υπουργείο Οικονομικών το αίτημά μας για παράταση της εφαρμογής της διασύνδεσης για 6 μήνες. Βλέπουμε στον Τύπο ότι πιθανόν να δοθεί παράταση μόνο για τα πρόστιμα, που από εκεί ξεκινά το βασικό πρόβλημα για εμάς, διότι δυστυχώς και για ένα λάθος ή μία παράλειψη κατευθείαν τα πρόστιμα που θα μπαίνουν θα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη, πάντως ως Επιμελητήριο Καβάλας έχουμε ζητήσει αυτήν την παράταση, προκειμένου να προσαρμοστεί η αγορά και να μην έχουμε άδικα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που πολλές εξ αυτών δεν φταίνε κιόλας», ανέφερε στις δηλώσεις του για το θέμα της διασύνδεσης των pos ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας. 

«Διαπιστώσαμε ότι πλέον προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς η σιδηροδρομική σύνδεση – Έχουν ξεμπλοκάρει αρκετά ζητήματα…»

Ειδικότερα για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού «Φίλιππος Β’ « με τους Τοξότες, ο κ. Δέμπας υπογράμμισε: «Είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της  Καβάλας «Φίλιππος Β’ « με τους Τοξότες και διαπιστώσαμε ότι πλέον προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς. Έχουν ξεμπλοκάρει αρκετά ζητήματα. Ο στόχος είναι, όπως μας ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπάρχει η ανάδειξη αναδόχου για την υλοποίηση του έργου. Υπάρχουν δεσμευμένα κεφάλαια και έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων απ’ όπου θα περάσει η σιδηροδρομική σύνδεση. Γι’ αυτό και έγινε η δική μας η συνάντηση, γιατί περνάει μέσα από το Βιοτεχνικό Πάρκο η σιδηροδρομική σύνδεση και θέλαμε να έχουμε μια πλήρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει, πόσο θίγονται κάποια οικόπεδα, τα οποία είναι λειτουργικά για επιχειρήσεις. Περιμένουμε από εδώ και πέρα να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια. Το θετικό είναι ότι το έργο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό βαθμό ωρίμανσης και ελπίζω και αυτό το κομμάτι των απαλλοτριώσεων γης να μην προβληματίσει και να μην έχουμε καθυστερήσεις, γιατί για εμάς το τονίζω είναι ένα πολύ σημαντικό έργο η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμανιού τουλάχιστον με τους Τοξότες σε αυτή την πρώτη φάση. Ένα έργο που θα μας βάλει πραγματικά στις συνδυασμένες μεταφορές, έχοντας και το αεροδρόμιο και τη σιδηροδρομική σύνδεση και το λιμάνι και φυσικά τους οδικούς άξονες».

«Εξίσου σημαντικό θέμα που συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια…»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, αναφέρθηκε και στο θέμα της δημιουργίας αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εξίσου σημαντικό θέμα που συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια. Είχαμε δηλαδή τηλεδιάσκεψη τα Επιμελητήρια της χώρας με τον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη. Μας έγινε μία παρουσίαση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Υπήρξαν αρκετές διευκρινίσεις όσον αφορά τον τρόπο που θα δημιουργηθούν αυτά τα αγροτικά τμήματα και από ποιες επιχειρήσεις και είναι ξεκάθαρο ότι τα αγροτικά τμήματα θα δημιουργηθούν μόνο από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εμπορική ή μεταποιητική δραστηριότητα και όχι από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αυτό είναι κάτι που είχαμε συζητήσει και παλιότερα, ήταν κάτι πολύ δύσκολο να γίνει, γιατί υπάρχουν και αγρότες ειδικού καθεστώτος ή αγρότες που έχουν αποκλειστική δραστηριότητα μόνο την καλλιέργεια της γης. Ξεκαθαρίστηκε αυτό το ζητούμενο και άρα από εδώ και πέρα θα δοθούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς θα δημιουργηθούν αυτά τα τμήματα και μετά οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων του κάθε Επιμελητηρίου για το πώς θα δημιουργήσει το αγροτικό του τμήμα. Πλέον και επίσημα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας αγροτικών τμημάτων και με τη βούλα του νόμου μέσα στα Επιμελητήρια».

«Όπως φαίνεται ίσως οι Ρουμάνοι που θα μας επισκεφθούν θα ξεπεράσουν φέτος και τους Βούλγαρους και θα σπάσουν κάθε ρεκόρ. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αγορά…»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, αναφέρθηκε και στην πορεία του Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι, τονίζοντας σχετικά: «Όσον αφορά τον τομέα του Τουρισμού είχαμε πρόσφατα τη συμμετοχή μας στην τουριστική έκθεση στο Βουκουρέστι στην πολύ σημαντική έκθεση των Βαλκανίων. Μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε ουσιαστικές επαφές και με τους τουριστικούς πράκτορες και με ανθρώπους του Τουρισμού και να επιβεβαιώσουμε την δυναμική παρουσία της Καβάλας, της Θάσου, του Παγγαίου και του Νέστου, ως τουριστικός προορισμός για τη ρουμανική αγορά που είναι πολύ σημαντική. Έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και όπως φαίνεται ίσως οι Ρουμάνοι που θα μας επισκεφθούν θα ξεπεράσουν φέτος και τους Βούλγαρους και θα σπάσουν κάθε ρεκόρ. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αγορά. Παρουσιάσαμε την ελκυστικότητα της περιοχής, τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας, όχι μόνο από πλευράς θάλασσα – ήλιος, αλλά και ότι οι προσφορές που γίνονται είναι πολύ ελκυστικές σε σχέση μ’ άλλες περιοχές, τα πακέτα τιμών είναι πολύ φθηνά. Το κομμάτι της γαστρονομίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επίσης το αναδείξαμε, άρα θέλαμε να δηλώσουμε ένα παρών και για αυτούς που έχουν έρθει, αλλά και για αυτούς που σκέφτονται να έρθουν στην περιοχή, να διαλέξουν τα δικά μας μέρη για όλους αυτούς τους λόγους, ώστε να έχουμε ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα το 2024».

Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς για την τοπική Οικονομία – Ελπίδες ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων που εκτελούνται στο κέντρο της Καβάλας

Γενικότερα, τέλος για την πορεία των πρώτων μηνών της νέας χρονιάς, αλλά και για τις εκτιμήσεις για την πορεία των έργων στο κέντρο της Καβάλας, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Το πρώτο δίμηνο του νέου έτους ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο, παραδοσιακά συμβαίνει αυτό. Ίσως και ο Μάρτιος θα είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο γενικότερα. Απλά φέτος έχουμε τη συγκυρία ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση Χριστουγέννων με Πάσχα, που συνήθως ήταν πολύ μικρότερη η απόσταση και αυτό το κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο. Πάντως η αισιοδοξία πρέπει να υπάρχει και πρέπει να την κρατήσουμε, γιατί απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε γενικότερα μια καλύτερη κατάσταση στην Οικονομία και ίσως τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Σημαντικό είναι να έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα στο κέντρο της πόλης. Όσον αφορά τον Άγιο Νικόλαο γενικότερα, αλλά και στην πλατεία Καπνεργάτη, μέχρι το Πάσχα τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι των έργων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει δοθεί προς χρήση και στις επιχειρήσεις, αλλά και στους επισκέπτες. Ελπίζω να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις. Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση και είμαστε εκτιμώ σε πολύ καλό δρόμο. Άρα, ναι, έχουμε ένα πρώτο δύσκολο τρίμηνο γενικότερα για την Οικονομία της περιοχής μας, αλλά πάντοτε την αισιοδοξία την κρατάμε ότι κάτι καλύτερο θα έρθει το επόμενο τουλάχιστον εξάμηνο».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Δυσκολίες από την συγχώνευση των Νομικών Προσώπων του δήμου Καβάλας

Δυσκολίες-από-την-συγχώνευση-των-Νομικών-Προσώπων-του-δήμου-Καβάλας

Απόστολος Μουμτσάκης: Το προσωπικό της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» που πληρώνονταν με μπλοκάκια δεν θα μπορέσει πλέον να συνεχίσει

Στις δυσκολίες που έχουν ανακύψει μετά την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και τη συγχώνευσή τους στον Δήμο Καβάλας, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης.

«Όντως από τις αρχές του 2024 έχουμε μία πολύ σημαντική αλλαγή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, διότι καταργήθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα που ασχολούνταν με τον Πολιτισμό και ενσωματώθηκαν στον Δήμο Καβάλας», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μουμτσάκης. 

«Ένα μέρος από το προσωπικό της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» που πληρώνονταν με μπλοκάκια δεν θα μπορέσει πλέον να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του…»

«Ένα από αυτά τα Νομικά Πρόσωπα ήταν η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» που ασκούσε Πολιτισμό μέχρι και πρότινος. Μετά και την διάλυσή της μεταφέρθηκε σε δύο αντιδημαρχίες, στην αντιδημαρχία Πολιτισμού, την οποία ανέλαβα εγώ και στην αντιδημαρχία Τουρισμού και Ανάπτυξης, την οποία ανέλαβε ο κ. Αγγελίδης. Κάναμε πολλές προσπάθειες να εξαιρεθεί η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» από το μέτρο της κυβέρνησης, αλλά δεν το καταφέραμε. Το προσωπικό και οι αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν στον Δήμο Καβάλας και ένα μέρος από το προσωπικό της που πληρώνονταν με μπλοκάκια δεν θα μπορέσει πλέον να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες στον Δήμο και καταλαβαίνουμε όλοι ότι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το έργο των δύο αντιδημαρχιών που ακολουθούν το έργο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Απόστολος Μουμτσάκης.

«Η επόμενη μέρα δεν είναι και τόσο εύκολη για εμάς που αναλάβαμε αυτό το πολύ δύσκολο έργο…»

«Επίσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας μπούσουλας, δεν υπάρχει μία βοήθεια, μία χρηματοδότηση από το κράτος για να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε. Άρα ξεκινάμε να στήσουμε τον Πολιτισμό της πόλης μας από την αρχή. Η επόμενη μέρα δεν είναι και τόσο εύκολη για εμάς που αναλάβαμε αυτό το πολύ δύσκολο έργο. Ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού έχω την αρμοδιότητα και για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και για το Δημοτικό Ωδείο, άλλο ένα Νομικό Πρόσωπο που έχει καταργηθεί και ενσωματώθηκε στον Δήμο. Και εκεί έχουμε τα προβλήματα μας, αλλά πιστεύω ότι όλα θα μπουν σιγά σιγά σε μία σειρά για όλες τις πολιτιστικές δράσεις που θα γίνουν στην πόλη μας. Είναι βαρύ το φορτίο, υπάρχει όρεξη όμως και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για την πόλη μας και από εκεί και πέρα με τη βοήθεια και των πολιτιστικών συλλόγων να πάμε ένα βήμα μπροστά τον Πολιτισμό της Καβάλας», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Μουμτσάκης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Αναμένονται απαντήσεις για την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας

Αναμένονται-απαντήσεις-για-την-Δημοτική-Ενεργειακή-Κοινότητα-του-Δήμου-Καβάλας

Απόστολος Χρόνης: «Το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά»

«Είναι πρωτοπόρα η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας στη χώρα, καθώς είμαστε σε πιο προχωρημένο στάδιο απ’ όλες τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες οι οποίες έχουν ιδρυθεί. Έχουμε πάρει ήδη τους όρους σύνδεσης για τα πρώτα 9 μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν με τον ΔΕΔΔΗΕ στο Κεφαλάρι».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, αναφορικά με την πορεία του έργου της Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας που πρόκειται να υλοποιηθεί στην περιοχή της Λημνιάς.

«Έχουμε ζητήσει ήδη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εγκριθεί δάνειο. Έχουμε ζητήσει και από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιμένουμε απάντηση εντός των ημερών…»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία για τη δανειοδότηση, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επένδυση. Έχουμε ζητήσει ήδη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εγκριθεί δάνειο. Δεν υπήρχε βασικά καμία διαδικασία για Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες. Είναι αλήθεια ότι βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ο δήμαρχος κατέβηκε δύο φορές στην Αθήνα και συνεννοήθηκε με το Τ.Π.Δ. Βρέθηκε η διαδικασία για να μπορέσουμε να δανειοδοτηθούμε από το Τ.Π.Δ. Έχουμε ζητήσει και από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντίστοιχα να γίνει δανειοδότηση και περιμένουμε απάντηση εντός των ημερών», ανέφερε σχετικά ο Απόστολος Χρόνης. 

«Έχουμε ζητήσει αλλά 9 μεγαβάτ να συνδεθούν στον υψηλή τάση, στον ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις και περιμένουμε απάντηση και από αυτόν…»

«Από εκεί και πέρα έχουμε ζητήσει αλλά 9 μεγαβάτ να συνδεθούν στον υψηλή τάση, στον ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας είχε έρθει ένα έγγραφο για περαιτέρω διευκρινίσεις από τον ΑΔΜΗΕ. Έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις και περιμένουμε απάντηση και από αυτόν. Η αλήθεια είναι ότι και το υπουργείο έχει αντιληφθεί ότι θα πρέπει να προωθήσει πρώτα τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες και να δώσει όρους σύνδεσης κι όχι τον ιδιωτών, γιατί οι Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορέσουν να παράγουν ρεύμα, το οποίο θα αποσβένει καταναλώσεις των Δήμων που βαρύνουν τους πολίτες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. 

«Το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κυρίως δηλαδή σε αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο…»

«Οπότε πέρα από το γεγονός ότι εμείς θα παράγουμε πλέον ρεύμα ως Δήμος Καβάλας και θα αποσβένονται όλες οι καταναλώσεις, γιατί έχουν υπολογιστεί όλες, θα περισσεύει και ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα έχουμε και θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κυρίως δηλαδή σε αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτοί θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν ρεύμα μέσα από την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα. Απαγορεύει η νομοθεσία στην Δ.Ε.Κ. να πουλάει το ρεύμα αυτό. Το παράγεις, το καταναλώνεις και ό,τι περισσεύει πρέπει να το δώσεις δωρεάν σε κάποιους. Οπότε η πρώτη επιλογή του Δήμου Καβάλας είναι ένα δοθεί ρεύμα στους ασθενέστερους δημότες του Δήμου μας», τόνισε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης. 

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού τουλάχιστον, να έχουμε τελειώσει και με τη δημοπράτηση του έργου…»

«Θα καταφέρουμε να δώσουμε και στην τοπική κοινωνία,  στην κοινότητα της Λημνιάς δηλαδή και σε όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι δωρεάν ρεύμα σαν αντισταθμιστικό όφελος για το έργο το οποίο θα γίνει εκεί. Ο σχεδιασμός που υπάρχει, όπως είπε και ο δήμαρχος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι να γίνει και μία συνάντηση με τους αρχηγούς των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Αυτό που σχεδιάζουμε εμείς είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού τουλάχιστον, να έχουμε τελειώσει και με τη δημοπράτηση του έργου και να έχουμε πλέον ανάδοχο. Δηλαδή μέσα στο 2024 να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο και να έχουμε και παραγωγή ενέργειας από τη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα για τα πρώτα 9 μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν τώρα. Πρέπει να γίνουν 9 γραμμές μέχρι το Κεφαλάρι που έχει ο ΑΔΜΗΕ. Επιδοτείται το 50% του κόστους της κάθε γραμμής από τον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε 120.000 ευρώ θα κοστίσει ουσιαστικά η κάθε γραμμή που θα μεταφέρει το ρεύμα από το φωτοβολταϊκό πάρκο. Εμείς ως Δήμος Καβάλας ήμασταν πρωτοπόροι έτσι κι αλλιώς. Ουσιαστικά ανοίγουμε τον δρόμο και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες, να μπορέσουν και αυτές να πάρουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να προχωρήσουν τα έργα σε όλη τη χώρα», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Απόστολος Χρόνης.   

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα