Connect with us

Καβάλα

«Καθαρή» η περιοχή που έπεσε το Antonov

«Καθαρή»-η-περιοχή-που-έπεσε-το-antonov

Κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον αλλά και τις καλλιέργειες, δεν συντρέχει από την πτώση του ουκρανικού ΑNTONOV σε αγροτική περιοχή του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών.

Όπως δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης, τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά, αφού δεν υπάρχουν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων με βάση το ολλανδικό πρότυπο τιμών, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά ελήφθησαν δείγματα από το έδαφος και από τα φυτά σε διάφορες ζώνες σε απόσταση 500, 1.000, 2.500 και 3.500 μέτρων από το σημείο της συντριβής

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στον κ. Γάκη από την προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Ενέργειας, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα ελέγχου, όταν υπάρχουν επικίνδυνα υλικά, όπως στο ουκρανικό ANTONOV, το οποίο μετέφερε πάνω από 11 τόνους πυρομαχικά.

«Έχουν βγει τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στην περιοχή όπου έπεσε το ουκρανικό ANTONOV. Είναι θετικά τα αποτελέσματα, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γάκης, συμπληρώνοντας ότι συνολικά ελήφθησαν δείγματα από το έδαφος και από τα φυτά σε διάφορες ζώνες σε απόσταση 500, 1.000, 2.500 και 3.500 μέτρων από το σημείο της συντριβής, ώστε η εικόνα να είναι ξεκάθαρη για το τι συμβαίνει όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον τόπο του δυστυχήματος.

«Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε υπέρβαση των ορίων των δεικτών, εκτός από τα νιτρικά που είναι φυσιολογικό, αφού πέρα από την πτώση του αεροσκάφους, νιτρικά υπάρχουν και από τα λιπάσματα, οπότε ήδη το έδαφος ήταν επιβαρυμένο»

 «Τα δείγματα αυτά προκύπτουν με βάση το ολλανδικό πρότυπο τιμών, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλη την Ε.Ε. και ουσιαστικά αν υπάρχει υπέρβαση των ορίων, σημαίνει ότι υπάρχει και ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε υπέρβαση των ορίων των δεικτών, εκτός από τα νιτρικά που είναι φυσιολογικό, αφού πέρα από την πτώση του αεροσκάφους, νιτρικά υπάρχουν και από τα λιπάσματα, οπότε ήδη το έδαφος ήταν επιβαρυμένο κι αν προσθέσουμε και κάποιες ουσίες από το αεροσκάφος βρέθηκαν λίγο παραπάνω οι δείκτες. Οι τιμές γενικότερα είναι πολύ χαμηλότερες από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το περιβάλλον. Για παράδειγμα στο αρσενικό ο δείκτης είναι στο 55 και το αποτέλεσμα δείχνει 28, στο νικέλιο 35 ο ελάχιστος και είναι στο 3,3. Ουσιαστικά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό και ανησυχία», ανέφερε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Γάκης.

«Θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να δούμε αν εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου οι συγκεκριμένες ουσίες…»

 «Είναι κατανοητό ότι υπήρχε ένας φόβος των πολιτών για τη διαβίωση και για τα προϊόντα που καλλιεργούνται εκεί, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα είναι ασφαλή. Πρέπει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να δούμε αν εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου οι συγκεκριμένες ουσίες στο περιβάλλον και περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα τους δείκτες σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων από νερό που ελήφθησαν από κανάλια και βρύσες για να δούμε τι συμβαίνει με τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε επικοινωνία που είχα πάντως με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος μου είπαν ότι από τη στιγμή που το έδαφος δεν έχει μολυνθεί σίγουρα δεν υπάρχει μόλυνση και στο νερό», τόνισε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Ερωτήματα που «καίνε» την αγορά ζητούν απαντήσεις

Ερωτήματα-που-«καίνε»-την-αγορά-ζητούν-απαντήσεις

Γιάννης Κελγιώργης: Επιδιώκουμε να κάνει η αγορά της Καβάλας ένα βήμα προς το μέλλον / Εδώ και χρόνια συζητάμε όλοι οι συνάδελφοι ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν αλλαγές, πρέπει κάποια στιγμή να «εκμεταλλευτούμε» στο 100% την τουριστική κίνηση

Απαντήσεις για την αγορά που θέλουν, ιδιαίτερα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, καλούνται να δώσουν ανώνυμα, οι έμποροι της Καβάλας, στο ερωτηματολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Είναι ένα ευρύ ερωτηματολόγιο και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της διανομής του προς τα μέλη μας. Το ερωτηματολόγιο έχει διάφορα καίρια ερωτήματα που αφορούν την αγορά, όπως για το θερινό και το χειμερινό ωράριο, δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου, κλπ», τόνισε σε δηλώσεις του για το θέμα στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ., Γιάννης Κελγιώργης. 

«Περιμένουμε τις απαντήσεις των συναδέλφων για όλα αυτά που μας καίνε και όλα αυτά που θα μας επιτρέψουν, αν θέλουμε και το επιδιώξουμε, ώστε να κάνει η αγορά της Καβάλας ένα βήμα προς το μέλλον…»

«Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που έχει επεξεργαστεί επιστημονικά η Ε.Σ.Ε.Ε., προκειμένου να είναι σύγχρονο, να είναι ευέλικτο και να μπορεί να αποτυπώσει εύκολα και με σαφήνεια ο κάθε συνάδελφος τα θέλω του, όσον αφορά τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη της Καβάλας. Εδώ και χρόνια συζητάμε όλοι οι συνάδελφοι ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν αλλαγές, πρέπει κάποια στιγμή να «εκμεταλλευτούμε» στο 100% την τεράστια τουριστική κίνηση που έχουμε τους θερινούς μήνες και ιδιαιτέρως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για αυτό προτείνουμε στα μέλη μας και περιμένουμε τις απαντήσεις τους, ανώνυμα, για όλα αυτά που μας καίνε και όλα αυτά που θα μας επιτρέψουν, αν θέλουμε και το επιδιώξουμε, ώστε να κάνει η αγορά της Καβάλας ένα βήμα προς το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. 

Παραδείγματα για τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι έμποροι της Καβάλας

«Για παράδειγμα έχουμε ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τη Δευτέρα και την Τετάρτη το απόγευμα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, που είμαστε στην κορύφωση της κίνησης για το αν πρέπει να ανοίγουμε τα απογεύματα μας ή όχι, μιλάμε για ενάμιση μήνα που υπάρχουν και οι θερινές εκπτώσεις. Υπάρχει επίσης ερώτημα όσον αφορά την Κυριακή των εκπτώσεων που ζητάμε κάτι πρωτοποριακό από τα μέλη μας, να ανοίξουμε το απόγευμα εκείνης της θεσμοθετημένης Κυριακής και όχι το πρωί που ο κόσμος είναι στη θάλασσα και άλλου είδους τέτοιες ερωτήσεις, οι οποίες θα μας κάνουν ως αγορά να κάνουμε το επόμενο βήμα για το αν θέλουμε να λεγόμαστε τουριστική πόλη. Θα μπορεί ο κάθε συνάδελφος να εκφράσει την άποψή του, το τονίζω ξανά ανώνυμα, προκειμένου να επεξεργαστούμε μετά σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ε.Ε. όλα αυτά τα ερωτηματολόγια και να τα ανακοινώσουμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους συναδέλφους εμπόρους», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. 

«Το 2023 θα είναι μία χρονιά κανονικότητας όσον αφορά τον Τουρισμό και τη μη ύπαρξη περιοριστικών μέτρων της πανδημίας – Να κάνουμε ένα ωράριο πιο φιλικό προς τους τουρίστες…»

Τέλος, όσον αφορά τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου της Καβάλας για την φετινή τουριστική περίοδο, ο Γιάννης Κελγιώργης υπογράμμισε: «Είμαστε σε μία εποχή που ετοιμαζόμαστε για να ανοίξουμε τα φτερά μας ως αγορά, καθώς το 2023 θα είναι μία χρονιά κανονικότητας όσον αφορά τον Τουρισμό και τη μη ύπαρξη περιοριστικών μέτρων της πανδημίας που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Άρα μπορούμε πλέον να κοιτάζουμε στα μάτια την τουριστική κίνηση και επιτέλους αν θέλουμε να λεγόμαστε τουριστική πόλη, να κάνουμε ένα ωράριο πιο φιλικό προς τους τουρίστες. Είναι κάτι που αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις το αποτέλεσμα του. Όλα στην αρχή ξεκινούν πιλοτικά. Εμείς είμαστε εδώ προκειμένου να ζητήσουμε από τους συναδέλφους να αποτυπώσουν αυτά που όλο αυτό το διάστημα συζητάμε σε πηγαδάκια και κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οπότε περιμένουμε τα αποτελέσματα και βάσει αυτών θα είναι ο κανόνας πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας την επόμενη μέρα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Δύο διακοπές υδροδότησης στην Καβάλα

Δύο-διακοπές-υδροδότησης-στην-Καβάλα

Δύο διακοπές υδροδότησης στην Καβάλα

Η ΔΕΥΑ Καβάλας ανακοινώνει στο καταναλωτικό κοινό ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί η παροχή νερού την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 22:00 έως την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 και ώρα 03:00, μόνο στις παροχές που είναι συνδεδεμένες στο παλιό δίκτυο ύδρευσης, ήτοι στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς:

 • Παστέρ
 • Ιωάννου Μέξη
 • Περιμετρική οδό
 • Ζάππα
 • Αμισού
 • Σαπφούς
 • Ζαΐμη
 • Τσολάκη
 • Σερδάρογλου
 • Αστεριάδου
 • Παστέρ

Η υδροδότηση θα αποκατασταθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.

Επίσης, θα διακοπεί η παροχή νερού την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 από ώρα 03:00 έως 07:00, μόνο στις παροχές που είναι συνδεδεμένες στο παλιό δίκτυο ύδρευσης, ήτοι στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς:

 • Θ. Καβαλιώτου
 • Μαυρομιχάλη
 • Γαλλικής Δημοκρατίας
 • Ολυμπιάδος
 • Αμύντα
 • Ομονοίας
 • Δοϊράνης
 • Ελ. Βενιζέλου
 • Κουντουριώτου
 • Ομονοίας
 • Γαλλικής Δημοκρατίας
 • Ομονοίας
 • Δοϊράνης
 • Εθνικής Αντίστασης
 • Ερυθρού Σταυρού
 • 7ης Μεραρχίας

Η υδροδότηση θα αποκατασταθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Κλειστή η αγορά της Καβάλας την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος

Κλειστή-η-αγορά-της-Καβάλας-την-Δευτέρα-του-Αγ.-Πνεύματος

Κλειστή η αγορά της Καβάλας την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος

Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ενημερώνει ότι την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, ημέρα εορτής του Αγ. Πνεύματος, η αγορά της Καβάλας θα είναι κλειστή, όπως αυτό καθιερώθηκε και ισχύει τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα