Connect with us

Οικονομία

Ικανοποιητική η κίνηση στην εστίαση, αλλά δεν αρκεί

Ικανοποιητική-η-κίνηση-στην-εστίαση,-αλλά-δεν-αρκεί

Ικανοποιητική είναι η κίνηση που καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, λόγω και των ήπιων καιρικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργο Βαφείδη, η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή να ισοφαρίσει τη ζημιά που έγινε από την πανδημία, αλλά και από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

«Υπάρχει μια κινητικότητα στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, αυτό είναι αλήθεια, όμως δεν είναι αρκετή για να βγάλει τα καταστήματα από το οικονομικό τέλμα που βρίσκονται τα τελευταία πολλά χρόνια, από την οικονομική κρίση, την πανδημία στη συνέχεια και τώρα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Η κίνηση που καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης περιορίζεται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι νωρίς το απόγευμα, καθώς και στις αργίες», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» ο κ. Βαφείδης.

«Γενικότερα από την πανδημία είχαμε ένα βαθύ και αρνητικό αποτύπωμα, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα»

 «Ευτυχώς δε ζούμε αυτά που περάσαμε τον περσινό και τον προπέρσινο Νοέμβριο. Θεωρώ ότι πρέπει να ξεχάσουμε αυτήν την περίοδο και να μην αποτελούν πλέον μέτρο σύγκρισης με τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς από εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν χρέη, πολλά καταστήματα δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν, είχαμε τεράστια προβλήματα με το εργασιακό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, γενικότερα είχαμε ένα βαθύ και αρνητικό αποτύπωμα, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Είναι αλήθεια ότι οι καταναλώσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Ο καταναλωτής δεν ξοδεύει χρήματα, δεν έχει την ψυχολογία να το κάνει. Ακόμη και αυτοί που είναι πιο εύρωστοι οικονομικά, υιοθετούν μια μίζερη θα λέγαμε συμπεριφορά…»

 Όσον αφορά την κατανάλωση που γίνεται στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας, ο Γιώργος Βαφείδης τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιητική, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι σημαντικά μειωμένη.

«Είναι αλήθεια ότι οι καταναλώσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Ο καταναλωτής δεν ξοδεύει χρήματα, δεν έχει την ψυχολογία να το κάνει. Ακόμη και αυτοί που είναι πιο εύρωστοι οικονομικά, υιοθετούν μια μίζερη θα λέγαμε συμπεριφορά, είναι πιο συγκρατημένοι, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της αγοράς. Βέβαια από την άλλη είμαστε τυχεροί που ο καιρός εξακολουθεί να είναι σύμμαχός μας. Η κίνηση θα ήταν πολύ μικρότερη αν είχαμε κρύο και βροχές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Με τον καλό καιρό, πέρα από την κίνηση στα καταστήματά μας, είναι και η οικονομία που κάνουμε όσον αφορά τη θέρμανση των μαγαζιών μας. Έχουμε κερδίσει ένα πολύ μακρύ χρονικό διάστημα με καλοκαιρία και μακάρι να συνεχιστεί λίγο καιρό ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφείδης.

«Εκεί που έχουμε τεράστιες αυξήσεις είναι στη ζάχαρη, το γάλα, τα δημητριακά κλπ. και φυσικά τα κρεατικά, τα θαλασσινά, τα τυροκομικά για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Όλα έχουν ξεφύγει…»

 «Όταν όμως θα μπει ο χειμώνας για τα καλά, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ, διότι το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Λογικά η κατανάλωση θα πέσει ακόμη περισσότερο, θα μας προβληματίσει ακόμη περισσότερο η ενεργειακή κρίση. Επίσης μας προβληματίζει η ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που αποτελούν πρώτες ύλες για εμάς. Ευτυχώς η τιμή του καφέ ακόμη δεν έχει δεχτεί ιδιαίτερες αυξήσεις πάνω από 15% – 20%. Βέβαια με το νέο έτος αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις που οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή. Εκεί που έχουμε τεράστιες αυξήσεις είναι στη ζάχαρη, το γάλα, τα δημητριακά κλπ. και φυσικά τα κρεατικά, τα θαλασσινά, τα τυροκομικά για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Όλα έχουν ξεφύγει. Υπάρχουν προϊόντα στα οποία έχει διπλασιαστεί η τιμή κυριολεκτικά», επισήμανε σχετικά με το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης ο κ. Βαφείδης.

«Ο πελάτης ποτέ δεν είναι κτήμα μας, πρέπει να χαίρει του σεβασμού μας για να εξακολουθούμε να τους έχουμε κοντά μας, ώστε και οι επιχειρήσεις μας να συνεχίζουν να υφίστανται»

«Προσπαθούμε όσο γίνεται να μην περάσει αυτό στον καταναλωτή γιατί θα τρομοκρατηθεί και λογικό είναι να αποστασιοποιηθεί από την αγορά. Δεν κατακρίνω τους σχολαστικούς συναδέλφους για το ότι στα κοστολόγια τους πρέπει να περάσει αυτή η αύξηση στον καταναλωτή. Δεν γίνεται διαφορετικά, αλλιώς θα έχουμε τεράστια χρέη  για τις επιχειρήσεις με οικονομική καταστροφή. Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος υπάρχουν κακοί συνάδελφοι που εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις αυξάνοντας τις τιμές άνευ λόγου και ουσίας, ακόμη και σε προϊόντα που δεν θα έπρεπε να αυξηθούν ή μπαίνουν σε διαδικασίες μείωσης της ποιότητας, της ποσότητας, οπότε όταν ο καταναλωτής έχει κρίση και αντίληψη για το τι γίνεται πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο πελάτης ποτέ δεν είναι κτήμα μας, πρέπει να χαίρει του σεβασμού μας για να εξακολουθούμε να τους έχουμε κοντά μας, ώστε και οι επιχειρήσεις μας να συνεχίζουν να υφίστανται», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας,

Μικρότερο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε σχέση με τη θερινή περίοδο στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, ο Γιώργος Βαφείδης απάντησε: «Αυτήν την περίοδο που τα καταστήματα δουλεύουν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, έχουν κλείσει και τα θερινά που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, η κατάσταση με το προσωπικό είναι σίγουρα καλύτερη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά έχει βελτιωθεί κάπως. Όμως με το που θα πλησιάσουμε στην άνοιξη εκεί θα έχουμε πάλι πρόβλημα, καθώς θα φεύγουν τα παιδιά που εργάζονται στον χώρο προς πιο τουριστικούς προορισμούς και θα το βρούμε πάλι μπροστά μας. Είναι ένα θέμα που πιστεύω ότι θα λυθεί, αλλά νομίζω ότι θα απαιτηθεί χρόνος. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι πολλοί από τους φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη μας στη διάρκεια της πανδημίας αποσύρθηκαν στις γενέτειρες τους, οπότε είχαμε το πρόβλημα. Βήμα βήμα νομίζω ότι θα επανέλθουμε σε μια εύρυθμη κατάσταση».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Τουλάχιστον να διορθωθούν κάποια λάθη και αστοχίες στο φορολογικό ν/σ

Τουλάχιστον-να-διορθωθούν-κάποια-λάθη-και-αστοχίες-στο-φορολογικό-ν/σ

Μάρκος Δέμπας: Θεωρώ ότι είναι απλώς μία ρύθμιση για να εισπραχθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ / Ο φοροφυγάς θα συνεχίσει να φοροδιαφεύγει και απλώς του δίνουμε την ευκαιρία να νομιμοποιήσει επίσημα τη φοροδιαφυγή του

«Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο ήρθε σε μία ακατάλληλη στιγμή. Θεωρώ ότι είναι άδικο και το βασικότερο, δεν φέρνει καμία μεταρρύθμιση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Περιμέναμε μεταρρύθμιση και όχι ρυθμίσεις».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Το νομοσχέδιο απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε δεν πρόκειται να αποσυρθεί – Τουλάχιστον κάποια λάθη, αστοχίες και αδικίες πρέπει να διορθωθούν…»

«Γίνονται συζητήσεις, ασκούνται πιέσεις, γίνονται και κινητοποιήσεις, όπως αυτή με το κλείσιμο της αγοράς της Καβάλας την περασμένη Τετάρτη, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για διορθώσεις κάποιων πραγμάτων, γιατί το νομοσχέδιο απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Θα κατατεθεί κανονικά, απ’ ότι φαίνεται. Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι τουλάχιστον κάποια λάθη, αστοχίες και αδικίες, τουλάχιστον για τους συνεπείς επαγγελματίες που θα τους πάρει και αυτούς η μπάλα, πρέπει να διορθωθούν. Έχουν εντοπιστεί αρκετά σημεία που χρήζουν βελτίωσης και αντικατάστασης. Χρειάζονται στοιχεία που θα κάνουν δικαιότερη την εφαρμογή αυτού του νόμου», επισήμανε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Δέμπας. 

«Θεωρώ ότι είναι απλώς μία ρύθμιση για να εισπραχθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ…»

«Αυτό που κρατάμε και είναι το μόνο βέβαιο, είναι ότι είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο που δεν φέρνει καμία μεταρρύθμιση, δεν έχει να προσθέσει κάτι. Θεωρώ ότι είναι απλώς μία ρύθμιση για να εισπραχθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ. Δεν χρειαζόταν σε καμία περίπτωση να έρθει σε αυτή την περίοδο, που έχουμε μία τεράστια ακρίβεια, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, στον κατώτατο μισθό. Το να προσθέτουμε ένα τέτοιο φορολογικό νομοσχέδιο, νομίζω ότι είναι πραγματικά εντελώς άχρηστο. Δεν είναι μία μεταρρύθμιση, αλλά είναι μία αποδοχή ότι δεν μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που πράγματι υπάρχει και πράγματι πρέπει να παταχθεί», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας. 

«Θα συνεχίσει και αύριο ο φοροφυγάς να φοροδιαφεύγει και απλώς σήμερα του δίνουμε και την ευκαιρία και επίσημα τον τρόπο να μπορέσει να νομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή του…»

«Με ένα τέτοιο νομοσχέδιο το βέβαιο είναι ότι η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να παταχθεί. Θα συνεχίσει και αύριο ο φοροφυγάς να φοροδιαφεύγει και απλώς σήμερα του δίνουμε και την ευκαιρία και επίσημα τον τρόπο να μπορέσει να νομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή του, δίνοντας ένα χιλιάρικο τον χρόνο. Αυτό όμως που ακούμε ότι για παράδειγμα μία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγει, όπως λέει το υπουργείο, τότε μία στις δύο από την άλλη δεν φοροδιαφεύγει. Άρα και αυτή η οποία δεν φοροδιαφεύγει μέσα από αυτό το άδικο σύστημα πλήττεται άδικα. Κι αυτό πρέπει να το δει καλά η κυβέρνηση», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Κόβεται στο μισό για όλους τους επαγγελματίες το Τέλος Επιτηδεύματος

Κόβεται-στο-μισό-για-όλους-τους-επαγγελματίες-το-Τέλος-Επιτηδεύματος

Στο μισό περικόπτεται το Τέλος Επιτηδεύματος για όλους από εφέτος όπως δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η αλλαγή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο θα περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί από το 2025 καταργείται οριστικά το Τέλος Επιτηδεύματος.

Με βάση το σημερινό πλαίσιο το Τέλος Επιτηδεύματος είναι 650 ευρώ και κατά συνέπεια θα πέσει στα 325 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η μείωση του τέλος επιτηδεύματος κατά 50% θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο αρχικό σχέδιο η διάταξη που εμπεριέχονταν στο φορολογικό νομοσχέδιο, έδινε έκπτωση 25% ή 50% σε συνάρτηση με το εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερέβαινε το τεκμαρτό.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι «δεν θα ισχύσει το τεκμήριο για εκείνους που θέλουν να ελεγχθούν», ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν εννιά σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΠΗΓΗ: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Ο κορυφαίος σύμβουλος ακινήτων του κόσμου στο 2ο Συνέδριο της RE/MAX Choice στην Καβάλα

Ο-κορυφαίος-σύμβουλος-ακινήτων-του-κόσμου-στο-2ο-Συνέδριο-της-re/max-choice-στην-Καβάλα

Ο Javier Villalba και η ομάδα του επίτιμοι καλεσμένοι του Ομίλου Εταιρειών Κουρτίδη

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην πόλη της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο συνέδριο της RE/MAX Choice, της πολυβραβευμένης κτηματομεσιτικής εταιρείας του ομίλου Κουρτίδη. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, στο ξενοδοχείο Lucy, βρέθηκαν όλοι οι συνεργάτες από τα 6 γραφεία της εταιρείας για να γιορτάσουν τις επιτυχίες ακόμη μίας σπουδαίας χρονιάς που πέρασε αλλά και να θέσουν τους νέους στόχους για το μέλλον. Στο συνέδριο, με κύριο θέμα «Η “αξία” της Υπεραξίας», καλεσμένοι της Διοίκησης του ομίλου ήταν ο κορυφαίος παγκοσμίως στο Real Estate Iσπανός Javier Villalba με την ομάδα του. Μετά το Πανελλαδικό συνέδριο της RE/MAX Greece το 2019, o κ. Villalba βρέθηκε πάλι στη χώρα μας,  αυτή τη φορά για να γνωρίσει τους συνεργάτες της RE/MAX Choice και να τους μιλήσει για τα μυστικά του κλάδου.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος της Kourtidis Group – Broker/Owner της RE/MAX Choice Νίκος Κουρτίδης και η αντιπρόεδρος – Broker/Owner της RE/MAX Choice Κωνσταντίνα Δημητρόβα, φανερά συγκινημένοι, μίλησαν για τη δυναμική επιχειρηματική πορεία των τελευταίων ετών και ανακοίνωσαν τις νέες μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες που ολοκληρώθηκαν. Ταυτόχρονα παρουσίασαν όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο μεγάλο όραμα «Alexandrou Chora», το οποίο έχει μπει σε τροχιά εκκίνησης.

Επιπλέον, το συνέδριο ήταν μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν επίσημα όλοι οι νέοι συνεργάτες του ομίλου καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες του έτους με ομάδες της RE/MAX Choice να φτάνουν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της RE/MAX Greece και της RE/MAX Europe. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η real estate εταιρεία του ομίλου Κουρτίδη, με τα 6 γραφεία στην Παραλία Οφρυνίου, στην Καβάλα, στην Νέα Ηρακλείτσα, στη Δράμα, στις Σέρρες και στο νησί της Θάσου, δικαίως πλέον χαρακτηρίζεται ως ο «leader» στη Βόρεια Ελλάδα με διακρίσεις σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Τα «μεγάλα μυστικά» του real estate

Στην εντυπωσιακή εκδήλωση, επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός εισηγητής ήταν ο κορυφαίος στον κόσμο σύμβουλος ακινήτων  Javier Villalba. Η ομάδα από την RE/MAX Jumbo της Ισπανίας, στην παρουσίασή της με θέμα το «Personal Branding», μίλησε στους συνεργάτες της RE/MAX Choice για τις μεθόδους που τους οδήγησαν στην επιτυχία, για τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες στον χώρο του real estate καθώς και για την RE/MAX, την μεγάλη οικογένεια που τους ενώνει. Αυτό το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στη Διοίκηση του ομίλου και στην ομάδα του κ. Villalba ενισχύθηκε στη συνάντησή τους στο 13ο Συνέδριο της RE/MAX Europe στο Λονδίνο, όπου o κορυφαίος Ισπανός σύμβουλος ακινήτων αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Κουρτίδη. 

Με συνεχείς διακρίσεις και σπουδαία βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Javier Villalba και η ομάδα του αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα επιμονής, αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς. Φτάνοντας στην 1η θέση σε πωλήσεις στην Ευρώπη και την Ισπανία για το 2022, το μονοπάτι επιτυχίας που ακολουθεί τραβά συνεχώς την προσοχή του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Με ενθουσιασμό όλοι οι συνεργάτες παρακολούθησαν τις συμβουλές και τις τεχνικές  της ομάδας Javier Villalba για την προβολή της επαγγελματικής και προσωπικής τους εικόνας. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, ενώ έδωσαν τα χέρια για μία συνεργασία που θα κρατήσει στον χρόνο.

Ο κ. Νίκος Κουρτίδης σε δηλώσεις του αναφέρει «Νιώθω τιμή και μεγάλη χαρά που έχουμε σήμερα κοντά μας έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο, ο οποίος ταξίδεψε από τόσο μακριά μόνο για εμάς. Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον Javier Villalba ήμουν σίγουρος πως πέρα από έναν κορυφαίο συνεργάτη έχω πλέον και έναν πολύ καλό φίλο».

Παράλληλα η κα Κωνσταντίνα Δημητρόβα συμπλήρωσε πως «Είμαστε τόσο χαρούμενοι και συγκινημένοι που έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τόσο σημαντικές συμβουλές και καλά κρυμμένα μυστικά για τον κλάδο μας από τους καλύτερους στον κόσμο. Αυτή η μέρα θα μείνει αξέχαστη, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες της RE/MAX Choice».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα