Connect with us

Περιφέρεια

Η Περιφέρεια μας και το.. “στίγμα” * της

Η-Περιφέρεια-μας-και-το.-“στίγμα”-*-της

Του Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά**

Έχει την πρόθεση να αλλάξει το λογότυπο της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν ήδη οι σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού συμβουλίου αλλά και πρόσκληση για κατάθεση ιδεών για το νέο λογότυπο. Πεδίο δόξης λαμπρό για συνθέσεις.. αλλά και διαφωνίες.

Η Περιφέρεια μας έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και συμβολισμούς που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά στην σύνθεση ενός λογότυπου. Να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο λογότυπο που είχε επιλεγεί, από την εποχή της κρατικής διοίκησης 1986 -2010 συνάδει με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στην περιοχή.

Αρχικά όμως είχε παρουσιαστεί ως σήμα της Περιφέρειας σχήμα του δικέφαλου αετού του Βυζαντίου με μια ξεχωριστή μορφή, το οποίο συναντάμε σε διάφορα έντυπα και έγραφα πριν… 30 χρόνια.

Η αιρετή Περιφέρεια, από το 2011, δεν άλλαξε τουλάχιστον η διοίκηση στην οποία υπηρέτησα, το λογότυπο, άλλωστε αυτό θα σήμαινε πολλές αλλαγές σε έντυπα, σύμβολα, πινακίδες, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα αχρηστεύονταν πληροφοριακές πινακίδες κ.α. με τεράστιο κόστος.

Από ότι έχω δει όλες οι Περιφερειακές ενότητες προχώρησαν σε κατασκευή πινακίδων προσόψεων κτιρίων με το υπάρχον σήμα απομακρύνοντας τις παλιές με τα… σήματα των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Όλα τα εκτελούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και οι πολλές εισόδους στην Περιφέρεια από την Βουλγαρία και την Τουρκία φέρουν το σήμα… της κρατικής Περιφέρειας.

Αλλαγές έγιναν μόνο στην Τουριστική προβολή με νέο λογότυπο, καλαίσθητο, που επιχειρεί να καταστήσει αναγνωρίσιμη την Περιφέρεια μας στο εξωτερικό.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ

Στοιχείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η ΣΥΝΘΕΣΗ εδώ συμβιώνουν αρμονικά αιώνες τώρα, άνθρωποι διαφορετικών θρησκευμάτων και γλωσσών.

Εδώ είναι η αφετηρία της Ευρώπης, τα σύνορα του δυτικού πολιτισμού, ο τόπος έλευσης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου που με την διδασκαλία του Χριστιανισμού άλλαξε την μοίρα της Ευρώπης της ηπείρου που διαμόρφωσε τον κόσμο στον πλανήτη.

Εδώ υπάρχουν ακόμα και σήμερα τα σημεία της Εγνατίας Οδού, του δρόμου που ένωνε Πολιτισμούς και συνέβαλε στην πρόοδο της οικονομίας αλλά και στην διάδοση ιδεών.

Εδώ η φύση ήταν γενναιόδωρη με το ποιο εντυπωσιακό οικοσύστημα στα Βαλκάνια με βουνά, δάση κάμπους ακτές θάλασσα και δυο πανέμορφα νησιά την Θάσο και την Σαμοθράκη.

Εδώ ήρθαν, ρίζωσαν και δημιούργησαν οι πρόγονοι μας, πρόσφυγες από τις Πατρίδες της Ανατολής, μεταφέροντας πολιτισμό, παραδόσεις γνώσεις και επιχειρηματικότητα.

Εδώ εδράζονται Πανεπιστημιακά ιδρύματα που ανέδειξαν και αναδεικνύουν το αύριο της Χώρας μας στην καινοτομία στην έρευνα στην φιλοσοφία στην Νομική επιστήμη στην Ιατρική στην Ιστορία στις τέχνες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ευκαιρία όμως να ανατρέξουμε και στην ιστορία της Περιφέρειας, του διοικητικού αυτού σχήματος που σε διάρκεια… 100 χρόνων έχει αλλάξει πολλές μορφές, διοικητές, διοικήσεις συμβούλια, γενικούς γραμματείς Περιφερειάρχες, έκταση και το κυριότερο πληθυσμιακή σύνθεση.

Πέντε ενότητες (Νομοί για τους παλαιότερους) αποτελούν σήμερα την Περιφέρεια. Αυτό ισχύει από το 1986, όπου έχουμε την οριστική δημιουργία των 13 Περιφερειών στην χώρα. Η δική μας είναι η.. πρώτη σύμφωνα με τις τότε κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ο νόμος προβλέπει την τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα αλλά και συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από αιρετούς εκπροσώπων Δήμων, φορέων και οργανώσεων. Με την πάροδο το χρόνο ο γενικός γραμματέας αποκαλείται Περιφερειάρχης.

Έδρα της Περιφέρειας ορίζεται η Κομοτηνή και μια σειρά υπηρεσιών μεταφέρεται εκεί, κυρίως από την Καβάλα, όπου μέχρι τότε ήταν έδρα διαφόρων υπηρεσιών διαπεριφερειακής εμβέλειας. Ο νομοθέτης όμως προβλέπει την δυνατότητα ίδρυσης γραφείου του Περιφερειάρχη και στην Καβάλα (μόνο οι διορισμένοι Περιφερειάρχες Άρης Παπαδόπουλος, Ζαφείρης Σακελλάρης και Μιχάλης Αγγελόπουλος λειτούργησαν το γραφείο αυτό..). Γιατί όμως η Καβάλα είχε τέτοια μεταχείριση; Εδώ ήταν εγκατεστημένες μια σειρά υπηρεσιών από το 1972, τότε η χώρα.. διοικητικά είχε χωριστεί σε.. εφτά μείζονες διοικήσεις, η… 7η αυτή με τους Νομούς Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Έδρα η πόλη της Καβάλας και ο επικεφαλής είχε τον τίτλο του… υφυπουργού. Την εποχή εκείνη μια σειρά υπηρεσιών είχε μετακομίσει σε χρόνο ρεκόρ από την Κομοτηνή στην Καβάλα. Γιατί από την Κομοτηνή; Γιατί η πόλη αυτή για δεκαετίες ήταν ή έδρα της Γενικής Διοίκησης Θράκης, όπου υπάγονταν και η Καβάλα.

Ο θεσμός αυτός εφαρμόστηκε λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό και την ένταξη στην συνέχεια της Θράκης στον εθνικό κορμό το 1919. Οι Γενικές διοικήσεις στην χώρα αλλάξαν μορφή πολλές φορές στο διάβα των 100 αυτών χρόνων. Μετά τον πόλεμο του 1940 και για βραχύ χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε και Γενική διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα την Καβάλα.

Από την δεκαετία του 1950, η διοικητική σύνθεση της χώρας επικεντρώθηκε στους Νομούς και στις υπερεξουσίες των υπουργείων έτσι αποδυναμώθηκαν οι Γενικές διοικήσεις μέχρι που καταργήθηκαν. Ο θεσμός των Περιφερειακών διοικήσεων, στη διάρκεια της επταετίας κράτησε μόλις δύο χρόνια.

Όλα άλλαξαν το 2010 όταν ψηφίστηκε ο Νόμος για την διοικητική αλλαγή στην χώρα ο “Καλλικράτης”. Οι Περιφέρειες απόκτησαν αιρετές διοικήσεις άμεσα εκλεγόμενες από τους πολίτες, σε επίπεδο Νομού. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που κέρδιζε στις εκλογές ήταν ο Περιφερειάρχης και αναλογικά από κάθε Νομό, που ονομάσθηκε Περιφερειακή Ενότητα, εκλέγονταν οι Περιφερειακοί σύμβουλοι. Στις δυο πρώτες θητείες ο Αντιπεριφερειάρχης κάθε ενότητας ήταν ο επικεφαλής, τοπικού ψηφοδελτίου που είχε ο νικητής συνδυασμός. Από το 2019 όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες (θεματικοί και χωρικοί) ορίζονται με αποφάσεις του Περιφερειάρχη.

Στην Περιφέρεια μας έμειναν οι πέντε νομοί, όπως είχε διαμορφωθεί το σχήμα από το 1986. Η Θάσος στον νόμο ορίστηκε ξεχωριστή Περιφερειακή ενότητα, εκλέγει μόνο Περιφερειακό Σύμβουλο, σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού, όμως εκλέγεται ο πρώτος ή πρώτη σε από όλους τους συνδυασμούς ανεξάρτητα αν ο συνδυασμός του εκλεγέντος δεν έχει πρωτεύσει στο σύνολο της Περιφέρειας.

ΟΑΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

Σε μια εποχή έντονων αναταραχών, ανακατατάξεων και αμφισβητήσεων στην Ευρώπη η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ της και ο τόπος που ζούμε όλοι αρμονικά αποτελεί την όαση Ελπίδας και δημιουργίας και ανάταξης παράδειγμα για όλους.

Με αυτές της σκέψεις θα πρέπει να “σχεδιαστεί” το.. σήμα του τόπου μας.

Έχουμε… δρόμο μακρύ αλλά και πολλές νέες δημιουργικές δυνάμεις. Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στους Νέους, ας τους “προτρέψουμε” να σχεδιάσουν, ας τους δώσουμε κίνητρα, μια υποτροφία, μια επιβράβευση. Ας τους δώσουμε τον… λόγο. Ας το τολμήσουμε Μπορούμε και Μπορούν…

*Στίγμα, ταυτότητα, αποτύπωμα, σύνθεση, πλεονέκτημα..

**Ο Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς καταγράφει την τοπική ιστορία, διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού στην πρώτη αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. (2011 -2014).

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Γαληψού με πρωτοβουλία του Αλέξη Πολίτη

Παρεμβάσεις-στο-οδικό-δίκτυο-της-Γαληψού-με-πρωτοβουλία-του-Αλέξη-Πολίτη

Ο κ. Χρήστος Γκέντζογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αντιπεριφερειαρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη και τους συνεργάτες του για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για την επίλυση του ζητήματος οδικής ασφαλείας στο δημοτικό διαμέρισμα της Γαληψού.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αλλά και δια ζώσης παρακολούθηση του εν λόγω σημείου, πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα για την ύπαρξη οδικής ασφαλείας και την αποφυγή ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε η κατάλληλη σήμανση, έγινε διαγράμμιση και τοποθετήθηκαν δοντάκια μείωσης ταχύτητας.

Η ασφάλεια οδηγών και πεζών αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινό συμφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος

Υποψήφιος-με-τον-Χρήστο-Μέτιο-θα-είναι-ο-Κίμων-Παπαδόπουλος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης του Χρήστου Μέτιου, θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος.

Τι έκανε γνωστό ο ίδιος δηλώντας τα ακόλουθα:

Με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο συνεργαστήκαμε άριστα σε θέματα υποδομών, ενέργειας και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 θα είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Η ΠΕ Καβάλας είναι δίπλα στο καβαλιώτικο επιχειρείν

Η-ΠΕ-Καβάλας-είναι-δίπλα-στο-καβαλιώτικο-επιχειρείν

Ημέρα:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Επίσκεψη στην έκθεση των εκλεκτών προϊόντων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα στο πιο πολυσύχναστο σημείο της χώρας, στη στάση Μετρό του Συντάγματος.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα για την πρωτοβουλία, που κάνει γνωστά τα προϊόντα της ευλογημένης μας γης στο Πανελλήνιο.

Η ΠΕ Καβάλας είναι δίπλα στο καβαλιώτικο επιχειρείν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιοι εκλέγονται στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας εκλέγονται…

«LOVE- LOVE – LOVE» του Mike Bartlett στο «Αντιγόνη Βαλάκου» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Πρόλογος O Βρετανός συγγραφέας Μάϊκ Μπάρτλετ (γνωστός και στην Ελλάδα…

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου  στη Μονή Λαζαριστών από το Κ.Θ.Β.Ε.

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

 Πρόλογος Σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία σε επίπεδο υποδομών, αξιών και…

Λεωνίδας Παππάς: Υγιής αντίδραση απέναντι σε ένα σάπιο πολιτικό κατεστημένο

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

“Δικαίωση των νεκρών θα υπάρξει αν βελτιωθούν οι συνθήκες…

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Γιάννης Σιαπέρας

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην…

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Γιάννης Σιαπέρας

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας…

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο…

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Γιάννης Σιαπέρας

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε…

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα