Connect with us

Περιφέρεια

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ενισχύει τις επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η-Περιφέρεια-ΑΜΘ-ενισχύει-τις-επιχειρήσεις-Κοινωνικής-και-Αλληλέγγυας-Οικονομίας

Ειδική εκδήλωση στην Καβάλα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Κ.ΑΛ.Ο. από όλη την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, στήριξης των επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), θέτοντας τον άνθρωπο και την εργασία στο επίκεντρο της αναπτυξιακής της στρατηγικής. Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη ενισχύονται, για πρώτη φορά, μέσω ειδικής πρόσκλησης στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027», ύψους 2.000.000 εκ. ευρώ, υφιστάμενες και νέες κοινωνικές επιχειρήσεις, στηρίζονται θέσεις εργασίας και δημιουργούνται νέες.

Ειδικότερα, μέσω της «Δράσης ESO4.1.στ: Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων (Κ.ΑΛ.Ο.) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συμπεριλαμβανομένων ενεργειών υποστήριξης/συμβουλευτικής/mentoring για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους», ενισχύονται 25 επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δημιουργούνται περισσότερες από 40 νέες θέσεις εργασίας και διατηρούνται δεκάδες υφιστάμενες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η βιώσιμη γεωργία, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι πολιτιστικές δράσεις, η εκπαίδευση, η ψηφιακή οικονομία, η πληροφορική, οι υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υποστήριξης και κοινωνικής φροντίδας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 100% επί των επιλέξιμων δαπανών, γεγονός που καθιστά τη δράση πλήρως επιχορηγούμενη. Παράλληλα, προβλέπεται η κάλυψη πρόσθετων άμεσων και έμμεσων δαπανών μέσω απλοποιημένου κόστους, σε ποσοστό 40% επί του επιλέξιμου μισθολογικού κόστους. Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ειδική εκδήλωση στην Καβάλα με την συμμετοχή εκπροσώπων Κ.ΑΛ.Ο. από όλη την Περιφέρεια

Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση – συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Μαρτίου 2026, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» της Π.Ε. Καβάλας. Η πρωτοβουλία ήταν του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη και συμμετείχαν εκπρόσωποι Κ.ΑΛ.Ο. από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί βασικό άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής της διοίκησης και του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, με στόχο μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ιωσηφίδης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Ανέδειξε ότι «με την ειδική πρόσκληση για τις Κ.ΑΛ.Ο δεν στηρίζουμε απλώς τις κοινωνικές επιχειρήσεις — τους δίνουμε πραγματικά τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους, να λειτουργήσουν βιώσιμα και να αναπτυχθούν».

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και στην προώθηση της εργασιακής ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. «Σε μια εποχή που οι άνθρωποι της Περιφέρειας μας αναζητούν διέξοδο και δημιουργικές προοπτικές στον τόπο τους, οι κοινωνικές επιχειρήσεις προσφέρουν το κατάλληλο πλαίσιο για να αναδείξουν τις δεξιότητές τους, αξιοποιώντας τοπικούς πόρους στην αγροδιατροφή, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Παράλληλα, ενισχύουμε έμπρακτα τη γυναικεία συμμετοχή στην οικονομία, δίνοντας εργαλεία σε γυναίκες να ηγηθούν συλλογικών σχημάτων που παράγουν αξία. Επιπλέον, οι φορείς ΚΑΛΟ αποτελούν το «ανάχωμα» στην κοινωνική περιθωριοποίηση, δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες στην εργασία και προωθώντας την εργασιακή ένταξη συμπολιτών μας που συχνά η παραδοσιακή αγορά προσπερνά», σημείωσε ο κος Ιωσηφίδης.

«Είμαστε εδώ ως ουσιαστικός συνεργάτης των κοινωνικών επιχειρήσεων, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε διαθέσιμο εργαλείο αξιοποιείται με τον πιο αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο», ανέφερε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» κ. Παναγιώτης Κουδουμάκης και πρόσθεσε πως «μέσα από τη δικτύωση, τη συνεργασία και τη συνεχή τεχνική υποστήριξη, μπορούμε να ενισχύσουμε τη δυναμική των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., να δημιουργήσουμε συνέργειες και να πετύχουμε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Περιφέρειά μας».

Κοινή ομολογία όλων των εκπροσώπων Κ.ΑΛ.Ο. που έλαβαν το λόγο είναι ότι μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τους δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους, να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες και να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη. Επισήμαναν ότι η ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνία συνολικά και απέδωσαν τα εύσημα στη διοίκηση της ΠΑΜΘ για την έκδοση της συγκεκριμένης πρόσκλησης, που αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη βιωσιμότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων της περιοχής και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Αυτό είναι, άλλωστε, το ζητούμενο της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, ότι κανένας πολίτης δε θα μείνει πίσω. «Μαζί χτίζουμε μια Περιφέρεια που δημιουργεί, παράγει και νοιάζεται. Συνεχίζουμε με λιγότερη ανεργία και περισσότερη ελπίδα», ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης, την οποία πλαισίωσαν με τη συμμετοχή τους ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Χαράλαμπος Δαλκίτζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης κ. Στέλιος Ιγνατιάδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Περιφέρεια

Η Περιφέρεια ΑΜΘ σε συνατήσεις b2b στο Άμστερνταμ

Η-Περιφέρεια-ΑΜΘ-σε-συνατήσεις-b2b-στο-Άμστερνταμ

Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις συναντήσεις b2b στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Π.Α.Μ.Θ., Παναγιώτης Αρχοντής.

«Είμαστε στο Άμστερνταμ σε μία από τις δράσεις b2b που κάνουμε για το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Είναι η πρώτη αυτού του τριμήνου. Πρόκειται για δράσεις που είναι ενταγμένες στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για την εξωστρέφεια, αυτό δηλαδή που κάνουμε εδώ και τρεις χρονιές, που κατ’ ομολογία αποδίδει και φέρνει καλά αποτελέσματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Αρχοντής.

Είναι γεμάτο το πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα

«Αυτή τη φορά βάλαμε στόχο στην Ολλανδία και από τον νέο χρόνο θα έχουμε μία στοχευμένη δράση σε Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Είναι επισκέπτες που κάθε χρόνο μας τιμού με την παρουσία τους και εμείς οφείλουμε να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Είναι γεμάτο το πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, με εκθέσεις και συναντήσεις b2b, οι οποίες θα συνδράμουν θετικά στο ξεκίνημα της νέας μας προσπάθειας για το 2027», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ.

Αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με Λονδίνο και Βερολίνο

Όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Καβάλας με μεγάλες βρετανικές πόλεις μεταξύ αυτών και το Λονδίνο, ο Παναγιώτης Αρχοντής επισήμανε: «Πρόκειται για τη συμφωνία που κάναμε με την Jet2 ως Περιφέρεια και ήταν κοινό αίτημα των ενώσεων ξενοδόχων, των τουριστικών φορέων της περιοχής για το άνοιγμα στην αγορά της Αγγλίας. Η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε, ο περιφερειάρχης με την πολιτική βούληση που απέδειξε ότι έχει, ενέκρινε το πρόγραμμα με το όνομα air connect, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους προορισμούς. Όπως και στη συνεργασία με τη Eurowings φέτος το καλοκαίρι, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τέλος Οκτωβρίου. Με τις ενδείξεις που έχουμε πήγε πάρα πολύ καλά, οπότε και του χρόνου θα έχουμε και την Αγγλία. Έτσι κατ’ ελάχιστο θα έχουμε ενώσει την Καβάλα με δυο μεγάλες πρωτεύουσες, το Λονδίνο και το Βερολίνο και άλλους δύο προορισμούς από κάθε χώρα, Γερμανία και Αγγλία».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Στο Χορτοκόπι Παγγαίου το Συνέδριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης

Στο-Χορτοκόπι-Παγγαίου-το-Συνέδριο-Ιστορίας-της-Εκπαίδευσης

Την πραγματοποίηση του Συνεδρίου Ιστορίας της Εκπαίδευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου 2026 στο Χορτοκόπι Παγγαίου ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο γραφείο του.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Δήμος Παγγαίου, το Επιμελητήριο Καβάλας,τοΠαιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το «Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης». Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης κ. Βασίλειος Βεργόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Γάκης ως εκπρόσωπος του Δήμου Παγγαίου.

Ο κ. Μαρκόπουλος συνεχάρη τον κ. Βεργόπουλο για τη δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι: «Εκ του μηδενός κατάφερε μέσα σε κάποια χρόνια με μία σκληρή και εργώδη προσπάθεια να διαμορφώσει μία μεγάλη συλλογή υλικών της εκπαίδευσης, ένα μουσείο της εκπαιδευτικής ιστορίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως «ακόμη ένα κόσμημα και ένα σημείο ενδιαφέροντος» για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου και να επισκεφθούν το Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Χορτοκόπι, στηρίζοντας μια σημαντική προσπάθεια που αναδεικνύει την εκπαιδευτική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλειος Βεργόπουλος επισήμανε ότι το μουσείο αριθμεί περίπου 9.500 εκθέματα και υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν αρνούμαστε το χθες, αγνοούμε το σήμερα και σίγουρα έχουμε μία αβεβαιότητα για το αύριο». Όπως ανέφερε, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 17 εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς, ερευνητές και στελέχη της εκπαίδευσης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων γύρω από την ιστορία και την εξέλιξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, ο κ. Βεργόπουλος εξέφρασε την επιθυμία των διοργανωτών η διοργάνωση να καθιερωθεί ως θεσμός: «Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια και, όπως βλέπετε από τη θεματολογία, καλύπτει όλο το φάσμα της ιστορίας της εκπαίδευσης. Γίνεται για πρώτη φορά και επιθυμούμε να γίνει θεσμός».

Ο κ. Κωνσταντίνος Γάκης εκ μέρους του Δήμου Παγγαίου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και συνεχάρη τον κ. Βεργόπουλο.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Επιτυχημένη η ενημερωτική συνάντηση των επαγγελματιών εστίασης στη Θάσο

Επιτυχημένη-η-ενημερωτική-συνάντηση-των-επαγγελματιών-εστίασης-στη-Θάσο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική συνάντηση επαγγελματιών μαζικής εστίασης στη Θάσο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Π.Ε. Καβάλας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας και την υποστήριξη του Δήμου Θάσου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη της υπηρεσίας ενημέρωσαν τους επαγγελματίες για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, τις υποχρεώσεις σχετικά με τους τιμοκαταλόγους, τα Φύλλα Διαμαρτυρίας και λοιπά θέματα εμπορικής νομοθεσίας, ενώ ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας, κ. Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου που ήταν η βασική ομιλήτρια, κα Αθανασία Τεκτονίδου, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης και της συνεργασίας με τους επαγγελματίες του κλάδου για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. θα συνεχίσει να υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τη συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα